Ακυρώθηκε η πρωινή πτήση της Παρασκευής από Σύρο για Αθήνα λόγω ασθένειας του μοναδικού υπαλλήλου του κλάδου ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Δυσφήμιση για τη Σύρο εξαιτίας υποστελέχωσης του αεροδρομίου

Τεράστια ταλαιπωρία επισκεπτών, χαμένες ανταποκρίσεις και η πολιτεία… ανύπαρκτη

Σοβαρότατη δυσφήμιση για τη Σύρο προκλήθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής, οπότε και η ακύρωση της πρωινής πτήσης για την Αθήνα, έφερε αναστάτωση, ταλαιπωρία και χαμένες ανταποκρίσεις σε επισκέπτες του νησιού.

Η ασθένεια του μοναδικού υπαλλήλου του κλάδου ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και πληροφοριών πτήσεων, έθεσε εκτός… λειτουργίας το αεροδρόμιο της Σύρου, με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων να έρχεται στη δημοσιότητα για αρνητικούς λόγους, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του αεροδρομίου Σύρου – όπως δυστυχώς παρομοίως και άλλων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, αντίστοιχης δυναμικής με του νησιού - αν και είναι γνωστό, ωστόσο, μέχρι σήμερα, παραμένει χωρίς λύση, με την πολιτεία να κωφεύει.

Ταλαιπωρία επισκεπτών

Ειδικότερα, οι επιβάτες της πρωινής πτήσης (07.20) της Παρασκευής με προορισμό το Ελ. Βενιζέλος στην Αθήνα, δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν, με άμεση συνέπεια, την απώλεια ανταποκρίσεων, χρημάτων και την επιβάρυνσή τους με έξτρα διαμονή. Η ταλαιπωρία υπήρξε μεγάλη και οι ίδιοι εξέφρασαν εντονότατα παράπονα στην αερολιμενάρχη Σύρου, Βίκυ Πρέκα.

Αυτά αφορούσαν στο γεγονός πως δεν είχαν ενημέρωση νωρίτερα από την εταιρεία Sky Express, ώστε να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, για το ταξίδι τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρέπει να αναφερθεί πως ο μοναδικός υπάλληλος εισήχθη στο Νοσοκομείο Σύρου στις 04.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής και μετά από μία ώρα (05.30) βεβαιώθηκε ότι δεν μπορεί να εργασθεί. Αμέσως εκδόθηκε notam (ενημέρωση) ότι το αεροδρόμιο Σύρου δεν παρέχει υπηρεσίες και ενημερώθηκε η Sky Express.

Αν και τα περιθώρια για άμεση ενημέρωση των επιβατών της ακυρωθείσας πτήσης ήταν εξαιρετικά στενά, ωστόσο, πρέπει να υπογραμμισθεί πως, θα είχε αποφευχθεί η ταλαιπωρία και κατ΄ επέκταση η δυσφήμιση του νησιού, αν το αεροδρόμιο Σύρου είχε επιπλέον προσωπικό. Αυτό θα σήμαινε πως δεν θα είχε ακυρωθεί η πτήση.

Είναι αδιανόητο εν μέσω θερινής περιόδου να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα και δη στη Σύρο, που αυτή την περίοδο “σηκώνει” έναν μεγάλο όγκο επισκεπτών που εξυπηρετούνται και αεροπορικώς.

Ασφάλεια και ομαλή εκτέλεση αεροδιακομιδών

Ωστόσο, αν και η εν λόγω πτήση ακυρώθηκε, ομαλά έγιναν οι αεροδιακομιδές, με τα όσα γράφτηκαν ευρέως από μερίδα του Τύπου σχετικά με κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, να ήταν παντελώς ανεδαφικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, για τα ελικόπτερα και τις αεροδιακομιδές, υπάρχει πρόβλεψη και διαδικασία να πετάξουν χωρίς τη συνδρομή του πύργου του αεροδρομίου. Δηλαδή αν ο πύργος βγει εκτός, το αεροδρόμιο δεν κλείνει και οι αεροδιακομιδές γίνονται κανονικά. Ως εκ τούτου, δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή και απόδειξη αυτού, ότι έγιναν δύο αεροδιακομιδές από Σύρο προς Ελευσίνα, την Παρασκευή. Η πρώτη στις 14.30 το μεσημέρι και η δεύτερη, λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως από το βράδυ της ίδιας ημέρας, υπήρξε αντικατάσταση του υπαλλήλου που ασθένησε και το αεροδρόμιο λειτούργησε κανονικά βάσει του προγραμματισμού του.

Γ. Ρούσσος: Η πολιτεία να “κλείσει” τη δραματική υποστελέχωση

Αναφορικά με το δυσφημιστικό γεγονός, αλλά και με φόντο την ανάγκη παρέμβασης προς το κεντρικό κράτος για το πρόβλημα της υποστελέχωσης του αεροδρομίου Σύρου, προέβη σε δηλώσεις ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη” είναι αδιανόητο να προκαλούνται τέτοιες καταστάσεις και το Επιμελητήριο θα προχωρήσει σε παρέμβαση κεντρικά.

“Ως Επιμελητήριο Κυκλάδων είμαστε πολύ προβληματισμένοι γιατί ένα νησί και μάλιστα εκεί που είναι η έδρα του Επιμελητηρίου δυσφημίστηκε αφού σε μία περίοδο καλοκαιριού επισκέπτες έχασαν ανταποκρίσεις πτήσεων και δημιουργήθηκε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Από αυτή την κατάσταση δυσφημίστηκε το νησί υπέρμετρα”, σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως δυστυχώς, “από τα 15 αεροδρόμια που έχει η χώρα ίδιας δυναμικής με της Σύρου, τα περισσότερα έχουν ένα άτομο”.

“Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα η πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες και να κλείσει αυτή τη δραματική υποστελέχωση που έχει η περιοχή μας κυρίως, αλλά και όχι μόνον, συστηματικά, με μία λογική ότι η νησιωτικότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά”, πρόσθεσε σε απόλυτο τόνο, εξηγώντας μάλιστα πως, “αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα, αλλά και σε άλλες. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες”.

Ο κ. Ρούσσος απάντησε θετικά για το αν το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα κάνει παρέμβαση προς την πολιτεία. “Θα κάνουμε, ναι”, δήλωσε, μιλώντας παρακάτω και για άλλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει μετά το πέρας του καλοκαιριού και συνδέονται με τον προγραμματισμό πτήσεων.

Πρωτοβουλίες για πτήσεις, δρομολόγια και επέκταση

“Όσον αφορά για το αεροδρόμιο της Σύρου, αλλά και για τα δρομολόγια του αεροδρομίου της Σύρου, το Επιμελητήριο έχει συστηματικά προετοιμαστεί και για τα δύο. Θα ξεκινήσει τις κινήσεις του αμέσως μετά τη σεζόν, τόσο όσον αφορά στα δρομολόγια αρχής γενομένης από την επόμενη χειμερινή περίοδο, αλλά και όσον αφορά στο αεροδρόμιο και την επέκτασή του, τη λειτουργικότητά του, με βάση τα σημερινά δεδομένα”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα πως, “και με την αναφορά “σημερινά δεδομένα” εννοώ τι αεροπλάνα έχουν οι εταιρείες, τι δυνατότητες υπάρχουν, με βάση τη λογική και την πραγματικότητα ότι πρέπει να εξυπηρετείται και ο επισκέπτης και φυσικά ο μόνιμος κάτοικος”.

Ν. Λειβαδάρας: Ανεπίτρεπτο να δυσφημίζεται η Σύρος το καλοκαίρι

Σε παρόμοιο τόνο, τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, αναφέροντας πως στο αεροδρόμιο Σύρου επιβάλλεται να υπάρξει αμεσότατα στελέχωση.

“Σαφώς οι υπηρεσίες και μάλιστα σε νευραλγικά σημεία, θα πρέπει να είναι στελεχωμένες. Κανένας δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Δεν επιτρέπεται να δημιουργείται θέμα, πρώτα απ΄ όλα για τη σωστή λειτουργία του αεροδρομίου αλλά και είναι αδιανόητο να δυσφημίζεται το νησί, σε μία περίοδο μάλιστα που η τουριστική σεζόν είναι στο πικ της”, δήλωσε κατηγορηματικά, προσθέτοντας τέλος πως, “πρέπει να υπάρξει στελέχωση και με πρόσωπα που θα ανταποκρίνονται στο καθήκον που έχουν αναλάβει για να μην δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις και την τουριστική περίοδο και βλάπτουν το νησί μας”.