Άνοιξε προχθές η ειδική πλατφόρμα στην οποίαν μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους οι πολίτες

Περιθώριο για τα αδήλωτα τετραγωνικά χωρίς μεγάλα πρόστιμα

Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σύρου - Ερμούπολης: Η δήλωση των επιπλέον τετραγωνικών βοηθά στη διατήρηση μειωμένων των δημοτικών τελών

Τη δυνατότητα τακτοποίησης των επιπλέον αδήλωτων τετραγωνικών των ακινήτων τους έχουν οι πολίτες πανελλαδικά, καθώς από προχθές άνοιξε η ειδική πλατφόρμα (tetragonika.govapp.gr) στην οποίαν μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τη διόρθωση των απαραίτητων στοιχείων, χωρίς μεγάλα πρόστιμα.

Πρόκειται για μία δυνατότητα που έχουν κατ΄ επέκταση οι κάτοικοι των Κυκλάδων και της Σύρου, οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει μέχρι σήμερα τον ακριβή αριθμό των τετραγωνικών της ακίνητης περιουσίας τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επεξεργάζεται τις απαιτούμενες αιτήσεις που δέχεται και προχωρά στις σχετικές διορθώσεις, προκειμένου να διαμορφώνει και την πολιτική του αναφορικά με τα δημοτικά τέλη.

Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, με απαντήσεις του στην “Κοινή Γνώμη” εξηγεί πως το νέο περιθώριο που δίδεται κεντρικά προς τους πολίτες για τη δήλωση των αδήλωτων επιπλέον τετραγωνικών των ακινήτων τους, λειτουργεί ευεργετικά προς εκείνους, καθώς πληρώνουν μόνον ένα ποσοστό 20% του προστίμου και των προσαυξήσεων που κανονικά θα δήλωναν. Ως εκ τούτου, λειτουργεί θετικά το νέο περιθώριο που παρέχει η κυβέρνηση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, για όσους πολίτες διατηρούν ακόμη εκκρεμότητες.

Να σημειωθεί πως σε περιπτώσεις αγοραπωλησίας ή μεταβιβάσεων ακινήτων, αυτά τα τετραγωνικά ούτως ή άλλως θα δηλωθούν. Κατά συνέπεια, οι πολίτες θα ωφεληθούν αν ενεργοποιηθούν εγκαίρως, δηλαδή, ως και το τέλος του επόμενου μήνα.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Πιταούλης ρωτήθηκε και για την είσπραξη των δημοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με φόντο τις αυξήσεις “φωτιά” που αναμένεται να συναντήσουν οι καταναλωτές στα επόμενα τιμολόγια.

Εκ νέου ευεργετική ρύθμιση για τακτοποίηση εκκρεμοτήτων

Όπως γνωστοποιήθηκε προχθές από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι πολίτες μπορούν να προχωρούν στη δήλωση των τετραγωνικών μέτρων που δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα, ως και τις 31 Δεκεμβρίου, αποφεύγοντας τα μεγάλα και “τσουχτερά” πρόστιμα.

Αυτούσια η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: “Σύμφωνα με το άρθρο 66 του Νόμου 4830/2021 (ΦΕΚ 169 – 18/09/2021) υπάρχει εκ νέου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτων. Οι υπόχρεοι σε δήλωση για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου, προκειμένου να υπολογισθούν επ’ αυτού φόροι τέλη και εισφορές προς τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση, υποβάλλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία, το αργότερο μέχρι τις 31.12.2021. Οι υποβάλλοντες τη δήλωση, υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από 1ης.1.2020, μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο είκοσι τοις εκατό (20%) επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος. Από το Σάββατο, 06/11/2021 έως και τις 31/12/2021 είναι διαθέσιμη ξανά η ηλεκτρονική “Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ” στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ και θα δέχεται ηλεκτρονικά δηλώσεις. Η διαδικασία της υποβολής και της παρακολούθησης της δήλωσης παραμένει η ίδια”.

Γ. Πιταούλης: Αποδίδει η συγκεκριμένη δυνατότητα

Αναφορικά με την περίπτωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κλήθηκε να μιλήσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η διαδικασία δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών “τρέχει” κανονικά καθώς οι Υπηρεσίες στον Δήμο δέχονται αιτήσεις, ενώ από το Σάββατο άνοιξε και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής.

“Η διαδικασία για να τρέξει ξανά η υπόθεση των αδήλωτων τετραγωνικών έχει ψηφιστεί εδώ και αρκετό καιρό. Ήδη η Υπηρεσία την εφαρμόζει. Άρα, το Τμήμα Εσόδων δέχεται αιτήσεις και αντίστοιχα εφαρμόζει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου” σχολίασε, υπενθυμίζοντας ακόμη πως, “Από τον Δεκέμβρη του 2019 μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2020 με κάποιες παρατάσεις έτρεξε η διαδικασία για τα αδήλωτα τετραγωνικά, κατά την οποίαν οι πολίτες μπορούσαν να δηλώσουν επιπλέον τετραγωνικά στις ιδιοκτησίες τους, τα οποία δεν ήταν δηλωμένα στους δήμους και αυτό να γίνει χωρίς πρόστιμα”.

Απαντώντας αν αυτή η δυνατότητα απέδωσε όφελος στον Δήμο, αλλά επιπλέον λειτούργησε ανακουφιστικά για τους δημότες, ο κ. Πιταούλης υπήρξε σαφής. “Αυτό απέδωσε με την έννοια ότι δηλώθηκαν αρκετά τετραγωνικά και αυτό ως γεγονός βοηθά στο να γίνει μία πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, των δημοτικών τελών στους δημότες”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, κατά την πρώτη φάση, το 2019, που υπήρξε αυτή η ρύθμιση χωρίς κανένα πρόστιμο, “οι πολίτες δήλωναν τα επιπλέον τετραγωνικά χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόστιμο και επιβάρυνση”.

Η διαφορά σήμερα έγκειται στο γεγονός πως η οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες φθάνει στο 20% του προστίμου που κανονικά θα πλήρωναν.

“Αυτή τη στιγμή με την νέα ρύθμιση, τα πρόστιμα περιορίζονται στο 20% των ποσών που θα πλήρωναν κανονικά αν πλήρωναν πρόστιμο. Είναι κι αυτή ευεργετική ρύθμιση σε σχέση με ό,τι θα ίσχυε κανονικά” πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως στον Δήμο “εφαρμόζουμε αυτήν τη διάταξη και διαπιστώνω πως τα ποσά που βεβαιώνονται είναι αρκετά μικρότερα”.

Ευελιξία μέσω της πλατφόρμας

Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία σαφώς, τόνισε πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης όπως και κάθε Δήμος αποκτά επικαιροποιημένη εικόνα για τα τετραγωνικά, βάσει των οποίων προκύπτουν και τα δημοτικά τέλη.

“Επίσης, ενημερώνεται το αρχείο των τετραγωνικών όλων των Δήμων και αυτό βοηθά στο να υπάρχει ένας καλύτερος προγραμματισμός και μία πιο δίκαιη κατανομή του βάρους” ανέφερε σχετικά, επαναλαμβάνοντας πως, “Οι δημότες προφανώς μπορούν να προσέρχονται στον Δήμο για να τακτοποιήσουν τις σχετικές υποθέσεις τους. Όμως, η πλατφόρμα μέσα από την οποίαν οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά έχει ανοίξει. Αυτή η πλατφόρμα άνοιξε το Σάββατο και περιμένουμε να γίνουν οι σχετικές αιτήσεις. Με τη χρήση των κωδικών του taxis ο καθένας μπορεί να μπει να δηλώσει τα επιπλέον τετραγωνικά που ενδεχομένως δεν έχει δηλώσει κατά το παρελθόν”.

Συνεχίζεται η ανταπόκριση δημοτών

Σχετικά με το πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής, ο κ. Πιταούλης ανέφερε τα στοιχεία που γνωρίζει η Οικονομική Υπηρεσία μέχρι και το διάστημα πριν ανοίξει η πλατφόρμα (6/11/2021).

“Κατά την περυσινή ρύθμιση που υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση είχαμε φθάσει μέχρι και τις 5.000 αιτήσεις. Ήταν αρκετές αυτές που είχαν έρθει οι ίδιοι οι δημότες για να υποβάλουν στο Δημαρχείο και ήταν αρκετές αιτήσεις παραπάνω, αυτές που είχαν κατατεθεί ηλεκτρονικά και μέσω πλατφόρμας”.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος γνωστοποίησε, “Η Υπηρεσία μας είχε “τρέξει” αρκετά γρήγορα να ενσωματώσει τις σχετικές διαφορές” και ως εκ τούτου, υπενθύμισε πως σε αυτή την εξέλιξη οφείλεται και η απόφαση για μειωμένα δημοτικά τέλη.

“Σε όλο αυτό, στηρίχθηκε σε έναν βαθμό και η μείωση των δημοτικών τελών που είχαμε αποφασίσει πέρυσι. Δηλαδή, δηλώθηκαν αρκετά τετραγωνικά παραπάνω. Άρα, από τη μία πλευρά σίγουρα η εξοικονόμηση που υπήρξε από εμάς μας οδήγησε σε μείωση τελών και από την άλλη πλευρά, η ρύθμιση αυτή, βοήθησε στο να έχουμε μία διαφορετική πολιτική στο κομμάτι των δημοτικών τελών, δηλαδή να μειωθούν” σχολίασε σε απόλυτο τόνο, απαντώντας παρακάτω και στο αν αναμένει μεγάλη ανταπόκριση και στο νέο κύκλο δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών, μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου.

“Επειδή πέρυσι έγιναν αρκετές χιλιάδες αιτήσεις, σχετικά με τη νέα ρύθμιση, δεν ξέρω πόσο πολύ θα κινηθεί. Σίγουρα που κάποιοι τυχαίνει να είναι σε φάση μεταβίβασης ακινήτων και συνειδητοποιούν αλλαγές, σίγουρα τους συμφέρει και λειτουργεί ευεργετικά. Δεν θεωρώ όμως ότι θα υπάρξει η ίδια ανταπόκριση καθώς ήδη από πέρυσι είχαν γίνει πάρα πολλές αιτήσεις. Σίγουρα όμως θα υπάρξει μια κίνηση και θα λειτουργήσει θετικά για τα έσοδα του Δήμου”.

Σύμφωνα με προ έτους ρεπορτάζ της εφημερίδας είχαν δηλωθεί “περισσότερα από 40.000 επιπλέον τετραγωνικά”.

Φόβος ανείσπρακτων τελών λόγω αυξήσεων της ΔΕΗ

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το αν φοβάται πως ένα μεγάλο μέρος των δημοτικών τελών, δεν θα εισπραχθεί λόγω αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

“Η αλήθεια είναι πως ναι. Το σκεφτόμαστε γιατί όταν ο καταναλωτής δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα του, αναγκαστικά οδηγείται και ο Δήμος να μην λάβει τα δημοτικά τέλη” σχολίασε σχετικά, εξηγώντας παρακάτω πως, “Όταν ένας λογαριασμός δεν εξοφλείται ή όταν ο καταναλωτής οδηγείται στο να κάνει ρύθμιση, ρυθμίζει το κομμάτι που αφορά στην κατανάλωση ενέργειας και το κομμάτι που αφορά τα δημοτικά τέλη, μένει ανείσπρακτο και θα πρέπει ο Δήμος να κάνει ενέργειες να το εισπράξει”.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, σχολίασε πως, “Δυστυχώς περιμένουμε ότι θα υπάρχει ένα πρόβλημα. Όλα αυτά τα λαμβάνουμε υπόψιν μας και αυτός είναι και ο λόγος που θα παραμείνουν τα δημοτικά τέλη σταθερά”.