Αίτημα της εταιρίας ΑΒ Βασιλόπουλος προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για “κάλυψη” μέρους του κόστους που προσθέτει το Υπ. Πολιτισμού με τις απαιτήσεις του

Η επαναφορά της οροφής φέρνει “εκπτώσεις” στο ενοίκιο

Ποσό ύψους 75 χιλ. ευρώ θα χάσει για το 2023 το δημοτικό ταμείο

Τη μείωση του ενοικίου κατά 50% για όλο το 2023, που καλείται να καταβάλει στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης η εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος για το ακίνητο του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου, ζητά η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με φόντο την αύξηση του κόστους των εργασιών που υλοποιεί, μετά από νέες απαιτήσεις του Υπ. Πολιτισμού.

Ειδικότερα, το αρμόδιο Υπουργείο ζητά την επαναφορά της οροφής του ακινήτου της οδού Σάκη Καράγιωργα στην αρχική μορφή, γεγονός που οδηγεί την αλυσίδα να ανταποκριθεί απαραιτήτως, στο πλαίσιο των εργασιών που ήδη εκτελεί στο ακίνητο.

Συγκεκριμένα, η ΑΒ Βασιλόπουλος θα σηκώσει ένα μεγαλύτερο κόστος για τη διαμόρφωση κεραμοσκεπής στο ιστορικό ακίνητο και ως εκ τούτου, επειδή η ανωτέρω εξέλιξη προέκυψε μετά την υπογραφή του συμφωνητικού, ζητά από το Δήμο την κάλυψη ενός μέρους της δαπάνης, μέσω της μείωσης του ενοικίου για το 2023.

Υπενθυμίζεται πως, το ακίνητο συνολικού εμβαδού 1.240,24 τ.μ. με πατάρι εμβαδού 83,27 τ.μ. δημοπρατήθηκε στις 16/12/2021 και το μηνιαίο μίσθωμα οριστικοποιήθηκε στο ποσό των 12.500 ευρώ. Το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης υπεγράφη στις 1/4/2022 και η αλυσίδα ανταποκρίνεται με συνέπεια στις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Απαντήσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση δίνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, επισημαίνοντας πως ο Δήμος θα χάσει ένα ποσό ύψους 75 χιλ. ευρώ αν αποδεχτεί το αίτημα της αλυσίδας, σημειώνοντας πως η εν λόγω απώλεια όμως, θα είναι ηπιότερη, συγκριτικά με όποια άλλη θα προέκυπτε, αν η ΑΒ Βασιλόπουλος διεκδικούσε οικονομική ανακούφιση με άλλον τρόπο.

Το αίτημα

Πιο αναλυτικά, με έγγραφό της προς τον Δήμο, η εταιρεία κάνει γνωστές τις απαιτήσεις του Υπ. Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, υποχρεώνεται η ίδια σε αντικατάσταση της στέγης και σε ολική επισκευή όψεων, εργασίες οι οποίες κατά τους υπολογισμούς της, “κοστολογήθηκαν πάνω από 250 χιλ. ευρώ” όπως επίσης, αναφέρει και ζητά τη μείωση του μηνιαίου μισθώματος κατά 50% για όλο το 2023. Δηλαδή ζητά έκπτωση ύψους 6.250 ευρώ ανά μήνα για 12 μήνες, “ως συμβολή του Δήμου στην ολική επισκευή του ακινήτου”.

Σαφής είναι στην απάντησή της, η Τεχνική Υπηρεσία, η οποία σε πρώτο επίπεδο, επισημαίνει τα εξής: “α. Η στέγη και η περιμετρική τοιχοποιία αποτελούν δομικά στοιχεία του κτηρίου. β. Η επισκευή τους είναι απαραίτητη και ωφέλιμη για την αξία του ακινήτου και γ. Το κόστος αντικατάστασης της στέγης σύμφωνα με τα εγκεκριμένα τιμολόγια των δημοσίων έργων ανέρχεται κατ΄ ελάχιστο σε 90.537,52 ευρώ όσον αφορά την ξύλινη στέγη για βυζαντινά κεραμίδια και 34.726,72 ευρώ για επικεράμωση με κοίλα μηχανοποιητικά κεραμίδια.

δ. Το κόστος αποξήλωσης, απομάκρυνσης και τελικής διάθεσης της επιστέγασης του κτηρίου που ήταν με αμίαντο δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς πρέπει να γίνει από το εξειδικευμένο συνεργείο με άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία”.

  • Υπάρχει ένα αίτημα από την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ για μείωση του μηνιαίου μισθώματος δεδομένης της μεγάλης επέμβασης για την αντικατάσταση της στέγης, βάσει των κατευθύνσεων του Υπ. Πολιτισμού. Πότε θα αποφασίσετε σχετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο; Θα αποδεχθείτε το αίτημα της εταιρείας για μείωση του ενοικίου;

“Ήταν ένα θέμα προς συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, που όμως, αποσύρθηκε για να το συζητήσουμε σε επόμενη συνεδρίαση. Το προεδρείο θεώρησε ότι κάποια στοιχεία έπρεπε να συμπληρώσουν την εισήγηση.

