Δύο έργα από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης άνω των 200 χιλ. ευρώ το καθένα, για τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων στα σχολικά συγκροτήματα, μέσω ΕΣΠΑ

Συνέχεια ενεργειακών αναβαθμίσεων σε Γυμνάσια και Λύκεια

Διεκδικείται ποσό 800 χιλ. ευρώ για εκτεταμένες επισκευές στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου

Σε δύο νέα έργα για τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής μαθητών και εκπαιδευτικών στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων των σχολικών συγκροτημάτων Γυμνασίων και Λυκείων Σύρου προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, στοχεύει στην τοποθέτηση συστημάτων κλιματισμού και αερισμού των αιθουσών, με ποσά ύψους 200 και 250 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα, για Γυμνάσια και Λύκεια.

Σημειώνεται πως τα έργα αναμένεται να συμβασιοποιηθούν άμεσα και η χρηματοδότηση “τρέχει” μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

“Αυτή τη θητεία η νέα Δημοτική Αρχή είχε δώσει προτεραιότητα στα σχολεία του νησιού και στις ανάγκες βελτιώσεων, μέσα από ενεργειακές αναβαθμίσεις. Αυτό ήταν ένα αίτημα από δασκάλους και καθηγητές. Να αναβαθμιστούν οι δύο αίθουσες”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Μηνάς Αληφραγκής, επισημαίνοντας πως ο Δήμος προώθησε τους δύο μεγάλους διαγωνισμούς.

Δεύτερη πράξη για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Αναλυτικότερα, τα δύο έργα έρχονται σε συνέχεια μεγάλων παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης που προηγήθηκαν μέσα στην τρέχουσα θητεία.

Αναφορικά με τα Λύκεια της Σύρου και βάσει της ενημέρωσης του κ. Αληφραγκή, “στην Οικονομική Επιτροπή περνά (σ.σ. σήμερα) η έγκριση για το έργο “Κλιματισμός – αερισμός αίθουσας πολλαπλών χρήσεων κτιριακού συγκροτήματος Λυκείου””. Το έργο είχε προϋπολογισμό 200 χιλ. ευρώ και αναμένεται η συμβασιοποίησή του. “Βγάλαμε στον αέρα κι έναν διαγωνισμό για ένα παρόμοιο έργο όσον αφορά τα Γυμνάσια με προϋπολογισμό 250 χιλ. ευρώ. “Τρέχει” κι αυτό, έχει βρεθεί ανάδοχος και οδεύουμε προς οριστικοποίηση μέσα από τις διαδικασίες της Οικονομικής Επιτροπής”, σχολίασε παρακάτω, επισημαίνοντας πως και τα δύο έργα, προκύπτουν μέσω του ΕΣΠΑ. “Είναι μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση που πήραμε μετά από αίτημα που κάναμε στη Διαχειριστική σε συνέχεια του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης που έγινε στα Λύκεια και στα Γυμνάσια. Αυτές οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων ουσιαστικά δεν είχαν ούτε σύστημα αερισμού, ούτε κλιματισμού. Οπότε εντάξαμε κι αυτό το έργο για να προχωρήσουμε και στα Λύκεια και στα Γυμνάσια”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημείωσε δε, πως, η προθεσμία υλοποίησης του έργου είναι 150 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της κάθε σύμβασης.

Από την πλευρά του θέλησε να υπενθυμίσει και τα έργα που έγιναν τα περασμένα χρόνια για τα δύο σχολικά συγκροτήματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο.

Το ένα στα Λύκεια ήταν ύψους 382 χιλ. ευρώ και ουσιαστικά “πέρασε” τα κτήρια σε μία νέα εποχή, βοηθώντας τα να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.

Σε αυτό το έργο έγιναν τα εξής: α. Τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος για μερική κάλυψη κατανάλωσης με την διαδικασία netmetering. β. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέου τύπου φωτιστικά LED. γ. Αντικατάσταση των λεβήτων-καυστήρων με νέου τύπου λέβητες και αντικατάσταση κυκλοφορητών με νέου τύπου inverter. δ. Μόνωση των κεντρικών σωλήνων θέρμανσης και τοποθέτηση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα. ε. Εγκατάσταση συστήματος BMS.

Παρομοίως, στα Γυμνάσια με 336 χιλ. ευρώ υλοποιήθηκαν τα παρακάτω: α. Τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος για μερική κάλυψη κατανάλωσης με την διαδικασία net-metering. β. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέου τύπου φωτιστικά LED. γ. Αντικατάσταση των λεβήτων-καυστήρων με νέου τύπου λέβητες και αντικατάσταση κυκλοφορητών με νέου τύπου inverter. δ. Αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων. ε. Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου BMS.

Ζουμ στις ανάγκες του Πρότυπου ΕΠΑΛ Σύρου με 800 χιλ. ευρώ

Σχετικά με άλλες μεγάλες παρεμβάσεις στα σχολεία, ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να αξιοποιηθεί ένα μεγάλο ποσό για το Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου.

“Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας ώστε να βγει ένα έργο ύψους 800 χιλ. ευρώ, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο, για το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου. Αυτό το μεγάλο ποσό θα αξιοποιηθεί και για θέματα συντήρησης του κτηρίου και για ανάγκες κλιματισμού. Στα κτήρια που λειτουργεί το ΕΠΑΛ θα γίνει μία συνολική συντήρηση και επισκευή”, διευκρίνισε, απαντώντας και στην ερώτηση αν μέχρι σήμερα και από την αρχική κατασκευή του σχολείου είχαν γίνει συντηρήσεις ή όχι.

“Κάποιες παρεμβάσεις είχαμε κάνει μέσω της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τη β΄ φάση. Είχαμε εντάξει το 1ο Δημοτικό Σχολείο, το 3ο Δημοτικό Σχολείο και τα Λύκεια. Ωστόσο τα Λύκεια έχουν μεγάλα προβλήματα. Και όταν λέμε προβλήματα εννοούμε στατικότητας που είχαν παρουσιαστεί χρόνια πριν, αν και το συγκρότημα είναι ένα έργο 20ετιας”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε, πως, “αυτό το έργο θυμίζει την Α΄ Κλειστή Αίθουσα με τις ανάγκες που έχει” και ως εκ τούτου, “κάναμε παρεμβάσεις, αλλά και εκεί οι ανάγκες ξεπέρασαν τις προβλέψεις της μελέτης. Οπότε δώσαμε έμφαση σημειακά. Να ολοκληρώνουμε κομμάτι – κομμάτι των Λυκείων”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, υπογράμμισε πως με τα 800 χιλ. ευρώ θα μπορέσει να γίνει μία συνολική προσέγγιση στη φροντίδα του σχολείου. “Η προγραμματική που θα κάνουμε με το Υπουργείο Παιδείας είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να προχωρήσουμε σε άλλες επισκευές”, επανέλαβε, λέγοντας τέλος τα εξής: “Και ο Δήμος βγάζει ένα ποσό ύψους 150 χιλ. ευρώ από ιδίους πόρους για τα σχολεία. Και από αυτά θα γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις στα Λύκεια”.