Οι λιμενικοί της ακριτικής Θράκης τίμησαν τον πρώην λιμενάρχη Σύρου και πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων

Τιμητική διάκριση για τον Γιάννη Βαμβακούση

  • Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023 - 11:43

Στην Αλεξανδρούπολη της ακριτικής Θράκης, το Σάββατο 02-12-2023, πραγματοποιήθηκε η 13η Τακτική Γενική Συνέλευσης της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, υψηλοί προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων και οι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος Β’, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, κ.κ. Άνθιμος, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κελέτσης Σταύρος, βουλευτές νομού ΈΒρου Ν.Δ. κ. Δερμεντζόπουλος Χρήστος και Δημοσχάκης Αναστασίος, Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ζαμπούκης Ιωάννης, Κεντρικός Λιμενάρχης Αλεξανδρουπόλεως Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννου Σάββας, Πλοίαρχος Λ.Σ (ε.α) Βαμβακούσης Ιωάννης, DirectorTransportation Corps Detachment, Eastern Mediterranean – Greece, Mr Andre J. Cameron,

Sitemanager της εταιρείας GASTRADE κ. Πέτροβιτς Θεόδωρος, Περιφερειακός Διευθυντής ν. Ροδόπης – ν. Έβρου της Τράπεζας Eurobank κ. Βαρδάκας Δημήτριος, Διευθύντρια τραπεζικού καταστήματος Αλεξανδρούπολης,της Τράπεζας Eurobank κα Πετρίδου Γεωργία, Υποναύαρχος ε.α κ. Παπανικολόπουλος Νικόλαος και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην κατάμεστη, από προσκεκλημένους αίθουσα “Σαμοθράκη”, του κεντρικού ξενοδοχείου “GRECOTEL ASTIR EGNATIA” της Αλεξανδρούπολης, τιμήθηκε και ο πρώην λιμενάρχης Σύρου Πλοίαρχος Λ.Σ (ε.α) Βαμβακούσης Ιωάννης και επί σειρά ετών πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, για την πολυετή, πολυσχιδή και ανιδιοτελή προσφορά του, τόσο κατά την υπηρεσιακή διαδρομή του στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος, όσο και στον συνδικαλιστικό φορέα που πιστά και εν τιμή υπηρέτησε.

Τη βράβευση του κ. Βαμβακούση, με απονομή τιμητικής πλακέτας, το περιεχόμενο της οποίας ανέφερε «Στον Πλοίαρχο Λ.Σ. (ε.α.) ΒΑΜBΑΚΟΥΣΗ Ιωάννη, για την πολυσχιδή του δράση, τον ακέραιο – αδέκαστο χαρακτήρα του και την πολύτιμη συνεισφορά του στα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως «Φάρος» μεταλαμπάδευσης γνώσεων και εμπειρίας αλλά και πρότυπο για τις νεότερες γενεές Στελεχών», πραγματοποίησε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄, ο οποίος μετέβη στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, αυθημερόν, ανταποκρινόμενος ευγενικά στην πρόσκληση του προέδρου της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης Ιωαννίδη Κων/νου και του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου, ο οποίος επίσης τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.

Στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αγαστή και επωφελή συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του ιδίου και του πρώην λιμενάρχη Σύρου, στην προσφορά του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής στην κοινωνία και στους λιμενικούς της Θράκης οι οποίοι, όπως εμφατικά ανέφερε, φυλάττουν «Θερμοπύλες».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ε.Π.Λ.Σ. Θράκης Ιωαννίδης Κων/νος, αφού προσφώνησε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τους επίσημους προσκεκλημένους και τα μέλη, μεταξύ άλλων σημαντικών θεμάτων που έθιξε και της παρουσίασης του σπουδαίου έργου που επιτελείται στην Θράκη, ανέφερε για τον τιμώμενο πρώην λιμενάρχη Σύρου τα εξής: “Θα μου επιτρέψετε να πω δύο λόγια για τον αγαπητό συνάδελφο, αδερφό, φίλο Πλοίαρχο Λ.Σ (ε.α) Βαμβακούκη Ιωάννη, διατελέσαντα Λιμενάρχη Σύρου από το 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, διανύωντας προηγουμένως, μια καριέρα σε όλες τις νευραλγικές θέσεις του Λιμεναρχείου Σύρου και Μυκόνου. Διατελέσαντα Προέδρου της ΕΠΛΣ Κυκλάδων από το 2016 έως το 2023, ιδρυτικό Μέλος της Ένωσης και επι σειρά ετών αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΠΛΣ.

Αγαπητέ φιλε Γιάννη, η Ε.Π.Λ.Σ Θράκης τιμάει σήμερα, ένα στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, έναν αξιωματικό, ο οποίος στην λαμπρή του καριέρα αφιέρωσε άπειρες εργατοώρες, προκειμένου εκτελέσει άοκνα και με ανιδιοτέλεια, τα υψηλών απαιτήσεων επιχειρησιακά του καθήκοντα, προς όφελος της καλύτερης εξυπηρέτησης των Πολιτών και της εύρυθμης λειτουργίας τη Υπηρεσίας. Η προσφορά του δε, δεν περιορίστηκε μόνο στα ανωτέρω. Συνάδελφοι από όλες τις Κυκλάδες, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και από Λιμενικές Αρχές ανά την Ελλάδα, επικοινωνούσαν προσωπικά με τον κ. Βαμβακούση προκειμένου αντλήσουν πληροφορίες νομοθετικού περιεχομένου, να εκφράσει την άποψή του για σύνθετα και δισεπίλυτα υπηρεσιακά θέματα. Το τηλέφωνο του ήταν ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο για όλα τα Στελέχη ανεξαρτήτου βαθμού. Είναι τέτοια η εγνωσμένη αξία του κ. Βαμβακούση, που αρκεί να δείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την παράδοση παραλαβή του Λιμεναρχείου Σύρου και να ακούσετε ομιλίες ανθρώπων επιφανών και αξιόλογων για την προσωπικότητά του.

Ως Πρόεδρος της Ε.Π.Λ.Σ. Κυκλάδων ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης των Λιμενικών Αρχών. Επί θητείας του δημιουργήθηκε η Τράπεζα Αίματος, κατατέθηκαν υπομνήματα στην Στρατιωτική και Πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ, ενισχύθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα, καλύφθηκαν με συμβεβλημένα φαρμακεία και τα 14 νησιά των Κυκλάδων που υπηρετούσαν Μέλη. Η Ε.Π.Λ.Σ. Κυκλαδων απέκτησε ισχυρή οντότητα και εν πολλοίς εισακουγόταν στην ιεραρχία του Λ.Σ .

Για όλα τα ανωτέρω και για πολλά ακόμα που δεν μπορούν αποτυπωθούν σε ένα κομμάτι χαρτί, κ. Βαμβακούση η καριέρα σας στο Λιμενικό Σώμα και η προσφορά σας στην κοινωνία, αποτελούν για όλους εμάς τα νεότερα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος και για εμένα προσωπικά , παράδειγμα προς μίμηση. Τέτοιες αξίες πρέπει να προσδίδονται στις νεότερες γενεές για να πάμε το Σώμα και την κοινωνία μπροστά “.

Από την πλευρά του, εμφανώς συγκινημένος ο τιμώμενος Βαμβακούσης Ιωάννης, στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε:

“Σήμερα, εδώ στην ακριτική και ιστορική Θράκη , διακατέχομαι από έντονα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης. Η αναφορά του προέδρου ΕΠΛΣ Θράκης και αγαπητού φίλου ως και στενού συνεργάτη Κων/νου Ιωαννίδη, προς το πρόσωπο μου, περιποίει ιδιαίτερη τιμή. Ίσως όμως λίγο να υπερέβαλε, ορμώμενος ενδεχομένως από τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν. Η σχέση μας σφυρηλατήθηκε υπό συνθήκες αντίξοες, όταν από κοινού αποφασίσαμε να αλλάξουμε την ρότα της ΕΠΛΣ Κυκλάδων, που την περίοδο εκείνη, το όχι τόσο μακρινό 2016, δεν εκπλήρωνε το σκοπό της ύπαρξης της, στο βαθμό που οι Λιμενικοί των Κυκλάδων προσδοκούσαν. Το εγχείρημα δεν ήταν τόσο εύκολο. Εμείς, δηλαδή εγώ, ο Κων/νος Ιωαννίδης και αρκετοί ακόμα άξιοι συνάδελφοι που αποτελούσαν το ΔΣ της ΕΠΛΣ Κυκλάδων τα καταφέραμε.

Τα καταφέραμε, προτάσσοντας κυρίως τις αρχές και τις αξίες μας.

Με στοχοπροσήλωση, μεράκι, όραμα και εργατικότητα καταφέραμε να κάνουμε τη ζωή των Λιμενικών που υπηρετούσαν στις Κυκλάδες ευκολότερη. Τους δώσαμε ελπίδα, αισιοδοξία και προοπτική.

Εάν δεν είχαμε κάνει πράξη την αρχή της συλλογικότητας, ανιδιοτέλειας και της άδολης συνύπαρξης, όλα θα φάνταζαν δυσκολότερα και η επίτευξη των στόχων μας ανέφικτη.

Αγαπητέ φίλε Κων/νε Ιωαννίδη είχα την τύχη να έχεις διατελέσει συνεργάτης μου και έτσι μπορώ να γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα το ήθος σου, την εργατικότητα σου και την αγνότητα των προθέσεων σου.

Σε προτρέπω να συνεχίσεις να οραματίζεσαι και να επιτυγχάνεις τους υψηλούς στόχους σου, επ’ ωφελεία των Λιμενικών της Θράκης και όχι μόνο. Είμαι βέβαιος ότι η μεθοδικότητα, η οργανωτικότητα και η πίστη σου θα σου επιτρέψουν να φτάσεις ακόμα υψηλότερα .

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό μου θα ήθελα να αναφερθώ στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεο Β’ ο οποίος διήνυσε εκατοντάδες χιλιόμετρα, αυτή τη φορά, διότι συνήθως διανύει μίλια με ακτοπλοικά πλοία, για να είναι δίπλα στο ποίμνιο του στη δυσκολοποίμαντη, εξαιτίας της γεωργαφικής της ιδιομορφίας, Μητρόπολης, που καλείται να διοικήσει. Έχω την τύχη και εγώ να ανήκω στο ποίμνιο της Μητροπόλεως του. Με στήριζε καθ’ όλη τη διάρκεια της Λιμεναρχίας μου και Προεδρίας μου, μου παρείχε πνευματική και ψυχική ώθηση και αποτέλεσε για εμένα πηγή έμπνευσης κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, διαχρονικά.

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου Σεβασμιώτατε που σε άλλη μία σημαντική στιγμή της ζωής μου είστε στο πλευρό μου.

Ευχαριστώ επίσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο που μας τιμά με την παρουσία του και για την υποδειγματική φιλοξενία του.

Ευχαριστώ όλους εσάς που είστε παρόντες σήμερα”.