Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τις εξελίξεις για όσους δουλεύουν στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”

Εναντιώνονται στην “απένταξη” των εργαζομένων

Μέσω ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και ΚΕΔΕ η προσπάθεια προώθησης νομοθετικής ρύθμισης ώστε στους νέους οριστικούς πίνακες να συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι για προσλήψεις

Την κάθετη διαφωνία τους με τον αποκλεισμό των επί 20 χρόνια εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” από τις πρόσφατες μόνιμες προσλήψεις εκφράζουν οι αιρετοί του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Αφορμή για το θέμα υπήρξε η υπ’ αριθμ. 1548/2022 Απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία ακυρώνεται εν μέρει η 4Κ/2020/13.5.2020 προκήρυξη του ΑΣΕΠ (για προσλήψεις στο πρόγραμμα), κατά το μέρος που προβλέπει ότι “η “ειδική εμπειρία”, λαμβάνεται υπόψη και για τις θέσεις για τις οποίες η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο κατάταξης”.

Το θέμα επηρεάζει και τους πέντε εργαζόμενους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ως εκ τούτου, ο Δήμος θα ακολουθήσει την κατεύθυνση της ΚΕΔΕ και μέσω της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, θα ζητήσει τη διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι οριστικοί πίνακες για τους ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ μόλις τον περασμένο Ιούλιο και το κεντρικό κράτος θα κληθεί να μεριμνήσει για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ώστε στους νέους οριστικούς πίνακες να συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι του προγράμματος που περιλαμβάνονται στους σημερινούς οριστικούς πίνακες.

Το σοβαρό θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πανελλαδικό επίπεδο ενώ αρκετοί Σύλλογοι Εργαζομένων πανελλαδικά, καλούν σε απεργία και κινητοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 21 Οκτωβρίου.

Στην πρώτη γραμμή η ΚΕΔΕ

Επί του θέματος έβγαλε ανακοίνωση η ΚΕΔΕ, η οποία συζήτησε σχετικά στη συνεδρίασή της, προκειμένου να διεκδικήσει τη συνέχιση του προγράμματος και τη διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων.

Αυτούσια η απόφαση έχει ως εξής: “Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ άκουσε εισήγηση από τον Πρόεδρό του, κ. Δ. Παπαστεργίου, σχετικά με την υπ’ αριθμ. 1548/2022 Απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία ακυρώνει μερικώς την 4Κ/2020/18.5.2020 προκήρυξη του ΑΣΕΠ και ειδικότερα στο μέρος που προβλέπει ότι η «ειδική εμπειρία» μοριοδοτείται για τις θέσεις για τις οποίες η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο κατάταξης. Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει αποδεδειγμένα συμβάλλει τα μέγιστα στην ελληνική κοινωνία μέσα από τις πολυάριθμες υπηρεσίες που όλα αυτά τα χρόνια – από το 1988 – αδιαλείπτως παρέχει, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας. Είναι επίσης αναμφισβήτητο ότι η ποιότητα των υπηρεσιών εξαρτάται κυρίως από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιδείξει την αφοσίωσή τους στου πρόγραμμα, έχουν αναπτύξει αναντικατάστατους δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την πετυχημένη συνέχιση του Προγράμματος. Τέλος, του Δ.Σ. αφού έλαβε γνώση των νομικών παραμέτρων, όπως αυτές κατατέθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία της ΚΕΔΕ, ύστερα από διαλογική συζήτηση, αποφασίζει ομόφωνα Ζητά τη συνέχιση της λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι το τέλος του 2023 και τη διασφάλιση της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού”.

Παρέμβαση Λαϊκής Συσπείρωσης

Το θέμα έθεσε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, με τον επικεφαλής της Νικόλα Καϊλη να επισημαίνει πως ο Δήμος θα πρέπει να αντιδράσει.

“Όλοι γνωρίζετε για τι μιλάμε. Μιλάμε για εργαζόμενους που δουλεύουν σχεδόν μια 20ετια στον Δήμο χωρίς ποτέ να έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία, παρότι ικανοποιούν σταθερές ανάγκες σε πολύ ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Είχαμε πρόσφατα την εξέλιξη με την 4Κ προκήρυξη και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ουσιαστικά ακυρώνει την ειδική εμπειρία που υπήρχε στο 50% των θέσεων που είχαν προκηρυχθεί. Δηλαδή σε 1.100 εργαζόμενους από τους 2.900 συνολικά. Και όχι μόνο αφήνει αυτούς τους ανθρώπους που δούλευαν μία 20ετια, εκτός προκήρυξης, αλλά μπαίνει και το ζήτημα πλέον της συνολικότερης ακύρωσης της προκήρυξης” περιέγραψε σχετικά, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “Σε αυτή τη λογική λοιπόν και ενώ ήδη έχουν βγει και είναι σχεδόν έτοιμοι οι διορισμοί των ανθρώπων αυτών – νομίζω από τον Ιούλιο, μέσα στο καλοκαίρι ήδη έχουν βγει – είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα”.

Για την περίπτωση της Σύρου, ο ίδιος πρόσθεσε πως το θέμα αγγίζει πέντε εργαζόμενους. “Εδώ έχουμε πέντε εργαζόμενους. Έχουμε εικόνα για το τί γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους; Εντάσσονται στις κατηγορίες στις οποίες ακυρώθηκε η ειδική εμπειρία;” ρώτησε σχετικά, ζητώντας από τον Δήμο να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.

“Να πάρει πρωτοβουλίες η Δημοτική Αρχή στο επίπεδο που μπορεί. Είτε μέσω της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και της ΚΕΔΕ ώστε να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση και να υπάρξει πρόβλεψη από το κεντρικό κράτος να μην ακυρωθεί στο σύνολό του αυτός ο διαγωνισμός, ο οποίος καταλαβαίνετε τι σοβαρές επιπτώσεις θα έχει στο ζήτημα της κοινωνικής φροντίδας και πώς αυτή εφαρμόζεται και στον δικό μας Δήμο”.

Ομόφωνα η στήριξη στους εργαζόμενους

Από την πλευρά της Κοινωνικής Υπηρεσίας, η αρμόδια σύμβουλος, Αγγελική Πρίντεζη τόνισε τα εξής. “Οι πέντε πλέον εργαζόμενοι, δύο νοσηλευτές, μία ψυχολόγος και δύο οικιακές βοηθοί που βρίσκονται στη δύναμη του Βοήθεια στο Σπίτι συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη που αναφέρατε. Οι θέσεις είναι δικές τους. Το πρόγραμμα στηρίζει καθημερινά 120 συμπολίτες μας σε όλο το νησί. Παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη και κυρίως στην περίοδο της πανδημίας πρόσφερε τα μέγιστα σε όλους τους συμπολίτες μας, πέραν των 120” σχολίασε η ίδια, λέγοντας πως ο Δήμος δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Σε ανάλογο τόνο μίλησε και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικού Προσωπικού, Νίκος Φωτεινιάς. “Όντως έχουν κάνει τις διαδικασίες οι εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Φαίνεται ότι όλα θα πάνε καλά. Από τη στιγμή που υπάρχει μία διαδικασία δεν μπορώ να αποφανθώ εγώ για το τι θα γίνει ή όχι. Το θέμα όπως το είπε ο κ. Καΐλης υπάρχει. Υπάρχει ένα σχετικό αίτημα το οποίο θα το δούμε και στην ΚΕΔΕ λογικά προς το τέλος Νοεμβρίου, στη συνέλευση” δήλωσε προς το σώμα, σημειώνοντας πως, “Νομίζω πως αυτό το πρόβλημα θα το θέσουν συνολικά όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα”.

Τέλος, σε τοποθέτησή της η παράταξη “Πρώτα η Σύρος” συντάχθηκε με τα ανωτέρω, υποστηρίζοντας τα εξής: “Ό,τι περνάει από το χέρι μας και μπορούμε να το κάνουμε γι αυτήν τη δομή, πρέπει να το κάνουμε, γιατί πραγματικά προσφέρει πάρα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο σε ολόκληρο το νησί και σε πολλούς συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη”.