Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μετά από συζήτηση των μελών της, με αφορμή τον αυστηρό έλεγχο εκτέλεσης της σύμβασης ύψους 220 χιλ. ευρώ

Σύρος: Δίμηνη παράταση για ολοκλήρωση εργασιών σε σχολεία

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι παρατάσεις που ζητούν εργολάβοι για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση εργασιών στα σχολεία, προκειμένου οι μαθητές της Σύρου να απολαμβάνουν ένα κατάλληλο και ασφαλές σχολικό περιβάλλον.

Αν και η στάση της Δημοτικής Αρχής – κατά τα λεγόμενα του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή – είναι να μην εγκρίνει παρατάσεις για έργα σημαντικά, που αφορούν μάλιστα και τη μαθητική κοινότητα, ώστε οι εργολάβοι να ανταποκρίνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις τους και στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα, ωστόσο για τη σύμβαση ύψους 220 χιλ. ευρώ που “τρέχει” εδώ και ένα έτος, απαιτείται η δίμηνη παράταση για έκτακτους λόγους.

Σύμφωνα με το έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή, κατά την εκτέλεση εργασιών σε σχολικά κτίρια, ο εργολάβος διαπίστωσε μεγαλύτερες ζημιές σε κτίρια των Λυκείων καθώς και αυξημένες ανάγκες αποκατάστασης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο μετά από εργασίες για ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, γεγονός που οδήγησε τον ανάδοχο να ζητήσει επιπλέον χρόνο.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε παράταση δύο μηνών, δηλαδή την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των 220 χιλ. ευρώ σε τρία σχολικά συγκροτήματα της Σύρου, η χρηματοδότηση για τα οποία προήλθε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται πως η σύμβαση με τον ανάδοχο είχε υπογραφεί στις 24/2/2021 και το έργο θα κλείσει τελικά στις 24/4/2022.

Απρόβλεπτες καταστάσεις

Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο ανάδοχος αιτιολογεί πλήρως το αίτημα της παράτασης που ζητά, σημειώνοντας αναλυτικά μάλιστα τα εξής: “Έχοντας υπόψη ότι οι οικοδομικές εργασίες σε σχολικά κτίρια είναι ένα ιδιαίτερο αντικείμενο, διότι πρέπει κατά κύριο λόγο να υλοποιούνται τις ημέρες που δεν βρίσκονται σε λειτουργία, προέκυψαν εργασίες κάποιες από αυτές απρόοπτες και έκτακτες, οι οποίες χρειάζεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους δύο μήνες και οι οποίες θα ολοκληρώσουν τη μέχρι τώρα προσπάθειά μας.

Συγκεκριμένα στο συγκρότημα Λυκείων προέκυψε μεγαλύτερη έκταση του οξειδωμένου οπλισμού, από την αρχική εκτίμηση καθώς και ανάγκη πλήρωσης οριζόντιων και κατακόρυφων αρμών διαστολής με ελαστομερές πολυουρεθανικό υλικό και στο 1ο Δημοτικό σχολείο τοποθετήθηκε νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση στις αίθουσες που κατασκευάσθηκαν – επισκευάσθηκαν επιχρίσματα και αποκαταστάθηκε ο διαβρωμένος οπλισμός.

Οι παραπάνω εργασίες εκτελέσθηκαν με εντολή της Υπηρεσίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ευρισκομένων στα σχολικά κτίρια. Λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο χρονικό διάστημα που δεν βρίσκονται σε λειτουργία οι σχολικές μονάδες και δεν παρευρίσκονται στους χώρους εργαζόμενοι, η υπηρεσία μας θεωρεί απαραίτητη την εν λόγω 1η παράταση από 25/2/2022 έως και 24/4/2022 με αναθεώρηση, καθώς δεν οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου, αλλά σε καταστάσεις που ήταν αδύνατον να προβλεφθούν κατά τη σύνταξη του χρονοδιαγράμματος.”.

Εκτελεσθείσες εργασίες σε 1ο Δημοτικό, Λύκεια και 3ο Δημοτικό

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο έγιναν τα ακόλουθα: α. Αποκατάσταση τοπικών βλαβών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα οφειλομένων στη διάβρωση του οπλισμού, κατασκευή – επισκευή επιχρισμάτων, οροφοκονιαμάτων και χρωματισμοί, εσωτερικά στις αίθουσες ισογείου κάτω από τη μαρμάρινη εξωτερική σκάλα, στις οποίες παρουσιάζονται συχνά φαινόμενα υγρασίας και εξωτερικά τοπικά στον ισόγειο αύλειο χώρο του σχολείου και στην κεντρική είσοδο (στον ημιυπαίθριο χώρο και στο κλιμακοστάσιο). β. Επισκευή κτίσματος WC αγοριών και κοριτσιών προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ολισθηρότητα των πλακιδίων και τροποποίηση χώρου για την κατασκευή WC για άτομα με ειδικές ανάγκες. γ. Αποξήλωση του υφιστάμενου συστήματος διάθεσης πόσιμου νερού και εγκατάστασή του σε νέο σημείο, σε νέο κουτί εγκατάστασης του μηχανισμού. δ. Προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικής κατασκευής σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης, για την υποστήριξη δομικού στοιχείου εξωτερικού χώρου. ε. Κατασκευή και τοποθέτηση μεταλλικής θύρας σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης, για τη μόνιμη και ασφαλή πρόσβαση στο δώμα του κτιρίου και τη δυνατότητα διενέργειας τακτικών αυτοψιών. στ. Επισκευή – συντήρηση της εισόδου στο χώρο του σχολείου επί της οδού Καραολή και Δημητρίου. ζ. Κατασκευή σημείων ανάπαυσης στον αύλειο χώρο και επισκευή κιγκλιδωμάτων.

Επιπλέον, στο σχολικό συγκρότημα των Λυκείων: α. Αποκατάσταση τοπικών βλαβών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα οφειλομένων στη διάβρωση του οπλισμού, κατασκευή – επισκευή επιχρισμάτων και χρωματισμοί εξωτερικά των κτιρίων, περιμετρικά στο ύψος του στηθαίου σε όλα τα κτίρια του συγκροτήματος. β. Αποξήλωση παλαιάς προστατευτικής στεγανωτικής μεμβράνης και λοιπών λεπτών επιστρώσεων.

Τέλος, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο: α. Αποκατάσταση τοπικών βλαβών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα οφειλομένων στη διάβρωση του οπλισμού, κατασκευή – επισκευή επιχρισμάτων, οροφοκονιαμάτων και χρωματισμοί, εσωτερικά σε αίθουσες που παρουσιάζουν υγρασία και σαθρά επιχρίσματα και εξωτερικά τοπικά στον αύλειο χώρο του σχολείου.