Αιρετοί του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επισημαίνουν πως πρέπει να δοθεί άμεσα η έγκριση του Υπ. Περιβάλλοντος στη μελέτη για το έργο δημιουργίας νέου κυττάρου στο Κοράκι

“Καμπανάκι” κινδύνου για τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Σύρου

Στα όρια των αντοχών του έχει φτάσει ο ΧΥΤΑ Σύρου, καθώς στενεύει το χρονικό περιθώριο που θα μπορεί να υποδέχεται απορρίμματα, την ίδια στιγμή που το μεγάλο έργο για τη δημιουργία νέου κυττάρου – με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση – δεν έχει δημοπρατηθεί.

Ειδικότερα, υπάρχει στο προσκήνιο αυξημένη ανησυχία για τον τρόπο διαχείρισης και ταφής των απορριμμάτων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, από το καλοκαίρι και μετά, με δεδομένο πως το υπάρχον κύτταρο συμπληρώνει τον χρόνο ζωής του.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με φόντο τη μη ανταπόκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος μέχρι σήμερα, αναφορικά με την τελική έγκριση της μελέτης για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και την επέκταση του ΧΥΤΑ Σύρου, αφού παραμένει παρομοίως σε εκκρεμότητα η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που οφείλει να συνοδεύει το μεγάλο έργο προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου - Ερμούπολης κλήθηκε να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του για την παράταση της σχετικής σύμβασης μέχρι τις 4/5/2023 (7η παράταση), ώστε σε αυτό τον χρόνο που απομένει, ανταποκριθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με φόντο τα παραπάνω, ήρθε στο προσκήνιο και η επιστολή του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και προέδρου του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου για το θέμα, προς το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της τελικής έγκρισης της μελέτης.

Το “καυτό” θέμα που συνδέεται άμεσα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, για τη Σύρο θα πρέπει να υπάρξει μία ενδιάμεση λύση ανάμεσα στον χρόνο απόλυτου κορεσμού του ΧΥΤΑ και της δημιουργίας του νέου κυττάρου, για την οποία εργάζεται ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, στον οποίον έχει περάσει η διαχείριση. Βάσει των όσων είχαν αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ είχε βγάλει διαγωνισμό στον αέρα, για επαύξηση του κυττάρου κατά τουλάχιστον 47.000 m3 σε σχέση με το υφιστάμενο ανάγλυφο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Σύρου μέχρι την υλοποίηση του μεγάλου έργου.

Να ανταποκριθεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο

Κατά την εισήγηση του θέματος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής ανέφερε τα εξής: “Όσον αφορά τη μελέτη για την επέκταση του ΧΥΤΑ όπως έχουμε συζητήσει κατ΄ επανάληψη, έχουν γίνει διάφορες συμπληρωματικές μελέτες. Η τελική μελέτη έχει ολοκληρωθεί κι έχει κατατεθεί στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος από τις 26 Μαρτίου. Αυτή τέθηκε σε διαβούλευση που έληξε 15 Νοέμβρη του 2022 και μέχρι σήμερα δεν έχουμε την έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης της ΜΠΕ. Ζητάμε την παράταση κατά 3 μήνες δηλαδή αντί να έληγε στις 4/2/2023, να πάμε μέχρι τις 4 Μαΐου του 2023. Υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Διαχειριστικής Αρχής”. Βάσει των ανωτέρω, το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα, αφού στενεύουν τα περιθώρια για τον ΧΥΤΑ Σύρου.

Ανησυχία λόγω κορεσμού

Με φόντο τις εθνικές εκλογές που “παγώνουν” όλες οι διαδικασίες κεντρικά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υπόθεση του ΧΥΤΑ Σύρου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου.

“Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τον ΧΥΤΑ. Υπάρχει μία κατάσταση που επειδή δεν προχωράει η μελέτη για να βγάλουμε τον διαγωνισμό, κάποια στιγμή, όχι το Πάσχα, αλλά προς το καλοκαίρι και αν η χρονιά είναι τόσο καλή όσο λέγεται για τον τόπο μας, θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Πρέπει να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο. Δεν ξέρω κατά πόσο έχουμε πιέσει ή πρέπει να πιέσουμε κι άλλο, πάντως το κύτταρο σήμερα, έτσι όπως το είδα, έχει πεπερασμένο χρόνο ζωής”.

Ο ίδιος συμπλήρωσε δε, πως, “δεν το λέω για να κινδυνολογήσω. Το λέω γιατί είναι η πραγματικότητα”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως, “δεν κάνω απόδοση ευθυνών πουθενά. Το θέμα είναι ότι πρέπει να “τρέξουμε” για το δεύτερο κύτταρο”.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, η Σύρος εδώ και χρόνια είχε λύσει το μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί ακόμη πολλά νησιά. Και ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει σήμερα, να βρεθεί σε αδιέξοδο.

“Είμαστε ένα νησί που 20 χρόνια έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα. Βλέπετε τι γίνεται στα άλλα νησιά. Είδαμε όλοι τι έγινε στη Σαντορίνη και με τον δήμαρχο που τον πήγαν στο αυτόφωρο. Είναι κρίμα η Σύρος να φτάσει σε τέτοια σημεία, ενώ έχουμε λυμένο το πρόβλημά μας, εδώ και τόσα χρόνια. Πρέπει να τρέξουμε το έργο όσο πιο γρήγορα γίνεται για να το παραδώσουμε στον φορέα και να υλοποιηθεί”.

Ρεαλιστική ματιά για το χρονοδιάγραμμα

Επί του σοβαρού θέματος μίλησε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος αποτύπωσε με ρεαλισμό τους χρόνους που θα απαιτηθούν για το νέο έργο, αναδεικνύοντας παράλληλα, πως μέχρι τότε, θα πρέπει να υπάρξει ενδιάμεση λύση.

“Συμμερίζομαι την αγωνία σας, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Το έργο, ακόμη κι αν η μελέτη πάρει την αδειοδότηση μέχρι το τέλος της παράτασης, ακολουθεί η δημοπράτηση. Που σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων ο ανάδοχος θα βρίσκεται εκεί για το νέο κύτταρο στο τέλος του 2023.

Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής ενός τέτοιου έργου αν θυμόμαστε και από το πρώτο κύτταρο, δεν μπορεί να γίνει λιγότερο από δύο χρόνια. Συνεπώς, πρέπει να μιλάμε για το ότι έχουμε τρία χρόνια μίας ενδιάμεσης κατάστασης για την οποία θα πρέπει με συμπληρωματικά έργα τα οποία ούτως ή άλλως έχει προβλέψει ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, να συντηρηθεί και να υποδέχεται απορρίμματα για περίπου μία τριετία κατ΄ ελάχιστο”.

Ο ίδιος δεδομένης της ύπαρξης χρηματοδότησης δε, πρόσθεσε πως “οι ΧΥΤΑ δεν είναι επιλέξιμοι στη νέα προγραμματική περίοδο. Είναι κομβικό λοιπόν να δημοπρατήσουμε, να ενταχθεί στη συλλογική απόφαση εθνικών πόρων εν συνεχεία γιατί αυτό αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί αντικείμενο προστίμου για τη χώρα, να συνεχίσει από εθνικούς πόρους και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει, ώστε απρόσκοπτα να δημοπρατηθεί”. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε πως, “αυτή τη στιγμή έχει χρηματοδότηση το έργο. Είναι ενταγμένο, δεν είναι όπως το δημαρχείο. Πρέπει να συνεχίσει μετά από εθνικούς πόρους”.

Στα παραπάνω συμφώνησε και ο Μηνάς Αληφραγκής, ενώ παρομοίως μίλησε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, αναφερόμενος αρχικά και στην επιστολή του Περιφερειάρχη προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Παρέμβαση Χατζημάρκου στο Υπουργείο

Ειδικότερα, η επιστολή του Γιώργου Χατζημάρκου εστάλη στις 26/1/2023 και απευθύνεται προς το Υπ. Περιβάλλοντος και τον Γ.Γ. τον κ. Γραφάκο. Στο συμπέρασμά της, ο Περιφερειάρχης καταλήγει ως εξής: “Για τους ανωτέρω λόγους και δεδομένου ότι η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 2022 και ως σήμερα έχει παρέλθει διάστημα άνω των 2 μηνών, παρακαλούμε όπως τηρηθούν οι χρόνοι που αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία σχετικά με τους χρόνους έκδοσης ΑΕΠΟ καθώς και η επίσπευση της έκδοσής της το συντομότερο δυνατόν, θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη ώστε να μην τεθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία”.

Ο κ. Πιταούλης μετέφερε πως ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου είχε επαφή και με τον κ. Γραφάκο, λέγοντας τέλος πως, “το θέμα είναι πραγματικό. Τι θα γίνει μετά από έναν χρόνο που βλέπουμε ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Ο ΧΥΤΑ θα δέχεται τα απορρίμματα. Αλλά συγκρίνοντας με τα άλλα νησιά, είχαμε μία καλύτερη διαχείριση. Περιβαλλοντικά πρέπει να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα”. Δυστυχώς μάλιστα, υπενθύμισε πως, οι ανωτέρω καθυστερήσεις του Υπουργείου “φέρνουν ένα κόστος για την ενδιάμεση λειτουργία που καταλήγει στον δημότη”.

Ετικέτες: