Αποφάσισε να παραδώσει την έδρα του στο Δημοτικό Συμβούλιο και να δώσει τη “σκυτάλη” της παράταξής του σε νέο επικεφαλής που θα είναι ο Αλέξης Αθανασίου

“Φινάλε” για τον Γιώργο Μαραγκό στην Αυτοδιοίκηση

Σκληρή κριτική προς τη σημερινή Δημοτική Αρχή και απαντήσεις για το πολιτικό “φλερτ” με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές

Οριστικά κλείνει τον κύκλο της παρουσίας του στην τοπική Αυτοδιοίκηση ο Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος γνωστοποίησε επισήμως την απόφασή του, να παραδώσει την έδρα του Δημοτικού Συμβουλίου και να παραιτηθεί από επικεφαλής της παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε” στα επτάμισι χρόνια πορείας του στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας για την απόφασή του να αποχωρήσει από τα κοινά, παραδίδοντας παράλληλα και τα “ηνία” της παράταξής του στον Αλέξη Αθανασίου, κάτι που επισήμως θα ανακοινώσει σήμερα η ίδια η παράταξη με δελτίο Τύπου της προς τα τοπικά ΜΜΕ.

Οι ανωτέρω αποφάσεις του – αν κι ελήφθησαν πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές - γνωστοποιήθηκαν σε μία χρονική στιγμή που ο Γιώργος Μαραγκός έκρινε κατάλληλη όπως εξήγησε, προκειμένου 1.5 χρόνο πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, η παράταξη “Η Σύρος που αξίζουμε” να κάνει την επανεκκίνησή της και να προχωρήσει στην κατεύθυνση που θα συναποφασίσουν τόσο ο νέος επικεφαλής της, όσο και τα μέλη της.

Την πρόθεσή του μάλιστα, τόνισε πως είχε γνωστοποιήσει εξ αρχής προς τα μέλη της παράταξής του, τα οποία και “ακολούθησε” σε έναν πιο “ήπιο” αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στη σημερινή Δημοτική Αρχή, δεδομένης και της πανδημίας.

Σχετικά με την περαιτέρω πορεία του, ο Γιώργος Μαραγκός ρωτήθηκε για τη φημολογία που τον θέλει να έχει κάνει επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κατέλθει στον πολιτικό στίβο ως υποψήφιος βουλευτής, με τον ίδιο να απαντά αρνητικά προς το παρόν, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας, αν – όπως ο ίδιος εξήγησε – υπάρξουν λόγοι τέτοιοι που θα τον ωθήσουν να πεισθεί πως μπορεί να φανεί χρήσιμος στη Σύρο και στις Κυκλάδες.

Πριν από τη γνωστοποίηση των ανωτέρω αποφάσεων, ο Γιώργος Μαραγκός άσκησε έντονη κριτική προς τη Δημοτική Αρχή, την οποίαν κατηγόρησε πως δεν έχει όραμα και σχέδιο ανάπτυξης για τον τόπο, σημειώνοντας ειδικότερα για τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα πως δεν διαθέτει πυγμή και αποφασιστικότητα για σημαντικές υποθέσεις του τόπου. Ο ίδιος τόνισε πως ο σημερινός Δήμαρχος είναι άνευρος και τα αποτελέσματα αυτής της στάσης, τα “πληρώνει” το νησί.

Πρέπει να σημειωθεί πως τη θέση του κ. Μαραγκού στο Δημοτικό Συμβούλιο θα την πάρει ο Απόστολος Ρουσσουνέλος.

Απόφαση που πήρα πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019”

Στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Μαραγκός μίλησε για την απόφαση αποχώρησής του από τα δημοτικά πράγματα της Σύρου, στα 7,5 χρόνια πορείας του, από τα οποία, τα πρώτα 5 υπήρξε ως Δημοτική Αρχή με την παράταξή του και τα τελευταία 2,5 οι δημότες τον τοποθέτησαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

“Το πολιτικό κεφάλαιο που έχει να κάνει με την τοπική Αυτοδιοίκηση κλείνει εδώ. Αποχωρώ από τον Δήμο με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά, χαρούμενος και ευγνώμων, γνωρίζοντας πως όλο αυτό το διάστημα των 7.5 περίπου ετών, 5 χρόνια ως δήμαρχος και 2.5 χρόνια ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, συνειδησιακά και πραγματικά έπραξα το καθήκον μου και υπερέβαλα εαυτόν, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες μου, προσπαθώντας να αποδειχθούμε χρήσιμοι στο νησί μας και τους δημότες μας” ανέφερε αρχικά ο κ. Μαραγκός, εξηγώντας ειδικότερα πως η πενταετία 2014-2019 “υπήρξε όμορφη, παραγωγική και δημιουργική, με αγωνίες, ελπίδες και απογοητεύσεις, χαρές και λύπες και σίγουρα με μεγάλη προσπάθεια για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό για τον Δήμο και το νησί”. Ο ίδιος λέγοντας ταυτόχρονα πως υπήρξαν “δυσκολίες, λάθη και παραλείψεις”, τόνισε πως, η παράταξή του και ο ίδιος “τα καταφέραμε αρκετά καλά”.

Διευκρινίζοντας για τον χρόνο ανακοίνωσης της απόφασης αποχώρησής του από τα δημοτικά πράγματα, ο κ. Μαραγκός εξήγησε πως, “Πρόκειται για μία απόφαση την οποία είχα λάβει και για την οποία είχα ενημερώσει τους στενούς μου συνεργάτες στην παράταξή μας, πριν ακόμη από τις δημοτικές εκλογές του 2019, ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα”. Την ίδια απόφαση μάλιστα τόνισε πως επιβεβαίωσε “ενώπιον τους και αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές παρά τις αντιρρήσεις και τις πιέσεις τους για να αλλάξω γνώμη”.

Ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει πως “δύο δημοτικές θητείες είναι υπεραρκετές για να προσφέρεις αυτά που μπορείς, αυτά που οραματίστηκες, αυτά που μπόρεσες να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις”.

Ως εκ τούτου, σήμερα, πρόσθεσε πως, “1.5 σχεδόν χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, η παράταξή μας “Η Σύρος που αξίζουμε” οφείλει να ξεκινήσει την ανανέωση της, να εμπλουτίσει τις ιδέες της, να αλλάξει και να μετασχηματιστεί ώστε να δώσει ξανά ελπίδα προοπτικής και αισιοδοξίας για το νησί μας”. Κάτι που όπως σχολίασε, “η σημερινή δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν μπορεί να φέρει εις πέρας”.

Ο κ. Μαραγκός διευκρίνισε μάλιστα πως, “Παρέμεινα, ως επικεφαλής της παράταξής μας μέχρι και σήμερα για να τιμήσω την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, αγωνιζόμενος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της για το καλύτερο δυνατό από τα έδρανα της μειοψηφίας.”.

Εγκαίρως η διαδοχή για τις επόμενες εκλογές

Σε συνέχεια των ανωτέρω, τόνισε πως ο ίδιος θεωρεί ότι “η διαδικασία της διαδοχής πρέπει να γίνει εγκαίρως ώστε ο νέος επικεφαλής και νέος υποψήφιος δήμαρχος να έχει επαρκή χρόνο ώστε να πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό του, να εφαρμόσει την στρατηγική του, να συστρατεύσει μαζί με τα παλαιότερα στελέχη και νέους, ικανούς ανθρώπους προκειμένου να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο που θα μπορέσει να πείσει και να διεκδικήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας”. Εκφράζοντας μάλιστα την προσωπική εκτίμησή του για την παράταξη που αφήνει πίσω του, δήλωσε πως, “Είμαι, προσωπικά, αισιόδοξος ότι “Η Σύρος που αξίζουμε” θα είναι η επόμενη δημοτική αρχή και θα μπορέσει να συνεχίσει μια πορεία έργων και δημιουργίας, όπως αυτήν που ξεκινήσαμε και πραγματοποιήσαμε την περίοδο 2014-2019”.

Ο κ. Μαραγκός αμέσως μετά εξήγησε πως η παράδοση της σκυτάλης στον νέο επικεφαλής, θα πραγματοποιηθεί επισήμως μετά την έγγραφη υποβολή της παραίτησής του, όπως προβλέπεται, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα είναι και το τελευταίο στο οποίο θα συμμετάσχει ως δημοτικός σύμβουλος.

“Επέλεξα να παραδώσω την θέση του δημοτικού συμβούλου που σήμερα κατέχω ώστε ο νέος επικεφαλής, στον οποίο σε κάθε περίπτωση θα σταθώ ουσιαστικά δίπλα του, να μπορεί να λειτουργήσει και να εφαρμόσει τον σχεδιασμό και την στρατηγική του εντελώς ελεύθερα και απερίσπαστα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή έστω υπόνοια ή υποψία φαινομένων διαρχίας με τον νέο υποψήφιο δήμαρχο και τον τ. δήμαρχο και τ. επικεφαλής εντός της παράταξης” ξεκαθάρισε σε απόλυτο τόνο.

Ανοικτό το ενδεχόμενο για τη Βουλή

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα για τον ίδιο και την ενασχόλησή του ή μη, με την πολιτική, έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις, χωρίς να είναι αρνητικός για το σενάριο υποψηφιότητας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αρχικά ανέφερε πως, “Αν κρίνω στο εγγύτερο ή απώτερο μέλλον ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις να είμαι χρήσιμος στο νησί μου, στον τόπο μου και στις Κυκλάδες, τότε δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα ασχοληθώ με μία άλλη βαθμίδα της πολιτικής, είτε αυτός είναι δεύτερος βαθμός της Αυτοδιοίκησης, είτε είναι η κεντρική πολιτική σκηνή”.

Πρόσθεσε βέβαια πως, “Σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση και υπό την έννοια αυτή, σήμερα μπορώ να σας απαντήσω αρνητικά”. Ο κ. Μαραγκός επανέλαβε ωστόσο πως, “Αν κρίνω ότι στο μέλλον δημιουργούνται αυτές οι προϋποθέσεις που θα με βοηθήσουν και θα με πείσουν ότι θα είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου, μπορεί να πάρω μια τέτοια απόφαση. Αλλά τότε, να είστε σίγουροι ότι θα είμαι ο πρώτος που θα βγει και θα το ανακοινώσει.”.

Σε πιο συγκεκριμένη ερώτηση της “Κοινής Γνώμης”, ο Γιώργος Μαραγκός ρωτήθηκε ευθέως για το αν υπάρχει προσέγγιση από ή προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, δεδομένου πως η σχετική φημολογία είναι εντονότατη τον τελευταίο καιρό.

Αναλυτικότερα, ο ίδιος για το αν έχει επαφές με το συγκεκριμένο κόμμα και σχετική προετοιμασία, υπήρξε λακωνικός: “Δεν νομίζω ότι σήμερα σε ένα χρονικό σημείο που δεν έχει υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, είναι σωστό να σας πω και κάτι συγκεκριμένο σε επίπεδο επαφών, διαβουλεύσεων κλπ.. Έχουν υπάρξει επαφές προς το πρόσωπό μου – δεν θέλω να πω παρατάξεις, κόμματα κλπ – έχουν υπάρξει οχλήσεις προς το πρόσωπό μου για να συμμετάσχω σε άλλη βαθμίδα της πολιτικής αλλά μέχρι και σήμερα που μιλάμε, δεν νιώθω μέσα μου ότι υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις για να μπορώ να είμαι πραγματικά χρήσιμος στον τόπο μου, στη Σύρο και στις Κυκλάδες”.

Υποστήριξε μάλιστα πως, “Δεν έχει κανένα νόημα να αναφερθούμε σε επιμέρους παρασκηνιακές ζυμώσεις και διαβουλεύσεις που μπορεί να έχουν γίνει”, λέγοντας τέλος πως, “αν και εφόσον κάτι με οδηγήσει στο να λάβω μια τέτοια απόφαση, μπορεί και όχι, μπορεί και ναι, να είστε σίγουροι ότι θα βγω να το δηλώσω ευθαρσώς.”.

Άτολμος και χωρίς αποφασιστικότητα ο Ν. Λειβαδάρας”

Η κριτική του προς την Δημοτική Αρχή αποτέλεσε το πρώτο μέρος της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, στον πρόλογο της οποίας σχολίασε την εικόνα της μέχρι σήμερα και σαφώς την εικόνα του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα.

“Η δημοτική αρχή της Σύρου απέδειξε ξεκάθαρα πως είναι μια δημοτική αρχή χωρίς όραμα, σχέδιο και στρατηγική. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια δημοτική αρχή χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Μια ομάδα ανθρώπων χωρίς συνοχή που διακατέχεται από έλλειμμα παραγωγικότητας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και αποδεδειγμένη αδυναμία αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων για το νησί μας. Και βέβαια αυτή η εικόνα απορρέει πρωτίστως από τον επικεφαλής της, τον δήμαρχο κ. Λειβαδάρα” σχολίασε ο Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως “έναν δήμαρχο άτολμο, άκρατο ισορροπιστή, χωρίς αποφασιστικότητα, με εμφανέστατο έλλειμμα τεχνοκρατικής κουλτούρας και πολιτικής βούλησης, ανήμπορο να επιφέρει τομές και να λάβει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του νησιού μας”. Σύμφωνα με όσα επανέλαβε για τον κ. Λειβαδάρα, “αποτελεί έναν απλό διαχειριστή ενός τέλματος, στο οποίο ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν ρίξει το νησί”.

Παρατηρήσεις ανά τομέα και πεδίο

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων του, ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στα σημαντικότερα θέματα και προβλήματα της Σύρου, ενώ μίλησε και για καθυστερήσεις σε δρομολογημένα έργα που παρέλαβε η νυν Δημοτική Αρχή από την προηγούμενη.

Για το κομμάτι της Διοίκησης του Δήμου μίλησε για τη μη ψήφιση του νέου ΟΕΥ μέχρι και σήμερα, όπως και για την “απώλεια” υπαλλήλων με την κινητικότητα. Αναφορικά με την υπόθεση του κυκλοφοριακού εξήγησε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει σταθεί ικανή να πάρει πρωτοβουλία σημαντική για την αντιμετώπισή του, στηλιτεύοντας παράλληλα και το “έργο” της Επιτροπής Συγκοινωνιών που μέσα στα πρώτα 2,5 χρόνια θητείας, έχει συνεδριάσει μόλις τέσσερις φορές. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να πει ότι η δημοτική Αρχή του Ν. Λειβαδάρα αποπροσανατόλισε τους ιδιοκτήτες και οδηγούς των ταξί, καθώς εξ αρχής ήξερε ότι η “πιάτσα” δεν μπορεί να πάει στην παραλία, αν πρωτίστως δεν δώσει έγκριση η ΕΣΑΛ και δεν συμπληρωνόταν ο απαιτούμενος χρόνος, μετά την παράδοση του έργου της ανάπλασης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις αθλητικές υποδομές, για τις οποίες είπε πως τα έργα που δρομολόγησε και με μελέτες η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, ενώ τόνισε πως σε αυτόν τον τομέα, η Περιφέρεια “βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά” με έργα που προωθεί και στην περιφέρεια της Σύρου. Παρομοίως άσκησε κριτική για τις σχολικές υποδομές και τις καθυστερήσεις σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης, κρίνοντας αρνητικά το γεγονός πως ο Δήμος δεν ήλεγξε όπως όφειλε την κατάσταση του έργου στα Λύκεια, με αποτέλεσμα το κλείσιμό τους σε ημέρες με έντονη κακοκαιρία και χαμηλές θερμοκρασίες. Ο κ. Μαραγκός δεν παρέλειψε να αναφέρει πως δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση στο κομμάτι της Δημοτικής Συγκοινωνίας, ενώ ακολούθως μίλησε για καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως η μελέτη για τις όψεις του Δημαρχείου που προέρχεται από τη θητεία του, έλαβε προ ημερών την έγκριση του Υπ. Πολιτισμού, αφού όπως υπονόησε η Δημοτική Αρχή δεν άσκησε πιέσεις. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον μειωμένο τελικά προϋπολογισμό για το Open Mall που αφορά σε ανάπλαση εμπορικών οδών, ενώ για την υπόθεση του αεροδρομίου, - ασχέτως της μη ευθύνης του Δήμου αφού το έργο τρέχει από την ΥΠΑ – επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή δεν άσκησε πιέσεις στον βαθμό που θα μπορούσε προκειμένου να διεκδικήσει καλύτερα και αμεσότερα αποτελέσματα.

Παρακάτω αναφέρθηκε στο οδικό δίκτυο, εστιάζοντας στις κακοτεχνίες όσον αφορά την αποκατάσταση του δρόμου της Βάρης, ενώ υπενθύμισε τους ίδιους φόβους και για το έργο αποχέτευσης που θα “αγγίξει” το κεντρικό οδικό δίκτυο του Μέγα Γιαλού.

Επιπλέον, εξήγησε πως η Δημοτική Αρχή και ο κ. Λειβαδάρας δεν έχουν ζητήσει μέχρι και σήμερα συνάντηση στο Υπ. Υγείας για το Νοσοκομείο, όπως όφειλαν μετά από σχετική απόφαση σε Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ακόμη σημείωσε πως δυστυχώς οι όποιες εξελίξεις αφορούν την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, δεν προκύπτουν γρήγορα.

Τέλος μίλησε για τη διάλυση της ανακύκλωσης, μνημονεύοντας τις κακές εικόνες με τα “βουνά” ανακυκλώσιμων στους κάδους δίπλα, αφού για ένα διάστημα δεν υπήρξε εργολάβος, σχολίασε την απουσία πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων στο άλλοτε ισχυρό κομμάτι του Πολιτισμού και τέλος αναφέρθηκε στην αναμονή του Δήμου για τα παραδοτέα της Toposophy που αφορούν στον στρατηγικό τουριστικό σχεδιασμό.

Ευθύνες για πόλωση με φόντο τα “βαρέα μέταλλα”

Ο κ. Μαραγκός έκλεισε την κριτική του, επιρρίπτοντας ευθύνη στη Δημοτική Αρχή για το κομμάτι της κοινωνικής πόλωσης στη Σύρο και τη δυσφήμιση του τόπου σχετικά με τις αναφορές για βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης.

“Το πολύ σοβαρό ζήτημα των “βαρέων μετάλλων” αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για το που μπορεί να οδηγήσει η απάθεια, η ολιγωρία και η έλλειψη καίριων πρωτοβουλιών εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Η δημοτική αρχή και ο κ. δήμαρχος προσωπικά, από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και σήμερα, όχι μόνο δεν έπραξαν τα δέοντα ώστε να διερευνήσουν την κατάσταση, αλλά με πρόχειρους, ερασιτεχνικούς και καθυστερημένους χειρισμούς επέτειναν και τροφοδότησαν τις συνθήκες πόλωσης, σύγχυσης και αντιδράσεων στους κόλπους της τοπικής μας κοινωνίας. Η παράταξή μας, εγκαίρως και διαχρονικά, είτε με ΔΤ είτε με τοποθετήσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο και τα ΜΜΕ είχε στηλιτεύσει έντονα την ανεπαρκή και αδιέξοδη στάση και αντιμετώπιση της κατάστασης από την δημοτική αρχή, προτείνοντας συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου και διαβλέποντας τις αλυσιδωτές συνέπειες που θα ακολουθούσαν” σχολίασε αναλυτικά ο κ. Μαραγκός, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή όφειλε να είχε ασκήσει πιέσεις για να γίνει μελέτη από το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να αποφευχθούν τα γεγονότα της πλατείας Μιαούλη, την ημέρα της δίκης για την ΟΝΕΧ και το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.