Κανένα εργολαβικό ενδιαφέρον για εκτέλεση του έργου των 200 χιλ. ευρώ στις δομές φιλοξενίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Γυρίζουν πλάτη... στις επισκευές παιδικών σταθμών

Αν δεν δοθεί παράταση από το Υπ. Εσωτερικών για να βγει νέος διαγωνισμός, θα χαθεί η χρηματοδότηση

Στο κενό... έπεσαν για μία ακόμη φορά οι προσπάθειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να βρει ανάδοχο για το έργο των 200 χιλ. ευρώ που αφορά σε επισκευές και συντηρήσεις στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς του νησιού, καθώς οι εργολάβοι γυρίζουν πλάτη σε μία προφανώς - για τους ίδιους -, ασύμφορη… εργολαβία.

Ως φαίνεται, μετά από τις άκαρπες διαγωνιστικές διαδικασίες και την άγονη απευθείας διαπραγμάτευση που ακολούθησε με εργολαβικές πλευρές, η Δημοτική Αρχή στρέφεται στην κατεύθυνση της τροποποίησης των όρων του επόμενου διαγωνισμού, μήπως και “κερδίσει” κάποιον ανάδοχο.

Ουσιαστικά, το ποσό των 200 χιλ. ευρώ, προέρχεται από την περασμένη θητεία και αφορά σε απαραίτητες βελτιώσεις στα κτήρια των δομών φιλοξενίας μικρών παιδιών και βρεφών, προκειμένου αυτά, να “συμμορφωθούν” με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι βελτιωτικές εργασίες που είναι προγραμματισμένες πρέπει να προχωρήσουν πάση θυσία, καθώς τα εν λόγω κτήρια στην Ερμούπολη, τον Ξηρόκαμπο και τον Βήσσα, έχουν αρκετά αναπάντητα θέματα και φθορές.

Ο βασικός “πονοκέφαλος” για τον Δήμο, προκύπτει από το γεγονός πως - αν τελικώς η άτυπη διαβεβαίωση που έχει η Τεχνική Υπηρεσία από το Υπ. Εσωτερικών, πως δηλαδή θα δοθεί παράταση για την αξιοποίηση των 200 χιλ. ευρώ -, δεν πραγματοποιηθεί στην πράξη, τότε θα σημάνει την απώλεια της χρηματοδότησης.

Ασύμφορη εργολαβία

Με δεδομένες τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών τα τελευταία χρόνια, προφανώς ο εν λόγω διαγωνισμός κρίνεται ασύμφορος από τους εργολάβους. Στην ερώτηση προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, για το αν η διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης απέδωσε ίσως κάποιο αποτέλεσμα για την υλοποίηση του έργου, ο Μηνάς Αληφραγκής απάντησε τα εξής. “Όχι δεν υπάρχει νεότερο επ΄ αυτού του θέματος. Δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Δυστυχώς. Προσπαθούμε ώστε να γίνει μια τροποποίηση του διαγωνισμού για να καταστεί κι αυτός πιο δελεαστικός. Έχουμε πρόβλημα με τις εργολαβίες”, παρατήρησε, μιλώντας στη συνέχεια για την αιτία του προβλήματος.

“Θεωρώ ότι από τη μία πλευρά, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα οι κρατικές τιμές, οι οποίες είναι πάρα πολύ χαμηλές. Από την άλλη, σαφώς και είναι η αύξηση των υλικών. Ενδεχομένως οι ντόπιοι εργολάβοι, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα γιατί υπάρχει μία οικοδομική δραστηριότητα αυξημένη, αυτή την περίοδο, στο νησί. Και βέβαια είναι και το θέμα των αναθεωρήσεων. Πρέπει κάποια στιγμή το κεντρικό κράτος, να πάρει μία απόφαση ότι πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αναθεωρήσεις ανάλογα με τον πληθωρισμό”, υποστήριξε ο ίδιος, επισημαίνοντας δε, πως, “δεν είναι δυνατόν ένας διαγωνισμός που βγαίνει φέτος και το έργο θα ολοκληρωθεί σε ένα ή δύο χρόνια, να έχει σταθερές τιμές χωρίς να ακολουθούνται οι αυξήσεις των τιμών των υλικών ή τουλάχιστον ο πληθωρισμός. Θα πρέπει να εξετάζουν τις τιμές ώστε τα έργα να γίνονται πιο δελεαστικά για τους εργολάβους”.

Κίνδυνος απώλειας χρηματοδότησης

Στην ερώτηση αν είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν τα 200 χιλ. ευρώ, δεδομένου πως η αρχική πρόβλεψη του προγράμματος για τους παιδικούς σταθμούς, υπαγόρευε να έχουν γίνει οι παρεμβάσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, ο αντιδήμαρχος απάντησε: “Άτυπα έχει πάρει παράταση το πρόγραμμα αυτό, γιατί πολλοί Δήμοι είναι σε αρχικό στάδιο. Ωστόσο, ακόμη, δεν έχουμε κάτι επίσημα και εγγράφως”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “αναμένουμε ίσως εντός των επόμενων ημερών. Λογικά θα δώσουν την παράταση ίσως μέχρι το 2026. Θα το δούμε”. Εν τω μεταξύ, ξεκαθάρισε πως, “εμείς θα πάμε σε διαγωνισμό ξανά με βελτιωμένους όρους. Το έργο πρέπει να προχωρήσει σε κάθε περίπτωση γιατί αφορά σε ήπιες εργασίες στους παιδικούς σταθμούς”.

Οι αναπάντητες ανάγκες των παιδικών σταθμών της Σύρου

Αυξημένα είναι τα ανοιχτά θέματα για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς του Δήμου, για τα οποία και θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα λύση. Ειδικότερα, ο παιδικός σταθμός του Βήσσα χρειάζεται παρεμβάσεις εντός και εκτός αιθουσών. Ενδεικτικά πρέπει να γίνουν: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Ελαιοχρωματισμός κουφωμάτων. Αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος οφειλόμενων στη διάβρωση του οπλισμού εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αυλειο χώρο του σταθμού. Επιστρώσεις δαπέδων με ελαστικά πλακίδια ασφαλείας διαστάσεων 50εκΧ50εκ και πάχους 3,00εκ. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια.

Επιπλέον, για τον παιδικό και βρεφικό σταθμό Ξηροκάμπου προβλέπονται τα εξής: Αντικατάσταση δαπέδων με μοκέτα. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση σιδηρών κιγκλιδωμάτων. Επισκευή – χρωματισμός κιγκλιδωμάτων. Κατασκευή – επισκευή επιχρίσματων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αύλειο χώρο του σταθμού. Τέλος, όσον αφορά τις ανάγκες στον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη προγραμματίζονται μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση ψευδοροφής διακοσμητικής, από πλάκες μοριοσανίδων MDF. Κατασκευή γυψοσανίδων ανθυγρων, με μεταλλικό σκελετό τοιχοπετάσματος. Κατασκευή ράμπας και τοποθέτηση χειρολισθήρα εντός του κτιρίου. Προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικού χωρίσματος, φράχτη και πόρτας για την περίφραξη χώρου. Κατασκευή τοιχοποιίας με θερμομόνωση.