Ο Λιμενάρχης Σύρου, Γ. Βαμβακούσης μιλάει για τις υποδομές και τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ

Από τα πλέον ασφαλή και προσβάσιμα, το λιμάνι της Σύρου

Άμεσα τοποθέτηση απινιδωτή και εκπαίδευση των λιμενικών στη χρήση του

Το πλέον ασφαλές και προσβάσιμο λιμάνι σε περιφερειακό επίπεδο κι εν προκειμένω των Κυκλάδων αναδεικνύεται το λιμάνι της Σύρου, με φόντο τα στοιχεία που αναρτήθηκαν προ ημερών, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην ιστοσελίδα του, σχετικά την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

Ράμπες διέλευσης αναπηρικών αμαξιδίων, προσβάσιμα WC, οδηγοί όδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς και αίθουσα αναμονής επιβατών με σοβαρά προβλήματα υγείας (ΗΠΙΟΝΗ), συνθέτουν το “παζλ” των υποδομών σε όλο το χερσαίο τμήμα του λιμένα Ερμούπολης, για την κατάλληλη εξυπηρέτηση των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα προβλήματα.

Αναφορικά με όλα τα παραπάνω - την πρώτη ευθύνη για τα οποία έχουν διαχρονικά οι Δημοτικές Αρχές και οι διοικήσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου μέσα από έργα και παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών -, ρωτήθηκε ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης. Δεδομένης της καθημερινής παρουσίας των λιμενικών στον χώρο που υποδέχεται μεγάλο όγκο ανθρώπων για τις μετακινήσεις τους με τα πλοία, ο ίδιος μετέφερε την εικόνα που καταγράφει το Λιμεναρχείο Σύρου για την εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως των ΑΜΕΑ.

Παράλληλα με τα παραπάνω, γνωστοποίησε πως η μέριμνα για την ποιοτικότερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των επιβατών, παραμένει σταθερή, σημειώνοντας πως το Λιμεναρχείο Σύρου άμεσα θα διαθέσει απινιδωτή στο λιμάνι – για πρώτη φορά -, ενώ οι λιμενικοί θα εκπαιδευτούν για τη χρήση του.

Από τα πιο οργανωμένα λιμάνια”

Με αφορμή τα στοιχεία ου γνωστοποίησε για τις υποδομές των λιμανιών σε όλη την Ελλάδα, το αρμόδιο Υπουργείο, ο κ. Βαμβακούσης ρωτήθηκε αν το Λιμεναρχείο Σύρου, μέχρι στιγμής, έχει καταγράψει προβλήματα ή παράπονα από πλευράς ΑΜΕΑ σχετικά με τις μετακινήσεις τους στο λιμάνι της Ερμούπολης.

“Όχι δεν έχει προκύψει κάποια διατύπωση παραπόνου από την πλευρά των επιβατών και χρηστών του λιμένα”, δήλωσε αρχικά, σημειώνοντας παράλληλα τα εξής: “Το λιμάνι της Σύρου τολμώ να πω ότι είναι από τα πιο οργανωμένα λιμάνια αναφορικά με την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και δη αυτού το οποίο χρήζει περαιτέρω φροντίδας όπως τα ΑΜΕΑ. Οι λιμενικές υποδομές στη Σύρο και πέριξ αυτού, διαθέτουν όλα τα εχέγγυα προκειμένου να εξυπηρετούν τους ΑΜΕΑ. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ράμπες πρόσβασης των ΑΜΕΑ στους χώρους αναμονής επιβατών, είτε στους ανοικτούς, είτε στον κλειστό χώρο που λειτουργεί στον λιμένα της Σύρου. Η πρόσβαση είναι στα προβλεπόμενα πρότυπα μέσω των ραμπών και επίσης, κατά μήκος της παραλίας της χερσαίας ζώνης λιμένα, υπάρχουν οδηγοί όδευσης τυφλών, που συμβάλλουν στην απρόσκοπτη κυκλοφορία των ανθρώπων με προβλήματα όρασης”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως υπάρχει φροντίδα και για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. “Πέραν αυτών, διατίθεται και ο χώρος “ΗΠΙΟΝΗ” που γίνεται χρήση όχι μόνον από ΑΜΕΑ, αλλά και από λοιπά άτομα τα οποία έχουν προβλήματα υγείας, είτε ανοσοκατασταλμένα άτομα, είτε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο κ.α., που ενίοτε χρησιμοποιείται προκειμένου να παραμένουν με ασφάλεια σε έναν στεγασμένο χώρο για να εξυπηρετηθούν”.

Επιπλέον, ο κ. Βαμβακούσης μίλησε και για τον χώρο των κρουαζιερόπλοιων, σημειώνοντας τα ακόλουθα: “Υπάρχουν τουαλέτες που είναι προσβάσιμες για τους ΑΜΕΑ, όχι μόνον στον λιμένα, αλλά και στον χώρο Σένγκεν που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια. Ακόμη και στον λιμένα των κρουαζιεροπλοίων υπάρχουν ράμπες και οδεύσεις για τυφλούς προκειμένου να προσεγγίζουν σε κάθε σημείο της λιμενικής εγκατάστασης, τα άτομα τα οποία έχουν προβλήματα κινητικότητας”.

Ερωτηθείς αν από το Λιμεναρχείο ορίζεται κάποιος υπεύθυνος για να απευθύνονται τα ΑΜΕΑ όταν προκύπτει πρόβλημα, τόνισε: “Ούτως ή άλλως οι λιμενικοί παρευρίσκονται πάντα στον λιμένα ώστε να ασκούν τα καθήκοντά τους που σχετίζονται με την ασφαλή διακίνηση επιβατών και οχημάτων. Επομένως όταν είναι η στιγμή που χρησιμοποιείται η εγκατάσταση του λιμένα από επιβάτες και είναι ώρα που καταφθάνει πλοίο οι λιμενικοί βρίσκονται στον χώρο και συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ και με τις κατάλληλες οδηγίες, σε ανθρώπους που εργάζονται στο λιμάνι, όπως οι καβοδέτες, οι άνθρωποι της ιδιωτικής ασφάλειας που τοποθετείται από τον φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης της λιμενικής εγκατάστασης, δηλαδή το Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Όλοι αυτοί είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί και υπό τον συντονισμό της Υπηρεσίας μας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί στο έπακρο, οποιοσδήποτε έχει ανάγκη”.

Πρώτη φορά απινιδωτής στο λιμάνι Ερμούπολης

Ο λιμενάρχης Σύρου, μάλιστα, γνωστοποίησε πως άμεσα θα τοποθετηθεί στο λιμάνι Ερμούπολης, για πρώτη φορά απινιδωτής. Στόχος είναι να υπάρξει εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε ο απινιδωτής να χρησιμοποιηθεί καταλλήλως σε απευκταία περίπτωση που προκύψει ανάγκη. “Διαρκώς το μέλημά μας είναι σταθερό. Θέλουμε να εκσυγχρονίζουμε τις εγκαταστάσεις και μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι ήδη η Υπηρεσία μας έχει αρχίσει τη διαδικασία παραλαβής απινιδωτή μέσω δωρεάς από εταιρεία που λειτουργεί με έδρα τον Πειραιά. Ο απινιδωτής θα τοποθετηθεί στον επιβατικό λιμένα που χρησιμοποιείται από χιλιάδες επιβάτες είτε κατά τη χειμερινή, είτε κυρίως κατά τη θερινή περίοδο κι επομένως το λιμάνι της Σύρου, πολύ σύντομα θα αποκτήσει έναν απινιδωτή. Τείνει να ολοκληρωθεί το διαδικαστικό κομμάτι”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την εκπαίδευση όλων των άμεσα εμπλεκομένων, διευκρίνισε τα εξής: “Το κυριότερο είναι πως πολλά άτομα, λιμενικοί αλλά και μη, εργαζόμενα στον λιμένα, θα εκπαιδευτούν από κατάλληλο προσωπικό της εταιρείας που θα προμηθεύσει τον απινιδωτή προκειμένου ανά πάσα χρονική στιγμή να βρίσκεται άτομο εκπαιδευμένο για να τον χρησιμοποιήσει όταν παραστεί ανάγκη. Είναι θέμα χρόνου να παραλάβουμε τον απινιδωτή και είμαι βέβαιος ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει τοποθετηθεί”.

Επεσήμανε δε, πως, το Λιμεναρχείο Σύρου “προσπαθεί πάντοτε να γίνεται κάτι δημιουργικό που θα καταλήγει στην εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων. Επιβατών, οδηγών οχημάτων στον χώρο κ.α.”.

Ετοιμότητα για την αυξημένη επισκεψιμότητα

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Βαμβακούσης σχολίασε λακωνικά πως η Σύρος αποτελεί το πιο ασφαλές λιμάνι συγκριτικά με τα υπόλοιπα των Κυκλάδων, επισημαίνοντας ακόμη την ετοιμότητα του Λιμεναρχείου σχετικά με το επερχόμενο “κύμα” επισκεπτών στο νησί. “Δεν το λέω αυτάρεσκα για τη Σύρο. Όμως ισχύει. Το λέω πολύ ταπεινά και με αίσθημα ευθύνης ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Επίσης, είμαστε πανέτοιμοι για την επερχόμενη θερινή περίοδο. Επάρκεια προσωπικού έχει επιτευχθεί με τη βοήθεια του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, τόσο της πολιτικής, όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας”, ανέφερε, λέγοντας ακόμη πως “η Υπηρεσία μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο στελεχιακά και είμαστε έτοιμοι προκειμένου να διαχειριστούμε τον όγκο των επιβατών που αναμένεται να επισκεφθεί τη Σύρο και θα φθάσει στο λιμάνι της, την επερχόμενη θερινή περίοδο”. Έκλεισε τις απαντήσεις του, τονίζοντας τέλος πως, “έχουμε αισιοδοξία και μηνύματα πως θα είναι μία πάρα πολύ καλή σεζόν για τη Σύρο”.