Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης: Πρόταση για ψήφισμα κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

  • Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, 2024 - 18:04

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου - Ερμούπολης με αφορμή την προωθούμενη ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα. 

Τα μέλη της ζητούν να υπάρξει σχετικό ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ανακοίνωση

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης χαιρετίζει τη σημερινή κινητοποίηση των φοιτητών στο νησί μας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα από φοιτητικούς συλλόγους και μαθητές, έχοντας στο πλευρό τους εκπαιδευτικούς, γονείς και εργαζόμενους στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα «να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, κατέθεσαν το παρακάτω ψήφισμα, ώστε να μπει ως εκτός ημερήσιας θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ το Σάββατο 20/01, με αφορμή το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση το οποίο πέρα από την αρνητική επίδραση που θα έχει με την υποβάθμιση του επιπέδου και την αύξηση του κόστους των σπουδών, θα επηρεάσει και το τμήμα του νησιού, όπως και τα περισσότερα περιφερειακά τμήματα και σχολές, δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία αλλά και την ίδια την ύπαρξη του.

Επισυνάπτουμε το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος:

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, κατέθεσαν νομοσχέδιο με τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο», με βασικό σκοπό τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. 

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος καθώς υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους».

Βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου:

διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα.

καταργείται ο ενιαίος μέχρι τώρα τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια, η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας, γίνεται ακόμα πιο άδικη. 

Ειδικότερα για το τμήμα του νησιού μας, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης, το διαχρονικό χτύπημα της αξίας των πτυχίων, το σοβαρά προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, για την ίδια την επιβίωση και συνέχιση λειτουργίας του τμήματος, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα υπάρξει μείωση των εισακτέων και μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Αυτό μαρτυρά και η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο πως η ευθύνη για το άνοιγμα και κλείσιμο τμημάτων μεταφέρεται πλέον στα ίδια τα πανεπιστήμια. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης, θεωρεί πως αυτό που χρειάζεται η κοινωνία, το νησί μας και τα παιδιά μας είναι δημόσιο και αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο. Αυτό είναι που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία. 

Για τους λόγους αυτούς, δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεση μας στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. 

Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης

Καϊλης Νικόλας

Χρυσαφίδης Παύλος»