Αισιόδοξες εκτιμήσεις από τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης για τις παρεμβάσεις ύψους 700 χιλ. ευρώ και την υλοποίησή τους, στο στρατόπεδο Σύρου

Εντός έτους κλείνουν οι προϋποθέσεις παραχώρησης

Παρέμβαση με φόντο τις εκλογές που πλησιάζουν και για την αυτοδιοίκηση

“Αγώνα δρόμου” για να δημοπρατήσει το έργο των παρεμβάσεών του, εντός του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου με σκοπό την ολοκλήρωσή του εντός του 2023, κάνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος φιλοδοξεί ο διαγωνισμός να βγει “στον αέρα” εντός Μαρτίου.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα αναφορικά με τις παρεμβάσεις ύψους 700 χιλ. ευρώ προκειμένου να “κλείσουν” οι προϋποθέσεις παραχώρησης των 45 στρεμμάτων προς τον Δήμο, με σκοπό την απόδοση αρκετών εξ αυτών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για την περαιτέρω ανάπτυξή του στο νησί.

Με ερώτησή της, η μείζονα αντιπολίτευση έθεσε επί τάπητος τη σοβαρή υπόθεση για την οποία συστηματικά ενημερώνει ο κ. Λειβαδάρας, καθώς ακολουθούν αυτοδιοικητικές εκλογές, γεγονός που θα θέσει στον “πάγο” θέματα διαγωνισμών το προσεχές διάστημα, αφού οι Δήμοι δεν θα επιτρέπεται να παίρνουν σχετικές αποφάσεις.

Το έργο του Δήμου με 700 χιλ. ευρώ

Υπενθυμίζεται εξ αρχής πως ο Δήμος οφείλει να κλείσει το έργο των παρεμβάσεων που θα διαχωρίσουν το τμήμα που θα λάβει, από το υπόλοιπο κομμάτι του στρατοπέδου προκειμένου το ΤΕΘΑ να αποδεσμεύσει οριστικά τα 45 στρέμματα.

Ειδικότερα, ο Δήμος με το ποσό των 700 χιλ. ευρώ καλείται να διεκπεραιώσει τα εξής: α. Κατασκευή – μεταφορά των θιγόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων (Γραφείων Κινήσεως, Διμοιρία Συντηρήσεως, όρχος οχημάτων, λουτρά, WC, ράμπα συντήρησης οχημάτων, υποδομή για μεταφορά του υποσταθμού – κεντρικού πίνακα ηλεκτρικού ρεύματος, χώρος εναποθήκευσης καυσίμων, νέα πύλη βαρέων οχημάτων) που βρίσκονται εντός του προς αποδέσμευση τμήματος, στο τμήμα που θα παραμείνει ενεργό, καθώς και σε επιπλέον έκταση εμβαδού 1.056 τ.μ., η οποία θα παραμείνει στο ενεργό στρατόπεδο και θα εξαιρεθεί της πολεοδόμησης. β. Κατασκευή νέας περίφραξης ύψους τριών μέτρων, τμήμα της οποίας θα κατασκευασθεί από σκυρόδεμα και η υπόλοιπη θα είναι “τύπου ΝΑΤΟ” από συρματόπλεγμα.γ. Εγκατάσταση, εσωτερικά και παράλληλα με την υπόψη περίφραξη, ηλεκτροφωτισμού επί πυλώνων και κατάλληλη υποδομή, για την εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφαλείας (κάμερες επιτήρησης).

Προβληματισμός ενόψει εκλογών

Συγκεκριμένα, σχετική ερώτηση έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος, Μάριος Βουτσίνος, ζητώντας σαφείς απαντήσεις σχετικά με το αν ο Δήμος θα προλάβει να υλοποιήσει φέτος το απαραίτητο έργο.

“Ο δήμαρχος ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας ενημερώνει στο δημοτικό συμβούλιο για την υπόθεση του στρατοπέδου. Θέτω κάποια ερωτήματα για τα επόμενα βήματα γιατί το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά μόνο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, αλλά ενδιαφέρεται το σύνολο των δημοτών”, σχολίασε προλογικά, απευθύνοντας στον Νίκο Λειβαδάρα τα εξής ερωτήματα.

“Πρώτον, πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τις παρεμβάσεις που έχει ζητήσει από τον Δήμο ως προαπαιτούμενο για την παραχώρηση του χώρου; Χρονικά πότε;

Δεύτερον, αν υπάρχει κάποιο εκτιμώμενο κόστος των εργασιών που έχουν ζητηθεί. Νομίζω ο δήμαρχος που ασχολείται με αυτό το θέμα, θα γνωρίζει κάποιο κόστος. Κι αυτό για να μιλήσουμε και με νούμερα. Τρίτον, αν θεωρείτε – και με βάση τα δεδομένα που επικρατούν στον Δήμο σήμερα – ότι μπορεί η δημοτική πλευρά να καλύψει με ιδίους πόρους το κόστος των εργασιών.

Τέταρτον, επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά και σε λίγους μήνες προκηρύσσονται αυτοδιοικητικές εκλογές και γνωρίζετε καλά ότι οι Δήμοι θα μπουν σε ένα πλαίσιο λειτουργίας που δεν θα μπορούν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητες αλλά μόνο συγκεκριμένες, θα θέλαμε να ξέρουμε αν θα προλάβει αυτή η δημοτική αρχή εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου να προκηρύξει τον διαγωνισμό και να δημοπρατήσει το έργο ή αν θα πάει για την επόμενη δημοτική θητεία”.

Ν. Λειβαδάρας: Υλοποίηση μέχρι τέλος του 2023

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος υπενθύμισε πως κλείνει η γραφειοκρατική διαδικασία οσονούπω, που αφορά στην οριστική μεταβίβαση των 45 στρεμμάτων προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου άμεσα να “περάσει” ο χώρος και στο Κτηματολόγιο, ως δημοτική περιουσία.

“Όσον αφορά την πράξη εφαρμογής, έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια, ζητήθηκαν δύο στοιχεία επιπλέον. Το ένα ήταν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, πράγμα το οποίο το έχουμε ζητήσει από το ΤΕΘΑ. Μίλησα με τον στρατηγό τον κ. Κονδύλη και θα περιμένουμε μέρα με την ημέρα να κατατεθούν. Είναι τελείως τυπικά αυτά, ούτως ώστε να έχουμε την κύρωση από την Περιφέρεια”, σχολίασε, προσθέτοντας ακόμη πως η σχετική μελέτη είναι έτοιμη. “Η Υπηρεσία είναι σχεδόν έτοιμη, όσον αφορά τις μελέτες. Μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής, πηγαίνουμε στο Κτηματολόγιο και περνάει πλέον στον Δήμο. Από εκεί και μετά ξεκινά και η δημοπράτηση του έργου”.

Κατ΄ εκτίμηση του ίδιου, “η δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέσα στον Μάρτιο. Δηλαδή καλώς εχόντων των πραγμάτων τέλη Μαρτίου, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα”.

Επιπλέον, για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης, διαβεβαίωσε πως υπάρχει το ανάλογο ποσό στο δημοτικό ταμείο.

“Όσον αφορά το κόστος, το ποσόν έχει προβλεφθεί εξ ιδίων πόρων. Έχει μπει ήδη και στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Θα υπάρχει το πρώτο ποσό και θα ξεκινήσει η δημοπρασία. Εάν “τρέξει” όπως πιστεύουμε, μέσα στο έτος πρέπει να έχει τελειώσει και το έργο”, υποστήριξε ο Νίκος Λειβαδάρας, περιγράφοντας παρακάτω επιγραμματικά το έργο.

“Δεν είναι ένα έργο μεγάλο. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου είναι η περίφραξη που πρέπει να γίνει. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι γύρω στα 300 μέτρα που πρέπει να γίνει με οπλισμένο σκυρόδεμα και το υπόλοιπο είναι με περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ. Δηλαδή μία χαμηλή περίφραξή, γύρω στα 20 εκατοστά με πασσάλους και σύρμα. Επίσης είναι δύο αποθήκες και κάποιες τουαλέτες. Δεν είναι κάτι μεγάλο που πρέπει να γίνει, για να σηκωθεί μία οικοδομή. Οπότε ευελπιστούμε και μέχρι τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί και το έργο, οπότε και θα έχουμε τελειώσει την όλη διαδικασία με το ΤΕΘΑ”.

Ο ίδιος έκλεισε τις απαντήσεις του, επισημαίνοντας πως, “το κόστος είναι γύρω στις 700 χιλ. ευρώ. Υπάρχουν στον προϋπολογισμό. Είναι δεσμευμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα”.