Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου για την παραχώρηση μέρους της Καθαριότητας σε ιδιώτη

  • Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου, 2023 - 10:37

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην παραχώρηση μέρους της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου σε ιδιώτη, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι για χρόνια δεν υπήρχε καμία προσπάθεια λύσης του προβλήματος της υποστελέχωσης.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού..

Στα «γεμάτα» έχει αρχίσει πλέον η συζήτηση για παραχώρηση κομματιού της καθαριότητας σε ιδιώτη.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία έχει «χτυπάει το καμπανάκι» για αυτές τόσο προεκλογικά όσο και περισσότερο από ένα χρόνο στα δημοτικά συμβούλια.

Μιλήσαμε για συνειδητή υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών που οδηγεί εξ’ ορισμού στην ιδιωτικοποίηση. Η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την κυριαρχία των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των εξωτερικών αναθέσεων, δεν «έπεσε από τον ουρανό». Είναι η συνέχεια μιας πολιτικής, που έχουν υιοθετήσει και αποδεχθεί όλες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων, και την οποία αποδέχεται και η επόμενη δημοτική αρχή, μια πολιτική όπου χρήματα για προσλήψεις δεν υπάρχουν, όμως όταν είναι να κάνουν την ίδια δουλειά εργολάβοι, με υπερδιπλάσιο κόστος, τότε «βρέχει παράδες».

Όλοι όσοι ισχυρίζονται ότι έχουν «δεμένα χέρια» να διεκδικήσουν τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού για την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, έχουν αποδεχθεί τη λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών, που ενισχύουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και την παραπέρα εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών.  Σε αυτή τη βάση έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα και είναι υπόλογοι απέναντι στους δημότες και τους κατοίκους.

Σε αυτό το δρόμο, το μόνο προσωρινό θα είναι η διατήρηση τμημάτων των υπηρεσιών στην ευθύνη του Δήμου, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι ο κανόνας.

Εμείς λέμε πως μπορεί να γίνει αλλιώς!

Η λύση δεν βρίσκεται στην διαχείριση της μιζέριας, αλλά στη διεκδίκηση της κάλυψης των δικών μας αναγκών. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι γνωστό και αποδεκτό από όλους, όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμία διεκδίκηση, ούτε σε επίπεδο Δήμου ούτε και στα συλλογικά όργανα, για κάλυψη των κενών θέσεων, για προσλήψεις του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης.

Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η κατάργηση της απαράδεκτης απαγόρευσης μονίμων προσλήψεων και ο απεγκλωβισμός των προσλήψεων από την ανταποδοτικότητα καθώς και η πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλεία, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που γενικεύει τις ελαστικές μορφές εργασίας και την εργασιακή ομηρία.