Έχει να κάνει με νομικές δυσκολίες το αν θα ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα. Τα συμφωνητικά και η διακήρυξη ορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή του Δήμου και της εταιρείας, εν τούτοις, υπάρχει μία νομική διχογνωμία στο κατά πόσον είναι σωστό να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα. Κατά κάποιο τρόπο, βρίσκουμε εύλογο το αίτημα, υπό την έννοια ότι το στοιχείο της αντικατάστασης της οροφής προέκυψε εκ των υστέρων”.

  • Το θέμα της οροφής δεν ήταν γνωστό εξ αρχής;

“Προέκυψε σύμφωνα με απαιτήσεις που έθεσε εκ νέου το Υπουργείο Πολιτισμού. Δηλαδή το να απομακρυνθεί η μέχρι τώρα οροφή, όπως την γνωρίζαμε (τύπου ελενίτ) και να επανέλθει στην αρχική εικόνα της, δηλαδή να γίνει κεραμοσκεπή.

Υπάρχει φωτογραφικό υλικό που απεικονίζεται τα τελευταία 40 – 50 χρόνια με τη μορφή που την ξέραμε ως τώρα, αλλά υπάρχουν και παλαιότερα τεκμήρια που φαίνεται ότι η αρχική κατασκευή ήταν κεραμοσκεπή. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Πριν λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση να υπάρχει μία κατάλληλη τεκμηρίωση, ώστε αν μπορεί να υποστηριχθεί, να υποστηριχθεί νόμιμα”.

  • Άρα, ουσιαστικά αν η εισήγησή σας είναι στην κατεύθυνση της αποδοχής του αιτήματός σας, μιλάμε για 50% μείωση του ενοικίου όλο το 2023;

“Αυτό ακριβώς. Η αποδοχή του αιτήματος, φέρνει στον Δήμο μας μία μείωση περίπου 75 χιλ. ευρώ. Εν τούτοις, η Τεχνική Υπηρεσία με βάση τα ελάχιστα τιμολόγια που καθορίζονται για τα δημόσια έργα, προβλέπει ότι το κόστος αντικατάστασης της στέγης κατ΄ ελάχιστο θα είναι περίπου γύρω στις 125 χιλ. ευρώ χωρίς να βάζει και το κομμάτι της αποξήλωσης και της απομάκρυνσης του υλικού που ήταν με αμίαντο και θα απαιτήσει και έναν ειδικό χειρισμό, καθώς πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο και πρέπει να υπάρχει και μία άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Αντίστοιχα, από τον μισθωτή, τονίζεται πως η παραπάνω πρόσθετη εργασία κοστολογείται 250 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με το αίτημά του”.

  • Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις δύο οικονομικές εκτιμήσεις…

“Ναι. Όμως αυτό που μας ζητείται είναι χαμηλότερο. Παρότι δεν υπάρχει κάποια δέσμευση απέναντι στον μισθωτή, εν τούτοις, είναι κάτι που το βλέπουμε σαν εύλογο αίτημα, καθώς προέκυψε εκ των υστέρων.”.

  • Άρα, θα κινηθείτε προς την πλευρά της αποδοχής του αιτήματος;

“Το θέμα είναι να είμαστε και νομικά κατοχυρωμένοι ώστε να μπορεί και το Δημοτικό Συμβούλιο, όποια απόφαση πάρει, να είναι θωρακισμένο.”.

  • Αυτό το ποσό που χάνει ο Δήμος από τα ετήσια έσοδά του, επηρεάζει τον προϋπολογισμό; Μιλήσατε για 75 χιλ. ευρώ…

“Είναι ένα σημαντικό έσοδο και σε έναν βαθμό, αυτό το έχουμε λάβει υπόψιν στους σχεδιασμούς μας. Αν μας λείψει, να μην έχουμε πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά, να σκεφτούμε ότι αν τυχόν ο μισθωτής θελήσει να το διεκδικήσει με έναν άλλον τρόπο, καταλαβαίνουμε πως δεν θα διεκδικούσε μόνον 75 χιλ. ευρώ, αλλά ένα μεγαλύτερο ποσό.

Κατανοούμε πως η καθυστέρηση από το Υπ. Πολιτισμού και οι απαιτήσεις, αύξησαν τον προϋπολογισμό και προφανώς γι αυτό, σήμερα, υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα.”.

  • Προχωρούν οι εργασίες στο ακίνητο από την εταιρεία. Γνωρίζετε πότε θα είναι έτοιμο το ακίνητο;

“Ίσως να μπορεί να πει κάποιος ότι σε 3-4 μήνες το ακίνητο να είναι έτοιμο. Αλλά νομίζω ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν θα έλεγε κάποιος να ξεκινήσουν. Είναι απόφαση της εταιρείας. Κάποια στιγμή είχε αναφερθεί ο Σεπτέμβριος. Προφανώς αν πάνε καλύτερα τα πράγματα, θα ξεκινήσουν και νωρίτερα.”.