Εγκαίνια για το νέο κατάστημα της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος στη Σύρο, την επόμενη εβδομάδα

Η επένδυση 3 εκατ. ευρώ που διέσωσε το ιστορικό ακίνητο

Αναβάθμιση της περιοχής, έσοδα για τον Δήμο, επισκευή ακινήτου και τουλάχιστον 30 νέες θέσεις εργασίες στο νησί

Νέα εποχή αρχίζει για το ιστορικό δημοτικό ακίνητο της οδού Σάκη Καράγιωργα, καθώς μετά την επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, ο χώρος είναι πλέον έτοιμος να λειτουργήσει ως σούπερ μάρκετ και να υποδεχθεί το καταναλωτικό κοινό.

Η διάσωση του ιστορικού χώρου, που παλαιότερα αποτέλεσε εργοστάσιο στο οποίο κατασκευάστηκε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Σύρο, Enfield 8000, αποτελεί μία σπουδαία εξέλιξη, η οποία πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευθεί την ακίνητη περιουσία του.

Το διατηρητέο κτήριο έχει κρατήσει όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, καθώς η επένδυση ακολούθησε κατά γράμμα τα σχέδια και τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού, με την αλυσίδα μάλιστα, να έχει επαναφέρει και την οροφή του ακινήτου, στην αρχική μορφή της (κεραμοσκεπή).

Οι προσπάθειες της εταιρείας καρποφόρησαν μετά από μεγάλο αγώνα καθώς σε κάθε βήμα έπρεπε να υπάρχει η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και το νησί σήμερα είναι στην ευχάριστη θέση να απολαμβάνει το γεγονός πως ένα ιστορικό ακίνητο, παλαιό εργοστάσιο του τόπου, έχει διασωθεί και επαναχρησιμοποιείται.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος θα λειτουργήσει στον χώρο το τρίτο κατάστημά της στη Σύρο, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ανοίγουν” τουλάχιστον 30 θέσεις εργασίας

Αξίζει να υπενθυμιστεί εξ αρχής πως, το ακίνητο που ανήκει ιδιοκτησιακά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έχει συνολικό εμβαδό 1.240, 24 τ.μ. και διαθέτει πατάρι εμβαδού 83,27 τ.μ.. Η αλυσίδα έχει φροντίσει μάλιστα για την εξασφάλιση χώρου parking σε ακίνητο που γειτνιάζει με το ιστορικό κτήριο της οδού Σάκη Καράγιωργα ώστε να εξυπηρετούνται οι καταναλωτές.

Ειδικότερα, το ακίνητο δημοπρατήθηκε στις 16/12/2021 και πλειοδότρια εταιρεία στη διαδικασία ήταν η ΑΒ Βασιλόπουλος. Το μηνιαίο μίσθωμα ορίστηκε σε ποσό ύψους 12.500 ευρώ και το ιδιωτικό συμφωνητικό της μίσθωσης υπεγράφη στις 14/1/2022. Έκτοτε η εταιρεία καταβάλλει σταθερά το μηνιαίο αντίτιμο προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Από την παραπάνω εξέλιξη και την αξιοποίησή του, ο Δήμος σε ετήσια βάση έχει την ευκαιρία να εισπράττει 150.000 ευρώ. Αυτό το ποσό μάλιστα θα το λαμβάνει και για τα επόμενα 14 έτη, αφού το ακίνητο το έχει ενοικιάσει για 15 χρόνια συνολικά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης”, από την πλευρά της, η εταιρεία για τη διάσωση του ακινήτου και τις εκτεταμένες επισκευές και αποκαταστάσεις που χρειάστηκαν και υλοποίησε προκειμένου ο χώρος να καταστεί λειτουργικός και ασφαλής, δαπάνησε ποσό 3 εκατ. ευρώ. Σήμερα η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι έτοιμη να απασχολήσει τουλάχιστον 30 εργαζόμενους, “ανοίγοντας” θέσεις εργασίας, οι οποίες καλύπτονται από άτομα που κατοικούν στη Σύρο.

Γ. Πιταούλης: Πολυεπίπεδο όφελος και ακίνητο “στολίδι”

Τις εξελίξεις και το πολυεπίπεδο όφελος για το νησί της Σύρου από την αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου σχολίασε με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

“Η εικόνα που βλέπουμε όλοι είναι πολύ θετική. Πέρα από το οικονομικό αντάλλαγμα που παίρνει ο Δήμος από την εκμίσθωση του ακινήτου αυτού, βλέπουμε πως η εταιρεία ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού, που πάντα γνωρίζουμε ότι είναι αυστηρές και κοστοβόρες, στην ουσία έχει αποκαταστήσει πολύ καλά το ακίνητο και το έχει μετατρέψει σε “στολίδι”. Αυτό είναι πολύ σημαντικό”, παρατήρησε αρχικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “η εικόνα είναι πολύ καλή και βοηθά και στη γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής”.

Επιπλέον, τονίζοντας πως το όφελος καταγράφεται σε πολλά επίπεδα, ο κ. Πιταούλης υπογράμμισε πως είναι σημαντικό “ότι ανοίγουν θέσεις εργασίας και ο κόσμος θα βρει δουλειά στη συγκεκριμένη αλυσίδα”.

Το κόστος επισκευής στην εταιρεία

Εν συνεχεία, ο αντιδήμαρχος έδωσε απαντήσεις για τον χρόνο κατά τον οποίο θα λειτουργήσει το τρίτο κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος στη Σύρο, το οποίο η εταιρεία ενοικιάζει εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Γνωρίζοντας πως για κάθε βήμα σε επίπεδο παρεμβάσεων χρειαζόταν η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε τα εξής. “Η πρώτη προοπτική και οι πρώτες συζητήσεις που είχαν γίνει με την εταιρεία ήταν πως θα ήθελαν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα στο άνοιγμα του καταστήματος. Εν τούτοις, όλο αυτό το διάστημα μέχρι και σήμερα, τα ενοίκια καταβάλλονται κανονικά από τον Απρίλιο του 2022. Το μηνιαίο μίσθωμα είναι 12.500 ευρώ”, γνωστοποίησε, εξηγώντας παρακάτω πως, “βλέπουμε ότι αναλήφθηκε και όλο το κόστος της επισκευής του ακινήτου, σε μία περίοδο που υπήρξε η ενεργειακή κρίση, αύξηση γενικά του ενεργειακού κόστους, αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών”.

Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, σήμερα, “βλέπουμε πως ακόμη και μία ιδιωτική εταιρεία παρότι είχε προοπτική και σχέδιο να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα κι εκείνη σε έναν βαθμό καθυστέρησε στην όλη διαδικασία της προετοιμασίας του ακινήτου για πολλούς και διαφόρους λόγους”, με έναν εξ αυτών να είναι και η παρουσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ της η “Κοινή Γνώμη”, η επαναφορά της σκεπής στην αρχική της μορφή, επέβαλλε ένα σημαντικό επιπλέον κόστος που ανέλαβε και κάλυψε η ΑΒ Βασιλόπουλος και αποτέλεσε παρέμβαση που απαίτησε έξτρα χρόνο.

Ξεκάθαρη η κατεύθυνση αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας

Τα ανωτέρω δείχνουν το όφελος που προκύπτει για τον τόπο από τη διάσωση και αξιοποίηση τέτοιων σημαντικών ακινήτων. Στην ερώτηση δε αν ο Δήμος θα μπορούσε ή όχι, να αξιοποιήσει το μεγάλο ακίνητο, ο κ. Πιταούλης υπήρξε συγκεκριμένος. “Σίγουρα όμως και ο Δήμος αν ήθελε να το χρησιμοποιήσει για δικές του ανάγκες – είχαμε πει για μεταφορά κάποιων δημοτικών υπηρεσιών εκτός ιστορικού κέντρου της πόλης – και χρονικά θα είχε χρειαστεί αρκετά μεγαλύτερο χρόνο και λόγω των αδειοδοτήσεων, των μελετών και όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών που έπρεπε να γίνουν, θα έπαιρνε χρόνο”. Ωστόσο, δεδομένης της ξεκάθαρης κατεύθυνσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, ο αντιδήμαρχος, δήλωσε τέλος τα ακόλουθα. “Δεν ήταν στις προθέσεις μας το μεγαλύτερο κομμάτι να πάει σε ιδιόχρηση παρότι υπάρχουν ανάγκες του Δήμου, είτε σε αποθηκευτικούς χώρους, είτε για άλλους χώρους, που δημοτικά ακίνητα μπορούν να δώσουν τέτοιες λύσεις”.