Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και της παράταξης “με σχέδιο για τη Σύρο”, Άρης Ρώτας μιλάει με αφορμή την έναρξη της νέας θητείας

“Ως αντιπολίτευση θα πιέσουμε να μη χαθούν άλλα πέντε χρόνια”

Με σταθερή “πυξίδα” την πρόθεση για μία “γόνιμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, θα πορευθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, “με σχέδιο για τη Σύρο”, του επικεφαλής Άρη Ρώτα, όπως δηλώνει ο ίδιος στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”.

Δεδομένου πως “τρέχει” ήδη η 5ετης θητεία για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Ρώτας έδωσε απαντήσεις για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον ρόλο του στην αντιπολίτευση, για την ποιότητα της κριτικής που θα ασκεί, για τις προτεραιότητες που πρέπει να εξετάσει η Δημοτική Αρχή και για τα θέματα που θα θέσει επί τάπητος, αν αυτό κρίνει πως απαιτείται.

Σταθερός στον λόγο του προεκλογικά, ξεκαθαρίζει πως η Σύρος πρέπει να πορευθεί αναπτυξιακά με μεγαλόπνοα έργα, που θα βελτιώσουν όχι μόνον την καθημερινότητα και τις συνθήκες για τους δημότες, αλλά θα χαρίζουν και ευκαιρίες για τους νέους στο νησί.

  • Από τους δημότες πήρατε την εντολή να υπηρετήσετε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Τι σημαίνει αυτή η σημαντική ευθύνη για εσάς αναφορικά με την 5ετη θητεία;

“Η θέση της αντιπολίτευσης είναι και αυτή θέση ευθύνης. Ο ρόλος της μείζονος, ιδιαίτερα, μειοψηφίας είναι πολύ σημαντικός για τη λειτουργία και τον τρόπο διοίκησης του Δήμου, καθώς επίσης και για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Είναι βέβαιο ότι δεν πρέπει να περιορίζεται σε στείρα αντιπολίτευση, αλλά μέσα από προτάσεις και άσκηση κριτικής, να προφυλάσσει το κοινό καλό των δημοτών, έναντι μεμονωμένων συμφερόντων, αλλά και απέναντι σε τυχόν αυθαιρεσίες. Αυτό θα κάνουμε κι εμείς, με σύνεση και σοβαρότητα και βάζοντας πάνω από όλα τη Σύρο και την ευημερία των δημοτών της”.

  • Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στην αυτοδιοίκηση. Από το εκλογικό αποτέλεσμα απογοητευθήκατε ή όχι;

“Σίγουρα στόχος μας δεν ήταν να έρθουμε δεύτεροι στο εκλογικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, η βούληση του κόσμου είναι πάντα σεβαστή. Ομολογουμένως, ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για εμάς, καθώς είχαμε ελάχιστο χρόνο για να στήσουμε από το μηδέν ένα νέο συνδυασμό, με καινούργια κατά ποσοστό 85% πρόσωπα, για να γνωρίσουμε τον κόσμο και να μας γνωρίσει και αυτός και να μας εμπιστευτεί, για να λάβουμε πλήρη γνώση των δεδομένων του Δήμου μας και να καταρτίσουμε ένα επιστημονικά άρτιο και τεχνοκρατικό πρόγραμμα δράσεων της επόμενης 5ετίας, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και τελικά να πείσουμε τον κόσμο ότι όλα αυτά που καταφέραμε σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα είναι αληθινά και υλοποιήσιμα. Όμως, ο χρόνος είναι πολύς μπροστά μας. Εμείς θα πράξουμε το έργο μας από την θέση της μείζονος μειοψηφίας και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του κόσμου και ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτή την 5ετία μέσα από τις θέσεις μας, τη σοβαρότητα των προτάσεών μας και των τοποθετήσεών μας είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους Συριανούς ότι το προεκλογικό μας πρόγραμμα είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη του νησιού μας. Και να εμπνεύσουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου αυτή τη φορά, τόσο να πάει στις κάλπες όσο και να συμμετέχει στις εκλογές, για να βοηθήσει σε μία αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος μας”.

  • Ποια θα είναι η στάση σας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο απέναντι στη Δημοτική Αρχή; Με ποια κριτήρια θα ασκείτε αντιπολίτευση;

“Θα αναλάβουμε το ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση με γνώμονα το καλό του νησιού, το κοινό καλό και την πρόοδο αυτού του τόπου. Η Σύρος πρέπει να ανακτήσει την εξωστρέφεια και την αίγλη που της αρμόζει. Όλοι γύρω μας εξελίσσονται και δυστυχώς, η Σύρος παραμένει στάσιμη σε πολλούς τομείς. Για πολλά χρόνια γίνεται μία απλή διαχείριση της καθημερινότητας, χωρίς όραμα για το πώς θα “βγει μπροστά” η Σύρος και αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Εμείς θα πιέσουμε για αυτό. Και αν μια απόφαση της Δημοτικής Αρχής είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ναι, θα τη στηρίξουμε”.

  • Έχετε πρόθεση να προτείνετε θέματα προς συζήτηση όταν κρίνετε ότι αυτό είναι αναγκαίο ή θα περιοριστείτε στην “ατζέντα” της πλειοψηφίας;

“Θα πιέσουμε όσο μπορούμε, ώστε να αποδειχθεί ότι το πρόγραμμα δράσεών μας για το 2024-2028 είναι υλοποιήσιμο. Θα πιέσουμε ώστε να υλοποιηθεί έστω ένα μέρος του. Θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι άξιος αιρετός δεν είναι αυτός που ασκώντας μικρορουσφετολογική πολιτική, ασχολείται μόνο με τα μπετουδάκια και τα κλαδέματα ή κάνει τον εργάτη ή τον επιστάτη των εργαζομένων, αλλά αυτός που οραματίζεται και ωριμάζει μεγαλόπνοα έργα και επενδύσεις με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων μας. Θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι μία κοινωνία πάει μπροστά όταν φροντίζει για την ευημερία των πολιτών της, αλλά και όταν δίνει ευκαιρίες και διεξόδους στα νέα παιδιά. Δυστυχώς, η Σύρος, έχει πολύ δρόμο προς αυτό το μοντέλο ανάπτυξης και εύχομαι να μην χαθούν άλλα πέντε χρόνια”.

  • Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι προτεραιότητες για τη Σύρο που θα πρέπει να δει η νέα Δημοτική Αρχή;

“Υπάρχουν θέματα του Δήμου που “καίνε”. Ένα από αυτά είναι η ανεξέλεγκτη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ και κατά συνέπεια ο κορεσμός του κυττάρου του ΧΥΤΑ, καθώς επίσης και τα υπέρογκα ποσά που καλείται να πληρώσει η Δήμος προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Επίσης, η αντιμετώπιση του τεράστιου χρέους της ΔΕΥΑΣ, αλλά και ο κίνδυνος να περάσει η λειτουργία των ΔΕΥΑ στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν λάβουμε ως παράδειγμα τη μέχρι σήμερα ανεπαρκή και κοστοβόρα λειτουργία του ΦΟΔΣΑ. Εδώ χρειάζεται σοβαρός αγώνας, για την προστασία των καταναλωτών και των νοικοκυριών, μακρυά από κομματικές ταμπέλες. Επίσης, πρέπει πάση θυσία να υπάρξει σοβαρή μέριμνα για την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των δομών της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Σε έναν σύγχρονο Δήμο η μέριμνα και η φροντίδα για παιδιά, ΑμΕΑ, ηλικιωμένους, κακοποιημένες γυναίκες πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ πρέπει επιτέλους να πλησιάζει ευρωπαϊκά πρότυπα. Δυστυχώς και σ’ αυτόν τον τομέα η Σύρος έχει μείνει πίσω. Τέλος, έχω ξαναπεί ότι για εμάς, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω του Τουρισμού, κάτι το οποίο είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο μέσω της τουριστικής προβολής και της εν γένει τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, καθώς επίσης και της επέκτασης της μαρίνας στο Φοίνικα, αλλά και της λειτουργίας της μαρίνας στα Λαζαρέττα”.

  • Σε ποια βάση θα συνεργαζόσασταν ή θα βοηθούσατε τη Δημοτική Αρχή για υποθέσεις της Σύρου;

“Ξέρετε όλοι πια και αποδείξαμε και προεκλογικά ότι εμείς έχουμε σταθερό λόγο, δυναμική φωνή διεκδίκησης και ότι δεν διστάζουμε να τοποθετηθούμε ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα όταν πρόκειται για το κοινό καλό και την πρόοδο αυτού του τόπου. Σίγουρα θα βοηθούσε μία σταθερότητα λόγου και απόψεων της Δημοτικής Αρχής, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μεταξύ μας σοβαρό και γόνιμο διάλογο, στον οποίο είμαστε ανοιχτοί”.