Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ταξιδεύει στη Σύρο

  • Τρίτη, 30 Αυγούστου, 2022 - 18:53

Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ταξιδεύει στη Σύρο την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης στην Ερμούπολη μεταφέροντας το μήνυμα:

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα»

Αυτό είναι το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, από την εκτέλεση του οποίου φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια:

«Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει να ’χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή, να αγωνίζεσαι στην πρώτη γραμμή γι’ αυτήν. Όποιος δεν το κάνει αυτό σέρνεται πίσω απ’ τη ζωή. Το ωραίο είναι καθετί που στολίζει τη ζωή, η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη…».

Με αυτό το σύνθημα, το Φεστιβάλ στέλνει μήνυμα ελπίδας και αντοχής για τις μάχες που έχει μπροστά της η νεολαία. «Μιλάει» σε κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται για το «τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα» και δίνει απάντηση ότι ναι, σήμερα μπορούμε να ζούμε καλύτερα. Στέλνει μήνυμα ότι υπάρχει η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, με τις δυνατότητες και τα μέσα της παραγωγής στα χέρια του λαού και αξίζει να παλέψει τολμηρά και η νεολαία γι' αυτή. Γιατί η ελπίδα βρίσκεται στη σύγκρουση, στον αγώνα, στην ταξική πάλη!

Το φεστιβάλ θα ανοίξει τις πόρτες του στις 7.00μ.μ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. με προβολή βίντεο με τίτλο: «Ποιο ήταν το πρώτο θύμα του πολέμου στην Ουκρανία;» Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, όμως, βλέπουμε να εξελίσσεται ένας τεράστιος πόλεμος προπαγάνδας και από τις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Υφαντή, επικεφαλής της Επιτροπής Αιγαίου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία με τίτλο:Πριν τον Μάρκο…”

Δύο λαϊκές ορχήστρες, με έδρα τη Σύρο, που μελετούν και παίζουν μαζί την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική του τόπου, παρουσιάζουν τραγούδια που φέρουν το όνομα του Μάρκου Βαμβακάρη, τα οποία είναι βασισμένα και επηρεασμένα σε μέγιστο βαθμό από την παράδοση και τη λαϊκή ποίηση, αλλά και τη μουσική παράδοση των Μικρασιατών συνθετών, που ήταν οι δάσκαλοι του Μάρκου.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στα 50 χρόνια από το θάνατο του Μάρκου…

Τα δύο μουσικά σύνολα αποτελούνται από τους εξής:

- Μιχάλης Γιαννόπουλος: τρίχορδο μπουζούκι, φωνή

- Άγγελος Κούτρας: τρίχορδο μπουζούκι, φωνή

- Γιώργος Μαραγκός: τετράχορδο μπουζούκι

- Μπάμπης Γαβριήλ: φωνή

- Κώστας Ζιώγας: ακουστική κιθάρα

- Γιολάντα Ζιάκα: λαούτο

- Σοφία Μπαχαράκη: τσέλο

- Δημήτρης Μαραγκός: μπαγλαμά, φωνή

και

- Σάκης Κοτσαρίνης: ακουστική κιθάρα, φωνή

- Μάρκος Βαρθαλίτης: τρίχορδο μπουζούκι, φωνή

- Γιώργος Παχής: τρίχορδο μπουζούκι, μπαγλαμά, φωνή

- Δημήτρης Καπέλλας: κοντραμπάσο, φωνή

- Δημήτρης Μαραγκός: ακορντεόν, φωνή

 

Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής και έκθεση για τον πόλεμο και τις αιτίες που τον προκαλούν.