Σοβαρό πρόβλημα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Η υποστελέχωση “τσακίζει” δημοπρατήσεις έργων

Τι αναφέρουν ο αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Άννα Βαμβακάρη

Με καθυστερήσεις μηνών ή και έτους συνοδεύονται δημοπρατήσεις έργων για τη Σύρο, καθώς η υποστελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεν αφήνει περιθώρια να “τρέξουν” παράλληλα παρεμβάσεις που είναι άκρως αναγκαίες για τον τόπο.

Ο εφιάλτης της υποστελέχωσης είναι καθημερινός, αφού σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Μηνά Αληφραγκή, τα μόλις επτά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας υπερβαίνουν εαυτόν για να προωθηθούν υποθέσεις για το νησί.

Η ενδυνάμωση της πολύ κρίσιμης Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και η ενίσχυσή της με προσωπικό, κρίνεται επιτακτική και απαραίτητη, βάσει των δηλώσεων και της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, Άννας Βαμβακάρη, η οποία δε, ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη” πως συνολικά οι δήμαρχοι των νησιών, οφείλουν να έχουν μία κοινή διεκδικητική στάση για προσλήψεις.

Απόρροια της υποστελέχωσης είναι η καθυστέρηση στη δημοπράτηση και του έργου της υπογειοποίησης των εναέριων καλωδίων στο ιστορικό κέντρο Ερμούπολης, με χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που μένει σε αναμονή εδώ και ένα έτος.

Αδύνατον ταυτόχρονα να “τρέξουν” όλα τα έργα”

Ερωτηθείς ο κ. Αληφραγκής τι θα γίνει με το εν λόγω έργο που θα βελτιώσει αισθητικά την εικόνα της Ερμούπολης και θα την απαλλάξει από το “βουνό” των εναέριων καλωδίων, ανέφερε: “Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση να δημοπρατήσουμε τις όψεις του δημαρχείου, ένα έργο που έχει επείγοντα χαρακτήρα για να προχωρήσουμε και στη δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου. Θα γίνει η ανάθεση σε εργολάβο μετά το διαγωνισμό και σε συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει. Ακόμη και οι όροι δημοπράτησης για το συγκεκριμένο έργο δεν είναι κάτι απλό. Δεν είναι μία απλή μελέτη”.

Σχετικά με τις τόσο μεγάλες καθυστερήσεις, αφού η χρηματοδότηση για το έργο της υπογειοποίησης κατοχυρώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη, απάντησε: “Προέκυψαν άλλες προτεραιότητες. Ιεραρχούμε τα θέματα και τις υποθέσεις και προχωράμε. Ταυτόχρονα δεν μπορούν να “τρέξουν” όλα. Η χρηματοδότηση δεν χάνεται. Δεν τίθεται θέμα. Όμως προκύπτουν συνέχεια νέα θέματα, άλλα με έκτακτο χαρακτήρα και η Υπηρεσία μας έχει περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων σε αριθμό. Είναι επτά άτομα”.

Επίσης, σημείωσε πως για αρκετά έργα υπάρχει ένας άνθρωπος σε κάποιες ειδικότητες. “Εν τω μεταξύ είναι και υποθέσεις για τις οποίες έχουμε έναν άνθρωπο. Για παράδειγμα στο έργο της υπογειοποίησης πρέπει να ασχοληθεί μηχανολόγος, που είναι ένας. Και δεν είναι μόνον αυτά. Έχει και τις πυρασφάλειες στα σχολεία και τις αντλίες θερμότητας την προμήθεια για δύο σχολεία που ήταν πιο κρίσιμο θέμα. Έχει βγει ανάδοχος και μέχρι 30 Οκτωβρίου θα τις έχει τοποθετήσει. Είναι θέμα ιεράρχησης. Δεν είναι μόνο αυτό το έργο. Είναι ότι πρέπει να “τρέξουν” κι άλλες μελέτες πυρασφάλειας για όλα τα σχολεία. Όλα αυτά τα “τρέχει” ένας άνθρωπος”, περιέγραψε, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για το γεγονός πως το κεντρικό κράτος, έχει επί πολλά χρόνια “παγωμένες” τις προσλήψεις.

“Δεν μπορούν όλα τα έργα να γίνουν ταυτόχρονα. Να μην ξεχνάμε και τη μόνωση του Βιομηχανικού μουσείου και το έργο των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου”, επανέλαβε.

Οι Δήμοι δεν έχουν μηχανικούς”

Ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε για το πώς θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα. “Αυτό είναι ένα θέμα που για εμένα θα έπρεπε να το δει η ΚΕΔΕ κεντρικά. Δηλαδή όλες οι Υπηρεσίες, σε όλους τους Δήμους είναι υποστελεχωμένες. Και ειδικά στις Κυκλάδες και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, οι Δήμοι, έχουν προβλήματα. Δεν έχουν μηχανικούς. Πρέπει να ανοίξουν οι προσλήψεις κεντρικά”, υποστήριξε, επισημαίνοντας ακόμη πως, “αυτή τη στιγμή υπάρχει περιορισμός, την ίδια στιγμή που υπάρχουν συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις”. Άρα, επανέλαβε πως, “πρέπει να ανοίξουν κεντρικά οι προσλήψεις. Από τη στιγμή που ο Δήμος έχει τους πόρους να προσλάβει υπαλλήλους, αυτό πρέπει να γίνει”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “άμεσα θα συνταξιοδοτηθεί και άλλο πρόσωπο που ασχολείται με το Τμήμα Μικρών Έργων και θα υπάρξει πρόβλημα”.

“Εκτός αυτών, θεωρώ ότι η επόμενη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα να κάνει μία σύμβαση ορισμένου χρόνου με κάποιον εξωτερικό συνεργάτη. Ίσως και οι θέσεις για ειδικούς συνεργάτες, στη μία εξ αυτών να πρέπει να προσληφθεί και ένας μηχανικός”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως, “η ΚΕΔΕ σε κεντρικό επίπεδο, δεν έχει ασκήσει την πίεση που θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια”.

Σθεναρή διεκδίκηση από δημάρχους”

Από την πλευρά της, η κ. Βαμβακάρη επεσήμανε την ανάγκη της από κοινού διεκδίκησης λύσεων από τους δημάρχους των νησιών. “Σίγουρα είναι ένα πρόβλημα για το οποίο πρέπει να δοθεί λύση από το κεντρικό κράτος. Όμως σύμφωνα με την οπτική μας, χρειάζεται να έχουν πιο έντονες αντιδράσεις και πιο σθεναρή διεκδίκηση και οι δήμαρχοι. Η υποστελέχωση είναι ένα θέμα, ένα πρόβλημα συνολικό. Όντως υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση σε εμάς και σε όλο τον Δήμο. Όχι μόνον στην Τεχνική. Παντού. Δυστυχώς, δεν γίνονται προσλήψεις και έχουμε πολλές αποχωρήσεις”, σχολίασε χαρακτηριστικά η Άννα Βαμβακάρη, επισημαίνοντας ακόμη πως, “αυτό που ζητάμε από κάθε αιρετό είναι να γίνει πιο δυναμικός στη διεκδίκηση. Συνολικά και από κοινού με τους άλλους δημάρχους. Όλοι οι νησιωτικοί Δήμοι, αλλά και πανελλαδικά έχουν το ίδιο πρόβλημα. Μιλάμε και με τα άλλα νησιά. Με την Πάρο, τη Μύκονο, την Τήνο. Έχουν όλοι το ίδιο ή και χειρότερο πρόβλημα από εμάς, υπό την έννοια ότι είναι μικρότερος ο πληθυσμός του νησιού τους. Όμως, αν δεν υπάρξει μία έντονη αντίδραση από τους δημάρχους, δεν επηρεάζεται κανένας”.

Η ίδια μάλιστα, εξήγησε πως με μία απεργιακή κινητοποίηση, δεν ευαισθητοποιείται το κεντρικό κράτος. “Με το να το αναδεικνύουμε εμείς, με μία απεργία στις τόσες, δεν γίνεται κάτι. Δεν προκύπτει αποτέλεσμα. Χρειάζεται συνολική διαχείριση διοίκησης και εργαζομένων”, υποστήριξε, απαντώντας τέλος και στην ερώτηση αν το Σωματείο έκανε επαφές με τους υποψήφιους δημάρχους για το θέμα. “Έχουμε έρθει σε συνάντηση μόνο με τον Νικόλα Καΐλη από τη Λαϊκή Συσπείρωση, το καλοκαίρι. Επίσης, είχαμε κάνει και με τον Χάρη Βεκρή πριν αποσύρει την υποψηφιότητά του για τον Δήμο. Μας ζήτησαν συναντήσεις αυτή την εβδομάδα, ο Άρης Ρώτας και ο Αλέξης Αθανασίου. Σίγουρα θα θίξουμε το θέμα. Είναι κύριο και σοβαρό”, δήλωσε η πρόεδρος, καταλήγοντας στην απάντησή της.