Ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν λάβει voucher από την ΕΕΤΑΑ για το έτος 2021 – 2022

Σύρος: Δωρεάν φιλοξενία των ατόμων στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Κοινωνικό πρόσωπο από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Κοινωνική Υπηρεσία

Εντελώς δωρεάν θα φιλοξενούνται τα ΑΜΕΑ που δεν έχουν πάρει voucher από την ΕΕΤΑΑ στη δομή ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με την οριστική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για το έτος 2021 – 2022.

Το θέμα του καθορισμού ή μη, τροφείων για τη συγκεκριμένη δομή η οποία έχει περάσει στον Δήμο τη φετινή χρονιά, απασχόλησε εκ νέου την Οικονομική Επιτροπή, καθώς το ύψος του μηνιαίου ποσού που θα πλήρωναν οι οικογένειες που δεν είχαν επιχορηγηθεί, δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τους αιρετούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων υποστήριζαν εξ αρχής πως αυτοί οι συνάνθρωποί μας, δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά.

Το ζήτημα αναπτύχθηκε χθες στο πλαίσιο διαλογικής συζήτησης των μελών της αρμόδιας Επιτροπής, η οποία εν τέλει απέρριψε το αρχικό σενάριο για καθορισμό τροφείων ύψους 40 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Στήριξη των οικογενειών

Ειδικότερα, τονίσθηκε πως το ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 25 άτομα και σήμερα έχει συμπληρωμένες τις 22 θέσεις. Ωστόσο, αυτό που υπογραμμίσθηκε είναι πως αυτά τα 22 άτομα, δεν έχουν λάβει voucher στο σύνολό τους, αφού βάσει της σχετικής νομοθεσίας, δεν λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ανεμβολίαστα άτομα (για covid-19).

Τελικά ο αριθμός των ατόμων που θα πάρουν voucher δεν υπερβαίνει τα 17, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο κόστος για τη λειτουργία της δομής να πρέπει να το καλύψει ο Δήμος.

Αν και όπως προαναφέρθηκε η εισήγηση αρχικά προέβλεπε την καταβολή τροφείων ύψους 40 ευρώ, τελικώς τόσο η πλειοψηφία, όσο και η μειοψηφία συναποφάσισαν αυτό το ποσό να είναι μηδενικό.

“Προτείνεται ο καθορισμός της μηνιαίας οικονομικής συμμετοχής των γονέων και κηδεμόνων των φιλοξενούμενων ΑμεΑ στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που δεν έχουν πάρει voucher από την ΕΕΤΑΑ κατά τη σχολική χρονιά 2021 – 2022 να είναι μηδενική” ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κλείνοντας το θέμα.

Απορρίφθηκε η αρχική πρόταση

Η εισήγηση που τέθηκε αρχικά στη διάθεση των αιρετών απορρίφθηκε. Αυτή είχε ως εξής προς ενημέρωση των αναγνωστών: “Εισηγούμεθα μηνιαίας οικονομικής συμμετοχής των γονέων και κηδεμόνων των φλοξενούμενων ΑμεΑ στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που δεν έχουν πάρει voucher από την ΕΕΤΑΑ ως εξής: Α. Γενική Κατηγορία: 4ο ευρώ τον μήνα για τα ΑμεΑ που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ σύμφωνα με το καταστατικό και τις υγειονομικές οδηγίες (περί εμβολιασμού κ.α.) και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τα voucher της ΕΕΤΑΑ τα οποία έχουν προτεραιότητα γιατί εξασφαλίζουν τα χρήματα για την οικονομική βιωσιμότητα του ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Β. Εξαιρέσεις: Εξαιρούνται της καταβολής μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης συμμετοχής οι παρακάτω κατηγορίες: α. Πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Για οικογένειες που έχουν περισσότερα των 4 ανήλικων μελών ή / και εξαρτημένων μελών, το κάθε εισόδημα προσαυξάνεται κατά 900 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο και κατά 1.500 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος.

(Ως εξαρτώμενα μέλη σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 4171/13 θεωρούνται: α. Άγαμα τέκνα, εφόσον: - είναι ανήλικα έως 18 ετών ή – είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή – είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, β. Τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία: - τέκνα ενός ή και των δύο συζύγων / γονέων – αδελφοί και αδελφές ενός εκ των δύο συζύγων / γονέων, γ. ανιόντες, δ. ανήλικα τέκνα που στερούνται και των δύο γονέων και έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με έναν εκ των δύο συζύγων / γονέων ελλείψει δικαστικής απόφασης επιμέλειας από άλλο άτομο. Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις β και δ, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο “φορολογητέο” εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.

Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης γ δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. 3. Κατά την εφαρμογή της παραγράφου 2 του αρ. 11 Ν. 4172/13, δεν λαμβάνονται υπόψιν οι παρακάτω κατηγορίες εισοδήματος: α. Διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο, β. Εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.

Οικογένειες στις οποίες υπάρχει άτομο (γονέας ή τέκνο) α. Χαρακτηρισμένο με απόφαση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ως εφ΄ όρου ζωής ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, β. Χαρακτηρισμένο από αρμόδια Επιτροπη ΚΕΠΑ με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, γ. χαρακτηρισμένο από αρμόδια Επιτροπή ΚΕΠΑ με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω εάν πρόκειται για άτομο πάσχον από διαβήτη τύπου 1, με οικογενειακό εισόδημα έως 17.000 ευρώ.

- Χήρες/ οι διαζευγμένες / οι, μονογονεϊκές οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. - Για ΑμεΑ των οποίων η κηδεμονία έχει ανατεθεί σε τρίτα πρόσωπα (πέραν γονέων) με οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. - Άνεργοι γονείς με οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ. - Υπάλληλοι του ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Γ. Ελαφρύνσεις: α. Σε περιπτώσεις οικογενειών των οποίων φιλοξενούνται στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ δύο ΑμεΑ ή βρέφη, νήπια στους παιδικούς και τον βρεφικό σταθμό κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι γονείς ή κηδεμόνες θα καταβάλλουν για το δεύτερο ΑμεΑ ή βρέφος ή νήπιο οικονομική συμμετοχή μειωμένη κατά το 1/3 του ποσού που αντιστοιχεί στο πρώτο ΑμεΑ ή βρέφος ή νήπιο.

β. Σε περιπτώσεις οικογενειών των οποίων φιλοξενούνται στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ ή στους παιδικούς σταθμούς και τον βρεφικό σταθμό τρία ή περισσότερα ΑμεΑ ή νήπια ή βρέφη κατά την ίδια χρονική περίοδο, δεν θα καταβάλλονται τροφεία για το τρίτο, τέταρτο κλπ νήπια ή βρέφη.”.

Ετικέτες: