Θητεία χωρίς ολοκληρωμένη προσέγγιση στο μείζον πρόβλημα της Ερμούπολης, τη θερινή περίοδο

Ανύπαρκτη πολιτική βούληση για το κυκλοφοριακό

Αποτίμηση και απαντήσεις από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή

Πόλη παντελώς απροστάτευτη απέναντι στον κυκλοφοριακό εφιάλτη παραμένει η Ερμούπολη για μία ακόμη καλοκαιρινή σεζόν, με την καθημερινή κατάσταση που διαπιστώνεται όλο το 24ωρο, να προδίδει πως στη Σύρο, πέρασε μία ακόμη θητεία, κατά την οποία δεν υπήρξε πολιτική βούληση για ολοκληρωμένη(!) προσέγγιση στο μείζον πρόβλημα του ιστορικού κέντρου.

Μεμονωμένες κινήσεις και αποσπασματικά μέτρα που εκθέτουν τον τόπο στα μάτια των επισκεπτών, πέραν των κατοίκων, έρχονται να τονίσουν για μία ακόμη φορά, πως και η νυν Δημοτική Αρχή υπήρξε πολιτικά άτολμη να διαχειριστεί τον τεράστιο “πονοκέφαλο” του κυκλοφοριακού τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σήμερα, η κατάσταση διαμορφώνεται εκρηκτική, αφού ο όγκος των επισκεπτών συνυπάρχει καθημερινά με τον όγκο των οχημάτων, των mini bus, των οχημάτων και των μικρών φορτηγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική ακεραιότητα πρωτίστως των πεζών.

Η “Κοινή Γνώμη” ζήτησε απαντήσεις από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, με αφορμή την τοποθέτηση και απομάκρυνση μετά από ένα 24ωρο, κολωνακίων στην οδό Σταματίου Πρωίου, πλησίον των ραμπών για ΑΜΕΑ.

Τα ποικίλα αρνητικά σχόλια που δέχθηκε η Δημοτική Αρχή για τις ακαλαίσθητες παρεμβάσεις, οδήγησαν άμεσα τους αρμόδιους, στο να πάρουν πίσω την απόφασή τους, αναφορικά με το πρόσφατα αναπλασμένο τμήμα του ιστορικού κέντρου.

Μπήκαν… βγήκαν… σε χρόνο ντε τε

Αναφορικά με την αλλαγή της απόφασης της Δημοτικής Αρχής για τα κολωνάκια, που προκάλεσαν αισθητική παραφωνία σε κεντρικό σημείο της νεοκλασικής Ερμούπολης, ο αντιδήμαρχος εξήγησε τα εξής: “Τα κολωνάκια αυτά μπήκαν για να αποτρέψουν την άναρχη στάθμευση στις ράμπες ΑΜΕΑ, στα πεζοδρόμια και στους οδηγούς όδευσης τυφλών και ειδικά στο συγκεκριμένο έργο της οδού Σταματίου Πρωίου το οποίο όπως όλοι γνωρίζουμε, ουσιαστικά είναι ένα έργο προσβασιμότητας στο πλαίσιο του έργου Open Mall”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “είδαμε ότι πράγματι είναι εντελώς αντιαισθητικά και πέρα από τη σκοπιμότητα της τοποθέτησής τους, υπάρχει αισθητική υποβάθμιση και δεν συνάδει με τη φυσιογνωμία της πόλης και της συγκεκριμένης περιοχής”.

Ως εκ τούτου, ο κ. Αληφραγκής σχολίασε πως, “οπότε τα βάλαμε δοκιμαστικά σε πρώτη φάση να δούμε πώς είναι. Είδαμε σαν Υπηρεσία ότι όντως είναι εντελώς ακαλαίσθητα και δεν ταιριάζουν με το γενικότερο περιβάλλον του ιστορικού κέντρου και γι αυτό και τα αφαιρούμε”.

Ερωτηθείς, αν υπάρχουν και άλλα σημεία της πόλης τα οποία θα πρέπει να “λυτρωθούν” από αντίστοιχο εξοπλισμό, υποστήριξε: “Παραλάβαμε σαν Δημοτική Αρχή μία κατάσταση με κολωνάκια ακόμη και πάνω στα πεζοδρόμια. Στο αμαξοστάσιο έχει μεταλλικά κολωνάκια πάνω στο πεζοδρόμιο. Αυτό κάτι σημαίνει. Εμείς βάζουμε κολωνάκια μπροστά από τα μικρά φωτιστικά για να μην τα σπάνε τα οχήματα. Να μην ξεχνάμε ότι το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης είναι μία πλατεία με τρεις δρόμους. Αυτή η πόλη δεν είναι σχεδιασμένη για αυτοκίνητα”.

Επιρρίπτει ευθύνες σε ανύπαρκτη αστυνόμευση και κατάργηση Δημοτικής Αστυνομίας

Στην ερώτηση αν η Δημοτική Αρχή σήμερα φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στην πόλη, ο κ. Αληφραγκής δήλωσε τα εξής: “Προσωπικά, πάντα ήμουν αντίθετος με την τοποθέτηση κολωνακίων και μας έχουν χαρακτηρίσει νησί των κολωνακίων. Γι αυτήν την κατάσταση, οι ευθύνες πάνε πολύ πιο πίσω. Πέρα από τις διάφορες απόψεις που υπάρχουν για κλείσιμο της πόλης και που κάποια Δημοτική Αρχή μπορεί να το συζητήσει, - αλλά να εξετασθεί με σωστό τρόπο και όχι όπως είχε αποφασίσει ο Γιώργος Μαραγκός και η ομάδα του τότε, με φύλακες τους αιρετούς -, υπάρχουν ευθύνες”. Επεξηγώντας τα παραπάνω, πρόσθεσε πως το πρόβλημα της άναρχης κατάστασης είναι η απουσία Δημοτικής Αστυνομίας. “Όλα αυτά, προκύπτουν από τη μη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Αν υπήρχε η Δημοτική Αστυνομία, σαφώς θα ήταν καλύτερη η κατάσταση, συγκριτικά με το μπάχαλο που επικρατεί σήμερα, στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης. Δεν θα υπήρχε αυτή η κατάσταση”, υποστήριξε, βλέποντας ευθύνες και στην απουσία αστυνομικών και λιμενικών από τους κεντρικούς δρόμους της Ερμούπολης.

“Επίσης, η Αστυνομία είναι άφαντη για τους δικούς της λόγους. Βασικά επικαλούνται το θέμα της υποστελέχωσης. Σεβαστά είναι όλα, όμως έχουν υποχρέωση να αστυνομεύουν την πόλη. Τις τελευταίες δύο ημέρες με την μεγάλη ροή και κίνηση βλέπουμε μόνο δύο αστυνομικούς. Θα έπρεπε να βοηθήσει και το Λιμεναρχείο περισσότερο και η Αστυνομία”, υποστήριξε σε απόλυτο τόνο.

Βέλη προς την προηγούμενη διοίκηση

Ερωτηθείς ειδικότερα αν εκτιμά πως με τους δημοτικούς αστυνόμους, το πρόβλημα θα λυνόταν, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, πρόσθεσε: “Η νυν Δημοτική Αρχή με την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία έχει εγκριθεί και θα υπάρξουν 5 άτομα, θεωρώ τέλος του χρόνου με αρχές του 2024, ότι θα μαζέψει κατά πολύ αυτή την κατάσταση”. Αναφορικά με τη στάση της προηγούμενης διοίκησης στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το θέμα, ο κ. Αληφραγκής επιρρίπτει ευθύνες στη θητεία του Γιώργου Μαραγκού.

“Αυτό το φωνάζω εδώ και χρόνια. Έχω πει ξανά ότι αν κάτι σοβαρό καταλογίζω στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είναι τα έργα που έκαναν ή δεν έκαναν. Όλοι έχουμε αστοχίες και λάθη. Όμως το βασικό πρόβλημα ήταν η μη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Όχι ότι όταν υπήρχε ήταν όλα τέλεια, αλλά εν πάση περιπτώσει, υπήρχε μία τάξη στην πόλη”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Καμία αυτοκριτική

Στην παρατήρηση όμως πως ο ίδιος και η Δημοτική Αρχή του Νίκου Λειβαδάρα δεν επιδίωξαν επί μία ολόκληρη θητεία μία ουσιαστική και τολμηρή προσέγγιση στο πρόβλημα, ο κ. Αληφραγκής απάντησε συγκεκριμένα, χωρίς δυστυχώς να προχωρά σε ουσιαστική αυτοκριτική. “Η άποψή μου είναι πως ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου, αυτή τη στιγμή είναι πεζοδρομημένο. Ένα μεγάλο μέρος. Από το παραλιακό μέτωπο, στη Θυμάτων Σπερχειού, στην Πρωτοπαπαδάκη”, υποστήριξε, ενώ ρωτήθηκε για το πασίδηλο γεγονός πως οι πεζόδρομοι παραβιάζονται συστηματικά.

“Είναι πεζοδρομημένο όλο το ιστορικό κέντρο εκτός από την κεντρική αρτηρία της παραλίας και της Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Ερμού) και της Κωνσταντίνου Καραμανλή. Άσχετα αν αυτό παραβιάζεται καθημερινά είτε από οδηγούς που σταθμεύουν παράνομα, είτε από διερχόμενους ανά πάσα ώρα και στιγμή. Εδώ ευθύνες φέρουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες της περιοχής. Δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις οδούς Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού, περνά με τις μηχανές του, άσχετα αν έχει κόσμο, πεζούς και επισκέπτες ή είναι ώρες για τροφοδοσία”, δήλωσε.

Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε πως, “η νυν Δημοτική Αρχή έχει διαθέσει πολλούς χώρους στάθμευσης περιφερειακά της Ερμούπολης για την εξυπηρέτηση των οδηγών. Και με την αγορά οικοπέδων και με τις παραχωρήσεις οικοπέδων από πολίτες που τους ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά. Η πόλη έχει χώρους που θα μπορούσαν να λύσουν αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα. Είναι ο Σκλαβενίτης, η Πλακούρα, η Λαλακιά, η Δόξα, ο Άγιος Κωνσταντίνος, το οικόπεδο που παραχώρησαν οι αδελφοί Τορναζάκη, το Καρνάγιο”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “μιλάμε για 1 και 2 χλμ μακριά από την πόλη. Δεν είναι απόσταση που δεν περπατιέται”.

Επικινδυνότητα

Τέλος, ερωτηθείς για την ύπαρξη επικινδυνότητας σήμερα στην Ερμούπολη δεδομένης της συνύπαρξης πεζών και οδηγών, ο κ. Αληφραγκής παραδέχθηκε τα γεγονότα. “Είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Σίγουρα από τύχη δεν έχει προκληθεί ατύχημα”, σχολίασε, αναγνωρίζοντας τέλος πως, απαιτείται ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πρόβλημα. “Η πόλη δεν είναι σχεδιασμένη για οχήματα. Πρέπει να γίνει συνείδηση στους πολίτες να χρησιμοποιούν και τα περιφερειακά parking, το ποδήλατο, τις μηχανές. Ίσως να πρέπει να γίνει και μία νέα κυκλοφοριακή μελέτη. Του Καρεκλά που έχουμε είναι προ 15ετιας. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πάνω απ΄ όλα όμως πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών”, υποστήριξε, μεταθέτοντας τη λύση του προβλήματος στην επόμενη θητεία. “Η υποδομή του νησιού δεν αντέχει σίγουρα. Εμείς μπορεί να μην τολμήσαμε να το κάνουμε. Κάποια στιγμή ας βγουν όμως και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους. Είμαστε δύο μήνες από τις εκλογές και το μόνο που μας έχουν παρουσιάσει είναι τα στελέχη του συνδυασμού”.

Ετικέτες: