Η Σύρος άνοιξε τη φετινή σεζόν κρουαζιέρας με άφιξη πολυτελούς megayacht με τους επισκέπτες να θαυμάζουν την κουλτούρα, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική

Πρώτη προσέγγιση της χρονιάς με θετικότατες εντυπώσεις

Απουσία εκπροσώπησης του Δήμου στο καθιερωμένο καλωσόρισμα του πρώτου κρουαζιερόπλοιου

Με τις καλύτερες εντυπώσεις φαίνεται να έμειναν από την επίσκεψή τους στο νησί της Σύρου οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου EMERALD AZZURRA, που προσέγγισε το πρωί της Τετάρτης το λιμάνι της Ερμούπολης.

Μετά από δύο χρονιές, που η πανδημία οδήγησε σε «πάγωμα» του κλάδου της κρουαζιέρας, οι σημαντικές και συντονισμένες κινήσεις που πραγματοποίησαν από κοινού το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου για την προσέλκυση πολυτελούς κρουαζιέρας φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, καθώς η πρώτη προσέγγιση της χρονιάς, αφορά σε πολυτελές κρουαζιερόπλοιο και μάλιστα ιδιαίτερα νωρίς μέσα στη χρονιά.

Οι επιβάτες του EMERALD AZZURRA έμειναν ενθουσιασμένοι με το νησί της Σύρου, ενώ εντύπωση τους προκάλεσε η διαφορετική κουλτούρα του τόπου, από το στερεοτυπικό Greek Summer, ο πολιτισμός και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στα βασικότερα σημεία ενδιαφέροντος στο κέντρο της Ερμούπολης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της περιήγησής τους, επισκέφτηκαν και το Θέατρο Απόλλων, όπου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία μουσική εκδήλωση από το Trio Del Arte, η οποία και τους ενθουσίασε.

Μοναδική «παραφωνία» της επίσημης πρώτης για την κρουαζιέρα στη Σύρο, μετά από δύο χρόνια, η απουσία εκπροσώπησης από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ιδιαίτερα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο του νησιού, δεδομένου, ότι είθισται, όχι μόνο στη Σύρο, αλλά και σε όλους τους προορισμούς που δουλεύουν με επισκέπτες κρουαζιέρας, να υπάρχει ιδιαίτερη υποδοχή των επιβατών του πρώτου κρουαζιεροπλοίου της χρονιάς. Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί και το φαινόμενο έλλειψης συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου, όσον αφορά στην προετοιμασία της υποδοχής της πολυτελούς κρουαζιέρας.

Ενθουσιασμός των επισκεπτών για την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό

«Οι εντυπώσεις τους ήταν πάρα πολύ θετικές. Η πόλη τους φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ενθουσιάστηκαν με την αρχιτεκτονική της, αλλά και τη ρυμοτομίας της, το πώς είναι χτισμένη αυτή η πόλη. Είχαν εντυπωσιαστεί μέχρι και από το οδόστρωμα, τις μαρμάρινες πλάκες και τον γρανίτη. Ακούστηκαν μέχρι και σχόλια, όπως “θα μπορούσα εύκολα να μείνω εδώ”», τόνισαν οι κ.κ. Αντώνης και Μάριος Μαραγκός, της εταιρείας Siros Travel και Siros Hospitality Management, που είχε αναλάβει την υποδοχή και ξενάγησή των επισκεπτών του EMERALD AZZURRA.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισαν, «τους έκανε εντύπωση η κουλτούρα του κόσμου, που ήταν χαμογελαστοί, ευγενείς, τους χαιρετούσαν, ότι σταματούσαν τα αυτοκίνητα για να περάσουν στο δρόμο, κάτι που δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν στην Ελλάδα. Είδαν ένα επίπεδο. Ακόμη και στα καταστήματα που μπήκαν για να ψωνίσουν, κανείς δεν τους πίεσε να αγοράσουν κάτι, δεν υπήρχε αυτή η άγρα πελατών και όλοι ήταν ευγενικοί και χαμογελαστοί. Πολλοί από αυτούς επίσης εντυπωσιάστηκαν από τα boutique hotels στην Ερμούπολη».

Σύμφωνα με τους ίδιους, η Emerald Cruises, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Κ/Ζ, είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για τη Σύρο ήδη από το 2020, ωστόσο με το ξέσπασμα της πανδημίας, αυτό δεν επετεύχθη, ωστόσο η πρώτη προσέγγιση με το EMERALD AZZURRA φαίνεται να στέφθηκε από επιτυχία. Μάλιστα, φέτος, η Emerald Cruises προγραμματίζει ακόμη δύο προσεγγίσεις, ενώ τρεις προσεγγίσεις, άνευ απροόπτου, σχεδιάζονται και για το 2023. «Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο είναι τύπου mega yacht πολύ υψηλού επιπέδου, με επισκέπτες επίσης υψηλού επιπέδου, Αμερικανικής κυρίως καταγωγής», σημειώνει ο κ. Αντώνης Μαραγκός.

Στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ της εταιρείας και των φορέων της Σύρου, διοργανώθηκε επίσης και μουσική εκδήλωση στο θέατρο με την αφιλοκερδή συμμετοχή του Trio Del Arte, καθώς στόχος, όπως τόνισαν οι πράκτορες, ήταν η προώθηση της Σύρου μέσω του δυνατού «χαρτιού» της και του στοιχείου που τη διαφοροποιεί από άλλους προορισμούς, αυτό του πολιτισμού της, κάτι που άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένους τους επισκέπτες, οι οποίοι μάλιστα στο τέλος της εκδήλωσης χειροκρότησαν μετ’ επευφημιών τους καλλιτέχνες.

Μικρές «παραφωνίες» λόγω έλλειψης συντονισμού

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τουρισμού, που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το ζήτημα, αλλά ούτε και άλλος εκπρόσωπος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, δεν παραβρέθηκε στο καλωσόρισμα του πρώτου κρουαζιερόπλοιου της χρονιάς, μία κίνηση η οποία είναι ιδιαίτερα συνήθης, τόσο τα προηγούμενα χρόνια στη Σύρο, όσο και σε όλους τους προορισμούς κρουαζιέρας της χώρας.

Ιδιαίτερα δε, όταν πρόκειται για επισκέπτες πολυτελούς κρουαζιέρας, μία αγορά – στόχο, την οποία η Σύρος επιδιώκει να κατακτήσει και να εδραιώσει στο νησί.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Παναγιώτης Κουταβάς, ουσιαστικά «έριξε» την ευθύνη για όλο το κομμάτι της κρουαζιέρας στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία σημαντικότατη πτυχή του τουριστικού προϊόντος της Σύρου και ότι το ΔΛΤ Σύρου προέβη σε κινήσεις αποκλειστικά για την προσέλκυση της πολυτελούς κρουαζιέρας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και όχι για τη διαχείρισή της σε γενικότερο επίπεδο.

 «Εγώ δεν ασχολούμαι με την κρουαζιέρα, σχεδόν καθόλου», ανέφερε ο ίδιος, παραπέμποντας την δημοσιογραφική ερώτηση στην πρόεδρο του ΔΛΤ Σύρου. «Δεν το συζητήσαμε να το οργανώσουμε κάπως με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, επειδή εκείνη “τρέχει” το κομμάτι αυτό, ενώ στα κομμάτια με τα οποία ασχολούμαι είχα κάνει αντίστοιχες κινήσεις, όπως να υποδεχτώ το πρώτο σχολείο που άνοιξε τον μαθητικό τουρισμό», πρόσθεσε, παραδεχόμενος στη συνέχεια, πως ενδεχομένως θα έπρεπε να υπάρξει επισημότερη υποδοχή των επισκεπτών, έπειτα από συνεννόηση των εμπλεκόμενων φορέων.

Επιπλέον, ασυνεννοησία μεταξύ των φορέων του Δήμου, παρατηρήθηκε και στο γεγονός, πως το πρόγραμμα των δημοτικών εργασιών δεν τροποποιήθηκε καθόλου, με αποτέλεσμα την ίδια ώρα που οι επισκέπτες επισκέπτονταν τον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμούπολης, το Ε.Δ.Χ φορτηγό του Δήμου να πραγματοποιεί αποκομιδή των απορριμμάτων, εικόνα που ενδεχομένως να μπορούσε να ήταν καλύτερη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, και παρά το γεγονός ότι η άφιξη του κρουαζιεροπλοίου ήταν γνωστή και μάλιστα είχε αναδειχθεί και δημοσιογραφικά, δεν είχε υπάρξει καμία συνεννόηση μεταξύ υπηρεσιών και παραγόντων, ώστε η υποδοχή των επισκεπτών να γίνει οργανωμένα και με την προβολή της καλύτερης δυνατής εικόνας της Σύρου.

Ετικέτες: