Παράπονα για την περιοχή της Βάρης και τις έντονες μυρωδιές που αναδύονται τις τελευταίες ημέρες από το δίκτυο αποχέτευσης εν μέσω θερινής περιόδου

Διαχείριση δυσοσμίας και επάρκεια νερού

Όσο προχωρούν οι ιδιωτικές συνδέσεις, θα βελτιώνεται η κατάσταση, απαντά η ΔΕΥΑΣ

Στο προσκήνιο είναι εν μέσω θερινής περιόδου το πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή της Βάρης αναφορικά με τα λύματα, καθώς οι μικρές σε αριθμό ιδιωτικές συνδέσεις που έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής στο κεντρικό δίκτυο, δεν βοηθούν ώστε αυτό να δουλέψει πλήρως, με αποτέλεσμα η προώθηση των λυμάτων να γίνεται μέσω αντλιοστασίου στον βιολογικό, αλλά αφού πρωτίστως αυτά έχουν παραμείνει αρκετές ώρες στα φρεάτια.

Το έντονο πρόβλημα καταγράφεται λίγο πριν την παραλία της Βάρης και στο ύψος αυτής, καθώς επίσης και στη θέση Καμπί, όπου και βρίσκεται το μηχάνημα παροχής πόσιμου νερού. Πολλά είναι τα παράπονα που έχουν εκφρασθεί το τελευταίο διάστημα, με τη ΔΕΥΑ Σύρου να επιχειρεί την αντιμετώπιση του προβλήματος κάνοντας αποσμήσεις για να μειώσει τις μυρωδιές που αναδύονται.

Αιτία της συγκεκριμένης κατάστασης και ειδικότερα της δυσοσμίας αποτελεί το γεγονός πως οι κατοικίες συνδέονται σταδιακά στο νέο αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής, με αποτέλεσμα αυτό να μην έχει έρθει σε απόλυτη λειτουργία σήμερα.

Η παραμονή των λυμάτων στα φρεάτια προκαλεί τη σήψη αυτών, εξ ου και προκύπτουν οι οσμές.

Για το σοβαρό θέμα που διαπιστώνεται μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο ρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου. Ο ίδιος αφού εξήγησε την αιτία, υπενθύμισε πως όσο πιο σύντομα συνδεθούν κατοικίες στο αποχετευτικό δίκτυο, τόσο αμεσότερα αυτό θα λάβει κανονική λειτουργία. Μάλιστα, τόνισε πως για τις συνδέσεις η Δημοτική Επιχείρηση προχωρά χωρίς κόστος για τους κατοίκους, κάτι που πρέπει να συνυπολογίσουν οι ίδιοι και να ανταποκριθούν.

Η πλήρης λειτουργία θα θέσει τέλος στη δυσοσμία

Αναφορικά με το πρόβλημα της δυσοσμίας με φόντο τη λειτουργία του νέου αποχετευτικού δικτύου στη Σύρο, ο Ανδρέας Γιαλόγλου αναφέρθηκε σχετικώς για την περιοχή της Βάρης, τονίζοντας ότι η Δημοτική Επιχείρηση γνωρίζει το θέμα.

“Αυτό το θέμα προκύπτει επειδή ακόμη είναι λίγες οι ιδιωτικές συνδέσεις στο δίκτυο” διευκρίνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ, εξηγώντας αναλυτικά την αιτία του προβλήματος. “Επειδή είναι μικρός ο αριθμός των συνδέσεων ακόμη, όταν τα λύματα οδηγούνται στο αντλιοστάσιο και από εκεί στο φρεάτιο που είναι μέσα η αντλία ώστε να τα στείλει στον βιολογικό, περνούν κάποιες ώρες γιατί είναι λίγα τα λύματα. Αυτά μετατρέπονται σε βοθρολύματα. Επειδή δεν είναι ακόμη πολλές οι συνδέσεις, υπάρχουν αρκετές ώρες παραμονής των λυμάτων στα φρεάτια, εξ ου και η δυσοσμία” εξήγησε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτό το θέμα “με την πάροδο του χρόνου θα βελτιωθεί”.

Από τεχνικής απόψεως ειδικότερα από αρμόδιο πρόσωπο της ΔΕΥΑΣ διευκρινίστηκαν μάλιστα τα εξής: “Θεωρούμε ότι όταν λειτουργήσει συνολικά το δίκτυο και μπουν όλες οι συνδέσεις και σταθεροποιηθούν οι αντλήσεις και λειτουργεί συνεχώς θα έρθει μία ισορροπία της κατάστασης και θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα. Άρα, όσο περισσότεροι συνδεθούν θα γίνονται πιο γρήγορα οι αντλήσεις”. Πρόσθεσε ακόμη πως, “Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι το λύμα που μυρίζει δεν είναι φρέσκο” ενώ παρακάτω γνωστοποίησε πως τίθεται ζήτημα και με πολίτες που δυστυχώς και παράνομα επιδιώκουν να αδειάσουν τους βόθρους μέσα στο δίκτυο.

Απορρίπτουν(;) βοθρολύματα στο νέο δίκτυο

“Προφανώς κάποιοι που δεν μπορούμε εύκολα να τους εντοπίσουμε, επωφελούνται της κατάστασης που είναι νέο το δίκτυο και αδειάζουν τον βόθρο τους στο δίκτυο” τονίστηκε από τεχνικής πλευράς, ενώ κατέστη ξεκάθαρο πως, “Αυτό απαγορεύεται διότι είναι άλλα τα λύματα και άλλα τα βοθρολύματα. Ο βιολογικός είναι σχεδιασμένος για επεξεργασία λυμάτων”. Στην ερώτηση αν θα υπάρξει μέριμνα της ΔΕΥΑΣ για να λάβει τέλος αυτή η κατάσταση, ειπώθηκε σε απόλυτο τόνο πως, “Θα επιχειρήσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση”.

Μάλιστα για τη δυσοσμία, διευκρινίστηκε πως, “ευτυχώς το φαινόμενο είναι περιοδικό και όχι συνεχές και όλες τις ώρες”.

Απόσμηση λυμάτων αντλιοστασίου για μείωση της δυσοσμίας

Στην ερώτηση με ποιον τρόπο σήμερα η ΔΕΥΑΣ επιχειρεί να μειώσει τη δυσοσμία, δόθηκε η απάντηση πως προχωρούν σε αποσμήσεις των λυμάτων του αντλιοστασίου.

“Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, τη δυσοσμία, στα αντλιοστάσια έχουμε αποσμητές, μηχανήματα απόσμησης. Με απλά λόγια αντλούν τον βρώμικο αέρα μέσα από το αντλιοστάσιο, περνά η οσμή μέσα από τον άνθρακα και φιλτράρεται” αναφέρθηκε σχετικά, ενώ ακόμη διευκρινίστηκε πως, “Με αυτόν τον τρόπο κοιτάζουμε να μεταφέρουμε όλες τις οσμές προς το αντλιοστάσιο”.

Δωρεάν οι ιδιωτικές συνδέσεις από τη ΔΕΥΑΣ

Ερωτηθείς ο πρόεδρος για το κομμάτι της εξέλιξης των ιδιωτικών συνδέσεων στο νέο αποχετευτικό δίκτυο, υπενθύμισε πως αυτές προχωρούν, τονίζοντας τη δυνατότητα που παρέχει η ΔΕΥΑΣ για δωρεάν διαδικασία, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες και οι κάτοικοι των περιοχών της Βάρης και του Μέγα Γιαλού.

“Είναι σε εξέλιξη οι ιδιωτικές συνδέσεις. Η τελευταία ανακοίνωση της ΔΕΥΑΣ αφορούσε στο γεγονός πως στο πλαίσιο της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης, μπορούμε πλέον να συνδέουμε τα ακίνητα δωρεάν. Το ανακοινώσαμε για να γνωρίζουν οι δημότες και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ότι το κόστος θα το απορροφήσουμε μέσα από πιστώσεις του έργου. Θα επιστραφεί το ποσό των 270 ευρώ σε όσους το έχουν αποδώσει” δήλωσε στην εφημερίδα ο Ανδρέας Γιαλόγλου, επαναλαμβάνοντας πως, “Αξιοποιούμε τη δυνατότητα του νόμου για να μπορέσουμε να κάνουμε εφικτή τη σύνδεση των δημοτών”.

Προς εξυπηρέτηση των δημοτών, ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΣ. “Ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες ακινήτων Βάρης, Μέγα Γιαλού και του οικισμού της Αζολίμνου που ανήκε στον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας, στις περιοχές όπου από το 2019 κατασκευάζεται το νέο αποχετευτικό έργο, ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο 4951/04.07.2022 (άρθρο 168), η δαπάνη της εξωτερικής διακλάδωσης της αποχέτευσης για τη σύνδεση του ακινήτου τους, δεν βαρύνει τους κυρίους των ακινήτων.

Η διαδικασία σύνδεσης των ακινήτων με το νέο αποχετευτικό δίκτυο συνεχίζεται κανονικά κι επεκτείνεται στις γειτονιές της Βάρης κατά την πρόοδο του έργου. Για την περιοχή του Μέγα Γιαλού θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση, αφού για την προώθηση των λυμάτων απαιτείται η κατασκευή ενδιάμεσων αντλιοστασίων. Όσοι εκ των ενδιαφερομένων έχουν κάνει ήδη αίτηση σύνδεσης και έχουν καταβάλει τη δαπάνη της εξωτερικής διακλάδωσης των 270 ευρώ, ή έχουν επιλέξει η χρέωση να συμπεριληφθεί στους επόμενους λογαριασμούς ύδρευσης, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα ειδοποιηθούν ξεχωριστά και τα χρήματα ανάλογα με την περίπτωση, θα τους επιστραφούν. Η ΔΕΥΑΣ, στα πλαίσια εφαρμογής του ίδιου Νόμου, θα μεριμνήσει για την εξασφάλιση των ανάλογων πιστώσεων και τη χρηματοδότηση των εξωτερικών διακλαδώσεων, από πιστώσεις των αντίστοιχων έργων, καθόσον η δαπάνη αυτή καθίσταται πλέον επιλέξιμη. Πέραν όμως από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων αυτών, για κάθε νέα σύνδεση που θα απαιτηθεί, η δαπάνη κατασκευής της θα βαραίνει τον κύριο του ακινήτου, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον τιμολόγιο της ΔΕΥΑΣ.”.

Ομαλά η υδροδότηση του νησιού μέχρι σήμερα

Εξ αφορμής παραπόνων που μεταφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην εφημερίδα σχετικά με μειώσεις στην πίεση του νερού στην περιοχή της Αζολίμνου αλλά και του Μέγα Γιαλού ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει μεταφερθεί κάποιο σχετικό σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο, σημειακά – όπως εξήγησε – στα υψηλότερα τμήματα του Μέγα Γιαλού υπήρξαν κάποιες σύντομες διακοπές.

“Αυτό που έχει παρατηρηθεί για ένα διήμερο είναι πως στα μεγάλα υψόμετρα του Μέγα Γιαλού υπήρξε μία μειωμένη πίεση, που θα αποκατασταθεί εντός των ημερών. Δεν έχει μεταφερθεί κάτι άλλο σχετικά με το θέμα της υδροδότησης” εξήγησε ο κ. Γιαλόγλου, τονίζοντας μάλιστα πως μέχρι σήμερα η υδροδότηση όλων των περιοχών πραγματοποιείται ομαλά.

“Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες, παρά το γεγονός ότι η επισκεψιμότητα – σύμφωνα με τα εισιτήρια – φθάνει στα νούμερα το 2019. Ο Ιούλιος αυτό έχει δείξει (97% του 2019)” δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ακόμη πως, “Μέχρι σήμερα έχουμε επάρκεια πλην κάποιων ζητημάτων σημειακά. Όπως προείπα στα ψηλά σημεία του Μέγα Γιαλού είχαμε κάποιες διακοπές γιατί δεν μπόρεσε να υδροδοτηθεί η περιοχή από την Ποσειδωνία και στάλθηκε νερό από τη Βάρη. Αυτό εντός των ημερών θα λυθεί”.

Προβαίνοντας σε ένα γενικότερο σχόλιο, υπογράμμισε πως συνολικά για το νησί, “μέχρι στιγμής έχουμε 3 Αυγούστου (σ.σ. χθες) και διαπιστώνουμε ότι το σύστημα ανταποκρίνεται. Πολλώ δε μάλλον όταν τον Σεπτέμβρη θα έχουμε και τη νέα μονάδα”.

Εγκαίρως η μέριμνα

Ερωτηθείς να μιλήσει για τις παρεμβάσεις και τη μέριμνα που έλαβε η ΔΕΥΑ Σύρου για την ομαλή υδροδότηση του νησιού κατά τη φετινή περίοδο οπότε και η Σύρος ανέμενε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, υπήρξε σαφής:

“Έχουμε νοικιάσει μία μονάδα 340 κυβικών και φέτος, όπως είχαμε κάνει πέρυσι. Και έχουμε και συν 200 κυβικά στον Γαλησσά γιατί αλλάξαμε τις αντλίες. Στην κάθε μία αφαλάτωση του Γαλησσά έχουμε αυξήσει κατά 100 κυβικά την απόδοσή τους, ημερησίως” γνωστοποίησε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, τονίζοντας επιπλέον πως, “Βάλαμε νέες μεμβράνες κάτι που βοηθά στην αύξηση της απόδοσης. Επίσης, βάλαμε αντλιοστάσια στην Ποσειδωνία ώστε να τροφοδοτούμε τα υψηλά σημεία περιοχών. Έγιναν από τη ΔΕΥΑΣ αρκετές παρεμβάσεις για το φετινό καλοκαίρι”.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ξανά πως, “Υπάρχουν κάποια σημειακά προβλήματα, τα οποία θα επιλυθούν. Αλλά δεν έχουμε γενικευμένα ζητήματα υδροδότησης στο νησί”.

Τέλος, ερωτηθείς για τον χρόνο που η Σύρος θα προμηθευτεί τη νέα μονάδα αφαλάτωσης παραγωγής 660 κυβικών νερού σε ημερήσια βάση, υπήρξε σαφής: “Η νέα μονάδα αφαλάτωσης 660 κυβικών ημερησίως θα μπει από τον Σεπτέμβρη και μετά. Δεν την υπολογίζουμε για φέτος το καλοκαίρι. Θα την υπολογίζουμε στο δυναμικό μας του χρόνου. Θα είμαστε πολύ θωρακισμένοι και ακόμη πιο ισχυροί”.