Εγκαίρως φέτος ο προγραμματισμός για τις προσλήψεις των σχολικών καθαριστριών στη Σύρο

Οριακά η κάλυψη της καθαριότητας των σχολείων

Ειρήνη Δράκου: Να υπάρξει καλός προγραμματισμός και παρουσία στα σχολεία

Παρέμβαση ώστε να υπάρξει καλός προγραμματισμός και συνεπής παρουσία των σχολικών καθαριστριών στα σχολεία της Σύρου από την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς έκανε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνέχεια απόφασης για σχετικές προσλήψεις.

Το σοβαρό θέμα απασχόλησε έντονα, καθώς όπως τόνισε η ίδια αν και φέτος θα είναι αυξημένος ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών κατά 2 άτομα, δηλαδή θα υπάρχουν συνολικά 27 άτομα πλήρους απασχόλησης και 10 μερικής, ωστόσο, αυτό το ανθρώπινο δυναμικό επαρκεί οριακά για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών.

Υπενθυμίζεται πως τα σχολεία στη Σύρο είναι 32 μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνολικά και η αμεσότητα στις κινήσεις του Δήμου, θα εξασφαλίσει την παρουσία τους από την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς 2023 – 2024.

Ν. Φωτεινιάς: Συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες

Για τον προγραμματισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και τις δυνατότητες πρόσληψης σχολικών καθαριστριών φέτος, μίλησε ο αντιδήμαρχος Διοικητών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, υπάρχουν χρήματα εξασφαλισμένα για 37 άτομα συνολικά. “Πέρυσι είχαμε προσλάβει 25 άτομα πλήρους απασχόλησης και 10 άτομα μερικής. Φέτος υπάρχει η δυνατότητα να πάρουμε πάλι 25 άτομα με πλήρη απασχόληση, όμως ο Δήμος με ιδίους πόρους θα καλύψει επιπλέον άτομα και τελικά θα μπορέσει να προσλάβει 27 άτομα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης συν ακόμη 10 άτομα μερικής”.

Πρόσθεσε δε, πως, “τα χρήματα που έχουμε είναι για 25 άτομα πλήρους απασχόλησης και ο Δήμος με δικούς του πόρους θα καλύψει επιπλέον δύο άτομα και δέκα μερικής”, μετά από σχετική απόφαση. Αναφορικά με τον αρχικό προγραμματισμό του Δήμου, διευκρίνισε πως, “είχαμε υπολογίσει να πάρουμε 31 άτομα συν 10, όμως δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για πάνω από 27 συν 10 άτομα”.

“Έχω μιλήσει και με τον προϊστάμενο των Σχολικών Επιτροπών ο οποίος δήλωσε πως είναι πάρα πολύ ικανοποιημένος, διότι συγκριτικά με πέρυσι είναι δύο παραπάνω και μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες”, επεσήμανε, αναφέροντας μάλιστα πως τα ποσά που δίνουν κράτος και Δήμος για το 2023 είναι 176.443,84 ευρώ και για το 2024, 225.387,36 ευρώ.

“Συμπληρωματικά με αυτά τα άτομα θα έχουμε επιπλέον τη δυνατότητα να πάρουμε με άλλη απόφαση ένα άτομο για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και ένα για το ΔΙΕΚ. Δηλαδή θα έχουμε ακόμη δύο καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης. Μιλάμε συνολικά για 39 άτομα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προηγείται η εμπειρία

Σε συνέχεια των ανωτέρω και στην ερώτηση ποια άτομα θα προσληφθούν, υπήρξε σαφής. “Υπάρχει Επιτροπή η οποία θα οριστεί και θα εξετάσει βάσει του εγγράφου του Υπουργείου Εσωτερικών. Συνήθως, προηγούνται αυτοί που έχουν δουλέψει ξανά σε σχολικά κτήρια. Δηλαδή όσοι έχουν δουλέψει ξανά σε σχολεία. Από εκεί και πέρα αν υπάρξει δυνατότητα θα πάρουμε κι άλλες”, τόνισε, επισημαίνοντας πως, “πάντως, αυτό γίνεται συνήθως”.

Γ. Πιταούλης: Σημαντική η στήριξη του Δήμου

Για το οικονομικό κομμάτι και δεδομένου πως ο Δήμος εισφέρει ένα σημαντικό ποσό τα τελευταία χρόνια για τις σχολικές καθαρίστριες από ίδιους πόρους, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης τόνισε τα εξής. “Είναι μία σημαντική απόφαση. Να υπενθυμίσω πως μέχρι το 2019 – 2020, το καθεστώς με το οποίο αμείβονταν οι συγκεκριμένες καθαρίστριες ήταν διαφορετικό με αποτέλεσμα ο Δήμος να μην επιβαρύνεται κάτι αλλά και αυτές οι γυναίκες να εξυπηρετούνται με πολύ κακό τρόπο. Επί σειρά ετών όχι τώρα. Όμως λόγω κορωνοϊού δόθηκαν επιπλέον δυνατότητες”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “παρότι ο κορωνοϊός πολιτικά εξαφανίστηκε οι θέσεις αυτές παρέμειναν. Τις προηγούμενες δύο χρονιές είχαμε 25 άτομα πλήρους απασχόλησης και 10 μερικής, σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν 26 άτομα μέχρι το 2019”.

“Αυτό συνεπάγεται ένα σημαντικό κόστος για τον Δήμο που αναλαμβάνει ένα ποσό. Είναι μία σημαντική επιλογή που κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο”, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος.

Συστηματική παρουσία

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος και προγραμματισμός για την παρουσία των σχολικών καθαριστριών στις μονάδες. “Αρχικά να ευχαριστήσω γιατί η διαδικασία γίνεται πολύ γρήγορα. Να βεβαιώσω σε όλους ότι είναι απαραίτητη αυτή η αύξηση του αριθμού και πάλι θα υπάρχουν δυσκολίες. Πέρυσι θα αντιληφθήκατε ότι δεν μπορούσε να αντικατασταθεί ούτε ένας”, τόνισε αρχικά, εξηγώντας πως, “έπρεπε να αφήνουν τη δουλειά τους οι διοικητικοί για να δουν που θα πάει ο κάθε καθαριστής ώστε να είναι τακτοποιημένα τα σχολεία”.

Κατά συνέπεια, δήλωσε τα ακόλουθα. “Για ένα πράγματα θα παρακαλέσω. Επειδή πέρυσι είχαμε μεγάλο πρόβλημα στο πού θα τοποθετηθούν και άρνηση στο να πάνε στα σχολεία της περιφέρειας, να ξέρουν από την αρχή ότι ανάλογα με τα προσόντα τους, θα πηγαίνουν όπου αποφασιστεί. Υπάρχουν σχολεία και πρέπει να τα φροντίσουμε”, ξεκαθάρισε η πρόεδρος.

Προσοχή στα δικαιολογητικά

Τέλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης ανέφερε πως οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να προσέξουν στην προσκόμιση των δικαιολογητικών. “Την περυσινή χρονιά κατέθεταν όλοι το ενδιαφέρον τους χωρίς τα δικαιολογητικά. Και τα δικαιολογητικά τα κατέθεταν αφού γινόταν η πρόσληψη. Φέτος έπρεπε μαζί με το ενδιαφέρον να καταθέσουν και τα δικαιολογητικά. Πράγμα που κάποιες γυναίκες δεν το κατάλαβαν και γνωρίζω μία με δύο περιπτώσεις που έμειναν έξω από τον διαγωνισμό”, σημείωσε, ζητώντας τέλος, “στην προκήρυξη αυτό να μπορούμε να το επισημάνουμε”.