Αποτίμηση της εφαρμογής του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης από τον νέο πρόεδρο του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα

Νησάκι: Εξυπηρετήθηκαν σχεδόν 50.000 οχήματα

Μικρές παραφωνίες που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, θα τεθούν επί τάπητος, σύμφωνα με τον ίδιο

Με επιτυχία στέφθηκε η εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι τους πρώτους τρεισήμισι μήνες, καθώς απολογιστικά μέχρι και χθες στη 1 το μεσημέρι, είχαν εξυπηρετηθεί 49.912 οχήματα, βάσει των επίσημων στοιχείων που συγκεντρώνει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΛΤΣ και δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας έδωσε απαντήσεις για την εφαρμογή του μέτρου τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν στη Σύρο, οπότε και η επισκεψιμότητα υπήρξε υψηλή, με ό,τι αυτό σήμαινε για το κυκλοφοριακό στην Ερμούπολη, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη του ιστορικού κέντρου.

Σύμφωνα με μία πρώτη αποτίμηση, το parking στο Νησάκι λειτούργησε ομαλά και με τάξη, εξυπηρετώντας πολλούς οδηγούς, αφού η εναλλαγή των οχημάτων ήταν συχνή, ενώ το μέτρο πέτυχε να μην χρησιμοποιείται ο χώρος σαν μόνιμος και ιδιωτικός χώρος στάθμευσης για ορισμένους οδηγούς, κάτι που συνέβαινε παλαιότερα.

Η “παραφωνία” που υπήρξε σχετικά με τη λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι, όταν ο χώρος γέμιζε από οχήματα, αφορούσε στη συγκέντρωση αυτοκινήτων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, κάτι που δυσκόλευε τη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, στην εξυπηρέτηση των πελατών τους. Πρόκειται για ένα θέμα που θα τεθεί επί τάπητος προς εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με τις απαντήσεις του κ. Λειβαδάρα, ώστε του χρόνου να αποφευχθούν ίδιες εικόνες, όταν η ένδειξη των ηλεκτρονικών ενημερωτικών πινακίδων επισημαίνουν πως ο χώρος είναι πλήρης (parking full).

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο δήμαρχος πρόσθεσε πως το μέτρο θα συνεχίσει να ισχύει, αλλά τη χειμερινή περίοδο, αν υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων και το parking είναι άδειο, οι μπάρες θα… ανοίξουν.

Υπενθυμίζεται πως η ελεγχόμενη στάθμευση υποστηρίχθηκε με θέρμη από την πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού και βάσει των πρώτων στοιχείων, απέδωσε καρπούς και μπήκε τάξη στο Νησάκι, με τον χώρο να λειτουργεί οργανωμένα, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και σε προορισμούς με υψηλή επισκεψιμότητα.

Μπήκε τάξη στον χώρο”

Προχωρώντας σε μία αποτίμηση, ο κ. Λειβαδάρας τόνισε πως το μέτρο έφερε σημαντικά αποτελέσματα. “Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης ξεκίνησε 19 Μαΐου και μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες), 4 Σεπτεμβρίου, 13.00 το μεσημέρι, έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 49.912 οχήματα.

Αυτό που φαίνεται στην πράξη και έχουμε αντιληφθεί όλοι μας είναι ότι σταμάτησε το κομφούζιο που γινόταν στο Νησάκι και υπήρξε μία τάξη”, παρατήρησε αρχικά, επισημαίνοντας πως, “φέτος δεν υπήρξε το “μπλοκάρισμα” που γινόταν, δηλαδή ένα όχημα σταθμευμένο με τον οδηγό του, να μην μπορεί να αναχωρήσει εξαιτίας κλεισίματος από άλλα αυτοκίνητα”.

Από τα παραπάνω, ο δήμαρχος τόνισε πως, “από αυτά που εισπράττουμε, φαίνεται ότι το μέτρο έχει αποδώσει. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα στη διάθεσή μας”. Σχετικά δε με το αντίτιμο, υπογράμμισε πως, “η εικόνα που μας μεταφέρουν είναι ότι και το αντίτιμο ήταν χαμηλό και άρα, το μέτρο δεν είναι φοροεισπρακτικό. Είναι μέτρο για να μπει τάξη στον χώρο”.

Συχνή εναλλαγή οχημάτων

Ερωτηθείς για τα συμπεράσματα που βγάζει σχετικά με το ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της συχνής εναλλαγής οχημάτων στο Νησάκι, ο δήμαρχος προσθέτει: “Αυτό ακριβώς. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Θυμόμαστε πολύ καλά όλοι ότι ο καθένας στάθμευε όπου ήθελε και ορισμένοι άφηναν τα οχήματά τους για ημέρες. Υπήρχαν διπλά παρκαρίσματα και έκλειναν άλλους οδηγούς. Πλέον, στο Νησάκι οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και ο καθένας μπορεί να παρκάρει και να αναχωρήσει χωρίς κανένα πρόβλημα και κανέναν κίνδυνο”.

Ικανοποίηση στην αγορά

Παράλληλα, μετέφερε και την εικόνα από την αγορά και για το αν ευνοήθηκε η λειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων στο κέντρο, αφού υπήρξε η δυνατότητα προσέγγισης πολύ περισσότερων οδηγών. “Τα μηνύματα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι θετικά. Και δεν είναι θετικά μόνο από τους δημότες μας ή τους επισκέπτες. Είναι και από τα καταστήματα. Όντως είναι ευχαριστημένοι στο κέντρο. Συγκεκριμένος επαγγελματίας μου είπε ότι ενώ αρχικά ήταν επιφυλακτικός για το μέτρο και την εφαρμογή του και δεν το είχε δει με θετική ματιά, τελικά, εξέφρασε τη διαπίστωση πως τους βοήθησε πάρα πολύ”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Γεμάτο parking και ουρά… στο παραλιακό μέτωπο

Σχετικά με τα παράπονα επιχειρηματιών εστίασης, που δικαίως παρατήρησαν πως εμποδιζόταν η ομαλή εξυπηρέτηση προς τους πελάτες τους, αφού ορισμένοι οδηγοί έκαναν ουρά στο παραλιακό μέτωπο, αναμένοντας να αδειάσει μία θέση στο parking, ο κ. Λειβαδάρας, σχολίασε τα εξής: “Όντως. Είναι ένα πρόβλημα αυτό και ένα αρνητικό στην όλη ιστορία. Θα δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Υπάρχει ενημερωτική πινακίδα που λέει ότι είναι full και άρα, κατειλημμένες όλες οι θέσεις, οπότε, εκ των πραγμάτων δεν θα έπρεπε να συνωστίζονται στον συγκεκριμένο χώρο στην πλατεία Κανάρη και στην παραλιακή οδό. Δημιουργείται πρόβλημα στην παραλία και στις επιχειρήσεις της περιοχής”, σημείωσε, εξηγώντας πως, “θα δούμε αν υπάρχει κάποια λύση στο συγκεκριμένο θέμα για να το αντιμετωπίσουμε”.

Συνεχίζεται το μέτρο και τον χειμώνα

Ερωτηθείς αν το μέτρο θα συνεχιστεί και τη χειμερινή σεζόν, ο ίδιος ανέφερε τα ακόλουθα: “Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να σταματήσουμε την εφαρμογή του μέτρου, αυτή την περίοδο. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η εξυπηρέτηση και των καταστημάτων και των δημοτών, θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση”. Ωστόσο, επεσήμανε πως, “σε δεύτερη φάση και δεύτερο χρόνο, θα το σκεφτούμε, αν τυχόν διαπιστώσουμε τον χειμώνα πως είναι άδειο και υπάρχει πρόβλημα στους δημότες και στους μόνιμους κατοίκους, που τότε δεν έχουμε επισκέπτες, τότε θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε για εξυπηρέτηση των κατοίκων της Σύρου. Θα το εξετάσουμε στην πράξη το επόμενο χρονικό διάστημα”.

“Μέχρι τότε συνεχίζει η λειτουργία του μέτρου στο Νησάκι”, ξεκαθάρισε.

Θετικό πρόσημο”

Καταλήγοντας στις απαντήσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Λειβαδάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το μέτρο και τα πρώτα αποτελέσματα. “Από τα πρώτα στοιχεία για το διάστημα Μαΐου με αρχές Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι έχουμε θετικά αποτελέσματα και άρα, το πρόσημο είναι θετικό. Επομένως, φαίνεται ότι έχει αποδώσει το μέτρο”.

Συμπλήρωσε τέλος δε, πως, “ήταν μία απόφαση που κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση από την προηγούμενη διοίκηση φυσικά υπό την προεδρία της κ. Μαραγκού”.