Περικοπές στις ανάγκες του, αναφορικά με συντηρήσεις δημοτικών δρόμων, κάνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να εξασφαλίσει εργολαβία

Στη “μέγγενη” των εργολάβων οι αποκαταστάσεις δημοτικών δρόμων

Αυξάνει τον προϋπολογισμό του έργου και μειώνει τις εργασίες που ζητά

Σε περικοπές του αρχικού έργου αναφορικά με αποκαταστάσεις στο δημοτικό οδικό δίκτυο, αλλά και σε αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού, προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να καταστήσει ελκυστικές για τους εργολάβους, τις τεράστιες “ανοικτές” ανάγκες που έχει στους δρόμους ευθύνης του στο νησί.

Δεδομένης της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει αύξηση τιμών σε βασικά υλικά, οι εργολάβοι βρίσκουν ασύμφορους πολλούς διαγωνισμούς για το οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα οι Δήμοι, όπως εν προκειμένω, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, να μένουν στο… κενό, αναφορικά με έργα που οφείλουν να προωθήσουν για την ασφάλεια των πολιτών.

Ειδικότερα, η Δημοτική Αρχή για έργο αποκαταστάσεων προχωρά σε τρίτη διαγωνιστική διαδικασία με ποσό ύψους 300 χιλ. ευρώ, αφού προηγουμένως έχει περιορίσει τις απαιτήσεις της αποκλειστικά και μόνον σε ασφαλτοστρώσεις, προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση από εργολαβικές πλευρές.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, αναπάντητες και σε εκκρεμότητα θα μείνουν κι άλλες ανάγκες στο οδικό δίκτυο, όπως ενδεικτικά αποκαταστάσεις μικρών τοιχίων, καθαρισμός και μόρφωση πρανών και φροντίδα τάφρων, αφού η συγκεκριμένη λίστα τέθηκε εκτός μελέτης για να δημοπρατηθεί το έργο με επιτυχία.

Υπενθυμίζεται πως το ποσό των 300 χιλ. ευρώ επιδιώκει ο Δήμος να το αξιοποιήσει για αποκαταστάσεις δρόμων το τελευταίο εξάμηνο, έχοντας γνωρίσει όμως απόλυτη αποτυχία, αφού οι εργολάβοι γύρισαν την πλάτη και στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς.

Διαγωνισμός “κομμένος και ραμμένος” στα “θέλω” των εργολάβων

Σχετική αναφορά έγινε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη να διευκρινίζει ότι ο νέος διαγωνισμός έχει αλλαγές ώστε να μπορέσει να φέρει αποτέλεσμα.

“Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που ήδη τον έχουμε προκηρύξει δύο φορές και δεν υπήρξε εν τέλει ανάδοχος. Η Τεχνική Υπηρεσία έχει κάνει κάποιες τροποποιήσεις στη σχετική μελέτη και στη σχετική προκήρυξη” ανέφερε ο ίδιος, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή να επισημαίνει με σαφήνεια τις αλλαγές.

“Έχει αυξηθεί κατά 30 χιλ. ευρώ ο συγκεκριμένος διαγωνισμός και έχει πάει στις 300 χιλ. ευρώ συνολικά. Έχουν φύγει από μέσα εργασίες τοιχοποιίας, οι οποίες θεωρούνται ασύμφορες για τους εργολάβους και όλο το ποσό θα διατεθεί για ασφαλτοστρώσεις. Ουσιαστικά το αντικείμενο του έργου δεν αλλάζει” εκτίμησε ο ίδιος, παραδεχόμενος βέβαια πως ο Δήμος για να προσελκύσει ανάδοχο έπρεπε υποχρεωτικά να αφαιρέσει εργασίες από τον αρχικό προγραμματισμό.

“Μιλάμε για τους τρεις δρόμους στον Άγιο Πέτρο στην Ποσειδωνία, για ένα κομμάτι στην περιοχή Γκριζιανή, για την Αλέκου Παναγούλη από την Πυροσβεστική μέχρι το ΙΚΑ και απλά η οδός Κυπρίων Αγνοουμένων, θα γίνει ολόκληρη, ενώ ήταν να γίνει ένα μόνο κομμάτι”, περιέγραψε.

Σύμφωνα με όσα τόνισε μετά από δύο άκαρπες διαδικασίες, “Με τις αναθεωρημένες τιμές ελπίζουμε αυτή τη φορά να βρεθεί ανάδοχος γιατί όντως με την οδοποιία έχουμε πάρα πολλά προβλήματα”.

Η αρχική μελέτη

Προκειμένου να καταστεί σαφές το γεγονός πως ο Δήμος τελικά περιορίζει το έργο σε ασφαλτοστρώσεις, αλλά το δημοτικό οδικό δίκτυο θα συνεχίσει να συνοδεύεται από μεγάλες εκκρεμότητες, υπενθυμίζεται η αρχική μελέτη του έργου και όσα προέβλεπε στο περιεχόμενό της.

Ειδικότερα, οι κυριότερες εργασίες ήταν οι εξής: 1. Καθαρισμός και μόρφωση πρανών υφιστάμενων ανοικτών τάφρων και ερεισμάτων και σε οριζόντια απόσταση έως και δύο μέτρα από την οριογραμμή του οδοστρώματος, ανεξαρτήτως σχήματος διατομής. (...) 2. Συντηρήσεις και αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων όπως: Επουλώσεις λάκκων και φθορών ασφαλτικών οδοστρωμάτων με ασφαλτομίγμα, επισκευές κατεστραμμένων ασφαλτικών οδοστρωμάτων είτε λόγω της χρήσης, είτε λόγω έκτακτων συνθηκών, με την εκσκαφή – αποκομιδή των κατεστραμμένων τεμαχίων, τη συμπλήρωση των βάσεων όπου απαιτηθεί με κοκκώδες υλικό (...). Αποκατάσταση φθαρμένων – κατεστραμμένων πλακών οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, ανανέωση διαγραμμίσεων των υπό ασφαλτόστρωση επιφανειών (...). Τοποθέτηση πλαστικών ή μεταλλικών οδοδεικτών στην οδό Ρεθύμνη σε σημεία που θα υποδειχθούν από την Τεχνική Υπηρεσία.

Οι δρόμοι παρέμβασης

Παρόλα τα παραπάνω, θετικό είναι το γεγονός πως οι δημοτικοί δρόμοι που θα δεχθούν αποκαταστάσεις, δηλαδή ασφαλτοστρώσεις, δεν “συρρικνώνονται”. Ειδικότερα, θα εκτελεστούν εργασίες στις παρακάτω οδούς: α. Ποσειδωνία – Άγιος Πέτρος. Ασφαλτόστρωση με κλειστού τύπου ασφαλτόμιγμα των οδών Αγίου Πέτρου και Δον Λουκά Φρέρη που οδηγούν στην Καθολική Εκκλησία “Άγιος Πέτρος” από την πίσω πλευρά. β. Ποσειδωνία – Άγιος Πέτρος, με κλειστού τύπου ασφαλτόμιγμα τμήμα από την μπροστινή μεριά της εκκλησίας “Άγιος Πέτρος”. γ. Ποσειδωνία – Άγιος Πέτρος, με απλό σκυρόδεμα 15 εκατοστών το τμήμα από την μπροστινή πλευρά της εκκλησίας (καθαίρεση υπάρχοντος σκυροδέματος). δ. Ερμούπολη – ασφαλτόστρωση με κλειστού τύπου από Πυροσβεστική (Αλ.Παναγούλη) έως και διασταύρωση Νεωρίου (Ν. Μανδηλαρά) ως οδό πρόσβασης στο λιμάνι της Ερμούπολης Σύρου. ε. Ερμούπολη – Άνω Μάννα – ασφαλτόστρωση σε τμήμα οδού στην περιοχή Γκρίζιανης. στ. Ερμούπολη – Άνω Σύρος, ασφαλτόστρωση τμήματος λεωφόρου Κυπρίων Αγνοουμένων – Άγιος Δημήτριος – Δήλι.