Αναφορικά με σημαντικά έργα στη λιμενολεκάνη Ερμούπολης, μετά από εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσα από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ

“Προχωρούν” μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Στο προσκήνιο τα έργα για το νέο λιμάνι ακτοπλοΐας, για το νέο κρηπίδωμα χύδην λατομικών προϊόντων και για την επέκταση της προβλήτας κρουαζιερόπλοιων

Οδεύουν προς αξιολόγηση οι προσφορές για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σημαντικών λιμενικών έργων για τη Σύρο, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού προς την “Κοινή Γνώμη”, στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης.

Ουσιαστικά πρόκειται για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα συνοδεύσουν τα έργα του νέου λιμένα ακτοπλοΐας Ερμούπολης, του νέου εμπορικού κρηπιδώματος χύδην λατομικών προϊόντων και της επέκτασης της προβλήτας των κρουαζιερόπλοιων στη Σύρο, για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Όπως φάνηκε και μέσω της ιστοσελίδας “Διαύγεια”, χθες, μετά την αναμόρφωση προϋπολογισμού για το έτος 2022, γίνονται όλες οι αναλήψεις υποχρέωσης για τις ανωτέρω μελέτες που είναι ήδη δημοπρατημένες.

Σχετικά με το θέμα, η πρόεδρος εξήγησε πως, “Έχει περάσει η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προφορών και είμαστε σε φάση αξιολόγησης αυτή τη στιγμή, των τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου θέλω να πιστεύω ότι θα έρθουν προς έγκριση τα πρακτικά αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών”.

Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές πως οι σχετικές μελέτες προχωρούν, οι οποίες μετά την έγκρισή τους καθώς και μετά από την ολοκλήρωση όλων των μελετών που απαιτούνται για τα ανωτέρω έργα (κατασκευής, Η/Μ κ.α.), το Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα μπορεί – αφού εξασφαλίσει χρηματοδότηση – να προχωρήσει στην εκτέλεσή τους.

Παρακάτω υπενθυμίζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε έργου – όπως αυτά έχουν αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας -, τα οποία θα αναβαθμίσουν μελλοντικά τη λειτουργία της λιμενολεκάνης Ερμούπολης, ώστε το νησί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Μελέτη για το νέο λιμάνι ακτοπλοΐας στην Ερμούπολη

Ειδικότερα, είναι γνωστό πως το σημερινό λιμάνι της Ερμούπολης παρουσιάζει σταθερά αύξηση της επιβατικής κίνησης ιδιαιτέρως κατά την τουριστική περίοδο, ενώ τα σύγχρονα πλοία είναι υψηλής μεταφορικής ικανότητας, τόσο σε επιβάτες, όσο και σε οχήματα. Σύμφωνα με τα αιτήματα που είχε κάνει η σημερινή Διοίκηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, είχε αναφερθεί πως, “οι υπάρχουσες λιμενικές εγκαταστάσεις και υποδομές δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του επιβατικού φόρτου, κυρίως λόγω της περιορισμένης έκτασης του χερσαίου χώρου, αλλά και της θέσης του λιμένα εντός οικιστικού ιστού”. Ως εκ τούτου, η Διοίκηση είχε σημειώσει πως, “κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή ενός νέου λιμένα για την ακτοπλοΐα” για την εξυπηρέτηση των σημερινών αναγκών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε θέση που προσδιορίζεται μάλιστα στο εκπονηθέν master plan (σημείο πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου), η έγκριση του οποίου εκκρεμεί.

Σε αυτή τη βάση είχε προτείνει την εκπόνηση μελέτης για τη μεταφορά του λιμένα ακτοπλοΐας, με προϋπολογισμό 894.340,45 ευρώ, πρόταση η οποία κι εγκρίθηκε.

Μελέτη για το νέο κρηπίδωμα χύδην λατομικών προϊόντων

Επιπλέον, στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ εντάχθηκε η πρόταση εκπόνησης μελέτη για νέο κρηπίδωμα χύδην λατομικών προϊόντων, με προϋπολογισμό 401.532,29 ευρώ.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης σκοπιμότητας, σημειωνόταν πως ο σημερινός λιμένα Σύρου δεν διαθέτει επαρκείς εγκαταστάσεις για την ασφαλή φόρτωση κι εκφόρτωση αδρανών υλικών, “κυρίως λόγω περιορισμένης έκτασης του χερσαίου χώρου” κι ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η προσθήκη 5.350 τ.μ. περίπου χερσαίου τμήματος, η οποία θα εξασφαλίζει ασφαλέστερη πρόσδεση πλοίων.

Παρομοίως το εν λόγω έργο έχει συμπεριληφθεί στον γενικότερο σχεδιασμό του master plan του λιμένα Ερμούπολης.

Μελέτη για την επέκταση προβλήτας κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό έργο θα αποτελέσει και η επέκταση της προβλήτας για την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ερμούπολης, για το οποίο κρίθηκε απαραίτητη η εκπόνηση σχετικής μελέτης. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου μπορεί να προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες, αφού εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση για τη συγκεκριμένη μελέτη, προϋπολογισμού 55.377,32 ευρώ.

Με δεδομένο το ασφαλές λιμάνι της Ερμούπολης, η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου είχε επισημάνει - αναφορικά με τη σκοπιμότητα αυτής της μελέτης – πως καθώς σταδιακά το νησί στρέφεται με οργανωμένο τρόπο στην κρουαζιέρα, “κρίνεται απαραίτητη η επέκταση της προβλήτας των κρουαζιερόπλοιων, καθώς θα προσθέσει 8.000 τ.μ. περίπου σε χερσαίους χώρους”, εξέλιξη που θα λειτουργεί ελκυστικά για την ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια των κρουαζιερόπλοιων και των επισκεπτών τους.

Πρέπει να σημειωθεί πως και το εν λόγω έργο έχει συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό του master plan.