Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα δημοτικά τέλη του 2023 και τη φορολογική πολιτική

  • Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022 - 12:05

Τη φετινή χρονιά, τα έξοδα του Δήμου «έσπασαν το ταβάνι». Στην αύξηση των δαπανών που αφορούν τις ανάγκες για ρεύμα, αγορά εφοδίων, υλικών για τη λειτουργία του Δήμου κ.α., προστέθηκε η υπέρογκη ετήσια εισφορά στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. και το οικονομικό «γονάτισμα» της ΔΕΥΑ από την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος.

Η κυβέρνηση επιμένει στην καταβολή του τέλους ταφής, που από τα 20€/τόνο για το 2022 θα φτάσει κλιμακούμενο στα 55€/τόνο το 2027 αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την επιβάρυνση στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε επιπλέον υποβάθμιση κρίσιμων δομών και υπηρεσιών των δήμων με ταυτόχρονη ανατροπή εργασιακών σχέσεων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες γίνονται εμφανή τα όρια και τα μεγάλα αδιέξοδα που δημιουργεί, η λογική της κυριαρχίας των ίδιων εσόδων στους δήμους και η ταυτόχρονη μείωση της κεντρικής χρηματοδότησης. Βλέπουμε πως έκτακτα έξοδα μπορούν, να εκτροχιάσουν τα οικονομικά του δήμου, να υποβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες ή ακόμη και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του.

Στον αντίποδα όλων αυτών των σχεδιασμών βρέθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση που κατήγγειλε όλους αυτούς τους αντιδραστικούς νόμους και το αντιλαϊκό πλαίσιο που στήριξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Το «φάρμακο» της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων μέσω της ανταποδοτικότητας, αποδείχτηκε «φαρμάκι». Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες τα έχουν ήδη προπληρώσει πολλαπλάσια μέσω της ληστρικής άμεσης και έμμεσης φορολόγησης.

Οι Δήμοι έχουν προ πολλού μετατραπεί σε τμήμα του κρατικού μηχανισμού Κρατικοί με βασικές αρμοδιότητες την εφαρμογή τοπικής φορολογίας και της επιστασίας των ιδιωτών, στους οποίους σκοπεύουν να εκχωρήσουν σιγά – σιγά όλο το δημοτικό έργο.

Στον αντίποδα της λογικής αυτής, η Λαϊκή Συσπείρωση παλεύει για τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και την χρηματοδότηση των Υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, την απόδοση στους δήμους των χρημάτων που παράνομα παρακρατούνται κάθε χρόνο από το κεντρικό κράτος, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλυφθούν τα δεκάδες κενά. Μπροστά στις πολύ δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε και που θα βιώσουμε με την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με τον πληθωρισμό να κατατρώει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, απαιτείται άμεσα μείωση των δημοτικών τελών τουλάχιστον για τις ευπαθείς ομάδες.

Στην βάση αυτή προτείνουμε να διεύρυνση των κατηγοριών που είτε απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη είτε δικαιούνται μειώσεις, ως εξής:

Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 30.000€. Πλήρης απαλλαγή

Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω με ετήσιο εισόδημα από 30.001 έως 40.000 €. Απαλλαγή κατά 50%

Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000€ Πλήρης απαλλαγή

Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 25.001 έως 30.000 € Απαλλαγή κατά 50%

Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο εισόδημα έως 30.000€ Πλήρης απαλλαγή

Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο εισόδημα από 30.001 έως 40.000 € Απαλλαγή κατά 50%

Χήρος –Χήρα που δεν έχει τελέσει άλλο γάμο με 1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€ Πλήρης απαλλαγή

Μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου-ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€ Πλήρης απαλλαγή

Μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από ένα έτος) οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μια κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€ Απαλλαγή κατά 50%

Μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια ( πάνω από 1 έτος) οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του

ΟΑΕΔ δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μια κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€ Πλήρης απαλλαγή

Δικαιούχοι ΚΕΑ που δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μια κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης Πλήρης απαλλαγή

Επιπλέον, προτείνουμε την θεσμοθέτηση των εξής επιπρόσθετων συντελεστών:

Για τον οικιακό συντελεστή Μείωση του συντελεστή σε χώρους βοηθητικής χρήσης κατοικιών (αποθήκες, γκαράζ, ημιυπαίθριοι, κ.τ.λ.) στο 50% του Οικιακού.

Για τον επαγγελματικός συντελεστή Μειωμένο συντελεστή για βοηθητική χρήση (αποθήκες, υπόγεια, πατάρια κ.τ.λ.) στο επίπεδο του οικιακού για τους βοηθητικούς χώρους.

Ξεχωριστό συντελεστή για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους και Ιδρύματα, στο ύψος του συντελεστή για τους βοηθητικούς χώρους.

Θέσπιση ξεχωριστού αυξημένου επαγγελματικού συντελεστή για επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας στο διπλάσιο αυτού για τους μικρούς επιχειρηματίες. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι:

Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ (αλυσίδες), Τράπεζες, πολυκαταστήματα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, εταιρείες Logistics, ΚΑΖΙΝΟ, εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος, Ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων κ.α.

Αναλυτικά η τοποθέτηση: