Σοβαρές καθυστερήσεις για τέσσερα έργα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Κολλημένα” έργα με φόντο την ενεργειακή κρίση

Σοβαρός “πονοκέφαλος” έχει προκληθεί στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τέσσερα έργα που συνοδεύονται από καθυστερήσεις, εξαιτίας της κατάστασης που έχει προκληθεί με τις ανατιμήσεις σε υλικά λόγω ενεργειακής κρίσης, αφού οι εργολάβοι είτε δεν εμφανίζονται, είτε απομακρύνουν το ενδιαφέρον τους για την υλοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, μεγάλη καθυστέρηση έχει προκληθεί στο έργο των μονώσεων στην οροφή του Δημαρχιακού Μεγάρου, όπως επίσης, στο έργο της ανακατασκευής του οδικού τμήματος του Βούρλη, στο έργο της διαμόρφωσης οικοπέδου ως parking στο νέο Δημοτικό Σχολείο Βάρης, αλλά και στο μεγάλο έργο της δημοτικής οδοποιίας και των σχετικών συντηρήσεων.

Στον πάγο... η μόνωση του Δημαρχείου

Ειδικότερα, απαντήσεις έδωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Αρχικά για το απαραίτητο έργο των μονώσεων στο Δημαρχιακό Μέγαρο τόνισε πως αυτό θα προχωρήσει, αλλά με καθυστέρηση αφού ο ανάδοχος έχοντας επικαλεστεί ζητήματα αύξησης τιμών για προμήθεια υλικών, δεν έχει προχωρήσει ως όφειλε.

“Είχε κάνει 49% έκπτωση ο ανάδοχος. Είχε αργήσει να εμφανιστεί παρ' όλες τις προσκλήσεις που του είχαμε κάνει και του έχουμε δώσει εντολή ώστε να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες. Από εκεί και μετά αν δεν ανταποκριθεί η Υπηρεσία θα πράξει τα ανάλογα” τόνισε, απαντώντας και στην ερώτηση αν θα κριθεί έκπτωτος.

“Όχι. Η προσπάθειά μας είναι να ολοκληρωθεί το έργο” ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως για το θέμα των καθυστερήσεων, “Είναι η “καραμέλα” που λένε όλοι οι εργολάβοι”.

Ωστόσο, εξήγησε πως για τα έργα με φόντο την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις των τιμών σε υλικά, “Και από το κράτος έχει δοθεί επίσημα έξι μήνες επιμήκυνση για τα έργα, την οποίαν δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Αυτή η επιμήκυνση είναι βάσει νόμου”.

Στην παρατήρηση δε αν αυτό το περιθώριο δίνει νέες καθυστερήσεις, ο ίδιος απάντησε πως, “Βέβαια και πηγαίνει πίσω. Αυτό το έργο θα ξεκινούσε στις 30 Αυγούστου. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο σχετικά με το έργο της μόνωσης”.

Παράταση για Βούρλη

Παράταση θα εγκρίνει αύριο η Οικονομική Επιτροπή και όσον αφορά το έργο της αποκατάστασης του οδικού τμήματος του Βούρλη μέχρι τις 8/5/2023.

“Στην Οικονομική Επιτροπή θα έρθει επιμήκυνση για το έργο του Βούρλη” ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, υπενθυμίζοντας τους λόγους που προς το παρόν μπήκε σε πάγο το πολύ σημαντικό έργο.

“Είχαν κατατεθεί δύο ενστάσεις από τον εργολάβο. Η μία ήταν γιατί είχε ζητηθεί διακοπή του έργου και η δεύτερη επειδή δεν τον συνέφερε οικονομικά αυτό που είχε συντάξει η Τεχνική Υπηρεσία. Κατέθεσε ενστάσεις αν και είχαμε αλλάξει το κόστος και στο αρμόδιο Συμβούλιο απορρίφθηκαν αυτές οι ενστάσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αποκεντρωμένη προκειμένου να εγκρίνει την απόρριψη ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης και από εκεί και μετά, προχωράμε” δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα πως, “Την περασμένη εβδομάδα ήταν εδώ ο εργολάβος, κάναμε μία συζήτηση και δεσμεύθηκε ότι άμεσα, μετά τις γιορτές θα γυρίσει και θα ξεκινήσει και τα δύο έργα. Και τον δρόμο του Βούρλη και το ακίνητο στη Βάρη δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο”.

Μάλιστα διευκρίνισε πως, “Δεν μπορεί να αρνηθεί, ειδικά για τον Βούρλη από τη στιγμή που υπάρχει απόρριψη των ενστάσεων, θα πρέπει να ξεκινήσει το έργο”.

Αναμονή και για parking στο Σχολείο Βάρης

Παράταση θα πάρει η σύμβαση και για το έργο της διαμόρφωσης οικοπέδου πλησίον του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης και συγκεκριμένα μέχρι και τις 22/11/ 2023.

“Και για το οικόπεδο του σχολείου της Βάρης, προκειμένου να γίνει parking και γι αυτό είχαμε στείλει εντολή προκειμένου να τον βγάλουμε έκπτωτο. Ήρθε εδώ τα συζητήσαμε και δεσμεύθηκε ότι μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει. Άρα, θα περιμένουμε” διευκρίνισε ο Μηνάς Αληφραγκής εξηγώντας πως στην περίπτωση που το έργο δεν ξεκινήσει, τότε θα υπάρξουν οι ανάλογες αποφάσεις. “Ναι, στην περίπτωση που δεν ξεκινήσει, θα κηρυχθεί έκπτωτος. Όλα αυτά γίνονται με τον έλεγχο και τις εγκρίσεις της Διαχειριστικής που επιβλέπει και το έργο γιατί είναι από το ΕΣΠΑ” πρόσθεσε.

Κανένα ενδιαφέρον για το έργο της οδοποιίας

Απογοητευτικές είναι οι εξελίξεις που συνοδεύουν το έργο των συντηρήσεων στη δημοτική οδοποιία ύψους 300 χιλ. ευρώ, αφού και η δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία βγήκε άκαρπη.

“Έγινε πρόσφατα ξανά ο διαγωνισμός για την οδοποιία και δεν παρουσιάστηκε κανένας. Βγήκε άγονος. Είμαστε σε επαφές μήπως προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση” ανέφερε, λέγοντας τέλος πως, “παρά τις δυσκολίες πιστεύω να προχωρήσουμε κι εδώ”.