Με απευθείας ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στον καθαρισμό και την απολύμανση 1.000 κάδων απορριμμάτων στο νησί

Σύρος: Σε ανάδοχο το πλύσιμο των κάδων

Το πρόβλημα της δυσοσμίας που προέρχεται από κάδους απορριμμάτων, αλλά και της αφαίρεσης των ακαθαρσιών που παραμένουν στο εσωτερικό τους θα αντιμετωπίσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μέσα από ανάθεση υπηρεσιών πλυσίματος και απολύμανσης αυτών, σε εξωτερικό συνεργάτη.

Με ποσό ύψους 7.440 ευρώ ο Δήμος θα επιδιώξει σε διάστημα 6μηνου να καθαρίσει και να απολυμάνει όλους τους κάδους του ιστορικού κέντρου, αλλά και τους περισσότερους στην περιφέρεια του νησιού, ώστε η εικόνα της Σύρου να είναι αυτή που αρμόζει σε έναν τόπο με πολιτισμό και περιβαλλοντική ευαισθησία που φροντίζει όχι μόνον για τους κατοίκους του, αλλά και για τους επισκέπτες.

Εν όψει καλοκαιρινής σεζόν, σε έγγραφο της Υπηρεσίας που υπογράφει η αναπληρώτρια προϊσταμένη τεκμηριώνεται με σαφήνεια η αδυναμία εκτέλεσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του Δήμου και καθορίζονται, ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών και η διάρκεια εντός της οποίας αυτές θα παρέχονται.

Συγκεκριμένα, η κα Τασσοπούλου τονίζει πως, “Δεδομένου ότι η Υπηρεσία δεν διαθέτει καδοπλυντήριο αλλά ούτε τα απαραίτητα μέσα και τους ανθρώπινους πόρους για να εκτελέσει την εν λόγω εργασία, παρακαλούμε όπως εγκρίνετε την απευθείας ανάθεση σύμβασης παροχής υπηρεσιών καθαριότητας για τις “Υπηρεσίες Πλυσίματος και Απολύμανσης Κάδων Απορριμμάτων” σε κατάλληλο ανάδοχο, διάρκειας έξι μηνών σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή”.

Αναγκαιότητα το πλύσιμο. Αναλυτικά η διαδικασία

Με σαφήνεια περιγράφεται όλη η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τον εξωτερικό συνεργάτη, ο οποίος θα προχωρήσει στο πλύσιμο και την απολύμανση των κάδων, με καδοπλυντήριο, στα σημεία που βρίσκονται οι κάδοι.

“Με την πάροδο του χρόνου και της εκτεταμένης χρήσης των κάδων συλλογής απορριμμάτων παρουσιάζεται μεγάλη επιβάρυνση και συσσωρευμένες ακαθαρσίες με επακόλουθη δυσοσμία, κρίνοντας απαραίτητο το πλύσιμο και την απολύμανση των κάδων.

Ο καθαρισμός των κάδων γίνεται επιτόπου, στη θέση που βρίσκονται και αφού έχει αδειάσει από το προπορευόμενο απορριμματοφόρο, με το ειδικό μηχάνημα (καδοπλυντήριο). Ο κάδος ελέγχεται για τυχόν προσκολλημένα απορρίμματα στο εσωτερικό, τα οποία απομακρύνονται. Ο κάδος μεταφέρεται στο καδοπλυντήριο και με τη βοήθεια ανυψωτικού μηχανισμού, εισέρχεται στον θάλαμο πλύσης. Η εσωτερική και εξωτερική πλύση πραγματοποιείται εντός του καδοπλυντηρίου, με τη χρήση ζεστού νερού, χωρίς να υπάρχουν διαρροές υγρών στο οδόστρωμα, καθώς όλα τα λύματα και οι ακαθαρσίες μεταφέρονται και συγκεντρώνονται στην ειδική δεξαμενή.

Ακολουθεί η απολύμανση των κάδων, με ειδικά εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ καθαριστικά – απολυμαντικά, άριστης ποιότητας, αρωματικά και αβλαβή για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον”.

Πρέπει να αναφερθεί πως το τεκμηριωμένο αίτημα το οποίο συνοδεύει την παρούσα τεχνική έκθεση ζητείται η παροχή υπηρεσιών πλυσίματος κάδων ως εξής: Για 1.000 κάδους συνολικό κόστος με ΦΠΑ 7.440 ευρώ.

Σημειώνεται πως η δαπάνη αφορά το ανώτερο σε 1.000 κάδους και στην περίπτωση που από την Υπηρεσία Καθαριότητας δεν κριθεί αναγκαία η εξάντληση των εργασιών ο ανάδοχος θα τιμολογήσει τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί και μόνον αυτές.

Εκτός λειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια δύο πλυντήρια του Δήμου

Στη σχετική εισήγηση του θέματος προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης ο οποίος εξήγησε πως ο Δήμος προχωρά πρώτη φορά στην ανάθεση αυτών των υπηρεσιών σε εξωτερικό συνεργάτη μετά από σχετική μελέτη, καθώς δεν μπορεί με δικές του δυνάμεις να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες. Ο ίδιος μάλιστα υπενθύμισε πως ο Δήμος δυστυχώς διαθέτει δύο πλυντήρια κάδων που δεν λειτουργούν σήμερα, εκδηλώνοντας εμμέσως τη δυσαρέσκειά του γι αυτήν την κατάσταση, αφού τόνισε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει αυτό το δεδομένο. Μάλιστα τα παραπάνω τα ανέφερε σε συνέχεια τοποθέτησης του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, ο οποίος εξήγησε πως χρήσιμο θα ήταν για τον Δήμο να μπορούσε να αγοράσει ένα καδοπλυντήριο, δηλαδή ένα μηχάνημα έργου που θα εκτελεί τον καθαρισμό των κάδων στα σημεία που αυτοί βρίσκονται τοποθετημένοι. Ο ίδιος μάλιστα υπενθύμισε πως σε έρευνα της Υπηρεσίας Καθαριότητας όταν υπήρξε εκείνος στη θέση του Αντιδημάρχου διαπιστώθηκε πως η αποκατάσταση των δύο πλυντηρίων κάδων που διαθέτει ο Δήμος θα απαιτούσε δαπάνη ύψους 70 χιλ. ευρώ. Αυτό το ποσό καθιστά προς το παρόν αδύνατη την αποκατάσταση του πλυντηρίου, με αποτέλεσμα ο Δήμος σήμερα, να έχει ανάγκη από εξωτερικό συνεργάτη.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι ευθύνες για πολλά μηχανήματα και για σημαντικό εξοπλισμό της Καθαριότητας βαρύνουν διαχρονικά τις τελευταίες δημοτικές αρχές, οι οποίες δεν τα συντήρησαν.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε πως θα εξετασθεί το αποτέλεσμα της εν λόγω υπηρεσίας ώστε ο Δήμος να διαπιστώσει αν τον συμφέρει αυτή η συνεργασία.

Υπενθυμίζεται πως για 1.000 κάδους το ποσό που θα πληρώσει ο Δήμος ανέρχεται σε 7.440 ευρώ με ΦΠΑ.

Τη σύμφωνη γνώμη τους για την ανάθεση του πλυσίματος των κάδων εξέφρασαν και ο επικεφαλής και τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης.