Κριτική της παράταξης "Πρώτα η Σύρος" στον απολογισμό του Ν. Λειβαδάρα

  • Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022 - 12:13

Τοποθέτηση της παράταξης Πρώτα η Σύρος επί του απολογισμού της Δημοτικής Αρχής για το 2021. 

Η αναφορά

Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αρχικά ευχόμαστε σε όλους υγεία και ταχεία αποκατάσταση μιας καθημερινότητας χωρίς φόβο και ανησυχία.

   Πριν τρία χρόνια, οι συμπολίτες μας επέλεξαν τους αντιπροσώπους τους στη διοίκηση του Δήμου, με ελπίδα και προσμονή για μία δραστική αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων, αλλά και για τη θεμελίωση μιας νέας πορείας του Δήμου μας, ανταποκρινόμενη στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
   Σήμερα, η Δημοτική Αρχή καταθέτει ένα κείμενο πολλών  σελίδων που επιγράφεται ως απολογισμός πεπραγμένων, προσδοκώντας μία ευνοϊκή κρίση από πολίτες που κατοικούν, δραστηριοποιούνται και επιχειρούν στην Σύρο.
  Δυστυχώς όμως,  η πραγματικότητα δεν διαστρέφεται και δεν αλλοιώνεται.
  Ο Δήμος παραμένει στάσιμος και κυρίως χωρίς μία ορατή προοπτική προς μία ελπιδοφόρα μετεξέλιξη. 
  Ο κορονοϊός, η υποχρεωτική παραμονή κατ’ οίκον, έδωσε στους περισσότερους τον χρόνο να ασχοληθούμε με την ευρεία έννοια με θέματα του σπιτιού μας, αλλά και σε μερίδα των αιρετών να κάνει κάποιες σκέψεις για την πορεία του Δήμου μας από την λήψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής μέχρι σήμερα συμπεριλαμβανομένου και του 2021. Δηλαδή να κάνουμε κριτική, καλόπιστη κριτική για το καλό του Δήμου, των Δημοτών και κατοίκων αυτού.
    Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις ή μεγάλη αυτοδιοικητική πείρα για να διαπιστώσει κανείς ότι ο Δήμος μας, πάει χειρότερα από πριν σχεδόν σε όλους τους τομείς. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να διαπιστώσει κανείς ότι ο Γνώμονας της νέας Δημοτικής Αρχής είναι πώς να διαχειριστεί την κατάσταση και όχι πως να διοικήσει το Δήμο. Θα περιμέναμε να είναι λιγότερο άτολμη και να έχει πιο ανοιχτούς ορίζοντες για να δικαιολογήσει και το όνομα της παράταξης της.

Κι ο λόγος της κοινωνικής δυσαρέσκειας έχει να κάνει με το γεγονός, ότι δεν τολμάτε. Η όλη απολογιστική της (Δημοτικής Αρχής), βασίζεται σε μια διαχείριση προβλημάτων με ελάχιστα ψήγματα πολιτικής βούλησης και αποφάσεων”, γεγονός που “προβληματίζει.
  Ο ιστορικός του μέλλοντος σίγουρα θα καταγράψει αυτήν την περίοδο, λόγω και της πανδημίας.
  Η υγειονομική αυτή κρίση, πέραν των επιπτώσεων, μας άλλαξε ως ανθρώπους και ως κοινωνία και αναδείχθηκαν κάποιες νέες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, το ψηφιακό κράτος, η τηλεργασία, η κοινωνική συνοχή κ.λπ. οι οποίες πρέπει να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή και την επομένη της λήξης της πανδημίας. 
 Εδώ στην Σύρο είχαμε την τύχη λόγω του αρκετά μεγάλου δημόσιου τομέα και του  τουρισμού να μην βιώσουμε σε μεγάλο βαθμό το σκληρό πρόσωπο της οικονομικής κρίσης, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας και ειδικά τα μεγάλα αστικά κέντρα.
  Τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε σιγά-σιγά να ορθοποδούμε και να βλέπουμε φώς στην άκρη του τούνελ. 
 Δεν μπορούμε  να πούμε ότι, αποκαλύφθηκαν ελλείψεις πέρα από αυτές που ήταν ήδη γνωστές. Αντίθετα θα λέγαμε ότι η Συριανή κοινωνία εν μέσω πανδημίας έδειξε αρκετά θετικά στοιχεία.

  Η πανδημία ανέδειξε και κάποιες άλλες πτυχές της οικονομίας που τις είχαμε ξεχάσει ή και μας είχε βολέψει να τις παραγκωνίσουμε.
  Για παράδειγμα, το μεγάλο χτύπημα στον τουρισμό αλλά και τις συναφείς υπηρεσίες, φανέρωσε πως η οικονομία μας δεν μπορεί να είναι σε τέτοιον βαθμό εξαρτημένη από την τουρισμό.
  Χρειάζεται παράλληλα και η ανάπτυξη και άλλων τομέων της οικονομίας, όπως είναι ο πρωτογενής αλλά και η μεταποίηση, έτσι ώστε να ενισχυθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η αυτάρκεια της Σύρου. 
    Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση που θα γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού. Εύκολα κλείνεις μια οικονομία, αλλά πολύ δύσκολα την ξανανοίγεις. 
  Η προσωπική μας άποψη είναι ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μία “επιθετική”πολιτική και στον τουρισμό αλλά και σε άλλους τομείς ώστε να επανέλθουμε γρήγορα στην κανονικότητα και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες της πανδημίας.
Ομως με δεδομένο, ότι ο κάθε επαγγελματικός και επιστημονικός σύλλογος σίγουρα ξέρει καλύτερα τα πράγματα, αυτό που προέχει είναι να κάτσουν όλοι σε ένα τραπέζι, να θέσουν τις προτάσεις τους και να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης. Σε όλο αυτό, ο Δήμος θα έπρεπε να παίξει τον ρόλο του συντονιστή. Αυτό ήταν και το σκεπτικό της πρότασης της παράταξής μας για την σύσταση της ομάδας εργασίας, η οποία δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
 Στις μέρες μας, η απογοήτευση του κόσμου από την συνεχιζόμενη βαθιά κρίση έχει δημιουργήσει το εύφορο έδαφος όπου αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε μια "απολίτικη" και αγοραία διαχειριστική αντίληψη της πολιτικής. Όσον αφορά τα πρόσωπα “είναι όλοι ίδιοι”, και όσον αφορά τις πολιτικές απόψεις αυτές βαφτίζονται συλλήβδην ως "ιδεοληψίες".

Σε ένα τέτοιο ζήτημα ζωτικής σημασίας για το Δήμο μας, οφείλουμε και πρέπει, να κρατηθούμε μακριά από πολιτικούς εγωισμούς και κάθε είδους σκοπιμότητες και να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του τόπου μας.  Η δημοτική μας παράταξη έχει αποδείξει ότι τιμά την εμπιστοσύνη των Συριανών και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων όποτε χρειαστεί, έτσι και τώρα υποσχόμαστε στους Συριανούς ότι θα πράξουμε τα μέγιστα, χωρίς να στεκόμαστε αντιπολιτευτικά απέναντι σε μια τέτοια προσπάθεια η οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μόνο και μόνο για να δημιουργούμε εντυπώσεις.
Oι κοινωνίες σήμερα επιζητούν συναίνεση, όχι απαραίτητα συμφωνία αλλά σίγουρα κοινή προσπάθεια. Οποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, οδηγείται νομοτελειακά στην εξαφάνιση. 
   Η ισόρροπη ανάπτυξη και των τεσσάρων τομέων της Συριανής Οικονομίας είναι η βασική στρατηγική ανάπτυξης του συνδυασμού “Πρώτα η Σύρος’ για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του νησιού και την έξοδο από την κρίση.
Τομέας 1: Πρωτογενής Τομέας (Αγροτική Παραγωγή)      
Τομέας 2: Δευτερογενής Τομέας (Μεταποίηση)
Ο συγκεκριμένος τομέας έχει αναπτυχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό με χαρακτηριστικότερο προϊόν το Λουκούμι και την Χαλβαδόπιτα. Εκτός όμως από τα δύο αυτά προϊόντα γίνονται σοβαρές προσπάθειες και σε άλλους τομείς μεταποίησης όπως η Τυροκομία και η Οινοποιία. 

Τομέας 3:  Βιομηχανία 

Τομέας 4: Τριτογενής τομέας (Τουρισμός και Υπηρεσίες και Εμπόριο)
Ποιοτική αναβάθμιση του Τουριστικού προϊόντος της Σύρου 
Επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου της Σύρου 
Προσέλκυση επενδυτικών δυνάμεων και κεφαλαίων 
Στόχευση σε νέες αγορές στόχους (TargetGroup) επισκεπτών με ενισχυμένη (σε σχέση με τώρα) αγοραστική δύναμη 
Δημιουργία – Ανάπτυξη εναλλακτικού θεματικού τουρισμού. 
Τέλος οι υπηρεσίες και το εμπόριο τομείς οι οποίοι επί δεκαετίες είναι οι στυλοβάτες της οικονομίας της Σύρου θα πρέπει να λειτουργήσουν σε νέα πρότυπα".
Το σημαντικότερο σημείο  όμως, στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούμε  είναι η ισόρροπη ανάπτυξη σε Ερμούπολη και χωριά μέσω της στήριξης από όλους τους πυλώνες της Συριανής οικονομίας.
Το ζητούμενο είναι η ενότητα στην τοπική κοινωνία, με ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες.
* Ο επανακαθορισμός των σχέσεων του Δήμου με τους πολίτες. Πρέπει να προκριθούν το ήθος, ο σεβασμός, η δικαιοσύνη, η ισότητα, η ισονομία και η αλληλεγγύη.

* Η ανταπόδοση προς τους Δημότες, μέσω της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι ισόρροπη και να αφορά τόσο το κέντρο όσο και την περιφέρεια.

* Η ευημερία και η προκοπή των πολιτών του Δήμου μας, μέσω της εφαρμοσμένης και δημιουργικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.
 Συνοψίζοντας τα παραπάνω και για να το πούμε πιο απλά. Χρειαζόμαστε μια Δημοτική Αρχή που θα ξέρει να ακούει, που θα έχει ρίζες στις γειτονιές και δεν θα είναι κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους του δημαρχείου".
 Η χρονιά που πέρασε ήταν σίγουρα μια πολύ δύσκολη χρονιά για τα οικονομικά του Δήμου αλλά και των δημοτών. Οι συνέπειες της πανδημίας του COVID-19 ήταν επώδυνες και θα μας ακολουθούν ακόμη και αν επανέλθουμε γρήγορα στην κανονικότητα.
Πάντα ήμασταν στην πρώτη γραμμή για το καλό των συμπολιτών μου και θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να το πράττουμε αυτό .  Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μηδενίζουν καταστάσεις. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι όμως με τα αυτονόητα, γι αυτό ζητάμε το κάτι παραπάνω.  Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά.  Οι συγκυρίες είναι απαιτητικές και ο Δήμος μας αντί να είναι πρωταγωνιστής έχει καταλήξει να είναι απλός παρατηρητής των όσων διαδραματίζονται γύρω του.  “Είναι προτιμότερο να πούμε λίγα και να κάνουμε πολλά από το να πούμε πολλά και τελικά να κάνουμε λίγα”. 
Οι εποχές που διανύουμε απαιτούν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αγωνιστική διάθεση, για να καταφέρει ο Δήμος μας, ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη, να διεκδικήσει και να λάβει το μερίδιο που του αναλογεί από τους πόρους και τα προγράμματα που θα επενδυθούν, ώστε να γίνει πραγματικότητα η πολυπόθητη ανάπτυξη του τόπου.

Η Δημοτική αρχή μέσω του απολογισμού που παρουσίασε, θέλει να δείξει επιτυχημένη.
  Επιτυχημένη λέγεται η Δημοτική Αρχή,  η οποία καταφέρνει να ενώσει όλους τους δημότες, η οποία τους προστατεύει και τους αγκαλιάζει με τον ίδιο τρόπο, που ασκεί τη διοίκηση με βάση τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας, που αντιμάχεται διχόνοιες και έριδες, που στέκεται εμπόδιο πραγματικό σε όποιον επιδιώκει να υιοθετήσει διχαστικές τακτικές για προσωπικό του όφελος, ευνοώντας τα προσωπικά του ιδιοτελή συμφέροντα.  
  Επιτυχημένη λέγεται η Δημοτική Αρχή που σέβεται τους δημότες, που φροντίζει για την καθημερινότητά τους, που παρέχει  στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας και στα Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες ζεστασιά και θαλπωρή, που δεν ξεχνά ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή καθημερινότητα.
  Επιτυχημένη λέγεται η Δημοτική Αρχή που δεν κοιμίζει τις συνειδήσεις, αλλά δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες  για την ομαλή ένταξη των νέων στην κοινωνία, τους οποίους ενεργοποιεί και αναζητά τη συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις του Δήμου,  αποδεχόμενη και εφαρμόζοντας τις νέες ιδέες , τις οποίες η νεολαία έρχεται να προτείνει. 
  Επιτυχημένη λέγεται η Δημοτική Αρχή που δεν παραμένει προσκολλημένη στο παρελθόν, ούτε επαναπαύεται στις δάφνες της, ούτε αναλώνεται σε φωτογραφίσεις προσώπων,  βάζοντας πολλά - διαδικτυακά κυρίως - θαυμαστικά στο πολύτιμο δήθεν έργο της.
  Επιτυχημένη λέγεται η Δημοτική Αρχή που γνωρίζει ότι η επιτυχία είναι μια μάχη χωρίς τέλος, που αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες και φορείς που αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη και τη γνώση, που δρα συλλογικά και έχει "ανοιχτά" αυτιά στις ανάγκες και προτάσεις των δημοτών, ακολουθώντας πάντα δημοκρατικές διαδικασίες.
  Η Σύρος μας έχει προοπτικές ανάπτυξης, δικαιούται και πρέπει να σταθεί επάξια στη θέση που της αξίζει. Κουραστήκαμε να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και αυτές να μας προλαβαίνουν. Ήρθε η ώρα να διαμορφώσουμε εμείς το μέλλον, να γίνουμε ο μοχλός που θα σταματήσει την κατηφόρα και θα φέρει επιτέλους τη νέα σελίδα στην πατρίδα μας.

  Η δημοτική αρχή, είχε και τον χρόνο και την εμπειρία να ορίσει και τις προτεραιότητες και να κινηθεί μεθοδικά και οργανωμένα. Το ότι δεν το έκανε και κυρίως για το ότι είναι αναποτελεσματική και μη παραγωγική, πρέπει να το ανιχνεύσει -αν την ενδιαφέρει- σε αυτήν την ίδια. Ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε στο προσωπικό του δήμου, ούτε στην πολιτική στελέχωση των δύο ταχυτήτων, ούτε στα απόνερα της πανδημίας.
  Υπερτιμημένα μερεμέτια, βαπτίζονται εμβληματικού χαρακτήρα επεμβάσεις.
 Φυσικά και τα λίγα κυβικά πίσσας για ασφαλτοστρώσεις της τελευταίας στιγμής, ως συντήρηση του παρόντος δικτύου, δεν αρκούν για να παραπλανήσουν του πολίτες, ούτε βέβαια με αυτό το υλικό μπορεί κάποιος να καλύψει τις αδυναμίες και την ένδειά του ως προς το διοικείν και ως προς την παραγωγή ουσιαστικού έργου.
 Άλλωστε οι εποχές που ένας δήμαρχος και μια διοίκηση αναλωνόταν σε έργα βιτρίνας για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες και να φωνάξει δήθεν παρών, ενώ συστηματικά και προκλητικά απουσιάζει καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του από τα σοβαρά και μεγάλα, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Βέβαια έχει αποδειχτεί πως για να διεκδικήσεις και να πετύχεις να πραγματοποιήσεις έργα πνοής, έργα σημαντικά για τον τόπο σου, δεν μπορείς να αρκεστείς στις υποσχέσεις από τα κέντρα των αποφάσεων, μα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα, συ ο ίδιος να είσαι έτοιμος

Είναι εύκολο να αναθέσεις δια της ψήφου τις ευθύνες σε κάποιον άλλον και να ξενοιάσεις, να συμμετέχεις εξασφαλίζοντας προσωπικά και μόνο συμφέροντα και να καταφεύγεις μόνο σε κριτική γκρίνια. 
Κλείνοντας θέλουμε να πoύμε για τον Απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2021  προφανώς επιχειρήσαμε κριτική της Δημοτικής Διοίκησης, πλην όμως παρουσιάσαμε και τον τρόπο που εμείς πολιτευόμαστε.
Εμείς, θα σταθούμε αρωγοί της, όπου εξυπηρετείται το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών.
  Δεν βαδίζουμε και δεν πολιτευόμαστε με βάση μικροπολιτικούς υπολογισμούς που συναρτούν πολιτικό κόστος ή όφελος.
Πολιτική για μας σημαίνει στάση αξιοπρέπειας και υπεράσπιση της αλήθειας και της διαφάνειας.
  Η παράταξη μας  «ΠΡΩΤΑ Η ΣΥΡΟΣ»  , πιστή στις διακηρύξεις της  θα συνεχίσει  να αγωνίζεται  για την εφαρμογή πολιτικών που θα αναγνωρίζουν το σημερινό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, θα διατυπώνουν λύσεις για την καθημερινότητα και τα μεγάλα προβλήματα του νησιού, και κυρίως θα προωθούν τον απεγκλωβισμό από την σημερινή μίζερη κατάσταση. 

Θα καταψηφίσουμε τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για το 2021, με το ίδιο σκεπτικό που το κάναμε και πέρυσι, όχι στα πλαίσια μιας στείρας αντιπολίτευσης, αλλά σαν μήνυμα, ως καμπανάκι, προς την συμπολίτευση για αφύπνιση, αύξηση της παραγωγής έργου και περισσότερο δυναμισμό και τόλμη.

 Ας κάνουμε όλοι μαζί σύνθημα μας το παρακάτω..
 ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑΤΙ  ΕΧΟΥΜΕ  ΠΟΛΛΗ  ΔΟΥΛΕΙΑ.