Σύρος Εξ Αρχής: “Το τμήμα του Πανεπιστημίου στη Σύρο απειλείται”

  • Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου, 2024 - 09:36

Ανακοίνωση με αφορμή τους φόβους που εξέφρασε χθες Τρίτη η φοιτητική κοινότητα της Σύρου, περί ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων, εξέδωσε ο δημοτικός συνδυασμός “Σύρος Εξ Αρχής”.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια... H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση... Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί».

Σίγουρα ζούμε σε περίεργες εποχές για να καθίσταται αναγκαίο να υπενθυμίζουμε το Σύνταγμα της Ελλάδας με ένα δελτίο Τύπου.

Να όμως που η κυβέρνηση, αφού δεν μπόρεσε να αλλάξει το σχετικό άρθρο 16, επιχειρεί να το ακυρώσει με σχέδιο νόμου που παραπλανητικά τιτλοφορείται «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Με τις διατάξεις του, παρέχει πλέον τη δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, με πλήρη ακαδημαϊκή ισοδυναμία με τα δημόσια.

Εξηγείται έτσι, γιατί την προηγούμενη τετραετία, με τη λεγόμενη Ελεύθερη Βάση Εισαγωγής και άλλα μέτρα, περιόρισε τους εισακτέους αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες νέους έξω από τα δημόσια πανεπιστήμια. Τους ίδιους και όσους ακολουθήσουν, θα σπρώχνει πλέον στα υπό ίδρυση ιδιωτικά.

Πρέπει όμως να γίνει σαφές, ότι το κυβερνητικό σχέδιο επηρεάζει ιδιαίτερα το νησί μας, αφού θα θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία και βιωσιμότητα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Τα νεοσύστατα «τιτλοπωλεία» θα το ανταγωνίζονται άνισα, όχι φυσικά σε ακαδημαϊκή βάση (αφού τα λειτουργούντα ιδιωτικά κολέγια βρίσκονται χιλιάδες θέσεις χαμηλότερα από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια στις διεθνείς κατατάξεις) αλλά απλώς και μόνο επειδή θα προσφέρουν σπουδές στην Αθήνα [και τη Θεσσαλονίκη]. Εκεί που κατοικεί η μισή Ελλάδα.

Γίνεται αντιληπτό ότι το τμήμα ενός νησιωτικού πανεπιστήμιου, με ήδη μειωμένη χρηματοδότηση και άλλες δυσκολίες, θα αποδυναμωθεί πλέον και σε φοιτητικό πληθυσμό.

Για το λόγο αυτό το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να συζητήσει και να τοποθετηθεί επί του σχεδίου νόμου. Αφορά και τον τόπο μας!

Καλούμε τους συμπολίτες μας να πάρουν μέρος στη διαμαρτυρία που οργανώνει ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, αύριο Πέμπτη 18 Γενάρη, 12:00 το μεσημέρι, στην Πλατεία Μιαούλη.

Ετικέτες: