Αναλυτικά ο προγραμματισμός για την οργάνωση και την αξιοποίησή τους, καθώς το νησί φιλοδοξεί να υποδεχθεί μεγάλο κύμα επισκεπτών το φετινό καλοκαίρι

Στο φουλ οι “μηχανές” για τις παραλίες της Σύρου

Αρχίζει η καθαριότητα με χειροκίνητα μηχανήματα και σταδιακά η τοποθέτηση εξοπλισμού για τους λουόμενους, καθώς και για τα ΑΜΕΑ

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αρχίζει φέτος η οργάνωση και ο καθαρισμός των παραλιών της Σύρου, εξαιτίας των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν εντός Μαΐου, ώστε το νησί να είναι έτοιμο πριν από την “κάλπη”, προκειμένου να υποδεχθεί κατοίκους, αλλά και επισκέπτες.

Ειδικότερα, βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών με προϋπολογισμό 100 χιλ. ευρώ, ενώ εντός της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου θα περάσουν οι παραχωρήσεις τμημάτων των παραλιών προς επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτύξουν ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ. Παράλληλα, από αρχές Μαΐου θα προχωρήσει ο καθαρισμός των παραλιών, με έναρξη των σχετικών παρεμβάσεων από τις μεγαλύτερες, ενώ μέχρι την 1η Ιουνίου, ο Δήμος φιλοδοξεί να έχει τοποθετήσει – σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία από την Αθήνα – και τον εξοπλισμό για τη διευκόλυνση των ΑΜΕΑ.

Η οργάνωση και αξιοποίηση των παραλιών αποτελεί σταθερά ένα στοίχημα για το Δήμο, καθώς η εικόνα τους τόσο στα μάτια των επισκεπτών, όσο και στα μάτια των κατοίκων, οφείλει να είναι η πρέπουσα. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η ναυαγοσωστική κάλυψη άρχισε με καθυστέρηση, ενώ “πονοκέφαλος” είχε προκληθεί και για τον τρόπο καθαρισμού της. Σημειώνεται πως, η Δημοτική Αρχή απέρριψε πέρυσι τον ακτοκαθαρισμό με μεγάλα ειδικά οχήματα, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Επιχειρηματική δραστηριότητα και τριετείς παραχωρήσεις

Έμφαση θα δοθεί εντός των επόμενων ημερών σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα στις παραλίες της Σύρου. Αναλυτικές απαντήσεις για τη μίσθωση τμημάτων αιγιαλού είτε σε όμορες επιχειρήσεις, είτε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σε ενδιαφερόμενους, έδωσε στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

“Βγαίνει περιοδικά μία οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών με βάση την οποία παραχωρούνται οι χώροι των παραλιών στους Δήμους προκειμένου να γίνουν οι διαδικασίες μίσθωσης τμημάτων του αιγιαλού. Η προηγούμενη απόφαση είχε βγει το 2020 και αφορούσε σε διάστημα 3 χρόνων. Φέτος βγήκε τον Μάρτιο εκ νέου η νέα Υπουργική απόφαση που θα αφορά πάλι τα επόμενα τρία έτη”, σχολίασε αρχικά ο αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας παράλληλα πως η απόφαση για τις παραλίες της Σύρου, “θα έρθει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και θα υπάρχει εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας που θα προτείνονται τα τμήματα του αιγιαλού που μπορούν να μισθωθούν με βάση και τις αιτήσεις που έχουμε δεχθεί”.

Ο κ. Πιταούλης υπενθύμισε πως παραχωρήσεις γίνονται “σε όμορες επιχειρήσεις (έχουν προβολή πάνω στην παραλία), καθώς και σε ενδιαφερόμενες πλευρές μέσω δημοπράτησης, όταν δεν υπάρχει όμορη επιχείρηση”.

“Σε δεύτερο χρόνο, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο καθορίσει τα τμήματα του αιγιαλού που θα μισθωθούν σε όμορες επιχειρήσεις και τα τμήματα του αιγιαλού που θα πρέπει να δημοπρατηθούν μέσω πλειοδοτικής δημοπρασίας, αυτή η απόφαση θα προχωρήσει στην Οικονομική Επιτροπή που θα καθορίσει τους όρους με βάση τους οποίους θα γίνει η σχετική δημοπράτηση”, διευκρίνισε αναλυτικότερα.

Τα τμήματα των παραλιών προς διάθεση

Αναφορικά με τις τριετείς παραχωρήσεις, ο κ. Πιταούλης εξήγησε πως θα αφορούν σε τμήματα αντίστοιχα με την προηγούμενη φορά. Ειδικότερα, ερωτηθείς αν οι χώροι είναι οι ίδιοι, υπήρξε σαφής: “Σε γενικές γραμμές ναι. Η πρόταση θα είναι να μείνουμε στα ίδια τετραγωνικά. Σε κάποιες περιπτώσεις που είχαμε και αρκετές οχλήσεις παρότι υπάρχουν αιτήματα για περισσότερα τετραγωνικά, ενδεχομένως κάποιες αιτήσεις να μην ικανοποιηθούν ή κάποιες άλλες παραχωρήσεις να περιοριστούν. Αυτό βέβαια ως απόφαση θα τη λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο”, ξεκαθάρισε.

Ακολούθως υπενθυμίζονται τα τμήματα προς αξιοποίηση.

Συγκεκριμένα, στην παραλία των Αγκαθωπών, εκμίσθωση τμήματος αιγιαλού εμβαδού 250 τ.μ. με σκοπό την ανάπτυξη ξαπλωστρών και ομπρελών. Στο Αχλάδι μέσω δημοπρασίας, τμήμα αιγιαλού εμβαδού 50 τ.μ. για την ανάπτυξη ξαπλωστρών και ομπρελών. Παράλληλα, στο Κόμητο, τμήμα εμβαδού 50 τ.μ. για την ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών μέσω δημοπρασίας και τμήμα εμβαδού 30 τ.μ. στην ίδια παραλία με σκοπό την ανάπτυξη θαλάσσιων σπορ. Στο Κόμητο ένα κομμάτι 15 τ.μ. αφορά στη δυνατότητα τοποθέτησης καντίνας.

Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για τμήμα 500 τ.μ. στην παραλία του Γαλησσά, με σκοπό την ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών (στο νότιο τμήμα), ενώ στο μέσον της παραλίας, αντίστοιχο τμήμα δίδεται για θαλάσσια σπορ. Τέλος, στο βόρειο τμήμα του αιγιαλού της παραλίας του Γαλησσά, τμήμα 115 τ.μ. για καντίνα, ομπρέλες και ξαπλώστρες μέσω δημοπρασίας.

Μέχρι τέλος Μαΐου

“Η σχετική απόφαση δίνει το δικαίωμα μίσθωσης για τρία έτη, οπότε αντίστοιχα αυτή η διαδικασία θα κινηθεί και από την Υπηρεσία μας”, επανέλαβε ο Γιάννης Πιταούλης.

Ερωτηθείς για το αν οι επιχειρήσεις έδειξαν το ενδιαφέρον τους, απάντησε καταφατικά. “Οι επιχειρήσεις που είναι όμορες των παραλιών έχουν καταθέσει τα αιτήματά τους. Έχουν συγκεντρωθεί αυτά από την Υπηρεσία, όπως επίσης έχουν ζητηθεί και γνωμοδοτήσεις από τις Κοινότητες, προκειμένου να καθοριστούν οι χώροι που θα δημοπρατηθούν στις παραλίες”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως μέχρι τέλος του επόμενου μήνα, οι διαδικασίες για τις παραχωρήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί.

“Νομίζω ότι μέσα στον Μάιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, παρότι η αλήθεια είναι πως εμπλέκει και το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή, αλλά και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στην οποία αποστέλλονται τα σχετικά πρακτικά και τα συμφωνητικά που πρόκειται να υπογράψει ο Δήμος με τις επιχειρήσεις. Η όλη διαδικασία ελέγχεται και από την Κτηματική”, ανέφερε διευκρινιστικά.

Από Ιούνιο οι ναυαγοσώστες

Παρακάτω ρωτήθηκε για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, εξηγώντας πως μέχρι αρχές Ιουνίου, θα πρέπει οι ναυαγοσώστες να βρίσκονται στις θέσεις τους. “Ευελπιστούμε ότι θα προλάβουμε να τον ολοκληρώσουμε τον διαγωνισμό εγκαίρως και θα υπάρξει ανάδοχος, καθώς τα ποσά που διατίθενται φέτος είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μέχρι πέρυσι κάναμε τη δημοπράτηση στο ποσό των 80 χιλ. ευρώ. Εδώ είναι μειοδοτική διαδικασία. Για τη φετινή χρονιά, βλέποντας και τις δυσκολίες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και τις αυξήσεις του κόστους της μισθοδοσίας, αλλά κι εντάσσοντας κάποιες εργασίες που μέχρι τώρα γινόντουσαν από δημοτικές υπηρεσίες, φτάσαμε στο ποσό των 100.000 ευρώ”, επεσήμανε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως η ναυαγοσωστική κάλυψη πρέπει να υπάρξει στη Σύρο από αρχές Ιουνίου μέχρι Σεπτέμβρη για τις παραλίες της Βάρης, των Αγκαθωπών και του Γαλησσά. Αντίστοιχα για το Κίνι μεριμνά το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Ομπρέλες και εξοπλισμός από Μάιο

Φέτος, λόγω των εθνικών εκλογών, το Τμήμα Μικρών Έργων και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής θα “τρέξουν” γρηγορότερα τον προγραμματισμό για την τοποθέτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού.

“Το συνεργείο Μικρών Έργων που ασχολείται με όλα αυτά είναι υποστελεχωμένο. Μετρημένα κουκιά. Επειδή επίκεινται τουλάχιστον 4 αναμετρήσεις εκλογικές από τον Μάιο και μετά, ο προσανατολισμός είναι να ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να οργανώσουμε τις παραλίες. Κι αυτό για να έχουν χρόνο οι εργάτες από την Τεχνική Υπηρεσία, να ασχοληθούν με τις εκλογές. Γιατί και αυτό ως υποχρέωση είναι τεράστια υπόθεση”, ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, εξηγώντας παρακάτω τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του για τις παραλίες.

“Η δική μας ευθύνη εστιάζεται στην τοποθέτηση των πύργων για τους ναυαγοσώστες, στην τοποθέτηση ομπρελών, στη σύνδεση των ντουζιερών, σε συντηρήσεις διαφόρων ντεκ όπου απαιτείται, στις οριοθετήσεις των παραλιών”, επεσήμανε κάνοντας ξεχωριστή αναφορά για τον εξοπλισμό των ΑΜΕΑ.

Με ειδικό συνεργείο ο εξοπλισμός για ΑΜΕΑ

Αναλυτικότερα, τόνισε πως ο προγραμματισμός της Τεχνικής Υπηρεσίας αφορά στην τοποθέτηση του εξοπλισμού για τα ΑΜΕΑ με τη συνδρομή ειδικού συνεργείου.

“Τα seatrac και οι οδεύσεις τυφλών στις παραλίες είναι ένας εξοπλισμός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Έρχεται ειδικό συνεργείο από την Αθήνα και μας τα τοποθετεί. Έχουμε συνεννοηθεί ώστε να τα τοποθετήσουμε έγκαιρα αυτόν τον εξοπλισμό, ώστε από την 1η Ιουνίου να είμαστε έτοιμοι και οι συμπολίτες μας να έχουν στη διάθεσή τους τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν”, δήλωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως αυτή η προετοιμασία “φέτος, γίνεται πολύ νωρίτερα από πέρυσι”.

Υπενθυμίζεται πως seatrac μπαίνουν στις παραλίες της Βάρης, στον Γαλησσά, στου Βούλγαρη και στο Κίνι. “Η προοπτική μας και ο σχεδιασμός μας είναι να τα λειτουργήσουμε τον εξοπλισμό από 1η Ιουνίου. Θέλουμε να ξεκινήσουμε την επόμενη εβδομάδα γενικά τις εργασίες μας, ώστε να είμαστε μέσα στους χρόνους που εκτιμούμε και να είμαστε σωστοί ενόψει και των υποχρεώσεων που έχουμε δεδομένων των εκλογών”.

Σημαντική υπήρξε η αναφορά του κ. Αληφραγκή και όσον αφορά την ύπαρξη απινιδωτών στις πολυσύχναστες παραλίες. “Αυτούς τους απινιδωτές τους έχει ο Δήμος μετά από παραχώρηση από το ΕΠΑΛ Σύρου και θα μοιραστούν στις τέσσερις πολυσύχναστες παραλίες και διαθέτουν ναυαγοσώστη”, σχολίασε γενικότερα.

Νέοι κάδοι και διπλή βάρδια

Με συγκεκριμένο βηματισμό προχωρά ο Δήμος και στον καθαρισμό των παραλιών. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, Αγγελική Πρίντεζη, οι σχετικές απαραίτητες εργασίες θα γίνουν άμεσα και πριν την τοποθέτηση ξαπλωστρών.

“Θα καθαρίσουμε τις παραλίες πριν αναπτυχθούν οι ξαπλώστρες. Αυτό θα το κάνουμε με το χειροκίνητο μηχάνημα τύπου Barracuda, καθώς φέτος έχουμε και δεύτερο μηχάνημα. Προχωρούμε με αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με την πρόταση της Υπηρεσίας και της απόφασης της Δημοτικής Αρχής από πέρυσι. Πρέπει να γίνει ένας προσεκτικός καθαρισμός που θα σέβεται τον φυσικό ιστό των παραλιών”, διευκρίνισε, λέγοντας ακόμη πως, “θα προχωρήσουμε στις εργασίες για να εξυπηρετήσουμε και τους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στις παραλίες”.

Σχετικά με την τοποθέτηση μικρών κάδων στις παραλίες, η ίδια απάντησε τα εξής: “Ήδη έχουν τοποθετηθεί στις μεγάλες παραλίες κάποιοι κάδοι για μικροαπορρίμματα. Εντός Μαΐου θα κοπεί η παρόδια βλάστηση και μία προς μία θα φροντίσουμε όλες τις παραλίες. Ξεκινάμε από τις μεγάλες και πολυσύχναστες, ώστε να τις οργανώσουμε. Από αρχές Μαΐου θα ξεκινήσουμε εντατικά επειδή τέλος Μαΐου θέλουμε να έχουμε τελειώσει”.

Επιπλέον, έδωσε έμφαση στο γεγονός πως φέτος, θα υπάρξει και απογευματινή βάρδια για την αποκομιδή. “Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, μετά από πολλά χρόνια, θα υπάρχει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, απογευματινή βάρδια για την αποκομιδή. Δεν θέλουμε να επαναληφθούν οι εικόνες παλαιότερων ετών στο νησί. Θέλουμε να μαζεύονται όλα τα μικροαπορρίμματα”.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως η επιθυμία του Δήμου σχετικά με τα μικροαπορρίμματα είναι να διαχωρίζονται. “Η σκέψη μας είναι να γίνουν διάφορες δράσεις στις παραλίες ώστε να διαχωρίζονται τα απορρίμματα από την ανακύκλωση σε συνεργασία με φορείς που προωθούν τέτοιες πρωτοβουλίες. Έχουμε κάνει κρούση στην Coca Cola και περιμένουμε απάντηση”, γνωστοποίησε σχετικά.

Τέλος, μίλησε και για την αντικατάσταση κάδων σε χωριά. “Όσον αφορά στον Γαλησσά γίνεται προετοιμασία για την τοποθέτηση κοντέινερ επειδή πηγαίνει καλά τουριστικά, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι κι εκεί. Αντικαθίστανται και κάδοι ανακύκλωσης με νέους που διαθέτουν καπάκια.

Τέλος, καλλωπίζουμε σταδιακά το παραλιακό μέτωπο”.

Η ίδια έκλεισε τις δηλώσεις της, απαντώντας θετικά στην ερώτηση, αν ο Δήμος μελετά την τοποθέτηση συστημάτων βυθιζόμενων κάδων και σε χωριά. “Σχετικά με τον τρόπο αποκομιδής, θέλουμε να υποβάλουμε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την προμήθεια νέων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων για να προχωρήσουμε στις περισσότερο τουριστικές περιοχές”, ανέφερε η ίδια, λέγοντας πως, “θα προχωρήσουμε και στα χωριά”.