Αναμένεται να υλοποιηθεί εξ αρχής το πολυσυζητημένο έργο στον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών

Από τον Σεπτέμβριο η επέκταση στο αεροδρόμιο Σύρου

Εντός καλοκαιριού θα αποξηλωθούν τα προβληματικά σημεία της πρώτης παρέμβασης

Αρχές φθινοπώρου αναμένεται να αρχίσει – από μηδενική βάση – το έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Σύρου, με τον εργολάβο να έχει εγκατασταθεί ήδη στον χώρο, αφού εντός καλοκαιριού θα πρέπει απαραιτήτως να προβεί στην αποξήλωση των παλαιών τμημάτων που είχε υλοποιήσει το 2019, στο πλαίσιο της πρώτης εργολαβίας.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε με την αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Υποδομών Αεροδρομίων, Ραφαέλα Μαραγκουδάκη αναφορικά με τη σοβαρή υπόθεση, που στη διαδρομή της υλοποίησή της, συνάντησε πάρα πολλά εμπόδια.

Ειδικότερα, ο ίδιος τόνισε πως το έργο που συμβασιοποιήθηκε προ δύο μηνών, δηλαδή αρχές Μαρτίου του 2023 – μετά από νέο διαγωνισμό που είχε βγει στον αέρα και καρποφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 – θα προχωρήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο και μετά, σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας πλευράς από το Υπουργείο Υποδομών. Προ της υλοποίησης της επέκτασης, ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να αποξηλώσει τα προβληματικά σημεία του έργου που είχε υλοποιήσει προ τριετίας, καθώς μετά από ελέγχους σε αυτά και σχετικές αυτοψίες, είχαν διαπιστωθεί ρηγματώσεις.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει συζητηθεί πάρα πολύ καθώς αν και προβλέπει επέκταση του διαδρόμου κατά 140 μέτρα, ωστόσο, δυστυχώς, δεν έχει καταφέρει να ολοκληρωθεί.

Μάλιστα οι προσδοκίες των κατοίκων του νησιού είναι υψηλές, ασχέτως αν με αυτές τις προσθήκες και τις διαμορφώσεις λωρίδων – ζωνών ασφαλείας, το νησί θα μπορεί να υποδέχεται σύγχρονα αεροσκάφη χωρητικότητας έως και 70 ατόμων, με κάθε καιρική συνθήκη, αφού έχει γίνει και η ταπείνωση του λόφου Νεράιδα.

Τελευταία ενημέρωση για έναρξη του έργου

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Λειβαδάρας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσής του στο Δημοτικό Συμβούλιο για το εν λόγω θέμα, επεσήμανε πως, μετά τη συμβασιοποίηση της νέας εργολαβίας, ο ανάδοχος θα προχωρήσει στο βασικό έργο από αρχές της προσεχούς φθινοπωρινής περιόδου. Γνωστοποίησε δε, πως, εντός της θερινής σεζόν θα απομακρύνει όλες τις πρώτες κατασκευές, η εικόνα των οποίων κρίθηκε μη κατάλληλη από το αρμόδιο Υπουργείο σε παλαιότερους ελέγχους.

“Σχετικά με το αεροδρόμιο Σύρου είχα επικοινωνία με το γραφείο Μεταφορών και με την κα Μαραγκουδάκη που είναι υπεύθυνη για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως γνωρίζετε, έχει βγει ο ανάδοχος, ο οποίος στις 8 Μαΐου μου είπαν πως εγκαταστάθηκε πλέον ως εργολάβος στον συγκεκριμένο χώρο. Θα προχωρήσει στις αποξηλώσεις αυτών που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας και το έργο θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο”, δήλωσε ο Νίκος Λειβαδάρας, ενημερώνοντας τους συμβούλους και κατ΄ επέκταση την τοπική κοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις.

Δεύτερος διαγωνισμός με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ

Επί της ουσίας, για να “τρέξει” το έργο της επέκτασης απαιτήθηκε νέος διαγωνισμός, αφού ο πρώτος είχε αναδείξει εργολάβο - μειοδότη, με τον οποίο όμως το αρμόδιο Υπουργείο δεν προχώρησε λόγω αστοχιών στην ποιότητα των εργασιών.

Οι διαφωνίες των δύο πλευρών είχαν φτάσει σε οριακό σημείο και η υπόθεση ακολούθησε το δρόμο της δικαιοσύνης καθώς ο εργολάβος είχε διαφορετική θέση για τις εργασίες που είχε υλοποιήσει.

Μετά τα παραπάνω και αφού έκλεισε η υπόθεση με τον πρώτο εργολάβο, η πλευρά του Υπουργείου είχε κάνει επαφές με τους επόμενους μειοδότες, ώστε αν υπήρχε το ενδεχόμενο να αναλάβουν το έργο της επέκτασης, να μην ακολουθούσε νέα διαγωνιστική διαδικασία, που θα ήταν χρονοβόρα.

Αυτό κατέστη άκαρπο και υπήρξε νέος διαγωνισμός με αυξημένο μάλιστα προϋπολογισμό (1,3 εκατ. ευρώ), για να υπάρξει νέα εργολαβία.

Εν τέλει, ο ανάδοχος είναι η ίδια εταιρεία με την πρώτη φορά και σήμερα καλείται να προχωρήσει στο έργο της επέκτασης κατά 140 μέτρα του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης αεροπλάνων.

Πρέπει να σημειωθεί πως, το σημερινό μήκος του διαδρόμου είναι 1.080 μέτρα ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα υπερβεί τα 1.200 μέτρα.

Περισσότερες(;) δυνατότητες προσεγγίσεων

Αυτό το γεγονός θα δώσει τη δυνατότητα για ασφαλέστερες προσεγγίσεις αεροπλάνων και ενδεχομένως για δυνατότητα προσέλκυσης μεγαλύτερων σε χωρητικότητα αεροσκαφών, αλλά και για πύκνωση των δρομολογίων ίσως, που συνδέουν το νησί με την Αθήνα. Χρήσιμο για την ανάπτυξη της Σύρου θα ήταν να επανέλθουν δρομολόγια που θα μπορούν να εξυπηρετούν μετακινήσεις από και προς Θεσσαλονίκη με απευθείας πτήσεις αλλά και προς άλλες περιοχές της χώρας.

Σημειώνεται πως το φωτογραφικό υλικό είναι από τις πρώτες παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο Σύρου το 2019.