Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από αυξημένη ταλαιπωρία, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου προχωρά στον διαγωνισμό για τα καταστήματα, στο πλαίσιο του Open Mall

Στο παρά πέντε ο διαγωνισμός για τις προσόψεις

Προφορικές διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα πάρει παράταση και μετά τον Δεκέμβρη του 2023

Μία “ανάσα” πριν την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου του Open Mall (31/12), έρχεται να βγάλει στον “αέρα” ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου τον διαγωνισμό για τις προσόψεις των καταστημάτων και την αισθητική βελτίωσή τους, έχοντας ως “μαξιλάρι” για την αξιοποίηση της χρηματοδότησης, τις προφορικές δεσμεύσεις του Υπ. Ανάπτυξης, πως δηλαδή, θα δοθεί παράταση για την υλοποίησή του.

Η προώθηση του έργου που αφορά στις επιχειρήσεις, έχει συνοδευτεί με τεράστια καθυστέρηση, η οποία προκλήθηκε από τη δυσκολία σύνταξης της απαιτούμενης μελέτης για τις προσόψεις και κυρίως, από τη γραφειοκρατία σχετικά με την πρόσληψη κατάλληλου οικονομολόγου που με γνώση θα μπορούσε να φτάσει τον διαγωνισμό μέχρι το τέλος.

Δεδομένης της αναγκαιότητας να “τρέξει” πλέον το έργο για τις 80 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο έργο του Open Mall, ρωτήθηκε και έδωσε απαντήσεις ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, με φόντο και την εξέλιξη του υπόλοιπου έργου στον δημόσιο χώρο και τις εμπορικές οδούς, που προχωρά από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Εντός Νοεμβρίου ο διαγωνισμός και εργολαβικό ενδιαφέρον

Σε αντίθεση με τις πολυσυζητημένες παρεμβάσεις του Open Mall στον πεζόδρομο, το έργο που αφορά στις προσόψεις των καταστημάτων, παρέμενε σε δεύτερο “πλάνο”.

Ερωτηθείς ο κ. Αλεξανδρίδης γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, ανέφερε:

“Κανένας Εμπορικός Σύλλογος από τα 59 έργα Open Mall που εξελίσσονται σήμερα, δεν είχε τη δυνατότητα βάσει νόμων, να ανεβάσει στο διαδίκτυο μία μελέτη για να προχωρήσει σε ανάδοχο και να γίνει έργο. Οι μοναδικές πλευρές που μπορούν να το κάνουν αυτό είναι οι κρατικές υπηρεσίες και οι δημοτικές υπηρεσίες”.

Ως εκ τούτου, ανέδειξε πως χρειάστηκε βοήθεια και συνδρομή, ο Εμπορικός. “Μετά από μεγάλο κόπο και προσπάθειες από την άνοιξη που μας πέρασε μέχρι πρόσφατα, καταφέραμε στο τέλος του Σεπτέμβρη να έχουμε κωδικούς για να μπορούμε να βγάλουμε στον αέρα τον διαγωνισμό και να δρομολογηθεί το έργο για να υπάρξει ανάδοχος. Και μας βοήθησε και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Από εκεί και μετά όμως, δεν ήταν μία απλή διαδικασία”, σχολίασε.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, απαιτείται εξειδικευμένη γνώση για να “τρέξουν” ομαλά διαγωνισμοί με τέτοια χρηματοδότηση. “Ο οικονομολόγος που έχουμε προσλάβει παρότι διαχειρίζεται άλλα δύο έργα Open Mall, δεν έχει αυτή την εμπειρία. Μέχρι τώρα είχαμε κολλήσει σε αυτό το σημείο. Ζήτησα βοήθεια και από το Επιμελητήριο και ούτε κι εκεί έχουν αυτή τη δυνατότητα. Κι εκείνοι σε εξωτερικό συνεργάτη αναθέτουν μία τέτοια δουλειά. Αναζητήσαμε αυτόν τον συνεργάτη, αλλά και ο ίδιος δήλωσε αδυναμία λόγω φόρτου εργασίας”, επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως τελικά έφτασαν σε αίσιο τέλος και ο οικονομολόγος θα προχωρήσει στον διαγωνισμό.

“Τελικά βρήκαμε τον “δρόμο” και τη λύση και αυτές τις μέρες, θα προχωρήσουμε ώστε να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για το έργο του Open Mall. Εκτιμώ μέσα στο επόμενο 10ημερο θα γίνει”, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως, “όσοι Εμπορικοί Σύλλογοι μπόρεσαν να προχωρήσουν γρηγορότερα, πήραν βοήθεια από τα κατά τόπους Επιμελητήρια γιατί ήταν εφικτό”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε αν ο Εμπορικός έχει κάνει έρευνα ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει εργολαβικό ενδιαφέρον για το Open Mall.

“Απ΄ όσο γνωρίζω έχουν βρεθεί δύο ενδιαφερόμενοι, ένας στη Σύρο κι ένας στον Πειραιά. Ενδιαφέρονται να αναλάβουν το έργο για τις προσόψεις, οπότε λογικά θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό”, πρόσθεσε.

Όφελος για 80 καταστήματα

Στην ερώτηση πόσα καταστήματα θα αναβαθμίσουν αισθητικά τις προσόψεις τους, ανέφερε πως ο αρχικός αριθμός μειώθηκε, ωστόσο, οι όποιες “αναπληρώσεις” δεν ήταν άμεσα εφικτές.

“Θα ωφεληθούν 80 καταστήματα. Αρχικά ήμασταν 100, ωστόσο, από το 2018 μέχρι και σήμερα, έκλεισαν ή άλλαξαν δραστηριότητα. Υπήρξε ενδιαφέρον από άλλες πλευρές στην πορεία και γι’ αυτό κάναμε μία συζήτηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μας είπε ότι θα μπορούσαμε αλλά σε ένα επόμενο στάδιο με τα συγκεκριμένα καταστήματα. Προς το παρόν όμως, εμείς, στοχεύουμε στο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τα καταστήματα που έχουμε για να “τρέξουμε” το ταχύτερο”, διευκρίνισε.

Συνολική βελτίωση προσόψεων και φωτισμός

Παρακάτω, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου υπενθύμισε ποιες είναι οι βασικές παρεμβάσεις. “Πρέπει να πω ότι μέσα σε αυτό το έργο, δεν είναι μόνον οι παρεμβάσεις, συντηρήσεις των προσόψεων αλλά είναι και η επισκευή στεγάστρων όπου αυτά υφίστανται και όπου αυτά είναι σε πολύ κακή κατάσταση θα αλλαχθούν. Θα υπάρξει μία γενική βελτίωση”, περιέγραψε, λέγοντας ακόμη πως δεν θα γίνουν παρεμβάσεις που θα εμπλέξουν το Υπουργείο Πολιτισμού για να αποφευχθούν τυχόν νέες καθυστερήσεις. “Θα βαδίσουμε σύμφωνα με τις υποδείξεις του έργου του Υπουργείου Πολιτισμού επειδή είναι νεοκλασική η Ερμούπολη. Νομίζω πως δεν θα έχουμε πρόβλημα”, σημείωσε, ενώ τόνισε πως, “παράλληλα προχωρά και το θέμα του φωτισμού των προσόψεων των καταστημάτων. Θα υπάρξει ιδιαίτερη φροντίδα για το κάθε κατάστημα και για το τι φωτισμός πρέπει να υπάρξει. Δεν μιλάω για τον δημοτικό φωτισμό. Αυτό είναι άσχετο”. Ως εκ τούτου, για τον επαρκή και κατάλληλο φωτισμό των καταστημάτων, ώστε το εμπορικό κέντρο να είναι ελκυστικό, σημείωσε: “Αυτή την υπόθεση λοιπόν την αναθέσαμε σε μία μελετητική υπηρεσία φωτισμού, η οποία είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο”.

Στην τελική ευθεία μετά από ταλαιπωρία

Τέλος, ο ίδιος ρωτήθηκε για το θέμα της παράτασης του έργου, αφού μέχρι στιγμής επίσημα, δεν έχει βγει ανακοίνωση από το κεντρικό κράτος. “Για όλα αυτά έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση. Και δεν έχει υπάρξει μόνο στη Σύρο. Κανένα Open Mall δεν έχει φτάσει στο 100%. Είναι ένα δύσκολο έργο. Αυτό το συζήτησα με το Υπουργείο Ανάπτυξης και έχει δοθεί ήδη παράταση για το έργο τόσο του Δήμου, όσο και του Εμπορικού Συλλόγου. Δεν το έχουμε εγγράφως. Όμως, έχει γίνει γέφυρα με το επόμενο ΕΣΠΑ γιατί είδαν και διαπίστωσαν ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση αναφορικά με το κομμάτι της γραφειοκρατίας”.

Κατά συνέπεια, επεσήμανε: “Θέλουμε το ταχύτερο να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός να τελειώνουμε. Το έργο έχει προϋπολογισμό και χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ. Αγωνιζόμαστε από την πρώτη στιγμή γι’ αυτό το έργο και για τις προσόψεις, γιατί θα υπάρξει μία γενικότερη αναβάθμιση. Θα γίνει πιο ελκυστική η εικόνα τους και σε συνδυασμό και με την προμήθεια για την έξυπνη πόλη, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται και για προσφορές. Εκτιμώ μέσα σε αυτό το 10ημερο θα τελειώσουμε για τον διαγωνισμό”.

Τέλος ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί η λειτουργία των καταστημάτων την πασχαλινή περίοδο, όπου είναι υψηλή σεζόν σε επισκεψιμότητα για τη Σύρο, διευκρίνισε: “Εκτιμώ ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε προχωρήσει, αξιοποιώντας τη χειμερινή περίοδο, ώστε οι ντόπιοι και οι επισκέπτες να μην ταλαιπωρηθούν”.

Ετικέτες: