Ξεκινούν τη λειτουργία τους οι παιδικοί σταθμοί και ο βρεφικός σταθμός του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης την προσεχή Δευτέρα

Απορρόφηση νηπίων και κτιριακές εκκρεμότητες

Απουσία ουσιαστικών συντηρήσεων και επισκευών για το έτος 2022 - 2023 και αγωνία για τη διατήρηση της μεγάλης χρηματοδότησης ύψους 200 χιλ. ευρώ για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις δομές φιλοξενίας

Στην απορρόφηση του συνόλου σχεδόν των νηπίων και των βρεφών, των οποίων οι γονείς έχουν αιτηθεί σχετικώς στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, για τη φιλοξενία τους στους παιδικούς σταθμούς και στον βρεφικό σταθμό του νησιού, προχωρά η δημοτική πλευρά, εν όψει της έναρξης της νέας χρονιάς (2022 - 2023) την προσεχή Δευτέρα.

Προχθές, οριστικοποιήθηκε ο έλεγχος σχετικά με τα vouchers για τη φετινή σχολική περίοδο, γεγονός που ανάβει το “πράσινο φως” για την υποδοχή αρκετών μικρών παιδιών χωρίς οικονομική επιβάρυνση των γονέων, στις δημοτικές δομές.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), Ειρήνη Δράκου μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, ο Δήμος θα καλύψει το σύνολο των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς, όπως παρομοίως και για τον βρεφικό σταθμό με έναν μικρό αστερίσκο για δύο ή τρία βρέφη, αφού η χωρητικότητα της συγκεκριμένης δομής είναι για 20 βρέφη.

Παράλληλα, για όσους γονείς δεν έχουν λάβει vouchers, τα τροφεία διατηρούνται στο ίδιο ύψος και συγκεκριμένα, το ποσό που καταβάλλεται σε μηνιαία βάση είναι 40 ευρώ. Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε, η πρόεδρος της ΔΕΠ και υπεύθυνη για τους παιδικούς σταθμούς διευκρίνισε πως όσοι γονείς αντιμετωπίσουν δυσχέρεια στην καταβολή του ανωτέρω ποσού, αυτό εξετάζεται από τον Δήμο, ενώ εξήγησε πως η φιλοξενία των παιδιών καθημερινά μπορεί να πραγματοποιείται μέχρι τις 15.30.

Το σοβαρό θέμα που συνοδεύει τη λειτουργία τους όμως, αφορά στη μη ανάπτυξη συντηρήσεων και εργασιών βελτίωσης ανοικτών θεμάτων στις κτιριακές δομές, καθώς ο Δήμος είχε στηρίξει τις ελπίδες του στην υλοποίηση του μεγάλου έργου των 200 χιλ. ευρώ, το οποίο όμως “ματαιώθηκε” αφού ο διαγωνισμός βγήκε άκαρπος.

Πλέον, η Δημοτική Αρχή έχει κάνει σχετικό αίτημα προς το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ προκειμένου να πάρει παράταση για την ανωτέρω χρηματοδότηση, αφού αν χαθεί το συγκεκριμένο ποσό, τότε οι σταθμοί δεν θα εναρμονιστούν με όσα υπαγορεύει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ασφαλή λειτουργία τους. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος πρέπει να κινηθεί ευέλικτα και να ασκήσει πιέσεις ώστε να κερδίσει την υλοποίηση του μεγάλου έργου, το οποίο θα αποτελέσει το “διαβατήριο” για τη μελλοντική διατήρηση και λειτουργία τους.

Οριστικοποιήθηκε ο έλεγχος για τα vouchers

Σχετικά με τον έλεγχο των αιτήσεων και τη φιλοξενία των μικρών παιδιών στις δημοτικές δομές τη φετινή σχολική χρονιά, έδωσε απαντήσεις η πρόεδρος της ΔΕΠ, Ειρήνη Δράκου.

“Η έναρξη της λειτουργίας των παιδικών σταθμών και του βρεφικού δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καθώς μέχρι χθες (σ.σ. προχθές) γινόταν η οριστικοποίηση των αιτήσεων για vouchers κλπ.. Συνολικά για τις δομές φιλοξενίας νηπίων και βρεφών έγιναν 91 αιτήσεις” ανέφερε αρχικά η ίδια, τονίζοντας παράλληλα πως vouchers έχουν πάρει συγκεκριμένα εξ αυτών.

“Vouchers έχουν πάρει 24 παιδιά για τους παιδικούς σταθμούς και 17 για τον βρεφικό σταθμό. Ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός τους και υπάρχει και μία κινητικότητα γενικότερα γιατί κάποιοι γονείς δηλώνουν, αλλά μετά πάνε τα παιδιά τους σε ιδιωτικές δομές και κάποιες φορές γίνεται και το αντίστροφο” πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ακόμη πως, φέτος, “Οι παιδικοί είναι σε θέση να απορροφήσουν όλα τα παιδιά. Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα στον βρεφικό. Η χωρητικότητά του είναι για 20 βρέφη”. Ως εκ τούτου, διευκρίνισε πως, “Ίσως να μείνουν εκτός 2-3 παιδιά που δεν έχουν την ηλικία και των οποίων οι μητέρες έχουν οικιακά. Στις εργαζόμενες μητέρες δίνουμε προτεραιότητα όπως ισχύει πανελλαδικά”.

Η κα Δράκου τόνισε ακόμη πως η έναρξη λειτουργίας των δομών φιλοξενίας νηπίων και βρεφών θα ταυτιστεί χρονικά με τα σχολεία σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.

“Η λειτουργία τους θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με τη νέα σχολική χρονιά. Το πρώτο δεκαήμερο είναι και φάση προσαρμογής για τα μικρά παιδάκια. Τα παιδιά ξεκινούν από το πρωί και μπορούν να παραμένουν στις δομές μέχρι και τις 15.30” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Καμία αύξηση στα τροφεία

Σημαντικό είναι το γεγονός πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν έχει προβεί σε αύξηση των τροφείων. “Το ύψος των τροφείων σε μηνιαία βάση είναι 40 ευρώ” υπενθύμισε η κα Δράκου, τονίζοντας παράλληλα πως, δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης του ποσού που ζητείται από γονείς που δεν έχουν πάρει vouchers.

“Εγώ βρήκα αυτή την κατεύθυνση και τη συνεχίζω. Όπου υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή όποια οικογένεια αντιμετωπίσει πρόβλημα, πάντα προχωρούμε σε μειώσεις και διευκολύνσεις. Πρέπει να λειτουργούμε υπέρ των γονέων και κυρίως υπέρ των παιδιών. Βέβαια αυτή η δυσκολία πρέπει να αποδεικνύεται” εξήγησε η πρόεδρος της ΔΕΠ, λέγοντας ακόμη πως, “Δεν μπορεί ο καθένας να ζητά μείωση γενικά κι αόριστα. Είναι η κατάσταση που διανύουμε δύσκολη και υπάρχει η απαιτούμενη πρόνοια”.

Άνευ συντηρήσεων τα κτίρια τη φετινή σχολική χρονιά

Απογοητευτικό όμως είναι το γεγονός πως τα κτίρια στα οποία λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί και ο βρεφικός σταθμός του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δεν έχουν λάβει για φέτος την απαιτούμενη φροντίδα στο κομμάτι των βελτιώσεων και συντηρήσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Δήμος ανέμενε την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, το οποίο όμως δεν ήταν εφικτό να γίνει, καθώς στον σχετικό διαγωνισμό δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον.

“Η γενική καθαριότητα έχει γίνει εσωτερικά και εξωτερικά. Ό,τι προβλέπεται έχει γίνει και είμαστε έτοιμοι από αυτή την άποψη να υποδεχθούμε τα μικρά παιδιά” διευκρίνισε η κα Δράκου για το θέμα της φροντίδας στο κομμάτι της υγιεινής, ενώ τόνισε πως από άποψη τεχνικών παρεμβάσεων, δεν έχει γίνει κάτι σημαντικό.

“Στο κομμάτι των συντηρήσεων δεν έγινε κάτι μεγάλο. Προσέξαμε μόνον το μέρος με το δέντρο που έπεσε, ώστε να είναι ασφαλή τα παιδιά με τη νέα σχολική χρονιά (πλησίον 4ου Δημοτικού Σχολείου)” ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας ακόμη πως, “Προσωπικά δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένη. Θέλω το καλύτερο πάντα. Και θέλω περισσότερα. Θα ήθελα μέσα στο καλοκαίρι να είχαν γίνει περισσότερα πράγματα όπως ασπρίσματα, κάλυψη ρωγμών και γενικότερα ένα φρεσκάρισμα. Όμως υπάρχουν προτεραιότητες που πρέπει να τις σεβαστούμε και το κατανοώ”.

Προσπάθεια παράτασης για τη χρηματοδότηση

Σχετικά με το έργο των 200 χιλ. ευρώ ώστε οι σταθμοί να εναρμονιστούν πλήρως με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις εν λόγω δομές, ο Δήμος – μετά τον άκαρπο διαγωνισμό – επιδιώκει να μην χάσει τη χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, ζητά να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, αλλιώς στις 31/12/2022 χάνεται η χρηματοδότηση. Υπενθυμίζεται συγκεκριμένα πως το έργο αφορά σε απαραίτητες εργασίες για να συμμορφωθούν οι παιδικοί σταθμοί και ο βρεφικός σταθμός σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης του Π.Δ. 99/2017, ωστόσο, αρχές Αυγούστου, οπότε και έληξε το περιθώριο του διαγωνισμού, δεν προσήλθε κανένας οικονομικός φορέας για να καταθέσει προσφορά.

“Η Τεχνική Υπηρεσία έχει προωθήσει στο Γραφείο Προγραμματισμού έγγραφο ότι πρέπει να ζητήσουν παράταση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ γιατί αυτό χρηματοδοτείται από εκεί, καθώς αυτή έληγε τέλος του 2022. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απάντηση και ο Δήμος αναμένει” τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα έγκυρη πηγή.

Σχετικά με το θέμα που είχε σχολιαστεί και σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τόσο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, όσο όμως και ο επικεφαλής της παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε”, Αλέξης Αθανασίου είχαν αναφέρει πως θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο εγκαίρως για τη διατήρηση της χρηματοδότησης ώστε να υλοποιηθεί απαραιτήτως το έργο.

Πρέπει να σημειωθεί δε, πως, ο λόγος που ο διαγωνισμός βγήκε άκαρπος, προφανώς οφείλεται στην αύξηση της τιμής βασικών υλικών, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να μην εκδηλώνουν ενδιαφέρον, αφού το κέρδος τους θα είναι χαμηλό.

Παιδικός σταθμός Βήσσα

Παρακάτω ακολουθούν οι βασικές εργασίες που πρέπει να προωθηθούν σε κάθε δομή. Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, καθίσταται ξεκάθαρο πως ο δημοτικός παιδικός σταθμός του Βήσσα θα δεχθεί εργασίες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν τα εξής: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Ελαιοχρωματισμός κουφωμάτων. Αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος οφειλόμενων στη διάβρωση του οπλισμού εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Κατασκευή – επισκευή επιχρισμάτων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και τοπικά εσωτερικά του κτιρίου. Κατασκευές από σκυρόδεμα. Κατασκευή ραμπών και τοποθέτηση χειρολισθήρα σε σημεία όπου παρατηρούνται ανισοσταθμίες, εντός του κτιρίου, εντός του αύλειου χώρου του σταθμού καθώς και εκτός του σταθμού για την ομαλή πρόσβαση στους χώρους του. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αυλειο χώρο του σταθμού.  Επισκευή - κατασκευή καθ΄ ύψος, υφιστάμενων τοιχοδομών περιμετρικά του σταθμού, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ανισοσταθμίες. Υδροχρωματισμοί επιφανειών σκυροδέματος ή τσιμεντοκονιάματος με ακρυλικό υδατοδιαλυτό τσιμεντόχρωμα. Επιστρώσεις δαπέδων με ελαστικά πλακίδια ασφαλείας διαστάσεων 50εκΧ50εκ και πάχους 3,00εκ. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Χρωματισμοί θερμαντικών σωμάτων. Προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικού χωρίσματος, φράχτη και πόρτας για την περίφραξη χώρου.

Παιδικός και βρεφικός σταθμός Ξηροκάμπου

Βελτίωση των συνθηκών παραμονής των νηπίων προγραμματίζεται και στους χώρους του παιδικού και βρεφικού σταθμού Ξηροκάμπου, σύμφωνα με τη μελέτη του έργου.

Συγκεκριμένα, θα προωθηθούν τα ακόλουθα: Αντικατάσταση δαπέδων με μοκέτα. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Ξύλινη κατασκευή εσωτερικού χώρου. Ξύλινο τελάρο ορθογωνικού σχήματος από ευθύγραμμες τάβλες ξυλείας.  Κατασκευή ραμπας. Τοποθέτηση διάφανης αυτοκόλλητης μεμβράνης ασφαλείας υαλοπινάκων, αντιθραυστικής. Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση σιδηρών κιγκλιδωμάτων. Επισκευή – χρωματισμός κιγκλιδωμάτων. Επιστρώσεις με ελαστομερείς μεμβράνες. Επάλειψη με υβριδικό ελαστομερές υδατοδιάλυτο στεγανωτικό. Αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος οφειλόμενων στη διάβρωση του οπλισμού εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Κατασκευή – επισκευή επιχρίσματων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αύλειο χώρο του σταθμού. Περίφραξη και θύρα με τάβλες WPC (MOD PLASTIC COMPOSITES).

Παιδικός σταθμό της Κ. Μαρούλη στην Ερμούπολη

Αναλυτική καταγραφή των αναγκών και για τον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη στην Ερμούπολη έχει κάνει η Τεχνική Υπηρεσία, ώστε στο πλαίσιο του έργου για όλες τις δομές φιλοξενίας νηπίων, να απολαύσει και η συγκεκριμένη, αναβαθμίσεις και βελτιώσεις, που είναι σύμφωνες με το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Αναλυτικά θα γίνουν τα εξής: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση ψευδοροφής διακοσμητικής, από πλάκες μοριοσανίδων MDF. Κατασκευή γυψοσανίδων ανθυγρων, με μεταλλικό σκελετό τοιχοπετάσματος. Κατασκευή ράμπας και τοποθέτηση χειρολισθήρα εντός του κτιρίου. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Επισκευή δύο υφιστάμενων WC. Χρωματισμοί θερμαντικών σωμάτων. Κατασκευή – επισκευή επιχρισμάτων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και τοπικά εσωτερικά του κτιρίου. Χρωματισμός κιγκλιδωμάτων. Προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικού χωρίσματος, φράχτη και πόρτας για την περίφραξη χώρου. Κατασκευή τοιχοποιίας με θερμομόνωση. Τοποθέτηση διαφανούς αυτοκόλλητης μεμβράνης ασφαλείας υαλοπινάκων, αντιθραυστικής. Χρωματισμός πέργολας στον αύλειο χώρο του σταθμού.