Συνάντηση Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και “Τερψιχόρης με τη νέα Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης

Τα προβλήματα της καθαριότητας σε κοινή ατζέντα

“Πρωταγωνιστής” στη συζήτηση η κατάσταση στο παραλιακό μέτωπο στο σημείο των υπόγειων κάδων

Κοινή γραμμή προκειμένου να “οικοδομηθεί” και να διατηρηθεί μία καλή εικόνα στους δημόσιους χώρους και στους κεντρικούς δρόμους της Ερμούπολης, ακολουθούν ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, ο Σύλλογος Εστίασης “Τερψιχόρη” και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποί τους στην “Κοινή Γνώμη”, μετά από τη χθεσινή συνάντησή τους.

Τόσο ο πρόεδρος του Εμπορικού, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, όσο και ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, γνωστοποίησαν τα θέματα που έθεσαν επί τάπητος προς τους αντιδημάρχους Καθαριότητας, Πέτρο Μώτο και Καθημερινότητας - Ανακύκλωσης, Γιάννη Μαραγκό, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις σε ανοικτά θέματα που υπάρχουν.

Ένα βασικό εξ αυτών, η “διοχέτευση” των απορριμμάτων της εστίασης προς το κοντέινερ της ΑΕΝ Σύρου, όταν οι σακούλες δεν χωρούν στα συστήματα βυθιζόμενων κάδων, αλλά και η προσεκτική μεταφορά τους, ώστε να μην παραμένουν στίγματα σε πεζοδρόμια και δρόμους. Επιπλέον, η ανάγκη συχνής απομάκρυνσης των σακουλών με τα μικρά απορρίμματα από το κέντρο, ώστε οι μικροί πράσινοι κάδοι να μην παρουσιάζουν κάκιστη εικόνα.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην εφημερίδα τα δύο πρόσωπα, ενώ να σημειωθεί πως εκ μέρους της Τερψιχόρης, στη συνάντηση συμμετείχε ο Δημήτρης Πλυτάς.

Δ. Αρβανίτης: SOS για βυθιζόμενους και μεταφορά απορριμμάτων

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Αρβανίτης μίλησε για τα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις της εστίασης. “Ζητήσαμε να βρεθεί μία λύση για εμάς σχετικά με τους κάδους του παραλιακού μετώπου. Από την επαφή που είχε ο Σύλλογός μας και επειδή τα απορριμματοφόρα θα περνούν μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, δόθηκε οδηγία να οδηγούνται τα απορρίμματα στο μεγάλο κοντέινερ στην ΑΕΝ Σύρου. Επιβεβαιώθηκε αυτό που λέγαμε από την αρχή. Οι βυθιζόμενοι κάδοι δεν δέχονται τη σακούλα απορριμμάτων που έχουν οι επιχειρήσεις εστίασης. Είναι αρκετά μικρό το στόμιό τους”, σχολίασε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε, πως, “καλοκαίρι με τέτοιο όγκο απορριμμάτων και πάνω στον φόρτο εργασίας μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσπαθούμε να πάμε τα σκουπίδια οπουδήποτε αλλού”, λέγοντας πως ως εκ τούτου, το κοντέινερ στην ΑΕΝ είναι μία λύση.

Στην ερώτηση αν αιτήθηκαν να επιστρέψει το κοντέινερ στο παραλιακό μέτωπο και συγκεκριμένα εκεί που ήταν παλιά (τέλος οδού Χίου προς θάλασσα), ανέφερε: “Όχι. Όμως πρόθεση του Συλλόγου μας είναι να υπάρξει μία λύση με ένα βυθιζόμενο σύστημα σαν κοντέινερ. Μας ενδιαφέρει απλά να υπάρχει μεγάλης χωρητικότητας βυθιζόμενο σύστημα. Πρέπει να υπάρξει μία έξτρα λύση”, διευκρίνισε από την πλευρά του.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, επεσήμανε πως για το θέμα της κακής μεταφοράς των απορριμμάτων από τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να σέρνονται τα σκουπίδια και να “τρέχουν” λάδια στα πεζοδρόμια και στον δρόμο, σημείωσε: “Είναι θέμα των επιχειρηματιών να αντιληφθούν την κατάσταση και το πρόβλημα. Ενόψει και της σεζόν, θα ζητήσουμε να έχουμε κάποιον κάδο το κάθε μαγαζί δικό του, ώστε να μην υπάρχουν χύμα οι σακούλες. Θα ενημερώσουμε τα μέλη μας ώστε η μεταφορά να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να μη μαζεύεται μεγάλος όγκος”.

Πρόσθεσε δε, πως, “υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τέτοια τρόλεϊ ώστε να μεταφέρονται από έναν υπάλληλο και με ασφάλεια”. Υπογράμμισε πως, “δεν χρειάζεται να προκαλείται όλη αυτή η κατάσταση που παρατηρείται σήμερα όταν κάποιοι σέρνουν τα απορρίμματα”.

Θετικός στα πρόστιμα

Προτού κλείσει τις απαντήσεις του, επεσήμανε πως, “αυτά είναι τα βασικά θέματά μας και τα θίξαμε και θα ενημερώσουμε και τα μέλη μας αναλυτικά. Το αναφέραμε στον Δήμο”, εξηγώντας παράλληλα πως, “μας ενδιαφέρει πολύ η εικόνα του παραλιακού μετώπου”.

Μάλιστα για τα ενδεχόμενα μη συμμόρφωσης των επιχειρηματιών με τα προβλεπόμενα, τόνισε πως η “Τερψιχόρη” τάσσεται υπέρ της επιβολής προστίμων. “Εννοείται ότι συμφωνούμε σε κάποια αυθαίρετη ενέργεια, μετά από σύσταση και μη συμμόρφωση, να επιβληθεί και το απαιτούμενο πρόστιμο. Πρέπει να λειτουργήσουμε ομαδικά για τον τόπο”, υπογράμμισε, λέγοντας ακόμη πως, “ο Σύλλογος θέλει συνεργασία και κάνουμε ήδη επαφές όπως και με τη νέα αντιδήμαρχο Τουρισμού, Χρηστιάννα Πάπιτση για την προετοιμασία ενόψει της σεζόν”.

Β. Αλεξανδρίδης: Συνεργασία για τα ανακυκλώσιμα και θέμα με μικρούς κάδους

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, εστιάζοντας αρχικά στα βήματα που έχουν γίνει για την απομάκρυνση της ανακύκλωσης από τον πεζόδρομο και τη Σταματίου Πρωίου. “Τα προηγούμενα χρόνια και με τον Πέτρο Μώτο και με την Αγγελική Πρίντεζη είχαμε μία συνεργασία που απέφερε καρπούς. Στο κομμάτι της ανακύκλωσης μετά από αγώνα και του Δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου, καταφέραμε συγκεκριμένες ώρες να περνάει η ανακύκλωση και να τα συγκεντρώνει. Δεν υπάρχουν πλέον κούτες και χαρτοκιβώτια σε ώρες κατά τις οποίες δεν γίνεται η αποκομιδή της ανακύκλωσης και αυτό είναι σημαντικό. Θεωρώ πως κάναμε ένα μεγάλο βήμα και για τον πεζόδρομο και για τη Σταματίου Πρωίου”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε μάλιστα πως, “ακόμη και στη γωνία της Χίου με τη Σταματίου Πρωίου σταματά το όχημα της ανακύκλωσης για περίπου 20 λεπτά και μαζεύει τα πάντα απ΄ όλη την περιοχή”. Κατά συνέπεια, ανέφερε πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση. “Είπα να μην αλλάξουμε κάτι στην ώρα της αποκομιδής της ανακύκλωσης γιατί καταφέραμε να λειτουργήσει. Οι καταστηματάρχες έχουν εμπεδώσει τις ώρες”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, υπήρξαν αιτήματα για την καθαριότητα στον πεζόδρομο και στη Σταματίου Πρωίου σχετικά με τους μικρούς κάδους. “Θέλουμε να μπει μία τάξη στην καθαριότητα γιατί αυτή είναι η “βιτρίνα” μας. Υπάρχει ξεκάθαρα πρόβλημα στην εικόνα του μικρού κάδου στην οδό Χίου και Σταματίου Πρωίου. Είναι ένας μικρός κάδος που γεμίζει ασφυκτικά με απορρίμματα και φυσικά είναι βρώμικος και ακαλαίσθητος. Μεταφέραμε το αίτημά μας να αντικατασταθεί με νέο και τουλάχιστον για δύο φορές την ημέρα να περνά η Καθαριότητα και να αδειάζει τον κάδο. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η κατάσταση της αποκομιδής εκεί μόνο κάθε πρωί. Κι αυτό, επειδή μετά το μεσημέρι έχει γεμίσει και είναι κακή η εικόνα. Το αποδέχθηκαν το θέμα και στοχευμένα θα πρέπει να το δουν”.

Στα παραπάνω, πρόσθεσε δε, πως, “σίγουρα το να αφαιρέσουμε τους μικρούς κάδους από το κέντρο δεν είναι η λύση. Η λύση είναι να αδειάζονται οι μικροί κάδοι δύο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα. Και ίσως να εξεταστεί η τοποθέτηση ενός ή δύο ακόμη μικρών κάδων σε άλλα σημεία της πόλης”.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα συμφωνούσε με την επιστροφή κοντέινερ στο παραλιακό τμήμα, τόνισε σε απόλυτο ύφος: “Όχι. Καμία πρόταση. Προχωράμε μπροστά. Ήταν ένας σκουπιδότοπος στην παραλία της πόλης. Δεν θέλουμε ίδια κατάσταση. Εκτιμώ ότι αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι”.

Ο κ. Αλεξανδρίδης έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, “για όλα τα θέματα θα πρέπει να γίνει μία σημαντική ενημέρωση και προς τον εμπορικό κόσμο και προς τον επιχειρηματικό κόσμο της εστίασης. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε το νησί μας. Και φυσικά ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου είναι υπέρ της επιβολής προστίμων αν συνεχιστεί μία κακή κατάσταση”.