Οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το διάστημα 2023-2026 καθώς και για τις έκτακτες ενισχύσεις το 2022

Προγραμματισμός προσλήψεων και τεράστιες ανάγκες τη θερινή περίοδο

Αντιμέτωπος με “κόφτη” σε επίπεδο προσλήψεων μόνιμου προσωπικού έρχεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όπως και κάθε Δήμος της χώρας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού τους για προσλήψεις αναφορικά με το διάστημα των ετών 2023 – 2026.

Δεδομένης της απαίτησης ο κάθε Δήμος να συμμορφώνεται με τη δημοσιονομική στρατηγική για τον έλεγχο των οικονομικών της χώρας, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προσάρμοσε τις προτάσεις του βάσει ισχύουσας νομοθεσίας, που δεν επιτρέπει αριθμό προσλήψεων μεγαλύτερο από εκείνο των ατόμων που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης.

Στη σχετική εισήγηση προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς, εξηγώντας το σκεπτικό του για κάθε πρόσληψη. Επιπλέον, ο Δήμος αναμένεται να ενισχυθεί με προσωπικό που θα απασχοληθεί για ορισμένο χρόνο κατά το 2022 προκειμένου να καλύψει κενές θέσεις στη Φιλαρμονική, αλλά και έκτακτες ανάγκες στο κομμάτι της Καθαριότητας.

Με το “σταγονόμετρο” οι μόνιμες προσλήψεις

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 4590/2019 “Ενδυνάμωση Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις” και της υπ. Αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/74/οικ.2775/03-03-2021 Εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα “Πολυετής προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης 2023 – 2026” προβλέπεται ότι οι αρμόδιοι φορείς αποστέλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών επικαιροποιημένα τετραετή σχέδια προγραμματισμού προσλήψεων ανθρώπινων πόρων στα οποία περιλαμβάνονται για κάθε έτος της επόμενης τετραετίας: α. Οι εκτιμήσεις των αποχωρήσεων τακτικού προσωπικού, β. Το σύνολο των υφιστάμενων και των εκτιμώμενων κενών θέσεων προσωπικού, γ. οι στρατηγικές προτεραιότητες του φορέα για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του, δ. οι εκτιμώμενες ανάγκες σε προσωπικό ανά κατηγορία, κάδο και ειδικότητα και οι τρόποι κάλυψης αυτών, μέσω μετατάξεων ή προσλήψεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ε. τα παραπάνω αναφερόμενα προαπαιτούμενα για τους εποπτευόμενους φορείς και τις οικείες Ανεξάρτητες Αρχές. (...)

Το Υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνοντας υπόψη τον πολυετή προγραμματισμό κάθε φορέα, συντάσσει συγκεντρωτικό τετραετές σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων, το οποίο υποβάλλεται στο Υπουργείο Οικονομικών και αξιολογείται ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, προκειμένου να ενσωματωθεί στο εκάστοτε Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. (...) Επισημαίνεται ότι το σύνολο των εκτιμώμενων αναγκών για πρόσληψη κάθε έτους, δηλαδή το σύνολο των θέσεων προς κάλυψη μέσω προσλήψεων που δηλώνει ο φορέας για το έτος, πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο με το άθροισμα των εκτιμώμενων (αυτοδίκαιων) αποχωρήσεων προσωπικού όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης που έχουν καταχωρηθεί στα βασικά στοιχεία του σχεδίου για το έτος αυτό.

Βάσει των ανωτέρω, ο κ. Φωτεινιάς εξήγησε πως οι αυτοδίκαιες αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης (συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίαςς του προσωπικού) ανέρχονται για κάθε έτος ξεχωριστά ως εξής: Έτος 2023 – καμία αυτοδίκαιη αποχώρηση, έτος 2024: Δύο αποχωρήσεις, μία ΠΕ Δικηγόρων με έμμισθη εντολή και μία ΔΕ Γραμματέων, έτος 2025: Μία αποχώρηση κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, έτος 2026: Δύο αποχωρήσεις μία κλάδου ΤΕ17 Διοικητικού – Λογιστικού και μία κλάδου ΥΕ Καθαριότητας.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο Δήμος θα προτείνει καμία πρόσληψη για το 2023, δύο προσλήψεις για το 2024 (ΔΕ Τεχνιτών – Οικοδόμων και ΔΕ Διοικητικού), για το 2025 1 θέση ΠΕ Δικηγόρων με έμμισθη εντολή, για το 2026 δύο προσλήψεις, η μία κλάδου ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού και η άλλη κλάδου ΥΕ Εργατών Καθαριότητας.

Δύο 8μηνίτες μουσικοί στη Φιλαρμονική

Επίσης, δύο μουσικούς αποκτά η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να καλυφθούν σημαντικές ανάγκες. Ειδικότερα, η Οικονομική Επιτροπή ομόφωνα χθες ενέκρινε την πρόσληψη δύο ατόμων, στο πλαίσιο των προσλήψεων έκτακτου προσωπικού για το έτος 2022.

Πρόκειται για ένα άτομο ΔΕ Μουσικών για κλαρινέτο, για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, καθώς και ένα ακόμη άτομο ΔΕ Μουσικών για φλάουτο, επίσης για διάστημα οκτώ μηνών.

Δεν επαρκούν οι “πενιχρές” ενισχύσεις για τη θερινή σεζόν

Ακόμη στο πλαίσιο πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανταποδοτικού χαρακτήρα για την κάλυψη εποχικών, περιοδικών και επειγουσών αναγκών της Διεύθυνσης Καθαριότητας αποφασίστηκαν οι εξής προσλήψεις: α. Δέκα ατόμων ΥΕ Εργατών Καθαριότητας για χρονικό διάστημα πέντε μηνών, και β. ενός ατόμου ΔΕ Μηχανοτεχνιτών Οχημάτων για χρονικό διάστημα πέντε μηνών.

Οι εν λόγω επείγουσες ανάγκες έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό παραλιών τη θερινή περίοδο, καθώς ο Δήμος έχει συνάψει σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ενώ σημαντικές ανάγκες προκύπτουν και για την καθαριότητα των δημόσιων χώρων, αφού προκύπτει μάλιστα και εποχική αύξηση του όγκου των απορριμμάτων. Επίσης, προκύπτουν ανάγκες για τους χώρους εκδηλώσεων, όπως και ανάγκες συντήρησης εξοπλισμού και οχημάτων του Δήμου.

Το μέγεθος της αναγκαιότητας αυτών των προσλήψεων, αλλά και το γεγονός πως τελικώς δεν επαρκούν για τον όγκο του έργου που σηκώνει ο Δήμος λόγω επισκεψιμότητας και παρεμβάσεων σε πολιτιστικούς χώρους λόγω εκδηλώσεων, περιέγραψε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Ο ίδιος τόνισε ξεκάθαρα πως ο αριθμός των 11 ατόμων δεν επαρκεί στο κομμάτι της ενίσχυσης για την καλοκαιρινή περίοδο, λέγοντας προς τον κ. Φωτεινιά πως ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει είτε για απόκτηση και(!) 2μηνιτών, είτε για ανάθεση εργασιών ακόμη και σε εργολάβο. Εκφράζοντας την ανησυχία του για τον όγκο του έργου που πρέπει να σηκώσει ο Δήμος και δεδομένων των πολιτιστικών εκδηλώσεων που λογικά θα πραγματοποιηθούν φέτος, επανέλαβε πως ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει εγκαίρως και με υψηλά αντανακλαστικά.

 

 

 

 

Ετικέτες: