Ανασκόπηση 2022

Οι ειδήσεις που κυριάρχησαν στη Σύρο τη χρονιά που πέρασε

  • Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, 2023 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 3 Ιαν. 2023 - 11:00

Ιανουάριος

4/1: Σε ύστατη προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου του νέου εμπορικού κρηπιδώματος στο Καρνάγιο προχωρούν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, προωθώντας στον ανάδοχο την υποχρέωση της εκπόνησης συμπληρωματικής μελέτης, που θα αποτυπώνει πλήρως και σαφώς την σημερινή κατάσταση του υπεδάφους.

5/1: Στον διαγωνισμό για την εγκατάσταση 8.000 ψηφιακών υδρομέτρων στο δίκτυο ύδρευσης της Σύρου προχωρά η ΔΕΥΑΣ.

7/1: Δημόσια παραδοχή του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα πως η αξιοποίηση του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου στη Σύρο, δεν θα είναι εφικτή εντός της τρέχουσας θητείας.

11/1: Δωρεάν προβολή των επιχειρήσεων της Σύρου στην πλατφόρμα Visit Greece.

12/1: Νέα σημαντική προμήθεια εξοπλισμού για τα ΑΜΕΑ, αναφορικά με δημόσιους χώρους και παραλίες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Προμήθεια ύψους 262.057,64 ευρώ.

19/1: Καμία δυνατότητα πρόσβασης σε πολίτες και μηχανικούς στον χώρο του Αρχείου της Πολεοδομίας Σύρου εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων στη στέγη του κτιρίου.

21/1: Ανακοινώθηκε πως εντός της εβδομάδας ξεκινά το έργο στον Βούρλη και ολοκληρώνεται η αποκοπή του λόφου Νεράιδα.

24/1: Δυνατότητα να επεκταθεί σε δύο ακόμη αίθουσες εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης έχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου για παραχώρησή τους προς το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνέχεια αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

24/1: Τελικά βήματα από τον Δήμο για την πολεοδομική μελέτη. Παραλαμβάνει η Οικονομική Επιτροπή Σύρου – Ερμούπολης την υδρογεωτεχνική μελέτη για τα κοιμητήρια και την προωθεί στο Υπ. Περιβάλλοντος για τις δικές του ενέργειες.

24/1: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Απάνω Μεριά εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων.

27/1: Σε τροχιά ολοκλήρωσης εισέρχεται το έργο της ανάπλασης στο Νησάκι στην Ερμούπολη της Σύρου, αφού απομένουν μόνον ελάχιστες εργασίες τοποθέτησης μαρμάρων.

Φεβρουάριος

1/2: Σύμβαση για την τριετή συντήρηση του οδικού δικτύου αρμοδιότητας ΠΝΑΙ νήσου Σύρου,  ύψους 1.764.684,04 ευρώ.

2/2: Εγκρίθηκε η μελέτη για τις όψεις του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης. Θετική απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από ενάμιση χρόνο αναμονής.

3/2: Χορήγηση ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ρεύματος προς τους δημότες.

7/2: Νέο επενδυτικό ενδιαφέρον για το “ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ”. Προτάσεις από τρεις κατασκευαστικές και ξενοδοχειακές εταιρείες προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη.

7/2: Συνέντευξη Τύπου του παραιτηθέντος επικεφαλής της παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε”, Γ. Μαραγκού.

7/2: Έναρξη έργου αντιστήριξης της οδού στην περιοχή Βούρλη.

8/2: Επίσημα νέος επικεφαλής της παράταξης "Η Σύρος που αξίζουμε" ο Αλέξης Αθανασίου και υποψήφιος Δήμαρχος για τις επόμενες εκλογές.

8/2: Διαβούλευση για τη νέα τουριστική ταυτότητα της Σύρου και την προώθησή της.

14/2: Μεταφέρεται το Αρχείο Πολεοδομίας Σύρου μετά την κατάρρευση. Εκτάκτως και σε ακίνητο 300 τ.μ. επί της οδού Γεωργίου Παπανδρέου στην Ερμούπολη προκειμένου να διαφυλαχθεί μέχρι την ψηφιοποίησή του.

14/2: 25 χρόνια λειτουργίας της ΔΕΥΑ Σύρου.

16/2: “Βαρίδι” για τη ΔΕΥΑ Σύρου το ενεργειακό κόστος. Η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος έχει προσθέσει επιπλέον δαπάνη ύψους 678 χιλ. ευρώ.

21/2: Νησάκι: Εμπορικός κόσμος και εστίαση στηρίζουν την ελεγχόμενη στάθμευση. Προχωρά στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

22/2: Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΙΜΕ εκλέχθηκε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού.

23/2: Νέα εποχή για την αποκομιδή της ανακύκλωσης από ιδιώτη. Οριστικοποιήθηκε ο ανάδοχος με προσφορά 204 χιλ. ευρώ,

28/2: Έργο 650 χιλ. ευρώ για την “επούλωση” του γηπέδου Άνω Σύρου. Πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότηση ο Δήμος.

27/2: Στην απευθείας αγορά ακινήτου προσανατολίζεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, έκτασης άνω των 5.5 στρεμμάτων με είσοδο και έξοδο στη Λαλακιά για να το μετατρέψει σε parking.

Μάρτιος

2/3: Ο νέος δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Απόστολος Ρουσσουνέλος, κάλυψε τη θέση του αποχωρήσαντος, Γιώργου Μαραγκού.

3/3: Νωρίτερα κατά έναν μήνα προχωρά φέτος στον απαιτούμενο διαγωνισμό για τη ναυαγοσωστική κάλυψη της Σύρου, ο Δήμος.

3/3: Ένταξη της Πράξης «Ανάπτυξη και προώθηση του Καταδυτικού Τουρισμού και δημιουργία Καταδυτικών Διαδρομών Σύρου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020», συνολικού κόστους 299.956 ευρώ.

3/3: Ένταξη της Πράξης «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός Αλιευτικού Καταφυγίου Ερμούπολης στη θέση “Καρνάγιο” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020», συνολικού κόστους 166.489 ευρώ.

4/3: Να αναφερθεί στον Κ. Μητσοτάκη το πρόβλημα των εγκρίσεων μελετών από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ν. Κυκλάδων ενόψει της επίσκεψής του, ζητά ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων.

4/3: Στη Σύρο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

10/3: Μελέτη και προγραμματισμός έργου από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου για το παραλιακό τμήμα στην προβολή του ακινήτου του Ησυχαστηρίου “Παναγία της Ελπίδας” στην Ερμούπολη.

11/3: Τη συμπερίληψη της οροφής της Α΄ Κλειστής Αίθουσας στο έργο της στατικής ενίσχυσης του γηπέδου μπάσκετ έχει γνωστοποιήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προς τον ανάδοχο του απαραίτητου έργου.

15/3: Η συμμετοχή του Γ.Γ. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε πλειστηριασμό που δεν γνωστοποιήθηκε ευρέως για πράγματα του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου και των ηλεκτρικών ειδών του, οδήγησε στην παραίτησή του.

16/3: Διαδικτυακή ψηφοφορία για το νέο τουριστικό λογότυπο της Σύρου.

18/3: Η Σύρος στην πλατφόρμα WorkfromGreece για τους Ψηφιακούς Νομάδες.

30/3: Υπουργική απόφαση δημοσιευμένη σε ΦΕΚ που αφορά στη λειτουργία ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι για 139 νόμιμες θέσεις στάθμευσης θα εφαρμόσει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

30/3: Ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς οι σωστικές ανασκαφές στο Ανοικτό Δημοτικό Γυμναστήριο Πευκακίων.

30/3: Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαο Λειβαδάρα το συμβόλαιο αγοράς του οικοπέδου στο Κίνι, έκτασης 2.400 τ.μ..

31/3: Η Σύρος άνοιξε τη φετινή σεζόν κρουαζιέρας με άφιξη πολυτελούς megayacht  EMERALD AZZURRA.

Απρίλιος

4/4: Παράταση στη μελέτη για την επέκταση του ΧΥΤΑ Σύρου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε έξτρα πτηνολογική μελέτη για το κύτταρο.

7/4: Πρόσκληση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για 4μηνη μετακίνηση δημοτικών αστυνόμων στο νησί, με φόντο το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης και του κυκλοφοριακού.

7/4: Έναρξη εργασιών στην Α’ Κλειστή Αίθουσα του ΑΚΔΕ.

7/4: Υπογειοποίηση δικτύου φωτισμού της Ερμούπολης με ποσό 2,59 εκατ. Ευρώ. Ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

11/4: Αίτημα του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων για δημιουργία έδρας Συμβουλίου Δασών στη Σύρο για τα Κυκλαδονήσια.

13/4: Οριστικοποιήθηκε η τουριστική ταυτότητα της Σύρου και το νέο λογότυπο.

15/4: Αδιέξοδο με το κόστος διαχείρισης του ΧΥΤΑ Σύρου. Με απόφαση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τα έτη 2023 – 2026 ζητείται ποσό ύψους 3,5 εκατ. ευρώ από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Μάιος

4/5: Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, προχωρούν – όχι αναίμακτα – τα έργα βελτίωσης και αποκατάστασης στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου, με το κλειστό γήπεδο μπάσκετ να βρίσκεται στο προσκήνιο εντονότερα λόγω προβλημάτων στη θεμελίωσή του.

11/5: Στο μικροσκόπιο του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη έχουν μπει δύο ιδιωτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν αποδίδουν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τα προβλεπόμενα ποσά μέσω των ανταποδοτικών τελών. Κινήσεις για να προφυλαχτεί ο Δήμος.

13/5: Άκαρπη η προσπάθεια για δημοτικούς αστυνόμους. Καμία αίτηση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο πρόσκλησης που είχε βγάλει η Δημοτική Αρχή.

20/5: Στο όριο κορεσμού ο ΧΥΤΑ Σύρου.

20/5: Σύμβαση για την προμήθεια “Υποδομές Προσβασιμότητας σε περιοχές παρέμβασης & εξοπλισμός σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος”, με συνολικό κόστος 248.444,40 ευρώ.

Ιούνιος

8/6: Μαζικότατη κινητοποίηση για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Σύρου με συμβολικό αποκλεισμό του λιμένα Ερμούπολης.

10/8: Αντιπροσωπεία της Σύρου στην Αθήνα και στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Σύρου.

17/6: Σχεδόν 500 επικίνδυνα κτίρια στην Ερμούπολη. Καταγραφή και παρουσίαση στοιχείων από τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων.

24/6: Άνοιξε ο δρόμος για την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου στον Δήμο. Νομιμοποιήθηκε η πολεοδόμησή του.

30/6: Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ψηφιακών υπηρεσιών των Δήμων στην Ελλάδα, ενεργοποιήθηκαν οι ψηφιακές θυρίδες του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του gov.gr.

Ιούλιος

5/7: «Κλείνει» τα πρωινά το πάρκινγκ στο «Νησάκι». Απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, για απαγόρευση εισόδου στον χώρο στάθμευσης από τις 06:00 έως τις 10:00 το πρωί.

5/7: Εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης στην Ποσειδωνία, δυναμικότητας 600m3/ημέρα», ποσού 494.574 ευρώ.

11/7: Η Λιμενική Αρχή Σύρου βεβαίωσε τις παραβάσεις σχετικά με την έλλειψη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις παραλίες ευθύνης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολη.

28/7: Ιδιωτικές συνδέσεις αποχέτευσης σε Βάρη και Μέγα Γιαλό στο πλαίσιο του μεγάλου έργου.

Αύγουστος

1/8: Κλοπή νερού από το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΣ. Ενέργειες της Δημοτικής Επιχείρησης και “ποινή” σε πολίτη.

12/8: Ανατροπές “βόμβα” στα “θεμέλια” των αθλητικών γηπέδων. Προς έκπτωση οδηγείται ο εργολάβος για τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα (βόλεϊ), ενώ οι εργασίες στην Α΄ Κλειστή Αίθουσα (μπάσκετ) δεν προχωρούν.

17/8: Το στρατόπεδο Σύρου πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου. Σε ΦΕΚ η απόφαση τροποποίησης της πολεοδόμησης του τμήματος που διεκδίκησε η Δημοτική Αρχή του Νίκου Λειβαδάρα και αφορά σε 45 στρέμματα.

25/8: Ανοχή του Δήμου παρά τα προβλήματα στην αποκομιδή ανακύκλωσης τη θερινή περίοδο. Εικόνες ξεχειλισμένων κάδων που σχολιάστηκαν αρνητικά.

Σεπτέμβριος

14/9: Με επιστολή του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας ανακοινώνει στους δημότες πως με το πέρας της παρούσας θητείας, αποχωρεί από τα κοινά.

19/9: Διαγωνισμός για το γεωλογικό εκθετήριο στο κτίριο Κορνηλάκη, ώστε να προχωρήσουν οι εσωτερικές διαμορφώσεις.

19/9: Διαλύθηκε η σύμβαση ανάμεσα σε Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ανάδοχο για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του 6ου Δημοτικού Σχολείου. Απογοήτευση σε εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά.

21/9: Περικοπές στις δαπάνες της Καθαριότητας φέρνουν ήδη από το τρέχον έτος οι απαιτήσεις του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, αφού τελικώς για το 2022 από 790 χιλ. ευρώ, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης καλείται να πληρώσει 870 χιλ. ευρώ.

22/9: Επίτιμη δημότης Σύρου – Ερμούπολης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

30/9: Χωρίς αποτέλεσμα ο διαγωνισμός για το δημοτικό οδικό δίκτυο, με προϋπολογισμό 300 χιλ. ευρώ.

Οκτώβρης

3/10: Η "ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ" διεκδικεί τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης στις επόμενες εκλογές. Υποψήφιος Δήμαρχος ο Χάρης Βεκρής.

12/10: “Παγώνει” ξανά το έργο στην περιοχή του Βούρλη. Διαφωνία ως προς την κοστολόγηση παρεμβάσεων επί του οδοστρώματος από τον εργολάβο.

18/10: Η ενεργειακή κρίση αυξάνει τις χρεώσεις τραπεζοκαθισμάτων. Ανεβάζει τις τιμές το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

19/10: Παρέμβαση Ν. Λειβαδάρα στα Υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού αναφορικά με κατάρρευση τμήματος από τις όψεις του Δημαρχείου Σύρου.

24/10: Η “σκιά” της έκπτωσης προς τον εργολάβο οδήγησε σε συνέχιση του έργου στατικής ενίσχυσης της Α΄ Κλειστής Αίθουσας μπάσκετ.

24/10: Οι πρώτες πτήσεις της CYCLADIC IFLY στο αεροδρόμιο Σύρου.

25/10: ΕΛΚΕΘΕ για λιμάνι Ερμούπολης: Η επιβάρυνση δεν αποδίδεται σε πρόσφατες δραστηριότητες. Αναφορά στα γενικά συμπεράσματα της μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου στη συνέντευξη Τύπου στη Σύρο.

Νοέμβριος

2/11: Η εκδήλωση ανακοίνωσης υποψηφιότητας του Άρη Ρώτα για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Υποψήφιος Δήμαρχος στις επόμενες εκλογές.

7/11: Εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου για τη διαμάχη μεταξύ ONEX και Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου για το λιμάνι της Ερμούπολης. Δεν επιδικάστηκε το ποσό των 3 εκ. ευρώ στο Παρατηρητήριο αλλά αυτό, υποχρεώνεται να ανακαλέσει τις αναφορές περί χορηγιών της ONEX με στόχο την εξασφάλιση της εύνοιας αρμόδιων Αρχών.

18/11: Προς συμβασιοποίηση το έργο της επέκτασης του αεροδρομίου Σύρου.

21/11: Μπαίνουν στον προγραμματισμό τα γήπεδα τένις. Δεσμεύσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Αληφραγκή για αποκαταστάσεις, επισκευές και συντηρήσεις.

Δεκέμβριος

2/12: Πρόταση διεκδίκησης χρηματοδότησης ύψους 250 χιλ. ευρώ στο Υπ. Εσωτερικών, από τη ΔΕΥΑ Σύρου, για τη δημιουργία υπόγειου δικτύου που θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της Απάνω Μεριάς.

9/12: Η Σύρος υποψήφια για την διοργάνωση της ετήσιας συνάντησης των ιστορικών ξενοδοχείων της Ευρώπης.

12/12: Αναφορά Γ. Βρούτση στη Βουλή για το Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου προκειμένου τα Υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού να διαθέσουν χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των όψεών του.

18/12: Υπεγράφη από τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα το συμβόλαιο αγοράς του οικοπέδου 5.800 τ.μ., στη θέση «Πλακούρα» στη Λαλακιά, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως νέος χώρος στάθμευσης στην Ερμούπολη.

20/12: Ανοικτός διαγωνισμός από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall).

23/12: Καλούνται όλες οι ενδιαφερόμενες και θιγόμενες πλευρές σχετικά με τις περιοχές NATURA 2000 να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για να προωθηθούν στο αρμόδιο Υπουργείο και τη μελετητική εταιρεία.

29/12: Παρουσίαση του τουριστικού πλάνου δράσεων για τη Σύρο αναφορικά με την επόμενη χρονιά. Μπαίνει σε εφαρμογή η στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: