Η μη εξόφληση τιμολογίων προς τον εργολάβου, τον οδήγησε να ζητήσει δίμηνη παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στη Σύρο

Νέες καθυστερήσεις στο έργο της Α΄ Κλειστής Αίθουσας

Μ. Αληφραγκής: Από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ δεν “εκταμιεύθηκαν” ποσά

Νέα δίμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου στατικής ενίσχυσης της Α΄ Κλειστής Αίθουσας (μπάσκετ) έρχεται να προστεθεί πλέον στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, αφού η μη εξόφληση τιμολογίων προς τον εργολάβο, οδήγησε τον ίδιο να ζητήσει προσωρινή διακοπή εργασιών.

Βάσει των ανωτέρω, το πολυσυζητημένο έργο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί εντός Ιουνίου, δηλαδή δύο μήνες μετά από την αρχική πρόβλεψή του. Ο λόγος των καθυστερήσεων στην εξόφληση του εργολάβου προέρχεται από τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, γεγονός που… ευνόησε τον εργολάβο να ζητήσει νέα παράταση.

Δυστυχώς, το πολυσυζητημένο έργο για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ συνοδεύεται από συνεχείς καθυστερήσεις και εμπόδια, καθώς εξ αρχής, η μελέτη παρουσίαζε απόκλιση όσον αφορά την κατάσταση της θεμελίωσης του κτηρίου.

Για όλα τα παραπάνω ρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος τόνισε πως η προσπάθεια είναι το έργο να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, ώστε οι αθλητές να μην παραμείνουν για προπονήσεις και αγώνες στο μικρό ανοικτό γήπεδο.

Η ευθύνη στον “ΦΙΛΟΔΗΜΟ”

Ειδικότερα, ερωτηθείς αρχικά για το αν ισχύει ότι ο εργολάβος αιτήθηκε δίμηνη παράταση λόγω διακοπής των εργασιών, ο κ. Αληφραγκής τόνισε τα εξής:

“Περίπου, αλλά θεωρητικά. Δηλαδή για έναν λογαριασμό που είχε κάνει ο εργολάβος 40 χιλ. ευρώ και τον είχε καταθέσει στην Οικονομική Υπηρεσία από τις 27 Νοεμβρίου, επειδή δεν είχε έρθει η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που καλύπτει το συγκεκριμένο έργο, έκανε διακοπή και επέβαλε σχετικό αίτημα για διάστημα δύο μηνών” διευκρίνισε ο ίδιος, εξηγώντας πως η Τεχνική Υπηρεσία δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά, παρά να αποδεχόταν το αίτημα.

“Η Υπηρεσία μας ήταν υποχρεωμένη να κάνει αποδεκτό το αίτημα γιατί ήταν ευθύνη του Δήμου, από τη στιγμή που δεν πληρώθηκε, άσχετα αν ήταν πρόβλημα του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” συμπλήρωσε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως, “είναι υπαιτιότητα του προγράμματος”.

Εκτός απροόπτου, ολοκλήρωση τον Ιούνιο

Στην ερώτηση αν σήμερα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ υπάρχει πλήρης παύση εργασιών, ο Μηνάς Αληφραγκής υπήρξε σαφής: “Ορισμένες παρεμβάσεις μπορούν να “τρέξουν” και “τρέχουν” ουσιαστικά. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα λόγω αυτής της διακοπής. Εξ άλλου με την έγκριση του προϋπολογισμού και τις πρώτες τροποποιήσεις που θα γίνουν, πιστεύω στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου να εξοφληθεί και αυτός ο λογαριασμός και άλλοι δύο που έχει καταθέσει ο εργολάβος”.

Κατά συνέπεια για το τι συμβαίνει σήμερα στην Α΄ Κλειστή Αίθουσα σχολίασε τα εξής: “Γίνονται εργασίες. Ουσιαστικά έκανε το αίτημα της διακοπής για να πάρει την παράταση των δύο μηνών. Άρα, ενώ είχαμε δώσει προθεσμία μέχρι τέλη Απριλίου, αυτομάτως με τη διακοπή το χρονοδιάγραμμα του έργου πάει δύο μήνες πίσω. Άρα, πάμε τον Ιούνιο”.

Πρακτικά σημείωσε πως αυτό σημαίνει ότι στη νέα αγωνιστική περίοδο, το έργο πρέπει να είναι έτοιμο. “Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα. Με όλη την ελαστικότητα, ο στόχος είναι την επόμενη αγωνιστική περίοδο, να έχει ολοκληρωθεί το έργο και να έχει παραδοθεί στην αθλητική κοινότητα” δήλωσε.

Επιπλέον, μιλώντας για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν εξ αρχής σχετικά με την εκτέλεση του έργου, υπενθύμισε τα ακόλουθα: “Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι βρέθηκαν στην πορεία πάρα πολλά προβλήματα τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί στη μελέτη. Και ήταν θέματα θεμελιώσεων κλπ. Οπότε μέχρι και τώρα, ο μελετητής κάνει τροποποιήσεις γιατί το κτήριο ήταν κυριολεκτικά στον αέρα”.

Αναφορικά με τις εργασίες που έχουν γίνει ως τώρα, υπήρξε αναλυτικός. “Αν κάποιος κοιτάξει σήμερα στις κολώνες, θα διαπιστώσει ότι έχει γίνει στατική ενίσχυση, έχουν επενδυθεί με μανδύες, έχουν βάλει ρητίνες και άλλα πολλά, που τεχνικά δεν είμαι σε θέση να αναλύσω. Έχει γίνει μία τρομερή ενίσχυση” υποστήριξε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως, “Δυστυχώς βρήκαμε μία διαφορετική κατάσταση από αυτήν που προέβλεπε η μελέτη. Αυτά συμβαίνουν και απαιτούν και παραπάνω χρόνο και χρήμα. Βέβαια, προχωράμε”.

Επόμενα βήματα και ευθύνη

Παρακάτω ρωτήθηκε και για τις εργασίες που απομένουν. “Το επόμενο στάδιο είναι να χτιστούν τα κενά στις κολώνες και να γίνει σοβάτισμα κλπ. Επίσης, θα αλλαχθούν κάποια κουφώματα και απομένει ακόμη η μόνωση της οροφής. Αυτές είναι οι εργασίες, όπως και η προμήθεια των κερκίδων. Είναι ένα σημαντικό έργο και σαφώς και το περιμένει η αθλητική κοινότητα” δήλωσε ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Προσωπικά νιώθω εκτεθειμένος απέναντί τους και αναλαμβάνω και την ευθύνη που μου αναλογεί. Όμως είναι πράγματα που σε κάποιες εργολαβίες δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε.

Παρομοίως έγινε και με τον Βούρλη και με το νέο εμπορικό κρηπίδωμα. Άλλα έλεγαν οι μελέτες και άλλα βρήκαμε”.

Ασκούνται πιέσεις”

Στην ερώτηση αν η Δημοτική Αρχή έχει ασκήσει πίεση στον εργολάβο, ο ίδιος απάντησε με σαφήνεια. “Ο στόχος είναι την επόμενη περίοδο να είμαστε έτοιμοι. Πιέζουμε και έχει αποδειχθεί από το γεγονός πως τον ίδιο εργολάβο δεν διστάσαμε να τον βγάλουμε έκπτωτο σε άλλο έργο. Εντολές δίνονται” πρόσθεσε ο κ. Αληφραγκής, σημειώνοντας πως, “Σύμφωνα με τη συζήτηση που κάναμε με τον εργολάβο, την περασμένη εβδομάδα που είχε έρθει στη Σύρο, ο στόχος είναι την επόμενη αγωνιστική περίοδο, να έχει αποδοθεί στις ομάδες”.

Εξήγησε τέλος, πως σήμερα, οι αθλητές χρησιμοποιούν το μικρό ανοικτό γήπεδο. “Στο νέο ανοικτό γήπεδο γίνονται σήμερα οι προπονήσεις. Έχουν καθοριστεί και οι ώρες και δεν υπάρχει πρόβλημα χρόνου για τις προπονήσεις. Το θέμα βέβαια που αντιμετωπίζουν οι αθλητές είναι το κρύο αυτή την περίοδο. Κατανοώ πως τίποτα δεν αντικαθιστά έναν κλειστό αθλητικό χώρο, ένα κλειστό γήπεδο” υποστήριξε καταλήγοντας ο αντιδήμαρχος.