Μέχρι 30 Ιουνίου το χρονικό περιθώριο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης

Νέα παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γ. Πιταούλη για την ανταπόκριση πολιτών
  • Πέμπτη, 5 Μαΐου, 2022 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 5 Μαΐου. 2022 - 18:00

Μία ακόμη ευκαιρία να προχωρήσουν σε ορθή δήλωση των τετραγωνικών των ακινήτων τους έχουν οι ιδιοκτήτες αυτών, καθώς το κεντρικό κράτος δίνει παράταση στη διαδικασία μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2022.

Σύμφωνα με τη σχετική επίσημη ενημέρωση, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να προχωρούν στις διορθώσεις μέσω της πλατφόρμας tetragonika.govapp.gr καθώς η σχετική δυνατότητα “τρέχει” εδώ και λίγες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 26 Απριλίου.

Πρέπει να διευκρινιστεί εξ αρχής πως όσοι υποβάλλουν αίτηση υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα σωστά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από 1ης/1/2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Ανοικτή η πλατφόρμα

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα εξής: “Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Νόμου 4915/2022 (ΦΕΚ 63/Α – 24/03/2022) υπάρχει εκ νέου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτων. Οι υπόχρεοι σε δήλωση για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου, προκειμένου να υπολογισθούν επ’ αυτού φόροι τέλη και εισφορές προς τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση, υποβάλλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία, το αργότερο μέχρι τις 30/06/2022. Οι υποβάλλοντες τη δήλωση της παρ. 1, υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από 1ης.1.2020 (01/01/2022), μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο είκοσι τοις εκατό (20%) επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Από την Τρίτη, 26/04/2022 έως και τις 30/06/2022 είναι διαθέσιμη ξανά η ηλεκτρονική «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Τ.Μ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ» στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ και θα δέχεται ηλεκτρονικά δηλώσεις. Η διαδικασία της υποβολής και της παρακολούθησης της δήλωσης παραμένει η ίδια”.

Τα απαραίτητα βήματα

Η Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης τ.μ. Ακινήτων προς τους ΟΤΑ όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ και δέχεται ηλεκτρονικά δηλώσεις.

Η διαδικασία της υποβολής και της παρακολούθησης της δήλωσης είναι η εξής: Βήμα 1: Συνδεθείτε στο σύστημα μέσω των στοιχείων taxisnet. Βήμα 2: Δημιουργήστε μια δήλωση για κάθε ακίνητο που επιθυμείτε να υποβάλλετε διόρθωση τ.μ. επιλέγοντας αρχικά το Δήμο που ανήκει. Βήμα 3: Επιλέξτε από τη λίστα το ακίνητο που επιθυμείτε να διορθώσετε και τροποποιήστε τα τ.μ., σύμφωνα με τα πραγματικά. Βήμα 4: Υποβάλετε τη δήλωση.

Γ. Πιταούλης: Με περιορισμένα πρόστιμα

Ερωτηθείς ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης για τη σχετική δυνατότητα, μίλησε αναλυτικά, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως προ της τελευταίας ρύθμισης, υπήρξαν δύο ακόμη, με την πρώτη εξ αυτών να ήταν ιδιαιτέρως ευνοϊκή.

“Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια επικαιροποίησης των στοιχείων που έχουν οι Δήμοι πάνω στα οποία βγαίνουν τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ακίνητης περιουσίας. Υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις που από το τέλος του 2019 είχαν ξεκινήσει να “τρέχουν” και ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους δημότες, όπου τους δινόταν η δυνατότητα να έρθουν και να διορθώσουν τα τετραγωνικά των κτισμάτων και των οικοπέδων τα οποία ενδεχομένως ερχόντουσαν από πολύ παλιές εγγραφές και δεν ήταν σωστά αποτυπωμένα και ενδεχομένως υπήρχαν κάποιες αυθαιρεσίες ή προσθήκες που δεν είχαν δηλωθεί. Η πρώτη μεγάλη ρύθμιση που ήταν και ιδιαιτέρως ευνοϊκή με την έννοια ότι δεν προέβλεπε κάποια επιπλέον κύρωση για όποιον ερχόταν να δηλώσει, έληξε τον Σεπτέμβριο του 2020. Εκεί υπήρξε η πιο μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου” ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας παρακάτω για τη δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε προς τους ιδιοκτήτες.

“Μετά μέσα στο 2021 η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά και η ειδική ρύθμιση επανήλθε μόνο που πλέον όταν υπήρχαν διαφορές στα τετραγωνικά ο φορολογούμενος δημότης θα έπρεπε να καταβάλει πρόστιμα που περιορίζονταν στο 20% του αρχικού ποσού και άρχιζαν να υπολογίζονται τα τέλη από 1η Ιανουαρίου του 2020. Η ρύθμιση αυτή πήρε πάλι συνεχείς παρατάσεις κι έφτασε μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021, οπότε και έληξε”.

Πλέον, και με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ο ίδιος εξήγησε πως, “δόθηκε νέα δυνατότητα ρύθμισης μέχρι 30 Ιουνίου του 2022”. Σχολιάζοντας την ανταπόκριση του κόσμου στη Σύρο, υπήρξε σαφής. “Μπορώ να πω ότι πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι δημοτών που ήθελαν να κάνουν μία τέτοια ρύθμιση έχει ανταποκριθεί από την πρώτη ευνοϊκή ρύθμιση. Εν τούτοις και όλο το διάστημα της δεύτερης περιόδου υπήρξαν αιτήσεις που διεκπεραιώνει η Υπηρεσία και ανταποκρίνεται. Ουσιαστικά το ενδιαφέρον είναι πολύ μικρότερο και αφορά όσους κάνουν κάποια μεταβίβαση που εκεί πρέπει να υπάρξει τακτοποίηση” σχολίασε, λέγοντας τέλος πως, “Αυτό το διάστημα πληρώνουν μειωμένο το πρόστιμο. Βγαίνουν οι διαφορές από 1/1/2020 και τα πρόστιμα περιορίζονται στο 20%”.