Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννη Βρούτση για τα καθήκοντα και τις προτεραιότητές του

“Δεν χωρούν προσωπικές χάρες για θέσεις ευθύνης”

Τοποθετείται για την απόφαση Δημάρχου να του δώσει την έβδομη άμισθη αντιδημαρχία στον Δήμο

Την προώθηση αθλητικών διοργανώσεων που θα προσφέρουν στο νησί προβολή, τουριστική ανάπτυξη και επισκεψιμότητα σε περιόδους εκτός τουριστικής σεζόν προγραμματίζει ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο των καθηκόντων του και με φόντο τη σχετική απόφαση του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, η οποία όπως εξηγεί ο ίδιος δεν του δόθηκε σε στυλ προσωπικής χάρης.

Σε απόλυτο τόνο, ο κ. Βρούτσης εξηγεί πως η δημιουργία μίας έβδομης – άμισθης – Αντιδημαρχίας ήρθε σε συνέχεια της πρόθεσης της Δημοτικής Αρχής να αναπτύξει ακόμη μεγαλύτερο έργο στο κομμάτι του Αθλητισμού, ενισχύοντας όχι μόνον τις υποδομές, αλλά και το κομμάτι των αθλητικών διοργανώσεων.

Αναφορικά με τα καθήκοντά του και τον προγραμματισμό του από τη θέση του Αντιδημάρχου Αθλητισμού πλέον, ο Γιάννης Βρούτσης παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”.

  • Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης ανακοινώθηκε μία νέα έβδομη άμισθη αντιδημαρχία, αυτή του Αθλητισμού. Ο κ. Λειβαδάρας σας τοποθέτησε σε αυτήν. Ποια είναι η θέση σας για τη συγκεκριμένη απόφαση; Τι αλλάζει σε σχέση με τα καθήκοντα που είχατε μέχρι προσφάτως, ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αθλητισμού;

“Θέλω να ευχαριστήσω άλλη μία φορά τον Δήμαρχο για την τιμητική θέση που μου δίνει. Όσον αφορά τα καθήκοντα, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις υποχρεώσεις και στις δράσεις που προβλέπεται να κάνω. Αυτή η θέση δίνει απλά άλλες υποχρεώσεις, πέραν του τομέα του Αθλητισμού. Δηλαδή συμμετοχή στην Εκτελεστική Επιτροπή και σε κάποιες άλλες υποχρεώσεις που έχουν οι Αντιδήμαρχοι. Στο κομμάτι του αθλητισμού, παραμένω πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού και συναποφασίζω με όλα τα μέλη που την απαρτίζουν.

Με αυτή την κίνηση, ο Δήμαρχος αναδεικνύει τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το κομμάτι που αφορά τον Αθλητισμό.”.

  • Είναι ουσιαστική αυτή η απόφαση που αναφέρετε ή είναι απλώς ένας τίτλος, που ικανοποιεί με αυτόν ο Δήμαρχος, μία ενδεχομένως δική σας επιθυμία; Είπατε πως ενισχύεται ο τομέας του Αθλητισμού. Πώς θα γίνει αυτό;

“Αυτή ήταν μία πολιτική βούληση δική του και δεν νομίζω πως στην εποχή που ζούμε υπάρχουν χατίρια για να ικανοποιηθούν προσωπικές φιλοδοξίες δημοτικών συμβούλων. Είναι μία απόφαση του Δημάρχου για να δείξει πως υπάρχει ουσιαστική θέληση στο κομμάτι του Αθλητισμού. Δεν θα υπάρξει μαγικό ραβδί, πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία που έχουμε μία συγκεκριμένη πραγματικότητα. Πιστεύω ότι όντως θέλει να τονίσει αυτόν τον τομέα, όπως υπάρχουν Αντιδημαρχίες Πολιτισμού, Τουρισμού, Καθαριότητας κ.α.. Αυτά τα δύο χρόνια που απομένουν (σ.σ. μέχρι το τέλος της θητείας) να είμαστε στοχευμένοι στο κομμάτι του Αθλητισμού. Δεν πιστεύω πως είναι προσωπική χάρη, ούτε υπήρχε και προσωπική παρέμβαση και να πω ότι αν δεν το κάνει δεν θα με ενδιαφέρει η υπόλοιπη θητεία. Νομίζω πως προσωπικές χάρες, δεν χωρούν για τέτοιες θέσεις.”.

