Απέρριψε η Υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη την πρόταση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων

Διάσταση θέσεων για το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις εγκρίσεις οικοδομικών αδειών

  • Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021 - 19:50

Δεν αποδέχθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού την πρόταση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων αναφορικά με την ανάγκη σύμπτυξης των χρόνων έγκρισης των οικοδομικών αδειών για ακίνητα εντός ιστορικού τόπου, όπως κατέστησε ξεκάθαρο σήμερα το μεσημέρι η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. 

Το πρόβλημα της καταρρέουσας Ερμούπολης τέθηκε επί τάπητος στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο - και μάλιστα σε τεταμένο κλίμα -, ανάμεσα στην ίδια την Υπουργό και εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, φορέων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, με την πλευρά της κ. Μενδώνη να εξηγεί τους λόγους που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί η πρόταση του Συλλόγου. 

Η ίδια αφού εξήγησε πως δεν κινείται σε θεσμικά και συνταγματικά ορθή και αποδεκτή βάση, γνωστοποίησε την αντιπρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού, στην εφαρμογή της οποίας και θα προχωρήσει. 

Η θέση των μηχανικών 

"Εντός ιστορικού τόπου Ερμούπολης γίνεται ένας διαχωρισμός στα ακίνητα, τα οποία είναι κηρυγμένα και σε αυτά που είναι μη κηρυγμένα. Αυτά που είναι κηρυγμένα, εξακολουθεί η διαδικασία ως έχει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Σε αυτά που είναι μη κηρυγμένα, ανεξαρτήτως αν είναι κάτω των 100 ετών ή άνω των 100 ετών και εντός ιστορικού τόπου πάντα, δημιουργείται το διευρυμένο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής με δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, δύο εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΥΔΟΜ, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και τρεις εκπροσώπους του ΤΕΕ, δηλαδή ένα 7μελές Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει κατά τόπους και θα εξετάζει αυτά τα θέματα". 

Η αντιπρόταση του Υπουργείου 

“Αυτό το οποίο θα μπορούσε να συμβεί μόνον είναι το εξής: Θα μπορούσαμε το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων να αυξηθεί κατά δύο μέλη, το ένα μέλος θα οριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι μηχανικός και ένα μέλος θα οριστεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά την κρίση του Περιφερειάρχη. Αυτό θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση και θα είναι συμβατή με το γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο. 

Επιπλέον, θα μπορούσαμε ειδικά για τα θέματα των Κυκλάδων να πούμε ότι κάθε έξι εβδομάδες θα μπορεί να συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μόνον με θέματα που αφορούν τη Σύρο και τον νομό”.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της "Κοινής Γνώμης".