Μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Κύπρος για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις παροχές της σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα στο νησί

Η Σύρος απέκτησε ηλεκτρικά scooters για ΑΜΕΑ

Οι οικίσκοι βρίσκονται σε Ερμούπολη, Λαλακιά και Γαλησσά

Οκτώ ηλεκτρικά αναπηρικά scooters που θα καλύπτουν τις ανάγκες μετακίνησης των ΑΜΕΑ στο ιστορικό κέντρο, στην περιοχή της Λαλακιάς και στον Γαλησσά, προμηθεύτηκε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Κύπρος και της σχετικής πράξης, με σκοπό την εξυπηρέτηση συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα.

Η Σύρος για μία ακόμη φορά δείχνει το δρόμο στη σοβαρή υπόθεση της προσβασιμότητας, καθώς άλλωστε αποτελεί κι έναν βραβευμένο προορισμό για ΑΜΕΑ, αφού διαθέτει εξοπλισμό για την εξυπηρέτησή τους, σε παραλίες, στην Ερμούπολη και στην Άνω Σύρο.

Οι εικόνες ανθρώπων πάνω σε αναβατόρια να μεταβαίνουν στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, θα συνοδευτούν σύντομα από αντίστοιχες με άτομα που θα χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά scooters στην Ερμούπολη και στον Γαλησσά, γεγονός που θα σημάνει και την ολοκλήρωση των δράσεων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων για την προσβασιμότητα μέσω προγραμμάτων.

Όσον αφορά στη νέα πολύ σημαντική προμήθεια των ηλεκτρικών αναπηρικών scooters μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ παντού

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση των οικίσκων με τα scooters στην πλατεία Μιαούλη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, διευκρίνισε τα εξής. “Είναι κοντέινερ που περιέχουν τα scooters για τους ΑΜΕΑ. Με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό ολοκληρώνεται η προμήθεια από το πρόγραμμα Interreg. Έχουμε τοποθετήσει οικίσκους στη Λαλακιά, στον Γαλησσά και στην Ερμούπολη. Στην πλατεία Μιαούλη παραμένουν οι οικίσκοι προσωρινά, γιατί έχει πάρει απόφαση το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ώστε να τους τοποθετήσουμε στο kiss ΄n΄ ride”, σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως, στο πλαίσιο των ενεργειών και των δράσεων του Δήμου για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, “μέσα από το πρόγραμμα προχωρήσαμε και στην προμήθεια των scooters”.

Σχετικά με την επιλογή των σημείων που έχουν τοποθετηθεί, πρόσθεσε τα ακόλουθα. “Η επιλογή των σημείων δεν είναι τυχαία. Στη Λαλακιά τα τοποθετήσαμε για να έχουν πρόσβαση οι πολίτες σε διάφορες Υπηρεσίες, όπως στο Νοσοκομείο, το ΚΑΠΗ, τη ΔΟΥ κ.α.. Στον Γαλησσά, επειδή υπάρχει ο ποταμός και καταγράφεται μειωμένη κυκλοφοριακή παρουσία και στο kiss ΄n΄ ride, επειδή υπάρχει το parking και έτσι ένας συμπολίτης μας με κινητικά προβλήματα, θα μπορεί να το πάρει για να περιηγηθεί στην πόλη και στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης”.

Στην ερώτηση πότε θα δοθούν στη διάθεση των πολιτών, ο αντιδήμαρχος, απάντησε πως, “θα έρθει στη Σύρο αντιπροσωπεία από το πρόγραμμα για να παρουσιάσουμε την προμήθεια και τη λειτουργία των scooters. Με τη συγκεκριμένη προμήθεια έχουμε ολοκληρώσει την πράξη. Λογικά θα δοθούν συντομότερα στο κοινό.”.

Επιπλέον, σε συνέχεια των ανωτέρω, θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως προβλήματα που καταγράφηκαν σε εξοπλισμό παραλιών για την ηχητική πληροφόρηση των ατόμων με προβλήματα όρασης, δρομολογήθηκαν λύσεις. “Εξετάζουμε βέβαια και ένα πρόβλημα με τον ήχο στον εξοπλισμό για ΑΜΕΑ στις παραλίες. Υπάρχει ένα ζήτημα με την ηχητική αναφορά για να εξυπηρετούνται τα άτομα με προβλήματα όρασης. Υπήρξε μία βλάβη και μας ήρθε το ανταλλακτικό. Θα κάνουμε την αντικατάσταση”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Και υποδομές προσβασιμότητας

Αναφορικά μάλιστα με το έργο του Δήμου για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε τα εξής. “Ο Δήμος μας έχει κάνει αρκετό έργο για τα ΑΜΕΑ. Οφείλαμε να το κάνουμε αυτό, αν θέλουμε να λογιζόμαστε ως ένας τόπος σύγχρονος που καταργεί τα εμπόδια στις μετακινήσεις των ΑΜΕΑ. Πέραν των προμηθειών του εξοπλισμού για τις παραλίες, τα αναβατόρια και τώρα τα scooters, ο Δήμος σε όσα έργα υλοποιεί, φροντίζει για τις απαιτούμενες διαμορφώσεις ραμπών. Για παράδειγμα στο Open Mall, στον δρόμο της Σταματίου Πρωίου είναι ένα έργο προσβασιμότητας. Επίσης, να πω πως και στην Ηρώων Πολυτεχνείου θα γίνουν ράμπες και στο απέναντι πεζοδρόμιο, από αυτό που γίνεται σήμερα η ανάπλαση”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η προμήθεια μέσω Interreg

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, από το ανωτέρω έργο (250.000 ευρώ) για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έχουν αποκτηθεί τα εξής: 1. Λυόμενος ξύλινος αρθρωτός διάδρομος παραλίας για ΑΜΕΑ (100 μέτρα), 2. Υποδομή μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα (1 τεμάχιο), 3. Ξύλινο αποδυτήρια προδιαγραφών για ΑΜΕΑ, μη μόνιμο, λυόμενο (3 τεμάχια), 4. Προμήθεια και τοποθέτηση επιγραφής σήμανσης (πληροφοριακή πινακίδα) με στύλο στήριξης για την κατάδειξη των θέσεων βοηθητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ (50 τεμάχια), 5. Προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινης ομπρέλας με καλαμωτή για ΑΜΕΑ διαμέτρου 2,2 μέτρων (9 τεμάχια), 6. Σύστημα ανάβασης σκάλας αναπηρικού αμαξιδίου (2 τεμάχια), 7. Διάδρομος εύκαμπτος (120 μέτρα), 8. Ηλεκτρικό αναπηρικό scooter ενισχυμένο βαρέως τύπου (4 τεμάχια), 9. Ηλεκτρικό αναπηρικό scooter ελαφρού τύπου (4 τεμάχια), 10. Οικίσκος φόρτισης των scooters και μετεπιβίβασης ΑΜΕΑ (4 τεμάχια), 11. Σύστημα καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης (2 τεμάχια).

Πρόσβαση σε επισκέψιμους χώρους

Εστιάζοντας και στη δυνατότητα που παρέχεται πλέον στους ΑΜΕΑ για πρόσβαση σε επισκέψιμους χώρους, ο κ. Αληφραγκής δήλωσε τα εξής. “Τα ηλεκτρικά scooters βαρέως τύπου θα εξυπηρετούν τον Γαλησσά ενώ τα αντίστοιχα ελαφρού τύπου θα εξυπηρετούν την Ερμούπολη. Με αυτά η πρόσβαση των ΑΜΕΑ θα μπορεί να γίνεται στον πεζόδρομο καθώς και σε κτήρια επισκέψιμα και χώρους πολιτισμού όπως ενδεικτικά το ιστορικό θέατρο “Απόλλων”. Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος πέραν των αναβατορίων που διέθετε ήδη, προμηθεύτηκε δύο ακόμη, μέσα από το συγκεκριμένο έργο. Τέλος, ο οικίσκος φόρτισης θα υπάρχει τόσο στον Γαλησσά, όσο και στην Ερμούπολη”, δήλωσε, καταλήγοντας στο θέμα.