  • Επί της ουσίας, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στο κομμάτι του Αθλητισμού. Πείτε μας αρχικά για τις πολυσυζητημένες και ταλαιπωρημένες υποδομές. Σε τι στοχεύετε;

“Το κομμάτι των υποδομών δεν είναι μόνον υπόθεση της Αντιδημαρχίας μου, αλλά και των Τεχνικών Υπηρεσιών. Έχουν γίνει κινήσεις όλα αυτά τα χρόνια και από τη δική μας Δημοτική Αρχή και από την προηγούμενη και σαφώς από την Τεχνική Υπηρεσία. Θέλουμε όλα τα παλιά γήπεδα να “χτιστούν” ξανά και να παρέχουν ασφάλεια στους αθλητές και στο κοινό. Θέλουμε να προχωρήσουν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και όχι μόνον στο Αθλητικό Κέντρο, αλλά και στο γήπεδο της Άνω Σύρου που θα το φέρουμε σε πέρας μέχρι το τέλος της θητείας μας. Είναι και το γήπεδο των Καμινίων και η διαχείρισή του, άλλα δυο που έρχονται σε Βάρη και Πάγο. Πάντως, το πιο βασικό μέλημα του Δήμου είναι να γίνουν πιο ασφαλή τα γήπεδα στο Αθλητικό Κέντρο Ερμούπολης.

Θέλω να διευκρινίσω βέβαια πως πέραν των μεγάλων έργων που θα υλοποιηθούν, γίνονται και παρεμβάσεις από την Τεχνική Υπηρεσία στους αθλητικούς χώρους για να αποκατασταθούν προβλήματα που προκύπτουν. Ενδεικτικά σε συνεργασία με τον κ. Αληφραγκή και τον κ. Μπούσια έγιναν αποκαταστάσεις προ ημερών στα γήπεδα τένις και στην περίφραξη.”.

  • Σε επίπεδο αθλητικών δράσεων, εκδηλώσεων και διοργανώσεων, τί προγραμματίζετε;

“Ήδη ξεκινήσαμε και χθες (σ.σ. προχθές) πήραμε την απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη διεξαγωγή του Aegean Ball Festival με την πολύτιμη συνδρομή του συμπολίτη μας Γιώργου Πρίντεζη, ο οποίος προσφέρει πολλά. Επίσης, έχουμε περάσει από την Επιτροπή Αθλητισμού την πρόταση να μπούμε σε ένα τουρνουά beach volley και μιλάμε για πανελλήνιο πρωτάθλημα εδώ στη Σύρο. Λεπτομέρειες θα καθοριστούν και τις επεξεργαζόμαστε. Ακόμη θέλουμε να προχωρήσει το κομμάτι του Τριάθλου – κολυμβητικό και δρομικό – και είμαστε σε συζητήσεις. Θέλουμε να προχωρήσει και μία συνεργασία με τον ΝΟΣ, για την οποίαν θα μιλήσουμε συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες.

Πέρα από αυτά, είμαστε σε επαφή και με την Ένωση του Ποδοσφαίρου για να δούμε και εκεί τι μπορούμε να κάνουμε. Γενικά θέλουμε να τονώσουμε κάθε άθλημα, ενώ να πω πως είμαστε και σε συζητήσεις με Σύλλογο Ατόμων με προβλήματα όρασης για να δούμε πως θα υποδεχθούμε το άθλημα goalball στη Σύρο. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε διοργανώσεις μεγάλες αν μας το επιτρέψει η πανδημία. Εμείς προχωρούμε ήδη τον προγραμματισμό μας.”.

  • Όλες αυτές οι αθλητικές εκδηλώσεις και κυρίως οι μεγάλες διοργανώσεις μπορούν να ενισχύσουν τον Αθλητικό Τουρισμό. Παλαιότερα το νησί διατηρούσε τη συγκεκριμένη στόχευση. Ποια είναι η δική σας πρόθεση και στάση;

“Νιώθω ότι ο Δήμος είναι μια μεγάλη οικογένεια. Με τον Παναγιώτη Κουταβά, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού το κομμάτι του Αθλητικού Τουρισμού είναι κάτι που το συζητάμε αρκετά. Δεν θέλουμε αυτές οι διοργανώσεις να γίνονται Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε από Μάιο και να τις “απλώσουμε” μέχρι Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Οπότε, το κομμάτι του Αθλητικού Τουρισμού είναι για να τονώσουμε τις περιόδους off-season.”.

  • Επειδή το κομμάτι του Αθλητισμού αφορά έντονα και τον ντόπιο πληθυσμό και σίγουρα τη νεολαία, θα είστε σε επαφή με Σωματεία, Συλλόγους και γενικώς τους δημότες για να καταγράφετε αιτήματα, ανάγκες και προτάσεις τους;

“Αρχές Φεβρουαρίου θα προχωρήσουμε σε συνάντηση με τις ομάδες και με όλα τα Σωματεία σε ένα γραφείο που θα διατηρήσω στο Αθλητικό Κέντρο. Θα βγει σχετική ανακοίνωση. Στόχος είναι μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, να δέχομαι στο Αθλητικό Κέντρο Σωματεία, εκπροσώπους και αθλητικούς παράγοντες για να συζητάμε. Είμαστε μία Δημοτική Αρχή που επιδιώκει την επικοινωνία με τον κόσμο. Θα προχωρήσουμε και στο κομμάτι αυτό.”.