Πολύ μεγάλη και συγκινητική η συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατά την εορταστική περίοδο

Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης από τη Συριανή κοινωνία

  • Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:19

Δυναμική η συμμετοχή των Συριανών στη σειρά δράσεων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εορταστικών ημερών της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Πρωτοβουλίες και συμμετοχή σε δράσεις, με ωφελούμενους μικρούς και μεγάλους σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκαν μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας, με στόχο να γίνουν τα Χριστούγεννα των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη στήριξης, λίγο πιο χαρούμενα.

Για τις πολυεπίπεδες φετινές δράσεις, μίλησε στην εφημερίδα η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κ. Αγγελική Πρίντεζη.

Τα παιδιά της Σύρου και των Κυκλάδων δίνουν δύναμη στους ασθενείς με καρκίνο

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Win Cancer και με την οργάνωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της Σύρου, του ΚΔΑΠ-μεΑ Σύρου και όχι μόνο, έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες, στέλνοντας ευχές, μηνύματα αισιοδοξίας και συμπαράστασης, οι οποίες μοιράστηκαν, μέσω του Win Cancer, στους ασθενείς των ογκολογικών νοσοκομείων, παιδικών και μη, σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, προκειμένου να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι κάρτες των παιδιών πλαστικοποιήθηκαν από την Κοινωνική Υπηρεσία, προκειμένου να είναι εύκολη η απολύμανσή τους, προτού δοθούν στους ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο κάλεσμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ανταποκρίθηκαν σχολεία από πολλά νησιά των Κυκλάδων, από την Κρήτη, την Αθήνα και τη Σκιάθο, καθώς και ένα σχολείο της ομογένειας από το Λονδίνο, συγκεντρώνοντας συνολικά σχεδόν 1.000 χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Ακόμη σημαντικότερο, το γεγονός, ότι στο πλαίσιο της δράσης, οι εκπαιδευτικοί μίλησαν στα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, σχετικά με τον καρκίνο, αλλά και για τους ασθενείς που αγωνίζονται να τον ξεπεράσουν, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, εξηγώντας επίσης τους λόγους, που η συμβολική αυτή κίνηση, αποτελεί σημαντική ενθάρρυνση στη μάχη τους αυτή.

«Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχουμε ως Κοινωνική Υπηρεσία στην πρωτοβουλία του Win Cancer. Έχοντας εδραιωθεί πλέον αυτή η δράση, και μέσω των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, είχαμε τη χαρά να συμμετέχουν τα περισσότερα σχολεία των Κυκλάδων, της Αθήνας, της Σκιάθου, της Κρήτης, αλλά και του Λονδίνου, μέσω της Συριανής Ραφαέλας Πασά. Μείναμε πραγματικά άφωνοι από τη συμμετοχή, καθώς συγκεντρώσαμε πάνω από 1.000 κάρτες», σημείωσε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, κ. Αγγελική Πρίντεζη.

Όπως τόνισε, «μέσα από την ενημέρωση που έγινε μέσα στα σχολεία, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν σχετικά με άλλα παιδιά και ενήλικες που παλεύουν με τον καρκίνο, να πάρουν απαντήσεις σχετικά με απορίες που ενδεχομένως είχαν και να ανοίξουν ένα διάλογο για ένα ζήτημα, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Με αυτό τον τρόπο, στα παιδιά καλλιεργείται η ενσυναίσθηση και το αίσθημα αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο και για εμένα αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό».

Δώρα για τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου»

Παράλληλα, η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες, διοργάνωσαν δράση, προκειμένου να συγκεντρωθούν δώρα για τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» του π. Αντωνίου, ως ένα χριστουγεννιάτικο δώρο αγάπης.

Όπως σημείωσε η κ. Πρίντεζη, «φέτος διοργανώσαμε τη συγκεκριμένη δράση για πρώτη φορά, καλώντας τον κόσμο να προσφέρει δώρα για τα παιδιά της “Κιβωτού”, τόσο στην πλατεία της Ερμούπολης, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, όσο και στις Τοπικές Κοινότητες. Είχαμε και εκεί συγκινητικά μεγάλη συμμετοχή, παρά την κακοκαιρία και τις δύσκολες συνθήκες – και σε οικονομικό επίπεδο για τους περισσότερους πολίτες – ενώ οφείλω να τονίσω πως ήταν μεγάλη η συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων».

Ενισχυμένη η προσφορά σε τρόφιμα

Στο πλαίσιο της ετήσιας διανομής των τροφίμων των ωφελούμενων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), η Κοινωνική Υπηρεσία προχώρησε στη διεύρυνση της παροχής τροφίμων και σε άλλους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη.

Σύμφωνα με την κ. Πρίντεζη, «φέτος προσπαθήσαμε να καλύψουμε μερικές ανάγκες και ανθρώπων, που έχουν μεν ζητήσει βοήθεια από την Κοινωνική Υπηρεσία και δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, καθώς δεν πληρούν όλα τα κριτήρια, ωστόσο δεδομένου ότι το πρόβλημά τους είναι υπαρκτό και διαπιστωμένο, εμείς απ’ την πλευρά μας με το δικό μας τρόπο προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στο μέτρο του εφικτού. Δεχτήκαμε – και ευχαριστούμε πολύ για αυτό – από Συριανό παραγωγό, μία μεγάλη δωρεά αυγών, τα οποία προσθέσαμε στα πακέτα μας. Έχουμε τους Συριανούς επιχειρηματίες στο πλευρό μας και μας στηρίζουν σημαντικά τις δράσεις μας, χωρίς καν να το ζητήσουμε, από καθαρό ενδιαφέρον προς το συνάνθρωπο».

Δώρα στα παιδιά από την ανταποδοτική ανακύκλωση

Παράλληλα, με τα έσοδα του Δήμου από τις δράσεις ανταποδοτικής ανακύκλωσης, που με την τεράστια συμμετοχή τους έχουν στηρίξει οι πολίτες της Σύρου, αποπληρώθηκαν οφειλές οικογενειών που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σε σχολικά είδη.

Τα έσοδα αφορούν στον όγκο των ανακυκλώσιμων που συλλέχθηκε την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου και αγγίζουν τα 450 ευρώ.

Με τα υπόλοιπα χρήματα, δόθηκαν επιταγές σε καταστήματα πώλησης σχολικών ειδών, για την κάλυψη των αναγκών της Στέγης Ανηλίκων Σύρου (150 ευρώ) και της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Σύρου (επίσης 150 ευρώ).

Δράση ομορφιάς για τα κορίτσια του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Μία ακόμη δράση, η οποία οργανώθηκε, μέσα στις ημέρες των εορτών, έδωσε τη δυνατότητα στα κορίτσια του ΚΔΑΠ-μεΑ Σύρου – Ερμούπολης, να παρακολουθήσουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα το μακιγιάζ, σε συνεργασία με τη Συριανή make-up artist Αγνή Θαλασσινού, τον Μάρκο Τράκα, αλλά και τη στήριξη εταιρείας καλλυντικών, προϊόντα μακιγιάζ της οποίας μοιράστηκαν, από το στούντιο αισθητικής, στις δεσποινίδες του Κέντρου.

Δυναμικότατη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις δράσεις

«Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διαθέτει μία δυναμική Κοινωνική Υπηρεσία, που με τη συνδρομή των πολιτών, μικρών και μεγάλων κατοίκων της και των επιχειρηματιών του νησιού, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στο μέγιστο δυνατό βαθμό στήριξη σε ανθρώπους που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Και για τους συμπολίτες μου είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη», υπογραμμίζει η κ. Πρίντεζη.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «αισθανθήκαμε σαν τον Άγιο Βασίλη, προσφέροντας μέσα από τη συμμετοχή των δημοτών και του κόσμου μας. Ο Δήμος μας είχε τη δυνατότητα για πρώτη φορά να δώσει δώρα, μέσα από τα έσοδα της ανακύκλωσης λευκών ειδών, ρούχων, παπουτσιών. Επιπλέον, η δράση, στην οποία συμμετείχαν τα σχολεία, και αφορούσε στην αποστολή χριστουγεννιάτικων καρτών στους ασθενείς με καρκίνο, είχε να δώσει ένα πολύ σημαντικό μάθημα στα παιδιά. Όλα αυτά, δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι η κοινωνία μας αλλάζει. Αυτό που πιστεύω προσωπικά και προσπαθώ να μεταφέρω και μέσα από τις δράσεις μας είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Δε χρειάζεται να είμαστε μόνοι μας. Μπορούμε και να ζητάμε βοήθεια αλλά και να δίνουμε βοήθεια».

Σύμφωνα με την κ. Πρίντεζη η αλληλεγγύη είναι…. μεταδοτική, με την ίδια να δίνει το παράδειγμα της περσινής χρονιάς, όταν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πρόσφεραν στην Κοινωνική Υπηρεσία δωροεπιταγές για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή, ενώ φέτος, οι ίδιοι άνθρωποι, που πέρσι αντιμετώπισαν τις δυσκολίες της υγειονομικής κρίσης, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, ήταν οι ίδιοι που πρόσφεραν για άλλους συνανθρώπους τους.

«Όλα είναι μία αλυσίδα, η μία πράξη, οδηγεί σε μία άλλη. Και όταν υπάρχει ένα έναυσμα, μία πρωτοβουλία, οι δημότες και ο κόσμος της Σύρου είναι πάντοτε πρόθυμος να συμμετέχει, να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί και να βοηθά. Ειδικά στην ανταποδοτική ανακύκλωση, έχει ξεπεραστεί κάθε προσδοκία. Ίσως να βοήθησε και η υγειονομική κρίση σε όλο αυτό, ίσως να μας υπενθύμισε την ανάγκη να προσφέρουμε λίγο περισσότερο», ανέφερε κλείνοντας.