Άμεσα η υπογραφή σύμβασης για βελτιώσεις σε όλες τις περιοχές της Σύρου

Ανάδοχος για το μεγάλο έργο ηλεκτροφωτισμού

Αναλυτικά όλες οι παρεμβάσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Θετικές εξελίξεις προκύπτουν για τη βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού στη Σύρο, μετά την ανάδειξη αναδόχου για το μεγάλο έργο ύψους 270 χιλ. ευρώ, αφού άμεσα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης για την εκτέλεσή του.

Μέσα από την αξιοποίηση του ανωτέρω ποσού, ο Δήμος θα αναπτύξει ένα σημαντικό έργο ώστε να βελτιωθεί ο ηλεκτροφωτισμός σε αρκετές περιοχές, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας και βάσει των αναγκών που έχει το νησί.

Η έγκριση του οριστικού αναδόχου (LIGHTERGO ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΕ) πέρασε από την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα και ο ανάδοχος κατέθεσε προσφορά ύψους 206.192 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, για προγραμματισμένες παρεμβάσεις σε Ερμούπολη, Δήλι και χωριά.

Σχετικά με τον χαρακτήρα του έργου, την ποιότητα και τον χρόνο εκτέλεσης αυτού, ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Συνολικότερη αναβάθμιση

Ο ίδιος αρχικά τόνισε πως πρόκειται για ένα έργο που “ζητούν” εδώ και πολλά χρόνια αρκετές περιοχές της Σύρου καθώς τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού είναι αρκετά και σοβαρά.

Ως εκ τούτου, η εκτέλεση του έργου θα βελτιώσει την κατάσταση, ενώ ακόμη θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους.

“Εν όψει όλης αυτής της ενεργειακής κρίσης που περνάμε γιατί όλα τα φωτιστικά θα είναι με λάμπες τύπου LED, θα υπάρχει μία εξοικονόμηση βασική” ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, εξηγώντας παρακάτω πως, “Το συγκεκριμένο έργο ηλεκτροφωτισμού θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό την Ερμούπολη αλλά και τα χωριά”.

Πρόσθεσε δε, πως σε συνάρτηση με άλλα έργα που θα “τρέξουν” προσεχώς για το οδικό δίκτυο και την υπογειοποίηση καλωδίων του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, θα διαμορφωθεί μία σημαντική βελτίωση στην εικόνα των περιοχών.

“Σε συνδυασμό με το έργο της οδοποιίας το οποίο και αυτό θα περάσει προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής γιατί και γι αυτό έχει βρεθεί ανάδοχος και με την πρόταση που έχουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης για βελτίωση της οδικής ασφάλειας (1,6 εκ. ευρώ), εφόσον προχωρήσουν όλα αυτά, θα υπάρξει γενικά μία βελτίωση συνολική του οδικού δικτύου. Να μην ξεχνάμε δε και το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως, “Είναι ένα σημαντικό έργο. Μιλάμε για διαγωνισμό που έγινε με 270 χιλ. ευρώ. Βρέθηκε ανάδοχος και από την πρώτη επαφή και επικοινωνία φαίνεται αρκετά συνεπής. Αυτό το έργο θα καλύψει το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης σε μεγάλο βαθμό και άλλες περιοχές της Σύρου. Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι είναι η τοποθέτηση φωτιστικών στο Δήλι”.

Ο Αντιδήμαρχος δήλωσε αισιόδοξος για τα έργα που ακολουθούν, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, “Σε συνδυασμό με το έργο του OPEN MALL που είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσει στις οδούς Θυμάτων Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη, Ερμού και το πρώτο κομμάτι της Σταματίου Πρωίου μέχρι την Κέας – γιατί και εκεί προβλέπεται αντικατάσταση των φωτιστικών -, θα έχουμε μία συνολικότερη αναβάθμιση του ευρύτερου ιστορικού κέντρου”.

Το έργο σε όλο το νησί

Ο κ. Αληφραγκής έκανε αναφορά με σαφήνεια στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις βάσει της τεχνικής έκθεσης του διαγωνισμού. Αρχικά μίλησε για τον ηλεκτροφωτισμό της οδού που συνδέει το γήπεδο Άνω Σύρου με το Δήλι (μέχρι τη διασταύρωση στην περιοχή) καθώς όπως υπενθύμισε έχουν εκφραστεί κατά καιρούς παράπονα επειδή “το σημείο από όπου διέρχονται οι οδηγοί είναι ιδιαιτέρως σκοτεινό και ως εκ τούτου επικίνδυνο για τους οδηγούς μηχανών”.

Σύμφωνα με όσα σημειώνει η Τεχνική Υπηρεσία, θα τοποθετηθούν φωτιστικά LED με ιστό για τον ηλεκτροφωτισμό της οδού Άνω Σύρος – Δήλι. Ειδικότερα, στην προμήθεια περιλαμβάνεται η τοποθέτηση 27 φωτιστικών τοποθετημένα στη βόρεια πλευρά της οδού με απόσταση ανά φωτιστικό 30 μέτρα. Επιπλέον, μέσω του ίδιου έργου θα τοποθετηθούν φωτιστικά σε περιοχές εκτός πόλης που θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα, νέα φωτιστικά με φωτοβολταϊκό στοιχείο στην Ποσειδωνία (1), στον Πάγο (3), στην Αζόλιμνο(3), στα Τάλαντα (1) και στο Επισκοπειό (4).

Ακόμη σημαντικές θα είναι οι εργασίες για τη βελτίωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και σε χωριά της Σύρου, καθώς και σε κεντρικά σημεία που οδηγούν προς το ιστορικό κέντρο.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής: “Αντικατάσταση φωτιστικών όρμου Γαλησσά. Αντικατάσταση φωτιστικού με ιστό στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Αντικατάσταση φωτιστικού (τύπου φανάρι) στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Αντικατάσταση ιστού φωτισμού στο Κίνι. Ηλεκτροφωτισμός οδού Γεωργίου Παπανδρέου. Ηλεκτροφωτισμός πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και οδού Ηρώων Πολυτεχνείου. Επίτοιχα φωτιστικά για αντικατάσταση και συμπλήρωση υφισταμένων. Ηλεκτροφωτισμός οδού Αλεξάνδρου Παναγούλη (ΙΚΑ). Ηλεκτροφωτισμός οδών Γεωργίου Γεννηματά και Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ηλεκτροφωτισμός παρόδου στον οικισμό του Γαλησσά”.

Παρακάτω, ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως τέλος θα λάβει η κακή εικόνα φωτισμού της πόλης και ειδικότερα περιμετρικά της πλατείας Μιαούλη στην Ερμούπολη, καθώς “θα υπάρχουν ευρύτερες αντικαταστάσεις παλαιών φωτιστικών”, ενώ το εν λόγω έργο του Δήμου προβλέπει τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα φωτιστικών, σε σημεία του ιστορικού κέντρου αλλά και του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.

Συγκεκριμένα, μέσω του διαγωνισμού θα γίνουν ακόμη τα εξής: “Αντικατάσταση φωτιστικών στο κηπάριο του Αγίου Νικολάου. Ηλεκτροφωτισμός οδού στην περιοχή Κόκκινα στον Φοίνικα και αντικατάσταση υφισταμένου στον Γαλησσά. Προμήθεια και τοποθέτηση πίλαρ νέα παροχής στα Κόκκινα, στον Φοίνικα και αντικατάσταση υφισταμένου στον Γαλησσά. Προμήθεια και τοποθέτηση παραδοσιακών φαναριών στην Ερμούπολη. Προμήθεια και τοποθέτηση παραδοσιακών φαναριών στον οικισμό της Άνω Σύρου. Προμήθεια και τοποθέτηση παραδοσιακού ιστού με διπλό παραδοσιακό φανάρι στον οικισμό της Άνω Σύρου. Προμήθεια και τοποθέτηση φαναριών στην Ερμούπολη”.

Χωρίς τέλος οι ανάγκες

Κλείνοντας τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Αντιδήμαρχος θέλησε να τονίσει πως, αναφορικά με τις ανάγκες στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του νησιού, “υπάρχουν πάντα και ποτέ δεν τελειώνουν”.

“Μακάρι να βρίσκαμε ένα πρόγραμμα 6-7 εκατ ευρώ και να φτιάχναμε όλο το νησί. Σαφώς και θα υπάρχουν ανάγκες και ελλείψεις μετά από αυτό το έργο. Και αιτήματα από πολλές περιοχές τα οποία βέβαια μελλοντικά, θα πρέπει η παρούσα Δημοτική Αρχή ή η επόμενη, να τα δει. Το σημαντικό είναι ότι γίνεται μία ιεράρχηση και δεν λύνονται όλα σε μία μέρα” ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε πως, “Σαφώς και το ιστορικό κέντρο έχει μεγαλύτερες ανάγκες. Είναι ντροπή για την Ερμούπολη αυτή η κατάσταση. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και σαφώς πάντα αιτήματα υπάρχουν”.

Ερωτηθείς τέλος πότε θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, υπήρξε σύντομος: “Εκτιμώ πως άμεσα. Ενδεχομένως τον επόμενο μήνα να προχωρήσουμε. Σίγουρα μετά για την τοποθέτησή τους ή την αντικατάσταση φωτιστικών θα πρέπει να γίνουν πρώτα τα απαιτούμενα έργα υποδομής (σκάψιμο κλπ) και βέβαια να προχωρήσει ο εργολάβος”.

Καταλήγοντας, επανέλαβε μάλιστα πως, “Το ανωτέρω έργο σε συνδυασμό με αντικατάσταση λαμπτήρων με τύπου LED όπως και τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στα σχολεία είναι μία τεράστια εξοικονόμηση για τον Δήμο”.