Απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, για απαγόρευση εισόδου στον χώρο στάθμευσης από τις 06:00 έως τις 10:00 το πρωί

«Κλείνει» τα πρωινά το πάρκινγκ στο «Νησάκι»

Στόχος η αποφυγή κορεσμού των θέσεων στάθμευσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση της καλοκαιρινής κίνησης
  • Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022 - 06:18

Απόφαση για την απαγόρευση της στάθμευσης στο κεντρικότερο πάρκινγκ της Ερμούπολης από τις 6 έως τις 10 το πρωί, έλαβε η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Σύρου.

Προκειμένου να αποφευχθεί η κατάληψη των περισσότερων θέσεων στάθμευσης από οχήματα εργαζομένων στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου έλαβε απόφαση για την απαγόρευση στάθμευσης στο πάρκινγκ στο «Νησάκι» από τις 06:00 έως τις 10:00, με στόχο την εξυπηρέτηση της αυξημένης ροής της κίνησης οχημάτων της καλοκαιρινής περιόδου.

Το μέτρο θα ισχύει από την Πέμπτη, 7 Ιουλίου, έως και τις 31 Αυγούστου 2022, καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο, πλην Κυριακών και αργιών.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Ταμείου

Το Λιμενικό Ταμείο Σύρου εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση αναφορικά με την έναρξη του μέτρου, αναφέροντας τα κάτωθι:

«Σας ενημερώνουμε, ότι σύμφωνα με την υπ’αρ. 78/01.07.2022 (ΑΔΑ: 9ΙΙΜΟΡΝ0-ΛΣΘ) απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου εγκρίθηκε η απαγόρευση εισόδου στο ανοικτό χώρο στάθμευσης στην περιοχή «Νησάκι» λόγω αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης των οχημάτων που αναμένεται την καλοκαιρινή σεζόν  και  συγκεκριμένα από 06:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. κάθε μέρα εκτός Κυριακής και Αργιών από 07/07/2022 έως 31/08/2022, κατόπιν έκδοσης σχετικής απόφασης του Λιμεναρχείου Σύρου».

«Προπαρασκευαστικό» μέτρο για την ελεγχόμενη στάθμευση από Σεπτέμβριο

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε, κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης του Λιμενικού Ταμείου και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η πρόεδρος του ΔΛΤ Σύρου, κ. Κανδιώ Μαραγκού, ενημέρωσε σχετικά με την προμήθεια του εξοπλισμού για την ελεγχόμενη στάθμευση στο χώρο του πάρκινγκ στο «Νησάκι», λέγοντας, πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση ελέγχου νομιμότητας της σύμβασης για την προμήθεια εξοπλισμού ελεγχόμενης στάθμευσης. Ζητήθηκαν κάποιες διευκρινιστικές πληροφορίες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, τις οποίες και θα τις παρέχουμε. Εξαιτίας αυτού, θα υπάρξει και μία μικρή καθυστέρηση, όσον αφορά στην εγκατάσταση του εξοπλισμού».

Σύμφωνα με την πρόεδρο, «για το λόγο αυτό φέρνουμε αυτή τη ρύθμιση, η οποία λειτουργεί και προπαρασκευαστικά για τη λειτουργία του πάρκινγκ, όπως αυτή θα διαμορφωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Σεπτέμβριο».

Η κ. Μαραγκού υπενθύμισε, πως έχουν γίνει αντίστοιχες ενέργειες και στο παρελθόν, από διάφορες δημοτικές αρχές, με στόχο την πάταξη του φαινομένου του κορεσμού του κεντρικότερου χώρου στάθμευσης στην καρδιά της Ερμούπολης. Όπως ανέφερε η ίδια, «με τον ίδιο τρόπο έχει λειτουργήσει και στο παρελθόν, ωστόσο η μόνη διαφοροποίηση είναι σχετικά με την ώρα, κατά την οποία «ανοίγει» το πάρκινγκ, καθώς πλέον θα ανοίγει στις 10:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός εκείνων, που περιμένουν έως τελευταία στιγμή στις 09:00 να σταθμεύσουν τα οχήματά τους».

Προβληματισμός, σχετικά με την αποτελεσματικότητα

Αποσαφηνίζοντας πως θα ψηφίσει θετικά το μέτρο, ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Μηνάς Αληφραγκής, εξέφρασε τον προβληματισμό του, όσον αφορά στο αποτέλεσμα που θα έχει το κυκλοφοριακό αυτό μέτρο, δεδομένου, ότι αρκετές φορές στο παρελθόν έχει επιχειρηθεί και πάντοτε υπήρχαν εκείνοι, που έβρισκαν τρόπους παράκαμψής του.

«Θα το ψηφίσω το μέτρο, ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι. Οι καταστηματάρχες, επειδή έως τις 10 το πρωί οι πεζόδρομοι είναι ανοικτοί, θα έχουν τα οχήματα έξω από τα μαγαζιά τους – αυτό που γινόταν και παλιότερα – και στις 10 θα βλέπουμε να σχηματίζεται μία ουρά από οχήματα, προκειμένου να τα παρκάρουν στο Νησάκι», σημείωσε ο ίδιος.

Στην επιφύλαξη του κ. Αληφραγκή απάντησε η πρόεδρος του ΔΛΤ, κ. Μαραγκού, τονίζοντας πως εφόσον παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο, δεν αποκλείεται να επαναξιολογηθεί το μέτρο και να διαμορφωθούν διαφορετικά οι ώρες λειτουργίας του χώρου στάθμευσης, ενώ, σε προτάσεις σχετικά με την απαγόρευση της στάθμευσης έως και τις 11:00, υπογράμμισε πως για τη διαμόρφωση του ωραρίου έχουν ληφθεί υπόψιν οι θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, ο οποίος είχε αιτηθεί το πάρκινγκ να ανοίγει στις 09:30.

Συνεχής παρουσία και μέριμνα από το Λιμενικό Σώμα για την τήρηση

Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος του ΔΛΤ Σύρου, ζήτησε και τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, όσον αφορά στην διασφάλιση της τήρησης του μέτρου, από τον Λιμενάρχη Σύρου, κ. Γιάννη Βαμβακούση, ο οποίος είναι και μέλος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Ο κ. Βαμβακούσης δεσμεύτηκε, πως η παρουσία του Λιμενικού θα είναι συνεχής και άγρυπνη, ώστε να αποτρέπονται οι παραβάσεις, αλλά και να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή της κίνησης οχημάτων, κατά τις ώρες που το πάρκινγκ παραμένει κλειστό.

Επιπλέον, το Λιμενικό Ταμείο προχώρησε και στην τοποθέτηση πλαστικών κολονακίων, προκειμένου στην είσοδο του χώρου στάθμευσης να μην παρκάρουν οχήματα παρακωλύοντας την είσοδο και έξοδο των οχημάτων, ενώ επιπλέον, τονίστηκαν και οι διαγραμμίσεις του χώρου, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα προς τους οδηγούς ως προς τους κανόνες κυκλοφορίας εντός του χώρου.

Για την απαγόρευση της εισόδου θα τοποθετηθούν κινητά κιγκλιδώματα, τα οποία θα διαχειρίζονται οι υπάλληλοι φύλαξης του Λιμενικού Ταμείου, τοποθετώντας τα στις 06:00 το πρωί και αφαιρώντας τα στις 10:00, όταν και θα συνεχίζεται η λειτουργία του χώρου.