Από τον νέο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Μ. Αληφραγκή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με φόντο τον νέο διαγωνισμό για την ανακύκλωση

Δέσμευση για κάλυψη της αποκομιδής τη θερινή σεζόν

Σαφή όσα ζητά ο Δήμος από τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο της περισυλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών στο νησί

Σε δημόσια δέσμευση για την επαρκή κάλυψη της αποκομιδής της ανακύκλωσης κατά τη θερινή σεζόν, προχώρησε ο νέος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μηνάς Αληφραγκής, χθες, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον διαγωνισμό της ανακύκλωσης, στην Οικονομική Επιτροπή.

Ειδικότερα, ο ίδιος εξήγησε πως σύμφωνα με όσα προβλέπει η τεχνική έκθεση του διαγωνισμού, ο ανάδοχος που θα πάρει το έργο για την επόμενη διετία θα πρέπει να αυξάνει την παρουσία του στους δρόμους της Σύρου, προγραμματίζοντας και απογευματινή βάρδια, προκειμένου να καλύπτει την αποκομιδή και να περισυλλέγει τα ανακυκλώσιμα, ο όγκος των οποίων μεγιστοποιείται, λόγω της επισκεψιμότητας. Επιπλέον, εξήγησε πως σε έκτακτη περίπτωση και προκειμένου το νησί να μην είναι εκτεθειμένο απέναντι στα μάτια των επισκεπτών, την όποια συνδρομή στο κομμάτι της αποκομιδής, θα εξετάζεται να την παρέχει η Υπηρεσία Καθαριότητας και συγκεκριμένα τη θερινή περίοδο.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, αξίζει να σημειωθεί πως, στην τεχνική έκθεση που συνέταξε η Διεύθυνση Καθαριότητας, έχουν συμπεριληφθεί και οι νέες δράσεις ανακύκλωσης για τα ρούχα και τα αποτσίγαρα, προκειμένου να τις καλύπτει ο ανάδοχος.

Πρόκειται για θετικές εξελίξεις ώστε η Σύρος να μην ζήσει ξανά “εφιαλτικές” καταστάσεις με την ανακύκλωση στους δρόμους του νησιού.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος περνά πλέον το έργο της αποκομιδής της ανακύκλωσης σε ιδιώτη, αφού είναι σαφές πως το προσωπικό του δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Ο διαγωνισμός θα αφορά δύο έτη και προβλέπεται παράταση για 12 μήνες. Το ποσό του διαγωνισμού ανέρχεται σε 424.080 ευρώ.

Ξεκάθαρο το έργο του εργολάβου

Πιο αναλυτικά, περιγράφονται με σαφήνεια οι υποχρεώσεις του εργολάβου στην τεχνική έκθεση. Αυτές έχουν ως εξής: “Ο ανάδοχος θα προβαίνει σε .όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών. Δηλαδή α. χαρτί, β. πλαστικό, γ. γυαλί, δ. αλουμίνιο, ε. συσκευασίες, στ. μεταλλικές συσκευασίες, ζ. ηλεκτρικές/ ηλεκτρονικές συσκευές, η. ρούχα και θ. αποτσίγαρα.

Η αποκομιδή της ανακύκλωσης θα διενεργείται με οχήματα και προσωπικό του αναδόχου. Ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος να διαθέσει το απαραίτητο πλήθος οχημάτων και προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της αποκομιδής σύμφωνα με τους όρους της παρούσας τεχνικής έκθεσης εργασιών (...). Στις περιπτώσεις που οι ανάγκες αποκομιδής αυξηθούν, ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος να διαθέσει επιπλέον οχήματα και προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες αυτές.

Για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών ο ανάδοχος θα χρειαστεί να δρομολογήσει οχήματα (γερανοφόρο, απορριμματοφόρα με ανάρτηση κάδων και μικρά φορτηγά), τα οποία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και στους στενούς δρόμους της Ερμούπολης και να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μεταφορά ανακυκλώσιμου υλικού.

Σε περίπτωση βλάβης των οχημάτων του αναδόχου, ο Δήμος παρέχει τη δυνατότητα παραχώρησης οχήματος δικής του ιδιοκτησίας με αντίτιμο 30 ευρώ/ημέρα, το οποίο και θα παρακρατείται από την αμοιβή του αναδόχου μετά από τεχνική έκθεση – βεβαίωση παραχώρησης, η οποία θα συντάσσεται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας – Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής του Δήμου και θα ενσωματώνεται στην πιστοποίηση των εργασιών από τον ανάδοχο. (...)”.

Κάλυψη του νησιού συνολικά

Διευκρινίζεται ακόμη πως το σύστημα των κάδων ανακύκλωσης καλύπτει όλο τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Έτσι το έργο της παρούσας σύμβασης καλύπτει όλο τον χώρο ευθύνης του Δήμου.

Το δίκτυο θα λειτουργήσει με δύο ρεύματα κάδων ανακύκλωσης, το οποίο αποτελείται από πλαστικούς τετράτροχους κάδους (πλαστικό και χαρτί) και κάδους τύπου καμπάνας για το γυαλί, οι οποίοι υπάρχουν σε όλο το νησί και περιμετρικά του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης. Το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης διαθέτει μικρούς πλαστικούς κάδους.

Στην τεχνική περιγραφή αναφέρονται αναλυτικά όλα τα σημεία που υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης.

Έξτρα βάρδια για το καλοκαίρι

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην τεχνική έκθεση και στο διάστημα της θερινής περιόδου. Ειδικότερα:

Η συλλογή του ανακυκλώσιμου υλικού θα γίνεται: Εντός της αστικής ζώνης (Ερμούπολη, Μάννα, προς Άνω Σύρο, Λαζαρέττα – Αεροδρόμιο) σε καθημερινή βάση (Δευτέρα – Σάββατο).

Στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης δύο φορές ημερησίως το πρωί και το μεσημέρι, σε ώρες που θα προκύψουν από τις υποδείξεις της Δ/νσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής (Δευτέρα – Σάββατο).

Εκτός της αστικής ζώνης τρεις φορές την εβδομάδα. Οι καμπάνες γυαλιού θα μαζεύονται δύο φορές την εβδομάδα.

Κατά την περίοδο 15 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου θα εκτελείται έξτρα απογευματινό και κυριακάτικο δρομολόγιο περί τις 17.00 εντός της Ερμούπολης στους κάδους ΚΤΕΛ – Πειραιώς – Αγίου Νικολάου – Δόξα καθώς και στο παραλιακό μέτωπο του νησιού: Αζόλιμνος, Βάρη, Μέγας Γυαλός, Ποσειδωνία, Αγκαθωπές, Φοίνικας, Γαλησσάς – Κίνι.

Το ωράριο θα είναι τέτοιο ώστε να αυτορυθμίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες συλλογής και μεταφοράς και να εξυπηρετούνται όλα τα σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθερά ή έκτακτα. Σε κάθε περίπτωση, το ωράριο θα συμφωνείται μεταξύ του αναδόχου και της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου, θα επικοινωνείται με τους πολίτες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η απόρριψη των ανακυκλώσιμων μετά την αποκομιδή τους και η συσσώρευσή τους εκτός κάδων.

Η αποκομιδή θα διενεργείται σε δύο ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών. Συγκεκριμένα θα γίνεται υποχρεωτικά ξεχωριστό δρομολόγιο για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών του κίτρινου – κόκκινου κάδου και ξεχωριστά δρομολόγιο για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών του μεταλλικού κάδου τύπου καμπάνας (γυαλί).

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι συγκεκριμένος κάδους ή και κάδοι είναι γεμάτοι επί δύο συνεχόμενες ημέρες ή ότι η αποκομιδή δεν διενεργείται ξεχωριστά ανά ρεύμα ανακυκλώσιμων υλικών σύμφωνα με τα παραπάνω, τότε επιβάλλονται ποινικές ρήτρες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016.

Συμφωνία αντιπολίτευσης και δεσμεύσεις Αντιδημάρχου

Επί των ανωτέρω, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας τοποθετήθηκε ο Αλέξης Αθανασίου.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε η παράταξή του συναινεί στον διαγωνισμό, προκειμένου η κατάσταση στο νησί να ομαλοποιηθεί. “Παρότι η τεχνική έκθεση είναι λίγο “πλαδαρή”, δηλαδή αφήνει περιθώριο στον εργολάβο να κάνει τη δουλειά του, αλλά και επειδή είναι στον Δήμο η συγκεκριμένη δραστηριότητα, θεωρώ πως θα είναι από πάνω η Διευθύντρια και οι προϊστάμενοι, ώστε να μπορέσουν αυτές οι εργασίες να μην μας εκθέτουν άλλο σαν τόπο και σαν Δημοτική Αρχή αλλά και σαν Δημοτικό Συμβούλιο. Συμφωνώ και θα το ψηφίσω” ανέφερε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως, “ξέρω ότι υπάρχει γνώση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και πρέπει η ανακύκλωση να βρεθεί πάλι σε υψηλό επίπεδο όπως ήταν για κάποια χρόνια στο νησί μας”.

Το θέμα έκλεισε ο Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής ο οποίος λειτούργησε καθησυχαστικά με αφορμή τις καταστάσεις που έζησε το νησί το φετινό καλοκαίρι.

“Από τις λίγες επαφές που έχω κάνει μέχρι τώρα θέλω να πω ότι και η Διευθύντρια και οι προϊστάμενοι είναι εξαιρετικοί υπάλληλοι. Η ανάθεση που κάνουμε, ο διαγωνισμός, διευκολύνει πολύ τα πράγματα. Κακά τα ψέματα ο Δήμος και η Υπηρεσία με την υποστελέχωση που έχει σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα. Ειδικά τις περιόδους αιχμής” παρατήρησε ο ίδιος, λέγοντας ακόμη πως, “Σαφώς και πρέπει να υπάρχει έλεγχος του εργολάβου που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη εργολαβία. Βέβαια, αυτό που θα μπορούσε να γίνει σε περιόδους αιχμής και σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλος όγκος ανακυκλώσιμων είναι ότι ενδεχομένως να μπορούσε να συνδράμει η Υπηρεσία, περιστασιακά και σε επείγουσα κατάσταση, όσον αφορά την περισυλλογή”.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τους συμβούλους να υπερψηφίζουν το θέμα του διαγωνισμού.