Πρόθεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να μετατραπεί σε έναν ανοικτό πολιτιστικό χώρο, τα επόμενα χρόνια

Προοπτική αξιοποίησης του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου

Σε ανοικτό πολιτιστικό χώρο στοχεύει να μετατρέψει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου στην πλευρά της παραλιακής ζώνης και συγκεκριμένα απέναντι από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, δεδομένου του “παροπλισμού” του πολιτιστικού χώρου “Μάνος Ελευθερίου” στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Πρόκειται για μία σημαντική προσπάθεια και απόφαση που στηρίχθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και η οποία τέθηκε σε προτεραιότητα, σε συνέχεια των επαφών του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα και του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή με την πλευρά του ιδιοκτήτη των 7.642 στρεμμάτων που είναι ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας – ΟΑΕΔ.

Ουσιαστικά ο Δήμος ζητά τη δωρεάν παραχώρηση των ερειπίων του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, για τουλάχιστον 50 χρόνια, ώστε να μπορέσει να ενισχύσει της υποστυλώσεις που υπάρχουν για λόγους προάσπισης της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών που διέρχονται από το σημείο και παράλληλα να “τρέξει” μελέτη για την αξιοποίησή του ως χώρου που θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στον πάγο” ο πολιτιστικός χώρος “Μάνος Ελευθερίου”

Επί του θέματος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Αρχικά, ερωτηθείς για τον πολιτιστικό χώρο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, υπενθύμισε πως πλέον έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό. “Το ιδιοκτησιακό του χώρου έχει ξεκαθαρίσει και παραμένει στην περιουσία του Δήμου. Ξεκαθάρισε με νόμο του κράτους που αφορά στα χορτολιβαδικά”, σχολίασε γενικά, επισημαίνοντας παρακάτω πως σήμερα ο χώρος έχει καθαριστεί πλήρως και έχει απομακρυνθεί κάθε άχρηστος εξοπλισμός.

“Πριν από δέκα ημέρες απομακρύνθηκαν από τον χώρο μία μπουλντόζα και ένα παλιό λεωφορείο. Ο χώρος έχει καθαριστεί πλήρως” τόνισε, εξηγώντας ακόμη πως η αξιοποίησή του πλέον, δεν είναι ένα σενάριο που προτιμάται καθώς υπάρχει επικινδυνότητα.

“Σίγουρα πρέπει να γίνει μία συζήτηση για το πώς θα χρησιμοποιηθεί φέτος. Εννοώ αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι. Προσωπικά, κατ΄ επανάληψη έχω πει ότι αυτός ο χώρος δεν προσφέρεται για πολιτιστικός χώρος. Είναι επικίνδυνος ο χώρος και στο απευκταίο σενάριο πυρκαγιάς, δεν υπάρχει σχεδιασμός για ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών, δεν υπάρχει parking κ.α.. Για παράδειγμα, τα τοιχία στην είσοδο που είναι και ιδιωτικά, ορισμένα έχουν καταρρεύσει ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα”, παρατήρησε ο κ. Αληφραγκής, επαναλαμβάνοντας την προσωπική θέση του πως, “άποψή μου είναι πως ο χώρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί”.

Ωστόσο, ερωτηθείς αν προκύψει απαίτηση από άλλη Υπηρεσία του Δήμου σχετικά με την πραγματοποίηση συναυλίας, ο ίδιος υπήρξες σαφής.

“Για να είμαστε έτοιμοι στην Τεχνική Υπηρεσία έχουμε κάνει μία προετοιμασία, μία προμελέτη για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο χώρος φέτος. Μιλάμε για ένα κόστος περίπου 50 χιλ. ευρώ ώστε να μπουν νέες κερκίδες, ένα καμαρίνι για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, ένα κιόσκι για τα εισιτήρια. Επίσης, αν αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να φύγουν και ερειπωμένα κτίσματα. Με την Υπηρεσία μας μπορούμε να τα καθαιρέσουμε. Έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα, οπότε μπορούμε να τα καθαιρέσουμε”, επιβεβαίωσε, λέγοντας ξανά όμως, πως, “η προσωπική θέση μου είναι αρνητική στο να χρησιμοποιείται ο χώρος”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, κλήθηκε να απαντήσει για το αν υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησής του μετά από την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου έργου.

“Ετοιμάζουμε πρόταση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Δεν μπορώ προς το παρόν να πω με βεβαιότητα ότι θα προτάξουμε τον χώρο. Αυτό θα το ξέρουμε το επόμενο διάστημα αφού ο Δήμος αξιολογήσει τις προτεραιότητές του” σχολίασε σχετικά, κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα.

Αναδύεται” νέος πολιτιστικός χώρος

Δεδομένης της ανωτέρω κατάστασης, ο Μηνάς Αληφραγκής μίλησε για τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με την αξιοποίηση ενός νέου χώρου, ως χώρου πολιτισμού, που αφορά στα ερείπια του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου.

“Εγκρίναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα για παραχώρηση του χώρου του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, των ερειπίων ουσιαστικά, που βρίσκονται στη χερσαία ζώνη. Η προοπτική είναι κάποια στιγμή αυτός να γίνει ένας ωραίος, ανοικτός χώρος πολιτισμού”, αποκάλυψε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα πως, “με υποστυλώσεις, με φωτισμό. Όπως το έχουμε στο νου μας με την Τεχνική Υπηρεσία θα είναι εξαιρετικά αξιόλογος χώρος”.

Ερωτηθείς, αν με την πλευρά του ΟΑΕΔ έχει κάνει σχετικές επαφές ο Δήμος, ο αντιδήμαρχος υπήρξε σαφής. “Ως Δημοτική Αρχή είχαμε έρθει σε επαφή και επικοινωνία με την προϊσταμένη του Τμήματος Στέγασης, κ. Πολυχρονιάδου με σκοπό τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης του προαναφερθέντος ακινήτου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τουλάχιστον 50 χρόνια με σκοπό τη δημιουργία υπαίθριου πολιτιστικού χώρου”, πρόσθεσε, εξηγώντας πως αυτή η κίνηση έγινε “με το σκεπτικό να γίνει άρση επικινδυνότητας. Για εμάς οι εργασίες άρσης επικινδυνότητας δεν έχουν μεγάλο κόστος. Θα γίνει υποστύλωση των ήδη υπαρχόντων. Δεν θα κάνουμε παρεμβάσεις εντός, για να οικοδομηθεί κάτι. Αυτά τα τόξα που έχουν μείνει στον “αέρα”, για όλα αυτά, θα γίνει μία μελέτη για υποστύλωση και ταυτόχρονα θα είναι και άρση επικινδυνότητας”.

Ακολούθως, επεσήμανε πως είναι εφικτό το σενάριο να διαμορφωθεί κατάλληλα, αφού εκπονηθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη για το ακίνητο και για το πώς θα μπορούσε να υποδεχθεί εκδηλώσεις.

“Από εκεί και μετά θέλουμε να εκπονηθεί μία μελέτη ώστε να είναι ένας ανοικτός χώρος πολιτισμού. Και ο Δήμος θα προχωρήσει ίσως με ΕΣΠΑ ή όποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία”, ανέφερε, γνωστοποιώντας μάλιστα πως από τον ΟΑΕΔ, “μας ζήτησαν να γίνει το αίτημα μέσω Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό πράξαμε. Υπερψηφίστηκε μάλιστα ομόφωνα. Είναι ένα ακίνητο 7.642 τ.μ. επί της οδού Λαδοπούλου στην πλευρά της θάλασσας”.

Ως εκ τούτου, ο κ. Αληφραγκής τόνισε πως θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες για την “απόκτηση” του χώρου για 50 χρόνια, εκτιμώντας πως ο ιδιοκτήτης του (ΟΑΕΔ) θα ανταποκριθεί θετικά.

“Είναι ένας χώρος που προσφέρεται για πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιατί είναι περιφερειακός αλλά παράλληλα βρίσκεται και δίπλα στο κέντρο, ενώ διαθέτει και δημοτικό parking, πλησίον του σούπερ μάρκετ “Σκλαβενίτης”. Πιστεύω ότι μπορεί να αξιοποιηθεί”, υπογράμμισε ο Μηνάς Αληφραγκής, δεσμευόμενος πως προσεχώς θα υπάρξει ενημέρωση για όποιες εξελίξεις.