Υπ. Πολιτισμού: Καμία εξέλιξη για το έργο, αν πρώτα δεν γίνουν εκτεταμένες σωστικές εργασίες σε όλο τον χώρο και ανάδειξη των ευρημάτων

“Είμαστε σε αδιέξοδο με το στάδιο των Πευκακίων”

Απαντήσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Αληφραγκή για τις ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με το κόστος των εργασιών

“Παγώνουν” οι ελπίδες για εξελίξεις στο στάδιο Πευκακίων, αφού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με έγγραφό της προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, απαιτεί να γίνουν νέες τομές στον εσωτερικό χώρο για τη διαπίστωση ή όχι, νέων αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και ανάδειξη όσων μέχρι στιγμής έχουν έρθει στην επιφάνεια, προκειμένου να αποφασιστεί αν τελικά, η υποδομή θα λειτουργήσει ή μη, ως αθλητικός χώρος.

Με αφορμή το σχετικό έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που εστάλη στον Δήμο, έδωσε απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, τονίζοντας πως δυστυχώς με την υπόθεση του σταδίου Πευκακίων, “βρισκόμαστε σε αδιέξοδο”, επισημαίνοντας πως σε καμία περίπτωση, η δημοτική πλευρά δεν μπορεί να αναλάβει να σηκώσει το οικονομικό κόστος που θα προκύψει.

Ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να κάνει επαφές με το κεντρικό κράτος, το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ώστε να υπάρξει λύση για την κάλυψη του κόστους.

Κι αυτό καθώς αν δεν καλυφθούν οι ανωτέρω απαιτήσεις, ο χώρος θα παραμείνει παροπλισμένος και το έργο της αποκατάστασης δεν θα προχωρήσει.

Ο Δήμος δεν σηκώνει άλλο κόστος”

“Για τα Πευκάκια υπάρχει η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων που αφορά στην αναβολή έκδοσης απόφασης σχετικά με το τι θα γίνει με το έργο, προκειμένου πρώτα να υλοποιηθούν τα έργα που πρότεινε η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η ανάδειξη του τοίχους που έχει αποκαλυφθεί ήδη και όσων ευρημάτων υπήρξαν και επίσης να γίνουν διερευνητικές τομές στον εσωτερικό χώρο του σταδίου προκειμένου να αποφασιστεί κατά πόσο μπορεί ο υπόλοιπος χώρος να λειτουργήσει σαν στίβος”, ανέφερε αρχικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, με αφορμή τις απαιτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας μάλιστα για το κόστος του έργου πως, “αυτό που άφησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων να υπονοηθεί είναι πως όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, θα τα αναλάβει ο Δήμος με έξοδά του”.

Σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισε, “αυτό δεν είναι εφικτό. Είχαμε κάνει κάποιες πρώτες σωστικές εργασίες, αλλά ως εκεί. Δεν μπορεί να σηκώσει άλλο κόστος ο Δήμος”.

Διατηρούν ένα… χάλασμα”

Επί της ουσίας για το έργο και για τη λειτουργία του ως αθλητικού χώρου, ο αντιδήμαρχος εξήγησε πως προφανώς εγκαταλείπονται τα αρχικά πλάνα για διαμόρφωση μεγάλου στίβου, αφού ο χώρος θα περιοριστεί λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων. “Αυτό που συζητάμε τώρα και στην Τεχνική Υπηρεσία είναι πως όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ενδεχομένως να μη βγαίνει και στίβος 200 μ.. Βέβαια, θα μπορούσαν να υπάρξουν παρόμοιες αθλητικές χρήσεις, όπως προπονητήριο ή κάτι άλλο και ας μην είναι ένας επίσημος στίβος 200 μέτρων”, ανέφερε σχετικά, επισημαίνοντας πως, “πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων για το πώς μπορεί να προχωρήσει το έργο”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε για την παρέμβασή του σχετικά με το κόστος του έργου, “εγώ στη διαβούλευση που έγινε για το ΣΒΑΑ προ ημερών και ήταν παρούσα και η αρμόδια αρχαιολόγος που παρακολουθεί το έργο, τον έθεσα τον προβληματισμό μας. Ότι με αυτή την απόφαση που έχει πάρει το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ουσιαστικά διατηρούν ένα “χάλασμα” μέσα στο κέντρο της πόλης”. Συμπλήρωσε σε απόλυτο τόνο πως, “πρέπει να δοθεί μία λύση. Είναι όμως και ένα θέμα που δεν μπορεί να αναλάβει οικονομικά ο Δήμος. Αυτό μπορεί να είναι ένα κόστος 200, 300 ή και 400 χιλ. ευρώ”.

Θα ασκήσουμε πίεση σε κεντρικό κράτος και Γ. Βρούτση”

Ερωτηθείς ποια θα ήταν η καλύτερη λύση, υπήρξε συγκεκριμένος. “Πρέπει να επιχορηγηθεί ο Δήμος. Υπήρξε η σκέψη μήπως το εντάσσαμε στο ΣΒΑΑ, αλλά αυτό δεν γίνεται γιατί περιορίστηκε ο προϋπολογισμός του από τα 21 εκατ. ευρώ στα 15 εκατ. ευρώ. Δεν μπορεί το στάδιο να συμπεριληφθεί στις προτάσεις. Όσον αφορά την υπόθεση των Πευκακίων βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο. Πρέπει να γίνουν συζητήσεις για να δούμε τι θα γίνει”.

Αναφορικά με επαφές στο αρμόδιο Υπουργείο, τόνισε τα εξής. “Προσανατολιζόμαστε αμέσως μετά τον Αύγουστο σε επαφή στην Αθήνα με το αρμόδιο Υπουργείο για να δούμε τι θα γίνει. Σήμερα είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να γίνει αθλητικός χώρος και το χειρότερο επαναλαμβάνω είναι ότι αφήνουν ένα χάλασμα στο κέντρο της πόλης”.

Δεδομένης της ανάληψης υπουργικών καθηκόντων από τον Γιάννη Βρούτση, όσον αφορά τον Αθλητισμό, ο κ. Αληφραγκής επεσήμανε: “Σαφώς και θα ασκήσουμε πίεση στον κ. Βρούτση. Και για τα Πευκάκια και για την Α΄ Αίθουσα μπάσκετ αν αποφασίσει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του όμως, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της Εφορείας. “Βλέπω ότι σε άλλα νησιά η Εφορεία Αρχαιοτήτων κάνει έναν σωρό έργων με αυτεπιστασία και με χρήματα από πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεν μπορεί εδώ να έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα. Και φοβάμαι ότι στο εσωτερικό του γηπέδου δεν θα βρούμε τίποτα και έχουμε κολλήσει. Προσωπικά θεωρώ υπερβολικές αυτές τις αποφάσεις”, τόνισε, λέγοντας ακόμη πως, “δηλαδή δεν θα σκάψουμε θεμέλια, ένα στραγγιστικό χαντάκι θέλουμε να κάνουμε για τον χλοοτάπητα. Παρόλα αυτά, μένουμε με ένα χάλασμα”.