Βγαίνει διαγωνισμός ύψους 269.390 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών αρκετών περιοχών της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Βελτιώσεις στον ηλεκτροφωτισμό στη Σύρο

Σήμερα η έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής ώστε να υπάρξει ανάδοχος το ταχύτερο

Διαγωνισμό ύψους 270 χιλ. ευρώ σχεδόν βγάζει στον αέρα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να βελτιώσει αρκετά τμήματα του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του νησιού, καθώς επανειλημμένως έχουν διαπιστωθεί αρκετά προβλήματα σε αυτό, με ό,τι συνεπάγονται τα παραπάνω στο κομμάτι του φωτισμού οδών, πλατειών και ανοικτών χώρων, κατά τις βραδινές ώρες.

Φωτιστικά που είναι κατεστραμμένα ή συχνά βγαίνουν εκτός λειτουργίας εξαιτίας βλαβών, αλλά και παλαιά φωτιστικά που η λειτουργία τους “επιβαρύνει” το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, αναμένεται να απομακρυνθούν από αρκετές περιοχές της Σύρου, ώστε να υπάρξει σταδιακά μία βελτίωση, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το θέμα της έγκριση για τον ανοικτό διαγωνισμό “περνά” σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή, οπότε και τα μέλη της καλούνται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την απαιτούμενη διαδικασία ώστε άμεσα να προκύψει ανάδοχος, να γίνει η προμήθεια και ακολούθως η τοποθέτησή τους.

Πρέπει να σημειωθεί πως καταληκτική ημερομηνία των προσφορών είναι η 23η Ιουνίου του 2022 και ο ανάδοχος του έργου θα είναι αυτός που θα καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά.

Το ποσό που θα αφιερώσει ο Δήμος από ίδιους πόρους ανέρχεται σε 269.390 ευρώ με ΦΠΑ.

Καλύπτεται η περιοχή του Δηλίου με φωτιστικά τύπου LED

Ειδικότερα, η συνολική μελέτη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τον σχετικό διαγωνισμό αφορά την προμήθεια “Αναβάθμιση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος – Προμήθεια νέου εξοπλισμού για τη βελτίωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού”.

Συγκεκριμένα αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών σε αρκετές περιοχές.

Πρωτίστως στην τεχνική έκθεση του διαγωνισμού γίνεται λόγος για τον ηλεκτροφωτισμό της οδού που συνδέει το γήπεδο Άνω Σύρου με το Δήλι (μέχρι τη διασταύρωση στο Δήλι).

Αναφορικά με τον συγκεκριμένο δρόμο έχουν εκφραστεί επανειλημμένως παράπονα καθώς το σημείο από όπου διέρχονται οι οδηγοί είναι ιδιαιτέρως σκοτεινό και ως εκ τούτου επικίνδυνο για τους οδηγούς μηχανών.

Σύμφωνα με όσα σημειώνει η Τεχνική Υπηρεσία, θα τοποθετηθούν φωτιστικά LED με ιστό για τον ηλεκτροφωτισμό της οδού Άνω Σύρος – Δήλι. Ειδικότερα, στην προμήθεια περιλαμβάνεται η τοποθέτηση 27 φωτιστικών τοποθετημένα στη βόρεια πλευρά της οδού με απόσταση ανά φωτιστικό 30 μέτρα”

Επιπλέον, μέσω του διαγωνισμού θα τοποθετηθούν φωτιστικά σε περιοχές εκτός πόλης που θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά. “2. Νέα φωτιστικά με φωτοβολταϊκό στοιχείο στην Ποσειδωνία (1), στον Πάγο (3), στην Αζόλιμνο(3), στα Τάλαντα (1), στο Επισκοπειό (4), σε ανάγκες που θα προκύψουν (4)”.

Ανάγκες σε χωριά και πόλη

Άκρως σημαντικές θα είναι οι εργασίες για τη βελτίωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και σε χωριά της Σύρου, καθώς και σε κεντρικά σημεία που οδηγούν προς το ιστορικό κέντρο.

Ειδικότερα, προβλέπονται: “3. Αντικατάσταση φωτιστικών όρμου Γαλησσά. 4. Αντικατάσταση φωτιστικού με ιστό στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου. 5. Αντικατάσταση φωτιστικού (τύπου φανάρι) στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου. 6. Αντικατάσταση ιστού φωτισμού στο Κίνι. 7. Ηλεκτροφωτισμός οδού Γεωργίου Παπανδρέου. 8. Ηλεκτροφωτισμός πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και οδού Ηρώων Πολυτεχνείου. 9. Επίτοιχα φωτιστικά για αντικατάσταση και συμπλήρωση υφισταμένων. 10. Ηλεκτροφωτισμός οδού Αλεξάνδρου Παναγούλη (ΙΚΑ). 11. Ηλεκτροφωτισμός οδών Γεωργίου Γεννηματά και Κωνσταντίνου Καραμανλή. 12. Ηλεκτροφωτισμός παρόδου στον οικισμό του Γαλησσά”.

Παραδοσιακός χαρακτήρας και φανάρια

Επιπρόσθετα, τέλος όπως προαναφέρθηκε θα λάβει η κακή εικόνα φωτισμού της πόλης και ειδικότερα περιμετρικά της πλατείας Μιαούλη στην Ερμούπολη, καθώς θα υπάρχουν ευρύτερες αντικαταστάσεις παλαιών φωτιστικών, ενώ ο εν λόγω διαγωνισμός του Δήμου προβλέπει τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα φωτιστικών, σε σημεία του ιστορικού κέντρου αλλά και του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.

Συγκεκριμένα, μέσω του διαγωνισμού θα γίνουν ακόμη τα εξής: “13. Αντικατάσταση φωτιστικών στο κηπάριο του Αγίου Νικολάου. 14. Ηλεκτροφωτισμός οδού στην περιοχή Κόκκινα στον Φοίνικα και αντικατάσταση υφισταμένου στον Γαλησσά. 15. Προμήθεια και τοποθέτηση πίλαρ νέα παροχής στα Κόκκινα, στον Φοίνικα και αντικατάσταση υφισταμένου στον Γαλησσά. 16. Προμήθεια και τοποθέτηση παραδοσιακών φαναριών στην Ερμούπολη. 17. Προμήθεια και τοποθέτηση παραδοσιακών φαναριών στον οικισμό της Άνω Σύρου. 18. Προμήθεια και τοποθέτηση παραδοσιακού ιστού με διπλό παραδοσιακό φανάρι στον οικισμό της Άνω Σύρου.

19. Προμήθεια και τοποθέτηση φαναριών στην Ερμούπολη.”.